U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Graficus

Graficus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een graficus? Lees de functieomschrijving.

Een graficus is iemand die kunstwerken maakt waarin volgens de definitie op Wikipedia “de lijn primeert”. In andere woorden, de graficus gebruikt een bepaalde techniek (potlood op papier, houtskool, Oost-Indische inkt, enz.) om een tekening te maken waarvan de structuur voor een overgroot deel afhangt van lijnen. Om te begrijpen wat hier precies mee bedoeld wordt kan het nuttig zijn werken op te zoeken van bekende grafici, bijvoorbeeld Rien Poortvliet, Bernard Essers of Reijer Stolk.

Graficus is niet noodzakelijk een beroep. In Nederland zijn er slechts enkele grafici die van hun werken kunnen leven. Veel anderen zijn graficus net als dat sommigen tekenaar of schilder zijn, in hun vrije tijd of naast een andere baan. Vrijwel alle bekende Nederlandse grafici hadden, op het moment dat ze van hun werken konden leven, een lange geschiedenis achter zich van andere grafische banen. Voorbeelden hiervan zijn illustrator, schrijver, grafisch ontwerper, striptekenaar, enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Job Graficus, Baan Graficus, Graficus Worden, Functie-eisen Graficus, Verantwoordelijkheden Graficus, Functieprofiel Graficus, Wat doet een Graficus, Werken als Graficus.

Graficus worden: Opleiding tot graficus

Iedereen met tekentalent kan graficus worden, ook zonder opleiding. Wie zijn talent volledig wil ontwikkelen en de kans op een baan wil vergroten kan een grafische opleiding gaan doen. De meeste grote hbo’s en ook veel mbo’s bieden deze aan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Graficus, Graficus Worden, Opleidingsniveau Graficus, Scholing Graficus, Studie Graficus, Bijscholing Graficus, Omscholing Graficus.

Organisaties waar een graficus doorgaans werkzaam is

De graficus werkt vrijwel altijd zelfstandig, en wanneer de graficus ergens een contract krijgt is dit praktisch altijd van een bedrijf (in de profit-sector dus). Voorbeelden hiervan zijn een uitgever of een reclamebedrijf.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Graficus, Graficus Worden, Opleidingsniveau Graficus, Scholing Graficus, Studie Graficus, Bijscholing Graficus, Omscholing Graficus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden graficus

Grafici werken vrijwel altijd voor zichzelf, hoewel ze een contract kunnen hebben bij bijvoorbeeld een uitgever. Meestal werken ze aan de hand van opdrachten, of verkopen ze hun werk. In vrijwel alle gevallen hangt het salaris af van hoe goed het werk in kwestie verkoopt. Hier komen dus kwaliteit én marketing bij kijken.

Mensen vonden ons op: Salaris Graficus, Loon Graficus, Wat verdien je als Graficus, Salarisschaal Graficus, Salarisindicatie Graficus, Bonus Graficus, CAO Graficus, Brutoloon Graficus, Nettoloon Graficus, Vakantiedagen Graficus, Pensioen Graficus.

Competenties, skills & vaardigheden graficus

 • Discipline
 • Creativiteit
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Graficus, Vaardigheden Graficus, Attitude Graficus, Kwalificaties Graficus, Competentieprofiel Graficus.

Boeken voor het beroep graficus

Wil je meer weten over het beroep graficus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je graficus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken graficus te komen.

CHARLES GL. BEHRENS. | Schriks

portret van een journalist, vertaler, schrijver, boekverzorger, illustrator, graficus en briefschrijver - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060118733 | 80 pagina's

CHARLES GL. BEHRENS. is een boek van Schriks...

Leven en werk van m.c. escher | F.H. Bool

het levensverhaal van de graficus - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789029018692 | 351 pagina's

...

Samuel Jessurun De Mesquita (1868-1944) | Jonieke van Es

Graficus Tekenaar Sierkunstenaar - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789040091100 | 368 pagina's

Jessurun de Mesquita behoort tot de belangrijkste grafische kunstenaars in de eerste helft van de twintigste eeuw. Vooral op het gebied van de houtsnede heeft hij de grafiek in Nederland een belangrijke impuls gegeven, niet in de laatste plaats door zijn ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Graficus, Graficus ebooks, boek Graficus.

Persoonstypen graficus

De graficus is vrijwel altijd een Perfectionist. Grafische beroepen vergen allemaal geduld en een hoge kwaliteitsnorm, en ook de discipline om die te handhaven. Verder is de graficus niet noodzakelijk een specifiek persoonstype. De een zal een Romanticus zijn, de ander eerder een Waarnemer.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Graficus, Karakter Graficus.

Netwerk graficus

Het netwerk van de graficus zal bestaan uit andere personen die werken in de grafische sector. Voorbeelden zijn de al eerder genoemde illustrator, de striptekenaar, de grafisch ontwerper, enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Collega’s Graficus, Medewerkers Graficus.

Is het beroep graficus iets voor jou?

Zou je graag graficus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als graficus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Graficus, beroepskeuzetest Graficus, beroep Graficus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden graficus

Het arbeidsmarktperspectief voor de graficus is zeer karig. Zoals hierboven aangegeven is het voor velen meer een vrijetijdsbesteding of een soort bijbaan. Wil een graficus van zijn kunstwerken kunnen leven, zal hij naamsbekendheid moeten opbouwen en ook genoeg moeten verkopen.

Arbeidsmarktperspectief score graficus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep graficus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Graficus, Promotie mogelijkheden Graficus, Carriere Graficus.

Solliciteren op de functie graficus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als graficus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor graficus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als graficus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Graficus, CV Graficus, sollicitatie Graficus.

Interviews met graficus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen graficus

Vacatures graficus

Op zoek naar een nieuwe baan als Graficus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Graficus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een graficus is iemand die kunstwerken maakt waarin volgens de definitie op Wikipedia “de lijn primeert”. In andere woorden, de graficus gebruikt een bepaalde techniek (potlood op papier, houtskool, Oost-Indische inkt, enz.) om een tekening te maken waarvan de structuur voor een overgroot deel afhangt van lijnen.

Beoordeling Graficus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Graficus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Graficus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep