U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gamemaster

Gamemaster worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gamemaster? Lees de functieomschrijving.

Een Gamemaster wordt ingezet om spellen of evenementen te begeleiden.

Anders dan bij een therapeutische spelbegeleider (bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg of met kinderen) werkt de Gamemaster meestal met groepen volwassenen. De Gamemaster is werkzaam in de recreatie. Denk hierbij aan bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten, partijtjes en andere uitjes. De term wordt momenteel vooral gebruikt door escape rooms die op zoek zijn naar personeel om hun spellen te begeleiden, maar je vindt Gamemasters ook bij grotere bedrijven die bijvoorbeeld zeskampen organiseren voor bedrijven.

Een Gamemaster is over het algemeen in zijn eentje verantwoordelijk voor de begeleiding van een groepsspel van begin tot eind. Dat betekent dat de Gamemaster de groep ontvangt, uitlegt wat voor een spel ze gaan spelen, ze begeleidt tijdens het spel en een nabespreking houdt achteraf. Deze functie draait dan ook met name om het contact met klanten en ervoor zorgen dat zij een leuke tijd hebben. Het is dan ook te vergelijken met een functie als gastheer of gastvrouw. In het geval van escape rooms is het vaak ook belangrijk om technisch onderlegd te zijn, zodat je om kunt gaan met de vaak complexe elektronica in dit soort ondernemingen en om kleine (mechanische) reparaties te kunnen verrichten.
 
Mensen vonden ons op: Job Gamemaster, Baan Gamemaster, Gamemaster Worden, Functie-eisen Gamemaster, Verantwoordelijkheden Gamemaster, Functieprofiel Gamemaster, Wat doet een Gamemaster, Werken als Gamemaster.

Gamemaster worden: Opleiding tot gamemaster

Er is geen specifieke opleiding tot Gamemaster. Vaak wordt bij vacatures gevraagd om affiniteit met het te begeleiden spel en goede sociale vaardigheden. Over het algemeen wordt het beroep van Gamemaster gezien als een ideaal bijbaantje voor scholieren en studenten, omdat de werkzaamheden met name ’s avonds en in de weekenden plaatsvinden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gamemaster, Gamemaster Worden, Opleidingsniveau Gamemaster, Scholing Gamemaster, Studie Gamemaster, Bijscholing Gamemaster, Omscholing Gamemaster.

Organisaties waar een gamemaster doorgaans werkzaam is

Gamemasters werken met name voor profit organisaties. Meestal zijn dit (kleine) escape rooms en andere real life experiences. Maar er zijn ook diverse (grotere) evenementenbureaus in Nederland die bijvoorbeeld zeskampen en andere spellen aanbieden en daarvoor Gamemasters inzetten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gamemaster, Gamemaster Worden, Opleidingsniveau Gamemaster, Scholing Gamemaster, Studie Gamemaster, Bijscholing Gamemaster, Omscholing Gamemaster.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gamemaster

Een Gamemaster werkt meestal op oproepbasis en verdient daarbij afhankelijk van werkervaring en leeftijd tussen de 7 en 15 euro bruto per uur. Soms is het mogelijk om fulltime in dienst te gaan, waarbij dan in de uren dat er geen spellen zijn administratieve taken worden verricht of de sociale media accounts bijgehouden moeten worden. Er zijn meestal geen aanvullende arbeidsvoorwaarden van toepassing.

Mensen vonden ons op: Salaris Gamemaster, Loon Gamemaster, Wat verdien je als Gamemaster, Salarisschaal Gamemaster, Salarisindicatie Gamemaster, Bonus Gamemaster, CAO Gamemaster, Brutoloon Gamemaster, Nettoloon Gamemaster, Vakantiedagen Gamemaster, Pensioen Gamemaster.

Competenties, skills & vaardigheden gamemaster

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Omgaan met details
 • Leiderschap
Mensen vonden ons op: Kennis Gamemaster, Vaardigheden Gamemaster, Attitude Gamemaster, Kwalificaties Gamemaster, Competentieprofiel Gamemaster.

Boeken voor het beroep gamemaster

Wil je meer weten over het beroep gamemaster? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gamemaster bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gamemaster te komen.

Gamemaster | Jesikah Sundin

An Eco-Fairy Tale - Engels | E-book | 9780999772119

''Spin the tales, Son of Eden. Weave them together. Make a reality all your own...'' Three years ago, Fillion Nichols was poisoned, extracted from New Eden Township, and arrested for sabotage. In three days, he'll return and ascend as majority owner of th...

Doctor Who RPG | Cubicle 7 Entertainment

The Gamemaster's Companion - Engels | Hardcover | 9780857441812

...

Fireborn Sourcebook | Games Esdevium

Gamemaster's Handbook - Engels | Druk: illustrated edition | Hardcover | 9781589941861 | 208 pagina's

Fireborn is an exciting new roleplaying game set in a modern world where dragons are being reborn as humans. In the long-ago Age of Myth and Legend, dragons ruled the skies. Defenders of mankind, monsters of legend, warriors of spirit, and explorers of re...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gamemaster, Gamemaster ebooks, boek Gamemaster.

Persoonstypen gamemaster

Persoonstypen die passen bij een Gamemaster zijn Gever en Succesvolle Werker.

Een goede Gamemaster is in staat klanten een warm welkom te bieden, is gevoelig voor hun behoeftes en is verzorgend ingesteld (de Gever).

Daarnaast is een Gamemaster energiek, motiverend en optimistisch: hij of zij moet de gasten enthousiast krijgen voor het spel dat ze gaan spelen en zorgen voor een gezellige tijd. Hij moet zelfverzekerd en duidelijk leiding kunnen geven aan groepen, ook als zij baldadig en luidruchtig zijn door hun adrenaline (de Succesvolle werker).
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gamemaster, Karakter Gamemaster.

Netwerk gamemaster

Als Gamemaster heb je te maken met de gasten die je over de vloer krijgt en je manager. Bij veel escape rooms gaat dit om de eigenaar, omdat dit meestal ondernemingen zijn met weinig personeel. Bij grotere evenementenbureaus heb je vaak wel te maken met een manager.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gamemaster, Medewerkers Gamemaster.

Is het beroep gamemaster iets voor jou?

Zou je graag gamemaster willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gamemaster bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gamemaster, beroepskeuzetest Gamemaster, beroep Gamemaster kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gamemaster

Sinds 2014 zijn er al meer dan 600 escape rooms geopend in Nederland. Het grootste aanbod vacatures voor Gamemasters is dan ook van escape rooms. Deze markt lijkt op zijn verzadigingspunt te zijn gekomen, waardoor de toekomst qua arbeidsmarkt onzeker is. Over het algemeen is het zo dat zolang de economie in Nederland goed is, er voldoende werk is in de recreatieve branche, zeker in de weekenden en vakanties.
 
Er zijn weinig tot geen doorgroeimogelijkheden voor Gamemasters. Wel is het altijd mogelijk met je ervaring als Gamemaster als een ondernemer een eigen spel te ontwikkelen en runnen.
 
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gamemaster, Promotie mogelijkheden Gamemaster, Carriere Gamemaster.

Solliciteren op de functie gamemaster

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gamemaster dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gamemaster belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gamemaster. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gamemaster, CV Gamemaster, sollicitatie Gamemaster.

Interviews met gamemaster

Wilco Hoogeveen (27) is Gamemaster en eigenaar van Turf Aalsmeer.
 
                               
 
Waarom ben jij Gamemaster geworden?
“Ik ben een uitzondering binnen het beroep van gamemasters. Ik run niet alleen het spel, ik heb het ook zelf ontworpen en gebouwd. 
 
Ik wilde graag een bijzondere ervaring neerzetten. Iets waar mensen zich echt even in een andere wereld wanen. Een goede gamemaster faciliteert dat. Je heet mensen welkom en zorgt ervoor dat ze zich thuis voelen. Hun ervaring begint zodra ze de drempel over zijn, dus mijn uitdaging is om te zorgen dat het van binnenkomst tot afsluiting een geweldige ervaring is. 
 
Dat is dan ook wat...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen gamemaster

Vacatures gamemaster

Op zoek naar een nieuwe baan als Gamemaster? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gamemaster. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Gamemaster wordt ingezet om spellen of evenementen te begeleiden. Anders dan bij een therapeutische spelbegeleider (bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg of met kinderen) werkt de Gamemaster meestal met groepen volwassenen. De Gamemaster is werkzaam in de recreatie.

Beoordeling Gamemaster

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gamemaster' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gamemaster

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep