U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gezinsbegeleider

Gezinsbegeleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gezinsbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Een Gezinsbegeleider is iemand die gezinnen helpt bij diverse problemen. Denk bijvoorbeeld aan opvoedproblemen, financiële problemen, relationele problemen en huishoudproblemen.

Ouders schakelen bijvoorbeeld de hulp van een Gezinsbegeleider in als ze vragen hebben over de opvoeding van hun autistische of verstandelijk beperkte kind of als ze niet weten hoe ze tijdens ruzies op elkaar moeten reageren. Een Gezinsbegeleider kan dan helpen. Eerst zal hij of zij het gezin observeren bij alledaagse situaties. Hij of zij ziet zo hoe ouders en kinderen (bijvoorbeeld) met elkaar omgaan, welke problemen zich voordoen en wat deze veroorzaakt. Aan de hand van deze observaties wordt een behandelplan opgesteld. Er wordt een doel vastgesteld en het gezin probeert het doel te halen door middel van bijvoorbeeld het bespreken van video-opnames van gezinssituaties en/of het oefenen van moeilijke situaties. Het activeren van gezinsleden staat altijd centraal. De Gezinsbegeleider geeft advies, zodat de gezinsleden zelf hun probleem aan kunnen pakken.

Vaak heeft een Gezinsbegeleider ook een kantoordag, waarop hij of zij verslagen uitwerkt, e-mails beantwoordt en overleg pleegt met collega’s. Het kan zijn dat een Gezinsbegeleider ook af en toe lezingen of cursussen geeft.

Mensen vonden ons op: Job Gezinsbegeleider, Baan Gezinsbegeleider, Gezinsbegeleider Worden, Functie-eisen Gezinsbegeleider, Verantwoordelijkheden Gezinsbegeleider, Functieprofiel Gezinsbegeleider, Wat doet een Gezinsbegeleider, Werken als Gezinsbegeleider.

Gezinsbegeleider worden: Opleiding tot gezinsbegeleider

Om Gezinsbegeleider te worden, kunnen verschillende opleidingen gevolgd worden. Denk aan MBO Maatschappelijk Werk en Gezinsbegeleiding, HBO Pedagogiek (en Gezinsbegeleiding) of WO Pedagogische Wetenschappen (minder gebruikelijk). 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gezinsbegeleider, Gezinsbegeleider Worden, Opleidingsniveau Gezinsbegeleider, Scholing Gezinsbegeleider, Studie Gezinsbegeleider, Bijscholing Gezinsbegeleider, Omscholing Gezinsbegeleider.

Organisaties waar een gezinsbegeleider doorgaans werkzaam is

Een Gezinsbegeleider werkt in de non-profitsector. Hij of zij werkt vaak in de kinder- en/of jeugdhulpverlening. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gezinsbegeleider, Gezinsbegeleider Worden, Opleidingsniveau Gezinsbegeleider, Scholing Gezinsbegeleider, Studie Gezinsbegeleider, Bijscholing Gezinsbegeleider, Omscholing Gezinsbegeleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gezinsbegeleider

Hoeveel een Gezinsbegeleider verdient, is niet precies bekend. Het bedrag ligt zo tussen de €1800,- en €3400,-. Het bedrag hangt onder meer af van de precieze taken van de Gezinsbegeleider en zijn of haar ervaring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden onder andere een eindejaaruitkering van 8,3% van het door de werknemer verdiende jaarsalaris, een vakantietoeslag, een tegemoetkoming van de zorgverzekeringkosten en een reiskostenvergoeding. Ook krijgt de Gezinsbegeleider eventueel een onregelmatigheidstoeslag en een zakelijke telefoon. 

Mensen vonden ons op: Salaris Gezinsbegeleider, Loon Gezinsbegeleider, Wat verdien je als Gezinsbegeleider, Salarisschaal Gezinsbegeleider, Salarisindicatie Gezinsbegeleider, Bonus Gezinsbegeleider, CAO Gezinsbegeleider, Brutoloon Gezinsbegeleider, Nettoloon Gezinsbegeleider, Vakantiedagen Gezinsbegeleider, Pensioen Gezinsbegeleider.

Competenties, skills & vaardigheden gezinsbegeleider

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Creativiteit
 • Sociabiliteit
 • Initiatief ontplooien
Mensen vonden ons op: Kennis Gezinsbegeleider, Vaardigheden Gezinsbegeleider, Attitude Gezinsbegeleider, Kwalificaties Gezinsbegeleider, Competentieprofiel Gezinsbegeleider.

Boeken voor het beroep gezinsbegeleider

Wil je meer weten over het beroep gezinsbegeleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gezinsbegeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gezinsbegeleider te komen.

Toolkit gezinsbegeleider in de wijk | Marieke van Rooij

eigen regie, teamwork en hulpverlening - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789088504952

Toolkit gezinsbegeleider in de wijk 1e druk is een boek van Marieke van Rooij uitgegeven bij Uitgeverij S.W.P. B.V.. ISBN 9789088504952 'Verbaal judo' leert u de basisprincipes van een gesprekstechniek die op een prettige en relatief eenvoudige wijze bede...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gezinsbegeleider, Gezinsbegeleider ebooks, boek Gezinsbegeleider.

Persoonstypen gezinsbegeleider

Persoonstypen die passen bij een Gezinsbegeleider zijn Bemiddelaar en Loyalist.

Het is belangrijk dat een Gezinsbegeleider geduldig en diplomatisch is. De Gezinsbegeleider is betrokken, heeft een goed inlevingsvermogen en kan goed luisteren. Aan de hand van observaties bepaalt een Gezinsbegeleider welke behandeling wordt toegepast (Bemiddelaar).

Tevens is een Gezinsbegeleider betrouwbaar en verantwoordelijk en hij of zij is goed in het opzetten en controleren van processen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gezinsbegeleider, Karakter Gezinsbegeleider.

Netwerk gezinsbegeleider

Het spreekt voor zich dat een Gezinsbegeleider veel contact heeft met kinderen en jongeren en hun ouders. Ook voert een Gezinsbegeleider belangrijk overleg met collega’s. Iedereen probeert een zo goed mogelijke methode te gebruiken om de gezinnen te helpen. Bij vragen of problemen kan een Gezinsbegeleider terecht bij een Leidinggevende. Diegene verdeelt tevens het werk en controleert de werkzaamheden van de Gezinsbegeleiders. Soms houdt de Leidinggevende zich bovendien bezig met het werven en beoordelen van personeelsleden.  

Mensen vonden ons op: Collega’s Gezinsbegeleider, Medewerkers Gezinsbegeleider.

Is het beroep gezinsbegeleider iets voor jou?

Zou je graag gezinsbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gezinsbegeleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gezinsbegeleider, beroepskeuzetest Gezinsbegeleider, beroep Gezinsbegeleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gezinsbegeleider

Er zijn vrij veel vacatures voor een Gezinsbegeleider. Er zijn echter meer vacatures voor Pedagogisch Medewerkers, die met kinderen of jongeren werken die in een instelling zijn geplaatst. Behalve de werklocatie verschillen de functies over het algemeen niet heel veel van elkaar.

Als een Gezinsbegeleider wat ervaring heeft opgedaan, kan hij of zij meer verantwoordelijkheden krijgen. Er kunnen vaak intern extra cursussen gevolgd worden, zodat de Gezinsbegeleider bijvoorbeeld door kan groeien naar een leidinggevende functie.  

Arbeidsmarktperspectief score gezinsbegeleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gezinsbegeleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gezinsbegeleider, Promotie mogelijkheden Gezinsbegeleider, Carriere Gezinsbegeleider.

Solliciteren op de functie gezinsbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gezinsbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gezinsbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gezinsbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gezinsbegeleider, CV Gezinsbegeleider, sollicitatie Gezinsbegeleider.

Interviews met gezinsbegeleider

Hanneke Emmerik (51) werkt als Gezinsbegeleider bij NSDSK (de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind). De NSDSK helpt gezinnen met dove en/of slechthorende kinderen al 60 jaar! 

 

               


Hoe ben je aan deze baan gekomen?
"Ik zag een advertentie in de Volkskrant staan, precies op het moment dat mijn toenmalige baan bij de thuiszorg op de tocht stond."

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

"Die kan heel verschillend zijn; vaak heb ik een bezoek bij een gezin thuis om met de ouders en hun dove/slechthorende baby/peuter mee te kijken en advies te geven over de communicatie, het dragen van hoortoestellen, enz. Maar het kan ook zijn d...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen gezinsbegeleider

Vacatures gezinsbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Gezinsbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gezinsbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Gezinsbegeleider is iemand die gezinnen helpt bij diverse problemen. Denk bijvoorbeeld aan opvoedproblemen, financiële problemen, relationele problemen en huishoudproblemen. Ouders schakelen bijvoorbeeld de hulp van een Gezinsbegeleider in als ze vragen hebben over de opvoeding van hun autistische of verstandelijk beperkte kind of als ze niet weten hoe ze tijdens ruzies op elkaar moeten reageren.

Beoordeling Gezinsbegeleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gezinsbegeleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gezinsbegeleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep