U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gevangenisdirecteur

Gevangenisdirecteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gevangenisdirecteur? Lees de functieomschrijving.

De directeur of manager van een penitentiaire inrichting (gevangenis) heeft een wat ander functieprofiel dan de meeste directeurs in bedrijven. De gevangenis is geen winstgerichte instelling, en de directeur heeft dan ook niet als taak winst te maximaliseren, klanten te werven of iets dergelijks. Hij heeft de dagelijkse leiding over de gevangenis (binnen de grenzen die gesteld worden door de ministeries, vooral het ministerie van justitie), en de eindverantwoordelijkheid voor wat er in de inrichting gebeurt. Hij heeft de bevoegdheid om gedetineerden bepaalde sancties op te leggen (bijvoorbeeld het weigeren van bezoeken en telefoongesprekken, of plaatsing in een isoleercel) of gevangenen over te plaatsen naar andere cellen. Dit laat de grote verantwoordelijkheid zien die bij het beroep hoort. Het kan voorkomen dat gevangenen zich (terecht of onterecht) bedreigd of met opzet benadeeld voelen (door bijvoorbeeld cipiers), de gevangenisdirecteur is dan degene die hier verantwoordelijkheid voor draagt, en het uiteindelijke aanspreekpunt is (hier zit altijd wel een klachtencommissie of dergelijk orgaan tussen). Ook kan het voorkomen dat veroordeelden of zelfs werknemers zich met opzet benadeeld voelen door hun meerderen (soms ook de directeur zelf). De directeur is in al deze gevallen degene die zich naar buiten toe moet verantwoorden. In het nieuws zijn zo meerdere voorbeelden te vinden van klachten over, rechtszaken tegen en schorsingen van gevangenisdirecteurs, om allerlei redenen. Gevangenen hebben in Nederland altijd recht op een bepaalde kwaliteit van leven, de directeur dient deze kwaliteit  te garanderen.

Mensen vonden ons op: Job Gevangenisdirecteur, Baan Gevangenisdirecteur, Gevangenisdirecteur Worden, Functie-eisen Gevangenisdirecteur, Verantwoordelijkheden Gevangenisdirecteur, Functieprofiel Gevangenisdirecteur, Wat doet een Gevangenisdirecteur, Werken als Gevangenisdirecteur.

Gevangenisdirecteur worden: Opleiding tot gevangenisdirecteur

Voor gevangenisdirecteur bestaat vanzelfsprekend geen specifieke opleiding. In verband met de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken is echter een wo-diploma een vanzelfsprekende basis. Gezien de aard van de werkzaamheden zal een studie criminologie of rechten de meest voor de hand liggende zijn waarmee iemand directeur van een gevangenis wordt. Daarnaast is het een beroep dat veel ervaring vereist, het zal zo goed als nooit voorkomen dat iemand direct na zijn studie begint als gevangenisdirecteur.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gevangenisdirecteur, Gevangenisdirecteur Worden, Opleidingsniveau Gevangenisdirecteur, Scholing Gevangenisdirecteur, Studie Gevangenisdirecteur, Bijscholing Gevangenisdirecteur, Omscholing Gevangenisdirecteur.

Organisaties waar een gevangenisdirecteur doorgaans werkzaam is

De gevangenisdirecteur werkt voor een penitentiaire inrichting, ook wel gevangenis of huis van bewaring.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gevangenisdirecteur, Gevangenisdirecteur Worden, Opleidingsniveau Gevangenisdirecteur, Scholing Gevangenisdirecteur, Studie Gevangenisdirecteur, Bijscholing Gevangenisdirecteur, Omscholing Gevangenisdirecteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gevangenisdirecteur

Het is onwaarschijnlijk dat een gevangenisdirecteur minder dan het modaal inkomen verdient gezien de grote verantwoordelijkheid die hij draagt. Salarissen van drie- of vierduizend per maand zijn redelijk normaal. Het salaris wordt vooral bepaald door de soort, en door de grootte van de gevangenis. Een grote gevangenis met veel “zware” criminelen en veel gevangenen met een levenslange straf kan resulteren in een maandsalaris van vijf- of zesduizend en mogelijk nog hoger, terwijl een kleinere gevangenis waarschijnlijk rond de drie- a vierduizend blijft zitten.

Mensen vonden ons op: Salaris Gevangenisdirecteur, Loon Gevangenisdirecteur, Wat verdien je als Gevangenisdirecteur, Salarisschaal Gevangenisdirecteur, Salarisindicatie Gevangenisdirecteur, Bonus Gevangenisdirecteur, CAO Gevangenisdirecteur, Brutoloon Gevangenisdirecteur, Nettoloon Gevangenisdirecteur, Vakantiedagen Gevangenisdirecteur, Pensioen Gevangenisdirecteur.

Competenties, skills & vaardigheden gevangenisdirecteur

 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Oordeelsvorming
 • Sociabiliteit
 • Conflicten beheersen
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Gevangenisdirecteur, Vaardigheden Gevangenisdirecteur, Attitude Gevangenisdirecteur, Kwalificaties Gevangenisdirecteur, Competentieprofiel Gevangenisdirecteur.

Boeken voor het beroep gevangenisdirecteur

Wil je meer weten over het beroep gevangenisdirecteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gevangenisdirecteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gevangenisdirecteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Gevangenisdirecteur, Gevangenisdirecteur ebooks, boek Gevangenisdirecteur.

Persoonstypen gevangenisdirecteur

De gevangenisdirecteur is een combinatie van de persoonstypen Perfectionist en Baas. Enerzijds is voor een gevangenisdirecteur het "morele kompas" belangrijk, net als zijn of haar realisme en discipline. Anderzijds heeft de gevangenisdirecteur een leidinggevende functie en is zijn natuurlijk overwicht belangrijk. De gevangenisdirecteur moet direct en zelfverzekerd zijn, en moet anderen kunnen overtuigen en motiveren. Daarnaast moet hij weten hoe hij een conflict moet oplossen en moet hij stressbestendig zijn. We zien hier dus ook enkele eigenschappen van de Bemiddelaar.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gevangenisdirecteur, Karakter Gevangenisdirecteur.

Netwerk gevangenisdirecteur

De gevangenisdirecteur komt tijdens zijn werk in contact met bijna al het gevangenispersoneel. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de cipier/bewaarder, maar in een gevangenis zijn ook heel veel “normale” beroepen nodig. Een kok bijvoorbeeld, of een dominee/predikant, een (psychiatrisch) verpleegkundige, een werkmeester arbeid, enzovoorts. Administratieve, technische en facilitaire medewerkers zijn ook te allen tijde aanwezig. Daarnaast zal de gevangenisdirecteur contact hebben met bijvoorbeeld de politie of de rechtbank over nieuwe gedetineerden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gevangenisdirecteur, Medewerkers Gevangenisdirecteur.

Is het beroep gevangenisdirecteur iets voor jou?

Zou je graag gevangenisdirecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gevangenisdirecteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gevangenisdirecteur, beroepskeuzetest Gevangenisdirecteur, beroep Gevangenisdirecteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gevangenisdirecteur

In Nederland zijn niet bijzonder veel gevangenissen, en iedere gevangenis heeft maar één directeur. Het arbeidsmarktperspectief is dus “slecht” te noemen, maar gevangenisdirecteur is ook geen beroep waar iemand met een studie gericht naartoe werkt.

Een gevangenisdirecteur heeft binnen zijn eigen instelling al de hoogste functie, maar het is natuurlijk denkbaar dat hij een andere functie ambiëert. Wanneer hij over een diploma rechten beschikt zou hij verder aan het werk kunnen in de rechtspraak (rechter of advocaat) of bij justitie (officier van justitie bijvoorbeeld), maar er zijn veel meer beroepen denkbaar. Deze liggen echter niet direct voor de hand, het is zeer afhankelijk van de verdere werkervaring en persoonlijke interesses van de gevangenisdirecteur. Met de managementervaring kan hij ook prima aan de slag als manager bij een “normaal” bedrijf.

Arbeidsmarktperspectief score gevangenisdirecteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gevangenisdirecteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gevangenisdirecteur, Promotie mogelijkheden Gevangenisdirecteur, Carriere Gevangenisdirecteur.

Solliciteren op de functie gevangenisdirecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gevangenisdirecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gevangenisdirecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gevangenisdirecteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gevangenisdirecteur, CV Gevangenisdirecteur, sollicitatie Gevangenisdirecteur.

Interviews met gevangenisdirecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gevangenisdirecteur

Vacatures gevangenisdirecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Gevangenisdirecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gevangenisdirecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De directeur of manager van een penitentiaire inrichting (gevangenis) heeft een wat ander functieprofiel dan de meeste directeurs in bedrijven. De gevangenis is geen winstgerichte instelling, en de directeur heeft dan ook niet als taak winst te maximaliseren, klanten te werven of iets dergelijks. Hij heeft de dagelijkse leiding over de gevangenis (binnen de grenzen die gesteld worden door de ministeries, vooral het ministerie van justitie), en de eindverantwoordelijkheid voor wat er in de inrichting gebeurt.

Beoordeling Gevangenisdirecteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gevangenisdirecteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gevangenisdirecteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik heb een vraag in verband met de beginnende fucntie die je krijgt of hebt na het behalen van je diploma, rechten of criminologie. Welke functie zal je moeten uitoefenen of wordt je toegevezen, na het behalen van je diploma? Is dit eveneens beginnend bij cipier/bewaker ?

groetjes

Door: zyno

Reageer op dit beroep