U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Galeriehouder

Galeriehouder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een galeriehouder? Lees de functieomschrijving.

Een galeriehouder is iemand die zijn eigen galerie beheert.

Een galeriehouder is verantwoordelijk voor het behouden en de omzet van zijn eigen galerie. Hij legt contacten aan met kunstenaars, bekijkt veel kunstwerken, leert over de verschillende stijlen, bekijkt en informeert welke kunstwerken het meest bij mensen in trek zijn en gebruikt die informatie om kunst in te kopen of te beheren. In de meeste galeries worden per maand verschillende kunstwerken van verschillende kunstenaars geëxposeerd. De galeriehouder kijkt van welke kunstenaar hij het liefst kunst in zijn galerie wil exposeren en benaderd deze kunstenaar vervolgens om een afspraak te maken en om te kijken wat de mogelijkheden tot een samenwerking zijn. Daarnaast spreekt de galeriehouder met kunstenaars die bij hem langskomen en bij hem willen exposeren om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De galeriehouder is vaak ook degene die op werkdagen in zijn galerie zit om met mensen die binnenkomen een praatje te maken en de kunst die er in de galerie hangt aan te prijzen en richt daarnaast samen met de kunstenaar die komt exposeren zijn galerie in.

De meeste galeriehouders vragen de kunstenaars niet om zaalhuur voor het huren van hun galerie maar vragen wel om een bijdrage van de eventuele verkoop. Hoeveel die bijdrage is verschilt per galerie. De meeste galeriehouders maken gebruik van de margeregeling. 

Omdat de galeriehouder geld moet verdienen om de huur van de ruimte te kunnen betalen en zelf van het bedrijf rond te kunnen komen moet hij zich goed verdiepen in het het maken van reclame voor zijn galerie en goede keuzes maken om zowel nieuwe en bekende kunstenaars de kans te geven hun kunstwerken te exposeren en daarnaast ervoor te zorgen dat de galerie goed blijft draaien en dat de kunst goed verkoopt.

De meeste galeriehouders zijn kunstliefhebbers of zelf kunstenaars die de liefde voor de kunst met het starten van een eigen onderneming (de galerie) (willen) combineren.

Mensen vonden ons op: Job Galeriehouder, Baan Galeriehouder, Galeriehouder Worden, Functie-eisen Galeriehouder, Verantwoordelijkheden Galeriehouder, Functieprofiel Galeriehouder, Wat doet een Galeriehouder, Werken als Galeriehouder.

Galeriehouder worden: Opleiding tot galeriehouder

Er zijn zowel opleidingen tot galeriehouder (waarvan de bekendste in Antwerpen zit en twee jaar duurt) als cursussen waarin mensen die galeriehouder willen worden de kneepjes van het vak door mensen met bedrijvenkennis en kennis over het starten van een eigen onderneming worden bijgebracht.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Galeriehouder, Galeriehouder Worden, Opleidingsniveau Galeriehouder, Scholing Galeriehouder, Studie Galeriehouder, Bijscholing Galeriehouder, Omscholing Galeriehouder.

Organisaties waar een galeriehouder doorgaans werkzaam is

De galeriehouder werkt in zijn eigen galerie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Galeriehouder, Galeriehouder Worden, Opleidingsniveau Galeriehouder, Scholing Galeriehouder, Studie Galeriehouder, Bijscholing Galeriehouder, Omscholing Galeriehouder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden galeriehouder

Het salaris van een galeriehouder hangt volledig af van de verkoop van de kunstwerken die bij hem in de galerie hangen en het bedrag in procenten wat hij van elke verkoop van een kunstwerk van de kunstenaar vraagt. Daarom valt hier geen precieze indicatie over te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Galeriehouder, Loon Galeriehouder, Wat verdien je als Galeriehouder, Salarisschaal Galeriehouder, Salarisindicatie Galeriehouder, Bonus Galeriehouder, CAO Galeriehouder, Brutoloon Galeriehouder, Nettoloon Galeriehouder, Vakantiedagen Galeriehouder, Pensioen Galeriehouder.

Competenties, skills & vaardigheden galeriehouder

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Ondernemerschap
 • Stressbestendigheid
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Financieel bewustzijn
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Onderhandelen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Galeriehouder, Vaardigheden Galeriehouder, Attitude Galeriehouder, Kwalificaties Galeriehouder, Competentieprofiel Galeriehouder.

Boeken voor het beroep galeriehouder

Wil je meer weten over het beroep galeriehouder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je galeriehouder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken galeriehouder te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Galeriehouder, Galeriehouder ebooks, boek Galeriehouder.

Persoonstypen galeriehouder

Een galeriehouder is over het algemeen een levensgenieter. Hij houdt van kunst en het praten met mensen en probeert daarom in zijn galerie zoveel mogelijk kunstenaars de kans te geven om te exposeren om zo de nieuwe kunstenaars een handje te helpen en daarnaast zelf nieuwe dingen te zien en winst te maken (levensgenieter).

Daarnaast moet de galeriehouder een succesvolle werker zijn. Hij moet zelfstandig zijn galerie draaiende weten te houden en met de verkoop van kunst een winsthebbend bedrijf draaien, publiciteit maken en netwerken en daarom moet de galeriehouder van alle markten thuis zijn om de galerie succesvol en winstgevend te laten worden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Galeriehouder, Karakter Galeriehouder.

Netwerk galeriehouder

Het netwerk van de galeriehouder bestaat over het algemeen voor het grootste gedeelte uit kunstenaars. Hij leert kunstenaars en hun werk kennen, praat met kunstenaars en baseert op basis van gesprekken, eerste indrukken en zijn mening over hun werk het oordeel of de kunstenaar bij hem in de galerie mag komen exposeren of dat hij de stijl van de kunstwerken niet bij zijn galerie vindt passen.

Daarnaast praat de kunstenaar met de klanten die in zijn galerie langskomen en met andere galeriehouders over wat er qua onderwerpen en kunst leeft in de kunstwereld om zo goed op de hoogte te blijven van de ins and outs van de kunstbranche.

Mensen vonden ons op: Collega’s Galeriehouder, Medewerkers Galeriehouder.

Is het beroep galeriehouder iets voor jou?

Zou je graag galeriehouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als galeriehouder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Galeriehouder, beroepskeuzetest Galeriehouder, beroep Galeriehouder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden galeriehouder

Het arbeidsperspectief van de galeriehouder hangt volledig af van zijn eigen inzet en visie op de kunstwereld en zijn galerie. Hij is degene die de kunstenaars moet aantrekken om bij hem te komen exposeren en om een middenweg te vinden tussen de kwaliteit van een kunstwerk en de (in zijn ogen) verkoopbaarheid van het object. Daarnaast moet hij zelf reclame maken over zijn galerie. Of een galeriehouder en zijn galerie succesvol is hangt dus volledig af van het feit of de galeriehouder weet wat er speelt in de kunstwereld, oog heeft voor kunst en verkoop en of hij een bedrijf draaiende weet te houden.

Er zijn voor een galeriehouder daarnaast geen doorgroeimogelijkheden; hij heeft met het hebben van een eigen bedrijf (de galerie) in principe de top van wat hij wil bereiken al bereikt. Wel kan hij, als het bedrijf minder loopt of als hij meerdere werkzaamheden wil, ook op zoek naar andere beroepen in de kunstbranche.

Arbeidsmarktperspectief score galeriehouder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep galeriehouder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Galeriehouder, Promotie mogelijkheden Galeriehouder, Carriere Galeriehouder.

Solliciteren op de functie galeriehouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als galeriehouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor galeriehouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als galeriehouder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Galeriehouder, CV Galeriehouder, sollicitatie Galeriehouder.

Interviews met galeriehouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen galeriehouder

Vacatures galeriehouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Galeriehouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Galeriehouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een galeriehouder is iemand die zijn eigen galerie beheert. Een galeriehouder is verantwoordelijk voor het behouden en de omzet van zijn eigen galerie. Hij legt contacten aan met kunstenaars, bekijkt veel kunstwerken, leert over de verschillende stijlen, bekijkt en informeert welke kunstwerken het meest bij mensen in trek zijn en gebruikt die informatie om kunst in te kopen of te beheren.

Beoordeling Galeriehouder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Galeriehouder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Galeriehouder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik zou graag advies willen over een eigen galerie beginnen waar moet ik zijn!

 

 

Door: Carla: carlalendfers@hotmail.nl

Beste Carla,zet je plannen op papier.Wat voor soort galerie?Wat zijn financieel de mogelijkheden? Enz.enz.Stap dan een Galerie binnen en probeer je plannen voor te leggen aan een Galeriehouder(ster).Het is misschien even zoeken maar gegarandeerd dat je iemand ontmoet die je verder wil helpen.Het is mij ook gelukt.

Door: vincent

Hallo allemaal, Ja dan is het zover, C.A.M. Galerie is gestart. Denk dat alles is geregeld komt de webpagina niet v/d grond. Het vuurwerk van 1 januari ging niet gelijk op met de pagina verandering. Dat was jammer. Een klant melde dat de werkzaamheden al gedaan waren, notabenen zelf een maand verschoven! Je moet als ondenemer wel wat kunnen verwerken. Gelukkig weet ik, dat het een leugentje is. De tijd maakt het zichtbaar. Gr. Charel

Door: Charel Menthen

Reageer op dit beroep