U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Geneeskundig Onderofficier

Geneeskundig Onderofficier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een geneeskundig Onderofficier? Lees de functieomschrijving.

De Geneeskundig Onderofficier is een Specialist. Dit wil zeggen dat de Onderofficier al voor toetreding tot de Landmacht een vakgerichte opleiding heeft genoten voor een beroep dat ook uit te oefenen is in de burgermaatschappij. Voor de Geneeskundige Dienst binnen de Landmacht bestaan de functies apothekersassistent, bedrijfsmaatschappelijk werker, fysiotherapeut, klinisch chemisch analist, OK-assistent, radiodiagnostisch laborant, tandartsassistent, Intensive Care verpleegkundige en algemeen militair verpleegkundige.

Afhankelijk van de vooropleiding zal er gewerkt worden binnen een team van Geneeskundig Onderofficieren (assistenten) bij het verlenen van zorg aan militairen en lokale burgers in uitzendgebieden. De fysiotherapeut, laborant, analist en maatschappelijk werker zullen meer individueel te werk gaan, maar ook zij leggen verantwoording af aan hun leidinggevenden.

De werkzaamheden van de Geneeskundig Onderofficier zijn vaak te vergelijken met die van vergelijkbare functies in de burgermaatschappij, maar met stressvollere situaties, meer onregelmatige diensten, mogelijkheden op internationale oefeningen en uitzendingen en meer representativiteit. Dit is natuurlijk niet ten nadele van de werkzaamheden, aangezien de Onderofficier meer uitdaging zal krijgen dan zijn burgercollega's.

De Geneeskundig Onderofficier dient naast zijn/haar reguliere zorgtaken ook in staat te zijn te functioneren als militair. Dit betreft het gebruik van wapens en de toepassing van geweld op de momenten dat het nodig is. Tijdens de opleiding wordt de Onderofficier hier in getraind en na de opleiding wordt er door middel van oefeningen gezorgd voor het behoud van de vaardigheden.

Mensen vonden ons op: Job Geneeskundig Onderofficier, Baan Geneeskundig Onderofficier, Geneeskundig Onderofficier Worden, Functie-eisen Geneeskundig Onderofficier, Verantwoordelijkheden Geneeskundig Onderofficier, Functieprofiel Geneeskundig Onderofficier, Wat doet een Geneeskundig Onderofficier, Werken als Geneeskundig Onderofficier.

Geneeskundig Onderofficier worden: Opleiding tot geneeskundig Onderofficier

Om toegelaten te worden tot een Specialistische Onderofficiersfunctie dient men in het bezit te zijn van een vakgerichte vooropleiding. Het verschilt per functie welke vooropleiding dit precies moet zijn.

Voor de apothekersassistent, bedrijfswetenschappelijk werker, fysiotherapeut, klinisch chemisch analist, OK-assistent, tandartsassistent, Intensive Care verpleegkundige of Algemeen Militair Verpleegkundige volstaan MBO of HBO vooropleidingen. De precies vooropleiding verschilt per functie.

De opleidingen binnen de Landmacht na afronding van een vooropleiding bslaan ongeveer acht maanden Onderofficiersvorming, gevolgd door een vaktechnische opleiding. Deze vaktechnische opleiding duurt tussen de drie á vier maanden en twee jaar.

Voor functies bij de Landmacht geldt dat men minimaal 55 kilogram weegt en minimaal 1.55 meter lang is. Daarnaast moet er minimaal een dienstperiode van zo'n vier jaar uitgezeten kunnen worden voor het 35e levensjaar van de toekomstig Geneeskundig Onderofficier.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Geneeskundig Onderofficier, Geneeskundig Onderofficier Worden, Opleidingsniveau Geneeskundig Onderofficier, Scholing Geneeskundig Onderofficier, Studie Geneeskundig Onderofficier, Bijscholing Geneeskundig Onderofficier, Omscholing Geneeskundig Onderofficier.

Organisaties waar een geneeskundig Onderofficier doorgaans werkzaam is

Na afronding van de Onderofficiersopleiding en de vakgerichte opleiding wordt de Geneeskundig Onderofficier geplaatst bij een eenheid van de Landmacht, waarmee wordt deelgenomen aan internationale oefeningen en uitzendingen.

De Algemeen Militair Verpleegkundige, De IC-verpleegkundige en de OK-assistent zullen werkzaam worden waar de Officier Arts zich bevindt. Dit kan op een kazerne zijn, maar ook op een buitenlandse basis.

De Tandartsassisten zullen werkzaam zijn binnen een tandartspraktijk van een gezondheidscentrum op een kazerne.

De Apothekersassistent zal werkzaam worden bij een apotheek van de Landmacht. Dit wordt waarschijnlijk bij een gezondheidscentrum van een kazerne.

De Radiologisch Laborant, Clinisch Chemisch analist, Fysiotherapeut, Bedrijfsmaatschappelijk Werker worden geplaatst bij een gezondheidscentrum of bij een overkoepelend hulporgaan van de Landmacht.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Geneeskundig Onderofficier, Geneeskundig Onderofficier Worden, Opleidingsniveau Geneeskundig Onderofficier, Scholing Geneeskundig Onderofficier, Studie Geneeskundig Onderofficier, Bijscholing Geneeskundig Onderofficier, Omscholing Geneeskundig Onderofficier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden geneeskundig Onderofficier

De Geneeskundig Onderofficier krijgt na de start van zijn/haar opleiding direct loon. Aanvankelijk heeft de Onderofficier in spé nog een relatief lage rang, zodat hij/zij nog niet het volledige officiersloon zal ontvangen. Naarmate de opleiding echter vordert, zal de rang, en dus ook het loon, van de Geneeskundig Onderofficier stijgen. Bij de bepaling van het loon wordt er rekening gehouden met de ervaring en leeftijd van de gegadigde.

Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde gezondheidszorg, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten en is er onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid om een rijbewijs te halen. Bovendien is er op gehele of gedeeltelijke kosten van de landmacht na afronding van de opleiding tot Geneeskundig Onderofficier een studie te volgen naar keuze. Tot slot is er een ABP pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Geneeskundig Onderofficier, Loon Geneeskundig Onderofficier, Wat verdien je als Geneeskundig Onderofficier, Salarisschaal Geneeskundig Onderofficier, Salarisindicatie Geneeskundig Onderofficier, Bonus Geneeskundig Onderofficier, CAO Geneeskundig Onderofficier, Brutoloon Geneeskundig Onderofficier, Nettoloon Geneeskundig Onderofficier, Vakantiedagen Geneeskundig Onderofficier, Pensioen Geneeskundig Onderofficier.

Competenties, skills & vaardigheden geneeskundig onderofficier

 • Integriteit
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leervermogen
 • Energie
Mensen vonden ons op: Kennis Geneeskundig Onderofficier, Vaardigheden Geneeskundig Onderofficier, Attitude Geneeskundig Onderofficier, Kwalificaties Geneeskundig Onderofficier, Competentieprofiel Geneeskundig Onderofficier.

Boeken voor het beroep geneeskundig onderofficier

Wil je meer weten over het beroep geneeskundig onderofficier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je geneeskundig onderofficier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken geneeskundig onderofficier te komen.

Die ene patiënt | Ellen de Visser

Zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026344848 | 192 pagina's

In Die ene patiënt van Ellen de Visser vertellen zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. De indringende Volkskrant-serie Die ene patiënt is een van de hoogst gewaardeerde en best gelezen rubrieken van de krant. In elke weekendb...

Zakboek Verpleegkundige diagnosen | Lynda Juall Carpenito

Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789001891572 | 910 pagina's

Van dit artikel is nog geen omschrijving beschikbaar....

Anatomie en fysiologie van de mens | Ludo Gregoire

Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789006925630 | 504 pagina's

Anatomie en fysiologie van de mens 4e druk is een boek van Ludo Gregoire uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006925630 De uitgave Anatomie en fysiologie van mens bespreekt de bouw en functie van het menselijk lichaam. Belangrijk doel is meer inzi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Geneeskundig Onderofficier, Geneeskundig Onderofficier ebooks, boek Geneeskundig Onderofficier.

Persoonstypen geneeskundig Onderofficier

De Geneeskundig Onderofficier heeft een analytische, volhardende, scherpzinnige en enigszins dominante persoonlijkheid. Soms kan hij koppig en intellectueel-arrogant overkomen (Waarnemer).  Ook heeft de Onderofficier een zorgzame, verantwoordelijke en medelevende houding (Loyalist).

Tijdens het verlenen van zorg onder stressvolle omstandigheden kan de Onderofficier gebruik maken van de positieve en negatieve persoonlijkheidseigenschappen. Zo weet de Onderofficier door zorgzame, verantwoordelijke volharding toe te passen bij zijn/haar werkzaamheden. Op stressvolle momenten kan de dominantie en koppigheid bovendien resulteren in effectieve en efficiënte beslissingen, waardoor de gezondheid van de patiënten zo goed mogelijk gegarandeerd worden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Geneeskundig Onderofficier, Karakter Geneeskundig Onderofficier.

Netwerk geneeskundig Onderofficier

Binnen de organisatie van de Landmacht wordt gewerkt onder leiding van een Geneeskundig Officier. De Geneeskundig Officier verleent bijvoorbeeld bijstand aan de Officier (Tand)Arts. De Onderofficier Fysiotherapeut, Tandartsassistent en Laborant zullen echter meer zelfstandig optreden bij het uitvoeren van hun taken.

De Geneeskundig Onderofficier komt in contact met patiënten, variërend van militairen die om standaard geneeskundige zorg langs komen (binnen het kader van de geregelde gezondheidszorg van de Landmacht), militairen die gewond zijn geraakt tijdens oefeningen of missies tot lokale bewoners binnen het uitzendingsgebied die zorg nodig hebben. Het is voor de Onderofficier tijdens uitzendingen mogelijk om in contact te komen met vijandelijke troepen. Om deze reden krijgt de Onderofficier niet alleen een vaktechnische, maar ook een 'militair vormende' opleiding.

Mensen vonden ons op: Collega’s Geneeskundig Onderofficier, Medewerkers Geneeskundig Onderofficier.

Is het beroep geneeskundig Onderofficier iets voor jou?

Zou je graag geneeskundig Onderofficier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als geneeskundig Onderofficier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Geneeskundig Onderofficier, beroepskeuzetest Geneeskundig Onderofficier, beroep Geneeskundig Onderofficier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden geneeskundig Onderofficier

De Geneeskundig Onderofficier kan na afronding van een dienstperiode bijtekenen voor eenzelfde functie binnen de organisatie van de Landmacht. Daarnaast is het mogelijk om een hogere Onderofficiers of zelfs Officiersfunctie te gaan bekleden. Voor de Officiersfuncties geldt dat er voldaan moet worden aan de instroomeisen, maar dez benodigde opleidingen kunnen op kosten van Defensie behaald worden.

Buiten de Landmacht is het mogelijk om voor een particuliere organisatie binnen de gezondheidszorg te gaan werken. Afhankelijk van de richting wordt dit bijvoorbeeld een tandartspraktijk, ziekenhuis, privé kliniek of fysiotherapeutpraktijk.

Momenteel heeft de Landmacht nog vacatures open staan voor de Geneeskundig Onderofficier.

Arbeidsmarktperspectief score geneeskundig Onderofficier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep geneeskundig Onderofficier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Geneeskundig Onderofficier, Promotie mogelijkheden Geneeskundig Onderofficier, Carriere Geneeskundig Onderofficier.

Solliciteren op de functie geneeskundig Onderofficier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als geneeskundig Onderofficier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor geneeskundig Onderofficier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als geneeskundig Onderofficier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Geneeskundig Onderofficier, CV Geneeskundig Onderofficier, sollicitatie Geneeskundig Onderofficier.

Interviews met geneeskundig Onderofficier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen geneeskundig Onderofficier

Vacatures geneeskundig onderofficier

Op zoek naar een nieuwe baan als Geneeskundig Onderofficier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Geneeskundig Onderofficier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Geneeskundig Onderofficier is een Specialist. Dit wil zeggen dat de Onderofficier al voor toetreding tot de Landmacht een vakgerichte opleiding heeft genoten voor een beroep dat ook uit te oefenen is in de burgermaatschappij. Voor de Geneeskundige Dienst binnen de Landmacht bestaan de functies apothekersassistent, bedrijfsmaatschappelijk werker, fysiotherapeut, klinisch chemisch analist, OK-assistent, radiodiagnostisch laborant, tandartsassistent, Intensive Care verpleegkundige en algemeen militair verpleegkundige.

Beoordeling Geneeskundig Onderofficier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Geneeskundig Onderofficier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Geneeskundig Onderofficier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep