U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Fysisch Geograaf

Fysisch Geograaf worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een fysisch Geograaf? Lees de functieomschrijving.

Fysische geografie maakt deel uit van de algemenere wetenschap ‘Aardwetenschappen’. Aardwetenschap is, zoals de naam al doet vermoeden, de wetenschap naar de aarde. Het kan gezien worden als verzamelnaam voor alle natuurwetenschappen die de planeet aarde bestuderen. Fysische Geografie maakt deel uit van deze wetenschap, omdat het de wetenschap is die het aardoppervlak en de natuurlijke processen en verschijnselen die het aardoppervlak vormt en verandert bestudeert. Een Fysisch Geograaf is iemand die deze wetenschap beoefent.

Bij natuurlijke verschijnselen van de aarde moet gedacht worden aan onderwerpen als het klimaat, de bodem, gebergten, rivieren of andere watersystemen en de lucht. Een Fysisch Geograaf is vaak gespecialiseerd in één van deze onderwerpen en doet hier dan onderzoek naar. Het onderzoek kan zelfstandig of in teamverband verricht worden. Als het onderzoek in teamverband verricht wordt, zijn er naast verschillende Fysische Geografen ook vaak mensen met andere expertises werkzaam, zoals geologen, archeologen of biologen. Voorbeelden van onderzoeken waar Fysisch Geografen zich mee bezig kunnen houden zijn: de kwaliteit van het drinkwater in Nederland, de ideale manier om het kustgebied in Nederland te beschermen, de kans op een aardbeving in Nederland.

De werkzaamheden van een Fysisch Geograaf zijn afhankelijk van het onderwerp waarin hij werkzaam is. Veel Fysisch Geografen verrichten feitelijk onderzoek, zoals het nemen van grondmonsters en het analyseren van het monster in een laboratorium, maar er zijn ook Fysisch Geografen die geen feitelijk onderzoek verrichten. Deze geografen zijn dan doorgaans als beleidsmedewerker werkzaam. Zij werken voornamelijk op kantoor en laten het feitelijk onderzoek aan andere Fysisch Geografen over. Deze beleidsmedewerkers gebruikt de gegevens van feitelijk onderzoek dan om bijvoorbeeld computermodellen te ontwerpen, waarna ze op basis hiervan een organisatie van een advies kunnen voorzien.
 

Mensen vonden ons op: Job Fysisch Geograaf, Baan Fysisch Geograaf, Fysisch Geograaf Worden, Functie-eisen Fysisch Geograaf, Verantwoordelijkheden Fysisch Geograaf, Functieprofiel Fysisch Geograaf, Wat doet een Fysisch Geograaf, Werken als Fysisch Geograaf.

Fysisch Geograaf worden: Opleiding tot fysisch Geograaf

Een Fysisch Geograaf is WO-opgeleid. In Nederland is er geen zelfstandige opleiding tot Fysisch Geograaf, maar maakt het deel uit van de algemenere opleiding ‘Aardwetenschappen’. Binnen deze opleiding kan dan gekozen worden voor een stroming richting de Fysische Geografie

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Fysisch Geograaf, Fysisch Geograaf Worden, Opleidingsniveau Fysisch Geograaf, Scholing Fysisch Geograaf, Studie Fysisch Geograaf, Bijscholing Fysisch Geograaf, Omscholing Fysisch Geograaf.

Organisaties waar een fysisch Geograaf doorgaans werkzaam is

Een Fysisch Geograaf kan zowel werkzaam zijn binnen de publieke sector als binnen de private sector. Afhankelijk hiervan is de Geograaf werkzaam bij een profit dan wel een non-profit organisatie. Binnen de publieke sector kan een Fysisch Geograaf werkzaam zijn bij overheidsinstanties, zoals bij de centrale overheid, bij een gemeente of bij de waterschappen.
Binnen de private sector kan aan verschillende bedrijven gedacht worden. Één overeenkomst hebben deze bedrijven echter wel vaak gemeen: ze zijn gericht op de kwaliteit van milieu, bodem of water.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Fysisch Geograaf, Fysisch Geograaf Worden, Opleidingsniveau Fysisch Geograaf, Scholing Fysisch Geograaf, Studie Fysisch Geograaf, Bijscholing Fysisch Geograaf, Omscholing Fysisch Geograaf.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden fysisch Geograaf

Een Fysisch Geograaf verdient gemiddeld 2000,-  bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Vermeld moet worden dat de baan van een Fysisch Geograaf er geen één is van 9-tot-5. Vooral een Fysisch Geograaf werkzaam binnen een onderzoeksbureau heeft te maken met onregelmatige werktijden. Hier worden doorgaans wel overuren voor uitbetaald.

Een Fysisch Geograaf die veldwerk voor zijn onderzoek verricht, moet soms grote afstanden afleggen om dit onderzoek te kunnen verrichten.  Dit is een keuze die een Fysisch Geograaf maakt, maar er komen ook grote kosten bij kijken, onder andere de reis naar de bestemming en het verblijf daar. Als secundaire arbeidsvoorwaarden kan genoemd worden dat deze kosten als reiskostenvergoeding door de werkgever vaak volledig vergoed worden.

Mensen vonden ons op: Salaris Fysisch Geograaf, Loon Fysisch Geograaf, Wat verdien je als Fysisch Geograaf, Salarisschaal Fysisch Geograaf, Salarisindicatie Fysisch Geograaf, Bonus Fysisch Geograaf, CAO Fysisch Geograaf, Brutoloon Fysisch Geograaf, Nettoloon Fysisch Geograaf, Vakantiedagen Fysisch Geograaf, Pensioen Fysisch Geograaf.

Competenties, skills & vaardigheden fysisch geograaf

 • Resultaatgerichtheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Fysisch Geograaf, Vaardigheden Fysisch Geograaf, Attitude Fysisch Geograaf, Kwalificaties Fysisch Geograaf, Competentieprofiel Fysisch Geograaf.

Boeken voor het beroep fysisch geograaf

Wil je meer weten over het beroep fysisch geograaf? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je fysisch geograaf bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken fysisch geograaf te komen.

What If? | Randall Munroe

Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781848549562 | 336 pagina's

Randall Munroe left NASA in 2005 to start up his hugely popular site XKCD 'a web comic of romance, sarcasm, math and language' which offers a witty take on the world of science and geeks. It now has 600,000 to a million page hits daily. Every now and then...

Samengevat havo Scheikunde | Johan van der Vecht

Alle examenstof Scheikunde 2019 in één boek | Samenvattingen - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789006078718 | 80 pagina's

Geen examenstress met Samengevat! Samengevat biedt je een helder en beknopt overzicht van alle examenstof. Met Samengevat kun je grote hoeveelheden stof snel herhalen en overzien. Je krijgt beter inzicht in de samenhang van de onderwerpen en het ondersche...

Fysische diagnostiek | Bohn Stafleu van Loghum

uitvoering en betekenis van het lichamelijk onderzoek - Nederlands | Druk: 2nd | Paperback | 9789036808927 | 396 pagina's

Fysische diagnostiek 2e druk is een boek uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036808927 Lichamelijk onderzoek vormt nog steeds, samen met de anamnese, de basis van de diagnostiek. De interpretatie van de verkregen gegevens bepaalt of en welk a...

Mensen vonden ons op: boeken voor Fysisch Geograaf, Fysisch Geograaf ebooks, boek Fysisch Geograaf.

Persoonstypen fysisch Geograaf

Een Fysisch Geograaf moet de persoonseigenschappen hebben zowel een succesvolle werker als die van een loyalist. De eigenschappen van een succesvolle werker zijn: doelgericht, zelfverzekerd en optimistisch. Een Fysisch Geograaf die een bepaald onderzoek verricht moet het doel voor ogen houden, moet het onderzoek zelfverzekerd instappen en moet optimistisch blijven, ook als het onderzoek niet naar zijn verwachting verloopt. Zonder één van deze eigenschappen is de kans aanwezig dat een Fysisch Geograaf niet het werk kan leveren zoals van hem verwacht wordt.
De eigenschappen van een Loyalist zijn: verantwoordelijk en loyaal. Ook deze eigenschappen moet een Fysisch Geograaf bezitten. Een Fysisch Geograaf kan zijn onderzoek zelfstandig moeten verrichten, waardoor de leidinggevende alleen hem heeft om op het succes van het onderzoek te vertrouwen, maar ook bij het doen van onderzoek in teamverband staat vertrouwen centraal. Ook de andere teamgenoten moeten namelijk op het afgeleverde werk van een Fysisch Geograaf kunnen vertrouwen, want één foutje kan het onderzoeksresultaat al erg beïnvloeden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Fysisch Geograaf, Karakter Fysisch Geograaf.

Netwerk fysisch Geograaf

Een Fysisch Geograaf maakt vaak deel uit van een team van Fysisch Geografen. Hij kan hiermee feitelijk moeten samenwerken, maar vaker wordt op projectmatige basis gewerkt waarbij een Fysisch Geograaf zelfstandig een onderzoek verricht. Als een Fysisch Geograaf bezig is met het doen van onderzoek, bestaat dit onderzoek vaak uit feitelijk onderzoek naar een bepaald proces op aarde. Hierbij wordt geen onderzoek gedaan naar personen, waardoor deze niet tot zijn netwerk behoren. Gedurende het onderzoek kan een Fysisch Geograaf wel in contact staan met andere experts, bijvoorbeeld met archeologen.

Een fysisch Geograaf heeft doorgaans een leidinggevende boven zich staan die hem de opdrachtspecificaties geeft en die hem begeleid gedurende het onderzoek of bij andere werkzaamheden. Een Fysisch Geograaf is ook verantwoording aan deze leidinggevende verschuldigd.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Fysisch Geograaf, Medewerkers Fysisch Geograaf.

Is het beroep fysisch Geograaf iets voor jou?

Zou je graag fysisch Geograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als fysisch Geograaf bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Fysisch Geograaf, beroepskeuzetest Fysisch Geograaf, beroep Fysisch Geograaf kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden fysisch Geograaf

Het beroep van Fysisch Geograaf is een beroep van WO-niveau, waardoor de instroom van nieuwe Fysisch Geografen niet buitensporig groot is. Dit, en het feit dat Fysisch Geografen voor verschillende instanties werkzaam kunnen zijn, zorgt ervoor de vraag naar Fysisch Geografen groot is in vergelijking met het aanbod ervan. De arbeidsmarkt voor een Fysisch Geograaf is dan ook goed te noemen is.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Fysisch Geograaf redelijk. Een Fysisch Geograaf is vaak werkzaam binnen één deelgebied binnen de fysische geografie, bijvoorbeeld binnen het onderdeel gebergtes, rivieren of de bodem. Een Fysisch Geograaf kan zichzelf vrij gemakkelijk onderscheiden van andere Fysisch Geografen door zich te specialiseren in meer dan één onderdeel.
Een andere doorgroeimogelijkheid van een Fysisch Geograaf is die naar leidinggevende. Echter, de werkzaamheden van een leidinggevende verschillen van een Fysisch Geograaf, in de zin dat een leidinggevende minder feitelijk werk verricht dan een Fysisch Geograaf. Hierdoor prefereert niet iedere Fysisch Geograaf de doorgroeimogelijkheid naar leidinggevende.

Arbeidsmarktperspectief score fysisch Geograaf

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep fysisch Geograaf. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Fysisch Geograaf, Promotie mogelijkheden Fysisch Geograaf, Carriere Fysisch Geograaf.

Solliciteren op de functie fysisch Geograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als fysisch Geograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor fysisch Geograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als fysisch Geograaf. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Fysisch Geograaf, CV Fysisch Geograaf, sollicitatie Fysisch Geograaf.

Interviews met fysisch Geograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen fysisch Geograaf

Vacatures fysisch geograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Fysisch Geograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fysisch Geograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Fysische geografie maakt deel uit van de algemenere wetenschap ‘Aardwetenschappen’. Aardwetenschap is, zoals de naam al doet vermoeden, de wetenschap naar de aarde. Het kan gezien worden als verzamelnaam voor alle natuurwetenschappen die de planeet aarde bestuderen.

Beoordeling Fysisch Geograaf

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Fysisch Geograaf' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Fysisch Geograaf

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep