U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gereedschapmaker

Gereedschapmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gereedschapmaker? Lees de functieomschrijving.

 

Een gereedschapmaker verricht werkzaamheden aan gereedschappen en de benodigde matrijzen (holle gietvormen) om gereedschappen te maken. Een gereedschapmaker ontwikkelt, produceert en repareert de verschillende soorten (onderdelen van) gereedschappen, lasmallen, buigstempels en snijstempels.

Hij kan bijvoorbeeld aan de hand van een technische tekening nieuwe buig- en snijstempels maken, matrijzen ombouwen naar een andere uitvoering en ze beoordelen en klaar maken voor de productie. Tevens bewerkt hij gereedschappen, zodat zij de juiste hardheid krijgen. Ook kan hij diverse onderdelen inbouwen, instellen en afstellen. Ook verhelpt een gereedschapmaker storingen aan de gereedschappen. Bovendien controleert hij de eerste versies van gereedschappen, om te bepalen of ze aan de eisen voldoen.

Een gereedschapmaker werkt met verschillende technieken, zoals draaien, frezen, stansen en vlakslijpen.

Vaak moet een gereedschapmaker zijn werkzaamheden helder kunnen presenteren, zowel schriftelijk als mondeling aan de leidinggevende.

Een gereedschapmaker moet zich houden aan de veiligheidsnormen en -wetten. 

Mensen vonden ons op: Job Gereedschapmaker, Baan Gereedschapmaker, Gereedschapmaker Worden, Functie-eisen Gereedschapmaker, Verantwoordelijkheden Gereedschapmaker, Functieprofiel Gereedschapmaker, Wat doet een Gereedschapmaker, Werken als Gereedschapmaker.

Gereedschapmaker worden: Opleiding tot gereedschapmaker

Meestal wordt gevraagd naar een technische MBO-opleiding, zoals Werktuigbouwkunde. Er bestaan ook enkele specifieke opleidingen tot gereedschapmaker. Vaak kan dan gekozen worden voor een stage of een combinatie van werken en leren. Bij de combinatie ga je doorgaans vier dagen per week werken bij een leerbedrijf en één dag naar school. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gereedschapmaker, Gereedschapmaker Worden, Opleidingsniveau Gereedschapmaker, Scholing Gereedschapmaker, Studie Gereedschapmaker, Bijscholing Gereedschapmaker, Omscholing Gereedschapmaker.

Organisaties waar een gereedschapmaker doorgaans werkzaam is

 

Een gereedschapmaker kan bij verschillende bedrijven aan de slag. Zo kan hij gaan werken bij bedrijven die zich bezighouden met het vervaardigen van een bepaald soort gereedschap of matrijs, of hij kan aan de slag op de technische afdeling van bedrijven die veel gebruik maken van deze gereedschappen, matrijzen en/of stempels. Denk bijvoorbeeld aan een spuitgietersbedrijf met een eigen gereedschapmakerij. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gereedschapmaker, Gereedschapmaker Worden, Opleidingsniveau Gereedschapmaker, Scholing Gereedschapmaker, Studie Gereedschapmaker, Bijscholing Gereedschapmaker, Omscholing Gereedschapmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gereedschapmaker

 

Een gereedschapmaker kan rekenen op een salaris van tussen de € 1800,- en € 2800,- bruto per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen gevonden worden in de cao grootmetaal (Metaelektro). Deze cao zal binnenkort vernieuwd worden. Zo zal vanaf 1 januari 2013 het salaris van mensen die vallen onder deze cao met 1% toenemen.

Mensen vonden ons op: Salaris Gereedschapmaker, Loon Gereedschapmaker, Wat verdien je als Gereedschapmaker, Salarisschaal Gereedschapmaker, Salarisindicatie Gereedschapmaker, Bonus Gereedschapmaker, CAO Gereedschapmaker, Brutoloon Gereedschapmaker, Nettoloon Gereedschapmaker, Vakantiedagen Gereedschapmaker, Pensioen Gereedschapmaker.

Competenties, skills & vaardigheden gereedschapmaker

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Kritisch
 • Onafhankelijkheid
 • Technische vaardigheden
Mensen vonden ons op: Kennis Gereedschapmaker, Vaardigheden Gereedschapmaker, Attitude Gereedschapmaker, Kwalificaties Gereedschapmaker, Competentieprofiel Gereedschapmaker.

Boeken voor het beroep gereedschapmaker

Wil je meer weten over het beroep gereedschapmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gereedschapmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gereedschapmaker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Gereedschapmaker, Gereedschapmaker ebooks, boek Gereedschapmaker.

Persoonstypen gereedschapmaker

 

Persoonstypen die passen bij een gereedschapmaker zijn succesvolle werknemer en perfectionist. Een gereedschapmaker dient energiek en zelfverzekerd te zijn en doelgericht te werk te gaan (succesvolle werknemer). Tevens werkt hij nauwkeurig en is niet snel tevreden (perfectionist). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gereedschapmaker, Karakter Gereedschapmaker.

Netwerk gereedschapmaker

Een gereedschapmaker werkt zelfstandig, maar werkt ook samen in een team. Samen moeten zij beslissingen nemen en elkaar ondersteunen. Hij komt dus veel in contact met collega’s. Ook moet hij zijn werkzaamheden rapporteren aan zijn leidinggevende. Ook zal hij in aanraking komen met mensen die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderdelen van het proces, zoals spuitgieters.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gereedschapmaker, Medewerkers Gereedschapmaker.

Is het beroep gereedschapmaker iets voor jou?

Zou je graag gereedschapmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gereedschapmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gereedschapmaker, beroepskeuzetest Gereedschapmaker, beroep Gereedschapmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gereedschapmaker

Gereedschapmakers kunnen over het algemeen goed aan een baan komen. Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door bijvoorbeeld door te leren. Als je bijvoorbeeld de opleiding Gereedschapmaker Niveau 3 hebt gevolgd, kun je de opleiding op niveau 4 gaan doen, waarbij je kunt kiezen uit Fijnmechanische Techniek of Kaderfunctionaris. Hoe meer ervaring een gereedschapmaker heeft, hoe meer verantwoordelijkheid en leiding kan krijgen. 

Arbeidsmarktperspectief score gereedschapmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gereedschapmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gereedschapmaker, Promotie mogelijkheden Gereedschapmaker, Carriere Gereedschapmaker.

Solliciteren op de functie gereedschapmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gereedschapmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gereedschapmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gereedschapmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gereedschapmaker, CV Gereedschapmaker, sollicitatie Gereedschapmaker.

Interviews met gereedschapmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gereedschapmaker

Vacatures gereedschapmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Gereedschapmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gereedschapmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een gereedschapmaker verricht werkzaamheden aan gereedschappen en de benodigde matrijzen (holle gietvormen) om gereedschappen te maken. Een gereedschapmaker ontwikkelt, produceert en repareert de verschillende soorten (onderdelen van) gereedschappen, lasmallen, buigstempels en snijstempels. Hij kan bijvoorbeeld aan de hand van een technische tekening nieuwe buig- en snijstempels maken, matrijzen ombouwen naar een andere uitvoering en ze beoordelen en klaar maken voor de productie.

Beoordeling Gereedschapmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gereedschapmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gereedschapmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Is een zeer stressvolle drukke brede kennisbaan.

secuur en groffe techniek beheersing snel kunnen schakelen van daar de stress.(deadline).

beheerst oa.

lassen,vonken,draaien,frezen,slijpen,polijsten,bankwerken.tekeninglezen.

Door: frans kramer

Dit is een baan voor alleen topvakmensen.Gr.

Door: Jan

Reageer op dit beroep