U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Framebouwer

Framebouwer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een framebouwer? Lees de functieomschrijving.

De term ‘framebouwer’ wordt gebruikt voor bouwers van frames (de metalen geraamtes) van fietsen (meestal MTB’s), motoren en andere tweewielers. Bij fietsen is het gebruiken van aangepaste frames minder populair dan bij motoren, dus in de motorenwereld zijn er meer mensen die zich specialiseren in het handmatig bouwen van frames.

 

Desondanks is het bouwen en vervolgens werkelijk gebruiken van een frame voor een motor een proces waar veel bij komt bij kijken (vooral vanwege de strenge eisen van de RDW), en zijn er weinig mensen die aan het maken van “custom” frames een volwaardig inkomen hebben. Hetzelfde geldt voor framebouwers van fietsen. In beide gevallen moet de framebouwer rekening houden met vele factoren waaronder het gewicht en de kracht van de materialen, de slijtgevoeligheid, de verdeling van het gewicht over de wielen en natuurlijk de factoren betreffende de assemblage.

Mensen vonden ons op: Job Framebouwer, Baan Framebouwer, Framebouwer Worden, Functie-eisen Framebouwer, Verantwoordelijkheden Framebouwer, Functieprofiel Framebouwer, Wat doet een Framebouwer, Werken als Framebouwer.

Framebouwer worden: Opleiding tot framebouwer

Voor het bouwen van een frame moet je kunnen lassen. Lastechniek wordt gegeven op vrijwel iedere MTS (middelbare technische school), maar echt goed lassen leer je pas echt met een aantal jaren ervaring, zo wordt veel gezegd. Verder worden er cursussen framebouwen gegeven door meerdere instanties. Vanwege de vele factoren waar rekening mee gehouden dient te worden, zijn deze cursussen wel aanbevolen, maar verplicht zijn ze niet.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Framebouwer, Framebouwer Worden, Opleidingsniveau Framebouwer, Scholing Framebouwer, Studie Framebouwer, Bijscholing Framebouwer, Omscholing Framebouwer.

Organisaties waar een framebouwer doorgaans werkzaam is

De meeste framebouwers werken of zelfstandig of voor een (gespecialiseerde) fiets- of motorzaak.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Framebouwer, Framebouwer Worden, Opleidingsniveau Framebouwer, Scholing Framebouwer, Studie Framebouwer, Bijscholing Framebouwer, Omscholing Framebouwer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden framebouwer

Veel framebouwers in Nederland zijn hobbyisten, en zijn meer geld kwijt aan het framebouwen dan dat ze er aan verdienen. Wie frames bouwt voor bijvoorbeeld een gespecialiseerde fiets- of motorzaak kan daar een prima, maar geen luxe inkomen aan overhouden. Denk hierbij aan een salaris tussen de 1500 en de 2300 euro per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Framebouwer, Loon Framebouwer, Wat verdien je als Framebouwer, Salarisschaal Framebouwer, Salarisindicatie Framebouwer, Bonus Framebouwer, CAO Framebouwer, Brutoloon Framebouwer, Nettoloon Framebouwer, Vakantiedagen Framebouwer, Pensioen Framebouwer.

Competenties, skills & vaardigheden framebouwer

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Framebouwer, Vaardigheden Framebouwer, Attitude Framebouwer, Kwalificaties Framebouwer, Competentieprofiel Framebouwer.

Boeken voor het beroep framebouwer

Wil je meer weten over het beroep framebouwer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je framebouwer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken framebouwer te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Framebouwer, Framebouwer ebooks, boek Framebouwer.

Persoonstypen framebouwer

Het bouwen van een frame is niet iets wat je doet om er geld mee te verdienen. Voor velen is het een activiteit die meer geld kost dan het oplevert. De fanatieke framebouwer is dus een echte Levensgenieter, tijdens zijn werk is hij optimistisch, energiek en gemotiveerd. Verder is het belangrijk dat de framebouwer gedreven en doelgericht werkt, wat hem eveneens een Succesvolle werker maakt.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Framebouwer, Karakter Framebouwer.

Netwerk framebouwer

De framebouwer doet er goed aan een netwerk in de motor- en/of de fietswereld te onderhouden. Hiertoe zullen dan veel monteurs, maar ook verzamelaars, professionele motorcoureurs of mountainbikers, wielrenners of dergelijke sporters behoren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Framebouwer, Medewerkers Framebouwer.

Is het beroep framebouwer iets voor jou?

Zou je graag framebouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als framebouwer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Framebouwer, beroepskeuzetest Framebouwer, beroep Framebouwer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden framebouwer

Het arbeidsmarktperspectief voor de framebouwer kan het beste als ‘slecht’ betiteld worden. Framebouwers kunnen altijd aan de slag, zeker als hobbyist, maar het aantal mensen dat aan het werk een volwaardig inkomen overhoudt zal altijd beperkt blijven.

Arbeidsmarktperspectief score framebouwer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep framebouwer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Framebouwer, Promotie mogelijkheden Framebouwer, Carriere Framebouwer.

Solliciteren op de functie framebouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als framebouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor framebouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als framebouwer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Framebouwer, CV Framebouwer, sollicitatie Framebouwer.

Interviews met framebouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen framebouwer

Vacatures framebouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Framebouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Framebouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De term ‘framebouwer’ wordt gebruikt voor bouwers van frames (de metalen geraamtes) van fietsen (meestal MTB’s), motoren en andere tweewielers. Bij fietsen is het gebruiken van aangepaste frames minder populair dan bij motoren, dus in de motorenwereld zijn er meer mensen die zich specialiseren in het handmatig bouwen van frames.   Desondanks is het bouwen en vervolgens werkelijk gebruiken van een frame voor een motor een proces waar veel bij komt bij kijken (vooral vanwege de strenge eisen van de RDW), en zijn er weinig mensen die aan het maken van “custom” frames een volwaardig inkomen hebben.

Beoordeling Framebouwer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Framebouwer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Framebouwer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep