Gedragskundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris
Direct naar:
Wat doet een gedragskundige? Lees de functieomschrijving.
De gedragskundige richt zijn taken op mensen die aanzienlijke problemen hebben op gedragsmatig gebied. Dit kunnen jeugdige deliquenten zijn, of cliënten/patiënten met mentale stoornissen. Dit beroep lijkt op veel aspecten op beroepen als een psycholoog. Het uiteindelijke doel van een gedragskundige is het in zo verre het gedrag beïnvloeden van de cliënt dat deze op een 'normale' manier weer om kan gaan met zijn of haar omgeving.
Vaak gaat de gedragskundige te werk met een hypothesen toetsend plan van aanpak. Dit wil zeggen dat de gedragskundige eerst een aantal problemen bedenkt die de cliënt zou kunnen hebben en daarna tracht deze problemen op te lossen door middel van gedragsmatige veranderingen in te voeren. De bedoeling is het gedrag zo te beïnvloeden dat deze op een normaal manier weer kan functioneren binnen de maatschappij.
Dit beroep vergt veel doorzettingsvermogen en een ijzeren wil. Veel cliënten of patiënten weigeren mee te werken of worden verplicht mee te werken aan de behandeling. Dit zorgt voor een andere aanpak dan bij mensen die wel bereid zijn te veranderen of veranderingen te omarmen.
Gedragskundige worden: Opleiding tot gedragskundige
Om tot het beroep van gedragskundige te komen moet er een intensieve 4 jarige universitaire opleiding gevolgd worden of een HBO studie waarna een 2 jarige master moet gevolgd worden. Alleen dan is er kans om tot dit beroep te komen. De meest voorkomende studies voor dit beroep zijn Psychologie, het liefst in de klinische richting of gedrags wetenschappen.
Opleidingen, cursussen en trainingen:
Organisaties waar een gedragskundige doorgaans werkzaam is
- Zorginstelling
- GZ/GGZ
- Verslavingszorg
- TBS Kliniek
- Jeugdgevangenis
- Justitiële centra
Salaris en Arbeidsvoorwaarden gedragskundige
Het startsalaris van een gedragskundige ligt vaak rond de 2535 euro bruto per maand, dit bedrag kan oplopen tot ongeveer 5950 euro bruto per maand. Deze cijfers staan vast in de CAO gezondheidszorg (GZ) en zullen niet vaak fluctueren. Secundaire arbeidsvoorwaarden komen voor zoals, onregelematigheidstoeslag, reiskostenvergoeding, vakantietoeslag en 13de maand.
Competenties, skills & vaardigheden gedragskundige
- Stressbestendigheid
- Coachen
- Luisteren
- Overtuigen
- Anticiperen
- Communicatief vaardig
- In staat zijn goed te luisteren
Boeken voor het beroep gedragskundige
Wil je meer weten over het beroep gedragskundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gedragskundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.
Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gedragskundige te komen.
Gedragskundige rapportage in het strafrecht | Wolters Kluwer Nederland B.V.
Nederlands | 2e druk | Hardcover | 9789013110401 | 888 pagina's
Gedragskundige rapportage in het strafrecht | Wolters Kluwer Nederland B.V.
Nederlands | 1e druk | Hardcover | 9789013051131 | 549 pagina's
Vrije reeks - Als vreemde ogen dwingen | Lucas Noyon
een onderzoek naar de positie van de transcultureel gedragskundige in een strafrechtelijke context - Nederlands | 1e druk | Paperback | 9789462902664
Persoonstypen gedragskundige
De gedragskundige moet een gever zijn omdat deze in staat moet zijn hulp te bieden aan mensen die vaak de hulp niet willen ontvangen. Daardoor moet de gedragskundige een open persoonlijkheid hebben om deze mensen er toe te zetten en te motiveren om de veranderingen in hun gedrag aan te leren.
De gedragskundige moet een waarnemer zijn omdat deze het gedrag en de verbale en non-verbale signalen van cliënten en patiënten goed moet kunnen interpreteren.
Netwerk gedragskundige
De gedragskundige gaat vaak om met een team van meerdere specialisten die samen een behandelplan opstellen voor de cliënt of patiënt. Zodoende is er meer effectiviteit van de behandeling en wordt de behandeling vanuit meerdere perspectieven bekeken. Door dit samenwerken is het wel van belang dat de gedragskundige veel van de informatie doorspeelt naar zijn of haar collega's.
Is het beroep gedragskundige iets voor jou?
Zou je graag gedragskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gedragskundige bij jou past.
Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gedragskundige
Arbeidsmarktperspectief is op het moment laag gezien de toestroom aan studenten in de psychologie en de bijbehorende studies. Dit zorgt voor een toekomstige krappe arbeidsmarkt. Toch zullen er hier en daar nog goede vacatures liggen voor de hoger opgeleide.
De doorgroeimogelijkheden zijn lastig gezien een gedragskundige een aardige studie achter de rug heeft en al behoorlijk aan de top van zijn of haar carrière bevind.
Arbeidsmarktperspectief score gedragskundige
Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gedragskundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.
Solliciteren op de functie gedragskundige
Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gedragskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gedragskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gedragskundige. Bekijk dan onze tips.
Interviews met gedragskundige
Overzicht
- Sector:
- Beroepsgroep:
- Competentie:
- Persoonstype:
- Opleidingsniveau:
-
Salarisindicatie:
Van € 2.535 tot € 5.950
-
Arbeidsmarkt:
Gemiddeld perspectief
-
Netwerk:
Psycholoog, Maatschappelijk Werkende, Pedagogisch Hulpverlener, Arts
- Studierichting:
- Organisatie:
Vacatures gedragskundige
Beoordeling Gedragskundige
Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gedragskundige' hieronder.
-
Functie-inhoud
-
Salaris en arbeidsvoorwaarden
-
Doorgroeimogelijkeden
-
Arbeidsmarktperspectief
Beoordeel zelf het beroep Gedragskundige
- Functie-inhoud
- Salaris en arbeidsvoorwaarden
- Doorgroeimogelijkeden
- Arbeidsmarktperspectief
Reacties
Er zijn nog geen reacties.