U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Garnalenpeller

Garnalenpeller worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een garnalenpeller? Lees de functieomschrijving.

Een Garnalenpeller is iemand die garnalen pelt. Van oudsher is dit een beroep wat het gezin van garnalenvissers thuis beoefent. De garnalen werden gevangen, aan boord van het schip gekookt waarna de huisvrouw en de kinderen als Garnalenpellers de garnalen met de hand pelde. Echter, in de jaren 80 van de 20e eeuw werd het thuispellen van garnalen bij wet verboden. Dit werd gedaan omdat doordat het pellen bij mensen thuis gedaan werd, er geen toezicht op de kwaliteit en de hygiëne mogelijk was. Garnalen mochten vanaf toen alleen in bedrijfsruimtes gepeld worden. Dit werd echter door veel visserijbedrijven te duur gevonden, waardoor er massaal garnalen naar lagelonenlanden verscheept werden om daar door Garnalenpellers gepeld te worden. In de jaren na de komst van het garnalenbesluit stopte veel mensen in Nederland met het werk als Garnalenpeller, tot het punt dat er helemaal niet meer bedrijfsmatig garnalen werden gepeld in Nederland.

In sommige Europese landen worden garnalen in enkele gevallen wel nog zelf gepeld, zoals in België. Echter, dit wordt dan gedaan door de garnalen door een machine te halen, waarna ze er gepeld uitkomen. Het beroep van Garnalenpeller, waarbij bedrijfsmatig met de hand garnalen gepeld worden, komt in de rijkere Europese landen niet meer voor.

Nederlandse visserijbedrijven verschepen hun garnalen vooral naar Marokko, omdat daar op een gegeven moment de mogelijkheid was om grotere bedrijven te exploiteren dan in Polen of Oekraïne mogelijk was, en de lage arbeidskosten daar hetzelfde waren. Garnalen die bijvoorbeeld in de Noordzee gevangen zijn, worden in een dag naar Marokko gestuurd, waarna de garnalen dezelfde dag nog door Garnalenpellers ter plaatste gepeld worden. De gepelde garnalen worden verpakt en terug naar Nederland verstuurd, waarna ze hier verwerkt worden totdat ze verkocht kunnen worden.

Mensen vonden ons op: Job Garnalenpeller, Baan Garnalenpeller, Garnalenpeller Worden, Functie-eisen Garnalenpeller, Verantwoordelijkheden Garnalenpeller, Functieprofiel Garnalenpeller, Wat doet een Garnalenpeller, Werken als Garnalenpeller.

Garnalenpeller worden: Opleiding tot garnalenpeller

Garnalenpeller is een beroep waar geen opleiding voor vereist is. Dit was vroeger niet zo, waardoor huisvrouwen dit gemakkelijk naast hun dagelijkse werkzaamheden konden doen, en is nu nog steeds niet zo, waardoor het gemakkelijk aan Marokkaanse werknemers uitbesteed kan worden.

Dat er voor het beroep van Garnalenpeller geen opleiding vereist is, houdt niet in dat het werk is dat iedereen kan doen. Het vereist namelijk veel discipline en handvaardigheid, vooral op bedrijfsmatige basis zoals de Garnalenpellers in Marokko dat moeten doen.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Garnalenpeller, Garnalenpeller Worden, Opleidingsniveau Garnalenpeller, Scholing Garnalenpeller, Studie Garnalenpeller, Bijscholing Garnalenpeller, Omscholing Garnalenpeller.

Organisaties waar een garnalenpeller doorgaans werkzaam is

Garnalenpellers in landen als Polen, Marokko en Oekraïne zijn werkzaam in een zogeheten pelfabriek. Deze fabrieken zijn vaak in handen van lokale ondernemers die een contract met Nederlandse visserijbedrijven gesloten hebben. Deze bedrijven maken deel uit van de profit-sector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Garnalenpeller, Garnalenpeller Worden, Opleidingsniveau Garnalenpeller, Scholing Garnalenpeller, Studie Garnalenpeller, Bijscholing Garnalenpeller, Omscholing Garnalenpeller.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden garnalenpeller

Garnalenpeller is een beroep dat niet meer in Nederland voor komt. In de landen waar het werk wel nog verricht wordt, landen zoals Polen en Marokko, ligt het uurloon vaak minstens tien keer lager dan in Nederland het geval is. Van secundaire arbeidsvoorwaarden is daar vaak geen sprake.

Mensen vonden ons op: Salaris Garnalenpeller, Loon Garnalenpeller, Wat verdien je als Garnalenpeller, Salarisschaal Garnalenpeller, Salarisindicatie Garnalenpeller, Bonus Garnalenpeller, CAO Garnalenpeller, Brutoloon Garnalenpeller, Nettoloon Garnalenpeller, Vakantiedagen Garnalenpeller, Pensioen Garnalenpeller.

Competenties, skills & vaardigheden garnalenpeller

 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfsturing
Mensen vonden ons op: Kennis Garnalenpeller, Vaardigheden Garnalenpeller, Attitude Garnalenpeller, Kwalificaties Garnalenpeller, Competentieprofiel Garnalenpeller.

Boeken voor het beroep garnalenpeller

Wil je meer weten over het beroep garnalenpeller? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je garnalenpeller bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken garnalenpeller te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Garnalenpeller, Garnalenpeller ebooks, boek Garnalenpeller.

Persoonstypen garnalenpeller

De werkzaamheden van een Garnalenpeller zijn zeer eentonig, waardoor een Garnalenpeller de persoonlijkheid van een succesvolle werker moet hebben om het werk naar verwachting te verrichten. De succesvolle werker is doelgericht en energiek, eigenschappen die noodzakelijk zijn om het eentonige werk, dag in, dag uit te kunnen uitvoeren.

Naast een succesvolle werker is een Garnalenpeller een loyalist. Zowel de opdrachtgever als de leidinggevende moet op hem kunnen vertrouwen en hij voelt zich verantwoordelijk voor het af te leveren werk. Per dag moeten er vaak duizenden garnalen gepeld worden, iets wat organisatorisch lastig is. Het proces kan alleen succesvol verricht worden als iedere schakel betrouwbaar is en zich verantwoordelijk opstelt, ook de Garnalenpeller dus.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Garnalenpeller, Karakter Garnalenpeller.

Netwerk garnalenpeller

Een Garnalenpeller werkzaam bij een pel bedrijf staat vooral in nauw contact met andere Garnalenpellers. De werkzaamheden worden vaak louter aan lopende banden verricht, waardoor er ook simpelweg geen mogelijkheid is om in contact te staan met anderen dan mede Garnalenpellers

Mensen vonden ons op: Collega’s Garnalenpeller, Medewerkers Garnalenpeller.

Is het beroep garnalenpeller iets voor jou?

Zou je graag garnalenpeller willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als garnalenpeller bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Garnalenpeller, beroepskeuzetest Garnalenpeller, beroep Garnalenpeller kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden garnalenpeller

Werkzaamheden worden in deze tijd veel meer machinaal gedaan dan vroeger. Dat de mogelijkheid van het pellen van garnalen door machines nog niet benut is, heeft te maken met het nog niet bestaan van een goed functionerende machine hiervoor. Er zijn wel pelmachines, maar tot op heden functioneren deze machines nog niet zo dusdanig goed dat het voor bedrijven rendabel is om over te gaan op het machinaal pellen van garnalen ten koste van het handpellen van garnalen. Het is echter nog maar een kwestie van tijd eer er een machine ontwikkeld is die wel rendabel genoeg is. De verwachting is dan ook dat de functie van Garnalenpeller zal op ten duur geheel zal dan verdwijnen.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Garnalenpeller weinig. Een promotie tot leidinggevende over Garnalenpellers zou tot de mogelijkheden behoren, maar de werkzaamheden van een leidinggevende verschillen veel van de (feitelijke) werkzaamheden van een Garnalenpeller. Daarnaast zijn er veel Garnalenpellers, mede omdat het ongeschoold werk is, en zijn er hierdoor relatief weinig banen van leidinggevenden.
 

Arbeidsmarktperspectief score garnalenpeller

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep garnalenpeller. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Garnalenpeller, Promotie mogelijkheden Garnalenpeller, Carriere Garnalenpeller.

Solliciteren op de functie garnalenpeller

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als garnalenpeller dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor garnalenpeller belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als garnalenpeller. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Garnalenpeller, CV Garnalenpeller, sollicitatie Garnalenpeller.

Interviews met garnalenpeller

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen garnalenpeller

Vacatures garnalenpeller

Op zoek naar een nieuwe baan als Garnalenpeller? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Garnalenpeller. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Garnalenpeller is iemand die garnalen pelt. Van oudsher is dit een beroep wat het gezin van garnalenvissers thuis beoefent. De garnalen werden gevangen, aan boord van het schip gekookt waarna de huisvrouw en de kinderen als Garnalenpellers de garnalen met de hand pelde.

Beoordeling Garnalenpeller

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Garnalenpeller' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Garnalenpeller

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep