U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Generaal

Generaal worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een generaal? Lees de functieomschrijving.

De Generaal moet van onbesproken gedrag zijn om de krijgsmacht positief te representeren in de samenleving en om de geloofwaardigheid van zijn/haar collega's, ondergeschikten en verantwoordelijke personen in de politiek te bewaren. De Generaal mag dan ook geen problemen hebben met het gebruik van alcohol en/of drugs noch mag hij/zij verkeerde relaties hebben in de criminele sfeer.

De Generaal geeft leiding aan een Brigade, Divisie, legerkorps of leger en zal daarmee leiding geven aan eenheden en krijgsmachtsonderdelen die uiteenlopen van enkele honderden tot vele duizenden manschappen. Afhankelijk van de rang van de Generaal zal de te dragen verantwoordelijkheid en de hoeveelheid manschappen waaraan leiding gegeven dient te worden, worden vastgesteld.

In de praktijk ziet het takenpakket van de Generaal eruit als die van een 'manager' bij een grote onderneming of die van een hoge ambtenaar op een Ministerie. De Generaal werkt dus meer van achter zijn/haar bureau en is meer bezig met werkbesprekingen en functionele bezoeken dan dat de Generaal orders aan het uitdelen is. De Generaal kan uitgezonden worden, maar doorgaans worden uitzendingen van Nederlandse troepen uitgevoerd door Officieren met een lagere rang. Op de momenten dat de Generaal in het buitenland komt, zal hij dus vaker een werkbezoek afleggen aan een gedeelte van zijn/haar manschappen

De krijgsmacht staat onder leiding van het Ministerie van Defensie. Omwille van de controle vanuit de overheid en de politiek zal de Generaal geregeld gesprekken voeren over het te voeren beleid. Hierbij maakt de politiek haar wensen bekend en zal de Generaal werkbare oplossingen bieden voor de problemen waarmee hij/zij wordt geconfronteerd. De Generaal heeft dus tot op zekere hoogte de vrijheid om zelf invulling te geven aan de gekregen opdrachten, zolang de strategieën niet resulteren in politiek ongewenste situaties.

Vanwege de grote verantwoordelijkheid van de Generaal en vanwege de soms lastige taken die de Generaal wordt geacht uit te voeren, dient hij/zij te beschikken over een grote stressbestendigheid zodat ook onder tijdsdruk en met lastige omgevingsfactoren gewerkt kan worden.

Mensen vonden ons op: Job Generaal, Baan Generaal, Generaal Worden, Functie-eisen Generaal, Verantwoordelijkheden Generaal, Functieprofiel Generaal, Wat doet een Generaal, Werken als Generaal.

Generaal worden: Opleiding tot generaal

Een Officier bij de Landmacht, de Luchtmacht of bij de Marine begint zijn/haar loopbaan na afronding van een VWO- of HBO- WO-opleiding. Wanneer de Officier rechtstreeks van de middelbare school afkomt, dient hij/zij een wetenschappelijke opleiding te volgen binnen Defensie. Wanneer de Officier met een HBO- of WO-opleiding instroomt, kan hij/zij een verkorte opleiding volgen. Sommige officieren kunnen met een HAVO-diploma instromen bij de verkorte opleidingen, maar zij moeten vóór hun 34e levensjaar een HBO- of WO-opleiding volgen om zeker te zijn van een baan bij defensie na dit levensjaar.

De richting van de opleiding maakt niet uit. Doorgaans zullen de opleidingen die bij defensie worden gevolgd van een meer militair-relevante aard zijn, maar dit is geen vereiste om Generaal te kunnen worden.

De Officier doorloopt de Officiersrangen vanaf Luitenant tot en met Kolonel (of de vergelijkbare rangen onder een andere naam bij de Marine en Luchtmacht). Na de kolonelsfunctie kan de Officier tot Generaal benoemd worden. Om tot Generaal benoemt te worden, kan het nodig zijn om een of meerdere aanvullende bestuurlijke cursussen te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Generaal, Generaal Worden, Opleidingsniveau Generaal, Scholing Generaal, Studie Generaal, Bijscholing Generaal, Omscholing Generaal.

Organisaties waar een generaal doorgaans werkzaam is

De Generaal is werkzaam bij een krijgsmachtsonderdeel of bij een overkoepelende organisatie van de Nederlandse Krijgsmacht.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Generaal, Generaal Worden, Opleidingsniveau Generaal, Scholing Generaal, Studie Generaal, Bijscholing Generaal, Omscholing Generaal.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden generaal

Primair: De Generaal ontvangt vanaf het moment van zijn/haar benoeming salaris. Dit salaris ligt tussen de 6029 en 9502 euro Bruto per maand, afhankelijk van de rang van de Generaal. (Brigadegeneraal, Generaal-Majoor, Luitenant-Generaal en Generaal) 

Secundair: Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij het draaien van onregelmatige diensten, zoals uitzendingen en oefeningen. Tevens worden de opleiding, het uniform en de benodige studiematerialen vergoed. Daarnaast is er een geregelde gezondheidszorg binnen defensie, zijn er onkostenvergoedingsregelingen en zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten. Tijdens de loopbaan bij Defensie is het tevens mogelijk om een door Defensie betaalde wetenschappelijke opleiding te volgen na afronding van de militaire opleiding. Tot slot is er een ABP-pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Generaal, Loon Generaal, Wat verdien je als Generaal, Salarisschaal Generaal, Salarisindicatie Generaal, Bonus Generaal, CAO Generaal, Brutoloon Generaal, Nettoloon Generaal, Vakantiedagen Generaal, Pensioen Generaal.

Competenties, skills & vaardigheden generaal

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Plannen en organiseren
 • Besluitvaardigheid
 • Leiding kunnen geven.
 • Gevoel hebben voor politieke kwesties en voor omgang met politici.
 • Beschikken over de benodigde talenkennis.
Mensen vonden ons op: Kennis Generaal, Vaardigheden Generaal, Attitude Generaal, Kwalificaties Generaal, Competentieprofiel Generaal.

Boeken voor het beroep generaal

Wil je meer weten over het beroep generaal? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je generaal bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken generaal te komen.

Het achtste leven (voor Brilka) | Nino Haratischwili

Met hoofdstuk 'De kat en de generaal' - Nederlands | Druk: 12 | Paperback | 9789025453947 | 1312 pagina's

"Het achtste leven (voor Brilka)' van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbei...

Kijk niet weg | Esther Bootsma

De missie van generaal Patrick Cammaert - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045037035 | 288 pagina's

In "Kijk niet weg' vertelt Esther Bootsma op meeslepende wijze het verhaal van generaal Patrick Cammaert, commandant van vredesmissies in onder meer Cambodja, Ethiopië en Congo, en adviseur van secretaris-generaal Kofi Annan. Geen Nederlandse militair hee...

Costa Banana 1 - De gruwelijke generaal | Jozua Douglas

Nederlands | Druk: 7 | Hardcover | 9789026146701 | 256 pagina's

Onderdeel van de serie Costa Banana. Lees De gruwelijke generaal, het supergrappige eerste deel in de serie Costa Banana van Jozua Douglas. Voor de fans van Roald Dahl. Vol humor, lachen verzekerd. Rosa en Fico zijn de kinderen van president Fernando. Fic...

Mensen vonden ons op: boeken voor Generaal, Generaal ebooks, boek Generaal.

Persoonstypen generaal

De Generaal is een 'Baas' en een 'Succesvolle werker'.

Enerzijds is de Generaal te kenmerken door zijn directe, energieke, gezaghebbende, loyale, beschermende persoonlijkheid. Daarnaast beschikt de Generaal over het nodige zelfvertrouwen. Anderzijds kan de Generaal dominant, ongevoelig, opstandig, egocentrisch, agressief en sceptisch door de bocht komen. Kortom: de Generaal is een Baas.

Als 'Succesvolle werker' kan de Generaal kan ook ijverig, praktisch, energiek, gedreven en zelfverzekerd te werk gaan. Soms resulteert dit in narcistische trekjes met een pretentieuze, ijdele, prestatiegerichte en oppervlakkige houding.

In de regel weet de Generaal een werkbare mix te maken van zijn persoonlijkheidskenmerken. Zo kan de Generaal prestatiegericht, energiek en direct aan het werk gaan en weet hij/zij op cruciale momenten sceptische vragen te stellen waarin hij/zij in zijn/haar overtuiging van het gelijk kan volharden.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Generaal, Karakter Generaal.

Netwerk generaal

Intern: Binnen de krijgsmachtsonderdelen met generaals (De Landmacht, de Luchtmacht en het Korps Mariniers der Koninklijke Marine) heeft de Generaal contacten met zijn/haar directe ondergeschikten. Daarnaast komt de Generaal in contact met collega Generaals werkbesprekingen te verrichten.

Extern: Buiten de eigen krijgsmachtsonderdelen komt de Generaal in contact met collega's die werkzaam zijn voor andere krijgsmachtsonderdelen of voor de krijgsmacht van een internationale bondgenoot. Tevens komt de Generaal in contact met Ministers of beleidsmakers. In mindere mate kan de Generaal in contact komen met de Burger. In nog mindere mate komt de Generaal in contact met de Vijand, aangezien de Generaal vooral achter de linies vanachter een bureau werkt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Generaal, Medewerkers Generaal.

Is het beroep generaal iets voor jou?

Zou je graag generaal willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als generaal bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Generaal, beroepskeuzetest Generaal, beroep Generaal kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden generaal

Binnen de organisatie van de krijgsmachtsonderdelen kan de Generaal doorgroeien naar een hogere functie met een hogere Generaals-rang. Daarnaast is het mogelijk om bij een overkoepelend onderdeel binnen de krijgsmacht werkzaam te worden, bijvoorbeeld op het Ministerie van Defensie.

Buiten de krijgsmacht is het niet ongebruikelijk voor Generaals buiten dienst om een hoge leidinggevende functie te gaan bekleden binnen het bedrijfsleven of als hoge ambtenaar op een ministerie. Daarnaast kan de Generaal vaak terecht bij een adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd in veiligheidsaangelegenheden.

Het is niet noodzakelijk voor een Generaal om na zijn/haar loopbaan bij Defensie 'door te groeien' naar de hierboven beschreven mogelijkheden. Veelal kan de Generaal gebruik gaan maken van zijn/haar pensioen vanaf een leeftijd van 55 jaar.

Arbeidsmarktperspectief score generaal

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep generaal. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Generaal, Promotie mogelijkheden Generaal, Carriere Generaal.

Solliciteren op de functie generaal

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als generaal dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor generaal belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als generaal. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Generaal, CV Generaal, sollicitatie Generaal.

Interviews met generaal

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen generaal

 • De Admiraal
 • De Officier Landmacht / Luchtmacht / Mariniers
 • De Secretaris Generaal

Vacatures generaal

Op zoek naar een nieuwe baan als Generaal? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Generaal. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Generaal moet van onbesproken gedrag zijn om de krijgsmacht positief te representeren in de samenleving en om de geloofwaardigheid van zijn/haar collega's, ondergeschikten en verantwoordelijke personen in de politiek te bewaren. De Generaal mag dan ook geen problemen hebben met het gebruik van alcohol en/of drugs noch mag hij/zij verkeerde relaties hebben in de criminele sfeer. De Generaal geeft leiding aan een Brigade, Divisie, legerkorps of leger en zal daarmee leiding geven aan eenheden en krijgsmachtsonderdelen die uiteenlopen van enkele honderden tot vele duizenden manschappen.

Beoordeling Generaal

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Generaal' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Generaal

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Pensioen vanaf 55 bestaat niet (en heeft ook nooit bestaan)!

Na twee achtereenvolgende verhogingen van de ontslagleeftijd voor militairen ligt deze voor kolonels en generaals tussen de 60 en de 65 jaar. Vanaf dat moment krijgt hij/zij een uitkering op grond van de Wet Uitkering Gewezen Militairen (UGM). Net als elke andere Nederlander gaat ook de generaal met pensioen als hij 67 wordt. (Overgangsregelingen buiten beschouwing gelaten).

Door: Ruud

gefeliciteerd met je kennis''ruud''!

Door: jan

Ruud,je bent erg goed geinformeerd.Maar generaals van 65 jr.of ouder ken ik niet.H.Gr.

Door: Henri

Reageer op dit beroep