U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gezinsvoogd

Gezinsvoogd worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gezinsvoogd? Lees de functieomschrijving.

Een Gezinsvoogd begeleidt ouders en kinderen wanneer een kind onder toezicht wordt gesteld. De Gezinsvoogd stelt in overleg met de ouders/verzorgers en het kind (als dit twaalf jaar is of ouder) een hulpverleningsplan op. Hierin staat bijvoorbeeld welke problemen het kind graag opgelost wil zien en hoe de ouders geholpen kunnen worden bij de opvoeding.

Elk jaar maakt de Gezinsvoogd een rapport op, waarin hij o.a. adviezen formuleert  voor de kinderrechter. Hij kan de kinderrechter bijvoorbeeld adviseren om het kind uit huis te plaatsen, als de thuissituatie niet veilig genoeg is en/of niet verbetert. Het rapport moet binnen een bepaalde tijd gemaakt zijn. Als de kinderrechter ermee instemt, wordt het kind voor een bepaalde tijd geplaatst in een 24-uurs instelling. Een Gezinsvoogd houdt in deze periode contact met de ouders en tracht samen met hen de thuissituatie te verbeteren, zodat het kind weer thuis kan wonen. Het kind krijgt ondertussen de hulp die nodig is om (weer) goed te kunnen functioneren in gezin en maatschappij.

Een Gezinsvoogd moet goed op de hoogte zijn van de gezinssituatie en van relevante justitiële maatregelen/straffen.

Een Gezinsvoogd weet bovendien om te gaan met crisissituaties (situaties waarin onmiddellijk hulp geboden moet worden aan het kind en gezin) en weet welke zorg (behandeling) vereist is en waar deze geboden wordt. 

Mensen vonden ons op: Job Gezinsvoogd, Baan Gezinsvoogd, Gezinsvoogd Worden, Functie-eisen Gezinsvoogd, Verantwoordelijkheden Gezinsvoogd, Functieprofiel Gezinsvoogd, Wat doet een Gezinsvoogd, Werken als Gezinsvoogd.

Gezinsvoogd worden: Opleiding tot gezinsvoogd

Voor de functie van Gezinsvoogd wordt een HBO opleiding gevraagd, zoals Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Bij sollicitaties wordt er ook vaak gevraagd naar ervaring binnen de jeugdbescherming.

Er kan bij dit beroep ook gevraagd worden naar in het bezit zijn van een auto en rijbewijs.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gezinsvoogd, Gezinsvoogd Worden, Opleidingsniveau Gezinsvoogd, Scholing Gezinsvoogd, Studie Gezinsvoogd, Bijscholing Gezinsvoogd, Omscholing Gezinsvoogd.

Organisaties waar een gezinsvoogd doorgaans werkzaam is

Een Gezinsvoogd kan aan het werk binnen bureau Jeugdzorg of een andere jeugdzorginstelling.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gezinsvoogd, Gezinsvoogd Worden, Opleidingsniveau Gezinsvoogd, Scholing Gezinsvoogd, Studie Gezinsvoogd, Bijscholing Gezinsvoogd, Omscholing Gezinsvoogd.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gezinsvoogd

Een Gezinsvoogd verdient als starter vanaf €2438 bruto per maand, wat kan oplopen tot €3664. Hier komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering bij.

Mensen vonden ons op: Salaris Gezinsvoogd, Loon Gezinsvoogd, Wat verdien je als Gezinsvoogd, Salarisschaal Gezinsvoogd, Salarisindicatie Gezinsvoogd, Bonus Gezinsvoogd, CAO Gezinsvoogd, Brutoloon Gezinsvoogd, Nettoloon Gezinsvoogd, Vakantiedagen Gezinsvoogd, Pensioen Gezinsvoogd.

Competenties, skills & vaardigheden gezinsvoogd

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Samenwerken
 • Sociabiliteit
 • Conflicten beheersen
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Integriteit
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Gezinsvoogd, Vaardigheden Gezinsvoogd, Attitude Gezinsvoogd, Kwalificaties Gezinsvoogd, Competentieprofiel Gezinsvoogd.

Boeken voor het beroep gezinsvoogd

Wil je meer weten over het beroep gezinsvoogd? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gezinsvoogd bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gezinsvoogd te komen.

Jeugdbeschermer: een vak apart | Rob van Asperen

dilemma's uit de dagelijkse praktijk van een gezinsvoogd - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789088504754 | 142 pagina's

Jeugdbeschermer: een vak apart 1e druk is een boek van Rob van Asperen uitgegeven bij Uitgeverij S.W.P. B.V.. ISBN 9789088504754 Gezinsvoogden hebben een vreemd beroep. Ze krijgen vanuit de samenleving (via de kinderrechter) een opvoedingsverantwoordelijk...

De (gezins)voogd als jongleur | A. van Hout

een methodisch handboek voor het (gezins)voogdijwerk - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789031336340 | 661 pagina's

De (gezins)voogd als jongleur 1e druk is een boek van A. van Hout uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031336340 Dit boek beschrijft de methodiek van het werk in de voogdij en de gezinsvoogdij. In deze methodiekbeschrijving wordt uitgegaan van...

Moet-willige hulpverlening | J. Choy

systeemtheoretische methodiek voor gezinsvoogden en jeugdreclasseerders - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789066655225 | 175 pagina's

Dwang en hulp lijken moeilijk te combineren, maar voor werkers in de gezinsvoogdij of jeugdreclassering is dit een dagelijkse opgave. Een complexe opgave, die verschillende vragen oproept. Hoe kunnen dwang en hulp in één methodisch kader gevat worden? Is ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gezinsvoogd, Gezinsvoogd ebooks, boek Gezinsvoogd.

Persoonstypen gezinsvoogd

Een Gezinsvoogd heeft als taak de relatie tussen ouders en kinderen zo snel en goed mogelijk te herstellen, ook na ingrijpen van de kinderrechter. Hij hecht veel waarde aan het bewaren van de vrede en biedt ondersteuning in relaties. Daarnaast is hij geduldig en diplomatiek. Deze eigenschappen kunnen een Gezinsvoogd goed van pas komen, omdat er vaak sprake is van moeilijke (opvoed)situaties waarin adequaat gehandeld moet worden (Bemiddelaar). Een Gezinsvoogd heeft een verantwoordelijke baan. Hij zal betrouwbaar moeten zijn voor zowel het gezin als de kinderrechter (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gezinsvoogd, Karakter Gezinsvoogd.

Netwerk gezinsvoogd

Een Gezinsvoogd heeft contact met deskundigen over de ontwikkeling van het kind met betrekking tot beschermende en risicofactoren van de ontwikelling van het kind. Hij is hiernaast op de hoogte van de sociale kaart, zodat een jongere ondergebracht kan worden bij een passende instelling. Hiernaast begeleidt een Gezinsvoogd het kind en de ouders naar een betere leefsituatie. Aan de kinderrechter deelt de Gezinsvoogd mee wat de ontwikkelingen zijn van het gezin.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gezinsvoogd, Medewerkers Gezinsvoogd.

Is het beroep gezinsvoogd iets voor jou?

Zou je graag gezinsvoogd willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gezinsvoogd bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gezinsvoogd, beroepskeuzetest Gezinsvoogd, beroep Gezinsvoogd kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gezinsvoogd

Een Gezinsvoogd kan doorgroeien naar een andere functie wanneer aanvullende opleidingen of cursussen zijn gevolgd. Hij kan dan eventueel een leidinggevende positie of managementfunctie krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score gezinsvoogd

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gezinsvoogd. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gezinsvoogd, Promotie mogelijkheden Gezinsvoogd, Carriere Gezinsvoogd.

Solliciteren op de functie gezinsvoogd

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gezinsvoogd dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gezinsvoogd belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gezinsvoogd. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gezinsvoogd, CV Gezinsvoogd, sollicitatie Gezinsvoogd.

Interviews met gezinsvoogd

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures gezinsvoogd

Op zoek naar een nieuwe baan als Gezinsvoogd? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gezinsvoogd. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Gezinsvoogd begeleidt ouders en kinderen wanneer een kind onder toezicht wordt gesteld. De Gezinsvoogd stelt in overleg met de ouders/verzorgers en het kind (als dit twaalf jaar is of ouder) een hulpverleningsplan op. Hierin staat bijvoorbeeld welke problemen het kind graag opgelost wil zien en hoe de ouders geholpen kunnen worden bij de opvoeding.

Beoordeling Gezinsvoogd

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gezinsvoogd' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gezinsvoogd

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het is wel belachelijk wat hier hier zie.Gezinszvoogden doen helemaal niks,communiceeren niet met ouders gaan hun eigen gang,liegen voor de rechtbank,maken reportagen op waarin gelogen wordt,geven ouders allen ellende zo gaat dat hier in nederland?! het wordt tijd dat deze instantie wat kinder allen afpakt van normale ouders eens goed onderzoekt werd!Te triest voor woorden dat zoiets in nederland bestaat!

Door: Mv.C.

Ik ben het volkomen eens met de reactie hierboven. ook ik ben geconfronteerd met leugens van een zogenaamde gezinsvoogd in de rechtzaal. verzonnen verhalen die nieteens door de rechter worden nagetrokken. de rechter gelooft ze op hun woord en brievenhoofd papier. na dat deze gekregen heeft wat ze wilde namelijk dat mijn kinderen zijn afgepakt en verhandeld, want het moet ook gezegd worden dat de zogenaamde weldoenersdie zich pleegouders noemen er dik aan verdienen, heeft zij nooit meer wat van zich laten horen. deze mensen denken dat zij God op aarde zijn met hun zogenaamd handelen in het belang van het kind.

je bent machteloos en overgeleverd aan de willekeur van de ellendelingen. zo noem ik ze ja. want je gaat niet onterecht ouders en kinderen scheiden omdat het je werk makkelijk maakt.

het pleeggezinnensysteem is vriendjespolitiek en pure oplichting van de staat. je krijgt de kinderen en vraagt allerlei susidies aan en je deelt de buit met de voogd. zo gaat het in transparant en niet corrupt nederland

Door: Althea

Ik ben het totaal niet eens met de reacties. Ik vind dat er los van de persoon gekeken moet worden naar de situatie en daarbij hebben deze mensen dat niet zelf besloten, in overleg met ander mensen komen ze samen tot een conclusie. Inderdaad het is hard als er zo met u word omgegaan maar dat verschilt zeer per gezinsvoogd.

Door: aankomend gezinsvoogd

Ik kan me heel goed voorstellen dat er verschillende meningen zijn over het werk van de gezinsvoogd en ik kan me hierin ook inleven. Echter, werkt de gezinsvoogd wel in het belang van het kind. Het gaat om de veiligheid en deze moet wel gewaarborgd kunnen worden. Het verschilt inderdaad per gezinsvoogd, maar ook per situatie hoe er ingezet wordt. Ik vind dat het reeel is om te zeggen dat een gezinsvoogd het beste voor heeft met u en uw kind.

Door: Gezinsvoogd

ik ben het eens met de reacties van Mv.C. & Althea. ik word bij elke raportage van mijn voogd geconfronteerd met de leugens over mij en mijn ouders die daarin staan. zo worden oude gebeurtenissen maar herhaald en herhaald zodat ik langer en langer in instellingen moet blijven wonen. ik ben inmiddels 16 jaar oud en ik heb het helemaal gehad met bureau jeugdzorg. zelfs als alles goed gaat al zeker 6 maanden en het er niet naar uitziet dat de stijgende lijn zal gaan dalen, weet mijn voogd nog steeds de oude gebeurtenissen voor de rechter op te rakelen. zo zou mijn moeder nog steeds alcohol verslaafd zijn. dit klopt niet. mijn moeder drinkt al sinds mijn 12e niet meer! ik ga elk weekeinde naar haar toe. 

punt 1: als (ik zeg als) mijn moeder nog zou drinken, waarom mag ik dan wel elk weekeinde naar haar toe? dat zou dan gevaarlijk zijn.

punt 2: ik ben er al steeds bij. ik ken mijn moeder door en door! als zij nog steeds verslaafd zou zijn, dan zou ik dit merken want ze zou dan geen dag zonder kunnen. ik check altijd alle kasten en koelkasten op drank en ik vind niks. dus ja met alle leugens ben ik het natuurlijk niet eens. 

ik vraag mij wel eens af of jeugdzorg er geld voor krijgt voor elke jongere die zij bij ouders weghalen! ze moeten dat hele gedoetje maar eens flink op de schop nemen en ook daadwerkelijk hun streven naleven: kinderen horen bij hun ouders! 

(punt 1 & 2 zijn scenario's en gebeuren dus niet werkelijk!)

 

Door: voogdij jongere bureau jeugdzorg Harderwijk.

Als je niet tevreden bent met je gezinsvoogd ,probber dan iemand van de gezinsvoogdij-instelling in te schakelen.Je kan ook iemand van het AKJ(advies en klachtenbureau jeugdzorg)benaderen.De medewerker van het AKJ helpt dan je lklachten te formuleren en goed op papier te zetten.Als dit niet lukt kan je een verzoek indienen voor een andere gezinsvoogd.De vertrouwenspersoon van het AKJ kan je hierbij helpen en steun geven.Ik heb veel aan hun te danken.

Door: Wilma

als gezinsvoogd moet je goed kunnen liegen.

anders ben je niet geschikt voor deze baan.

Door: maarten

Ik ben het volledig eens met de reactie van Wilma.Er zijn veel mogelijkheden om je ongenoegen te uiten bij verwante instanties.Gr.

Door: Annie

Het lijk erop dat we idd te maken hebben een groeiend leger niet -professionele gezinsvoogden. Hoewel geroepen wordt dat het niet omwinnen gaat worden issue vaak persoonlijk gemaakt.  Onvoldoende betrokkenheid, ontbreken van constructief overleg en gebrekkige informatievoorziening zijn veel gehoorde klachten, Het schrijnende is dat het belang van het kind - de primaire taak van de voogd - daarbij totaal uit het oog verloren wordt. Ik zou er dan ook voor pleiten dat er en onafhankelijke tussentijdse en eindevaluatie komt na inzet voogd. Om te voorkomen dat ouders bij de jeugdhupverlening even snel intern weggezet worden als onvoldoende objectief, rancuneus o.i.d. zou dit door een onafhankelijke partij moeten gebeuren.

Door: Kootje

Reageer op dit beroep