U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gezagvoerder

Gezagvoerder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gezagvoerder? Lees de functieomschrijving.

De gezagvoerder is de hoogst verantwoordelijke aan boord van een zeeschip, binnenschip, luchtschip of vliegtuig. In een vliegtuig is de captain, de hoogst verantwoordelijke piloot, de gezagvoerder, op een schip is de kapitein/schipper de gezagvoerder. Het is dus niet echt een te pinpointen beroep zoals dat van piloot. De gezagvoerder is een bevoegd Hulpofficier van Justitie en een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Het eerste houdt in dat de gezagvoerder strafbare feiten kan vastleggen, personen kan (laten) arresteren en geldboetes kan opleggen. Het tweede betekent dat de aantekeningen die de gezagvoerder maakt van huwelijken, overlijdens en geboortes overtuigend en wettig bewijs zijn.

Tegenwoordig is de kapitein/schipper of captain altijd de gezagvoerder, maar dit is niet altijd zo geweest. In het verleden hadden VOC-schepen een afgevaardigde van het bestuur van de VOC als gezagvoerder, terwijl dezelfde schepen ook een kapitein hadden. Tegenwoordig is een kapitein (net als een captain) automatisch gezagvoerder. De enige uitzondering hierop is wanneer de gezagvoerder onderweg ongeschikt blijkt de functie te vervullen (waardoor dan ook). Dan wordt de taak overgedragen aan de eerste stuurman (zeevaart, binnenvaart) of de co-piloot (luchtvaart).

Mensen vonden ons op: Job Gezagvoerder, Baan Gezagvoerder, Gezagvoerder Worden, Functie-eisen Gezagvoerder, Verantwoordelijkheden Gezagvoerder, Functieprofiel Gezagvoerder, Wat doet een Gezagvoerder, Werken als Gezagvoerder.

Gezagvoerder worden: Opleiding tot gezagvoerder

De kapitein dient te beschikken over een mbo- of hbo-/wo-diploma om te mogen functioneren in de scheepvaart-sector. De behaalde diploma's bepalen op welke schepen de kapitein mag varen. De mbo-kapitein mag varen op transportschepen. De hbo-/wo-kapitein mag, afhankelijk van zijn/haar richting, varen op specialistische schepen.

De piloot moet een pilotenopleiding hebben voltooid. In Nederland wordt deze enkel aangeboden door particulieren, oftewel niet door door de overheid erkende mbo’s, hbo’s of wo’s. De eisen voor deze opleiding zijn daarnaast streng, en de kosten hoog (voor particuliere opleidingen kan men geen studiefinanciering krijgen).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gezagvoerder, Gezagvoerder Worden, Opleidingsniveau Gezagvoerder, Scholing Gezagvoerder, Studie Gezagvoerder, Bijscholing Gezagvoerder, Omscholing Gezagvoerder.

Organisaties waar een gezagvoerder doorgaans werkzaam is

De gezagvoerder werkt voor een luchtvaartorganisatie in het geval van de captain. De meeste (maar niet alle) luchtvaartorganisaties bevinden zich in de commerciële sector. Hetzelfde geldt voor het geval van de kapitein/schipper, maar voor deze zijn er wel meer verschillende mogelijke organisaties. Een organisatie als Greenpeace heeft ook zijn eigen schepen (die ook gezagvoerders hebben), net als vissers, transportbedrijven, en natuurlijk bedrijven in de passagiersvaart.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gezagvoerder, Gezagvoerder Worden, Opleidingsniveau Gezagvoerder, Scholing Gezagvoerder, Studie Gezagvoerder, Bijscholing Gezagvoerder, Omscholing Gezagvoerder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gezagvoerder

Het beroep van gezagvoerder, of het nu op een schip of in een vliegtuig is, kan gaan over de captain of kapitein/schipper van een kleine boot of klein vliegtuig tot een Airbus of een cruiseschip. Vanzelfsprekend krijgt de gezagvoerder van een cruiseschip een riant salaris, evenals de ervaren piloot van een groot passagiersvliegtuig, terwijl de schipper op een binnenvaartschip misschien niet meer verdient dan rond de 2000 euro in de maand. De salarisindicatie is daarom nogal ruim.

Mensen vonden ons op: Salaris Gezagvoerder, Loon Gezagvoerder, Wat verdien je als Gezagvoerder, Salarisschaal Gezagvoerder, Salarisindicatie Gezagvoerder, Bonus Gezagvoerder, CAO Gezagvoerder, Brutoloon Gezagvoerder, Nettoloon Gezagvoerder, Vakantiedagen Gezagvoerder, Pensioen Gezagvoerder.

Competenties, skills & vaardigheden gezagvoerder

 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Aanpassingsvermogen
 • Delegeren
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Gezagvoerder, Vaardigheden Gezagvoerder, Attitude Gezagvoerder, Kwalificaties Gezagvoerder, Competentieprofiel Gezagvoerder.

Boeken voor het beroep gezagvoerder

Wil je meer weten over het beroep gezagvoerder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gezagvoerder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gezagvoerder te komen.

Hoort gy de donder niet | Sjoeke van der Meulen

Begin van het einde onzer gezagvoering in Indië. Een persoonlijke terugblik. - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789061352549 | 365 pagina's

Onder het geringe aantal oud-bestuursambtenaren van Nederlandsch-Indie dat zijn mémoires op schrift heeft gesteld, neemt de schrijver van dit boek ongetwijfeld een bijzondere plaats in. Als adept van de grote Islam-kenner, de Leidse hoogleraar Prof. Dr. C...

Gezagvoerder: De Zeven Zeeën bevarend | Signo Publications

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9788764935653

Vaar het zeegat uit met L. Ron Hubbard en navigeer door zijn indrukwekkende nalatenschap van nautische kennis. Bekijk het logboek van het schip dat verhaalt over zijn reizen, zijn fotografische verhalen, de krantenknipsels en niet eerder gepubliceerde ess...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gezagvoerder, Gezagvoerder ebooks, boek Gezagvoerder.

Persoonstypen gezagvoerder

De gezagvoerder is in alle gevallen iemand van het persoonstype Baas. In alle gevallen geeft hij of zij namelijk leiding, en zijn eigenschappen als zelfverzekerdheid, autoriteit, kritisch vermogen en kunnen delegeren belangrijk. De gezagvoerder heeft daarnaast eigenschappen van de Perfectionist: hij is veeleisend maar ook realistisch. Het is voor de gezagvoerder belangrijk een sterk moreel kompas te hebben, maar ook om zijn keuzes te kunnen rechtvaardigen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gezagvoerder, Karakter Gezagvoerder.

Netwerk gezagvoerder

Het netwerk van de piloot bestaat uit de co-piloot, eventueel de boordwerktuigkundige, de luchtverkeersleiding en verder veel andere piloten. Het netwerk van de kapitein bestaat uit de eerste en tweede stuurman, de matrozen en de hoofdwerktuigkundige.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gezagvoerder, Medewerkers Gezagvoerder.

Is het beroep gezagvoerder iets voor jou?

Zou je graag gezagvoerder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gezagvoerder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gezagvoerder, beroepskeuzetest Gezagvoerder, beroep Gezagvoerder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gezagvoerder

Het arbeidsmarktperspectief voor schippers/kapiteinen is beter dan voor piloten. Sowieso is het halen van de pilotenopleiding voor minder mensen weggelegd en is de verantwoordelijkheid vaak groter en de keuring dus zwaarder. Voor kapiteinen van grote schepen is de markt uiteraard ook klein, maar voor wie aan de slag wil als kapitein op een kleiner schip (bijvoorbeeld op een klein binnenvaartschip) is er een goed perspectief.

Arbeidsmarktperspectief score gezagvoerder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gezagvoerder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gezagvoerder, Promotie mogelijkheden Gezagvoerder, Carriere Gezagvoerder.

Solliciteren op de functie gezagvoerder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gezagvoerder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gezagvoerder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gezagvoerder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gezagvoerder, CV Gezagvoerder, sollicitatie Gezagvoerder.

Interviews met gezagvoerder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gezagvoerder

Vacatures gezagvoerder

Op zoek naar een nieuwe baan als Gezagvoerder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gezagvoerder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De gezagvoerder is de hoogst verantwoordelijke aan boord van een zeeschip, binnenschip, luchtschip of vliegtuig. In een vliegtuig is de captain, de hoogst verantwoordelijke piloot, de gezagvoerder, op een schip is de kapitein/schipper de gezagvoerder. Het is dus niet echt een te pinpointen beroep zoals dat van piloot.

Beoordeling Gezagvoerder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gezagvoerder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gezagvoerder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep