U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Grafoloog

Grafoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een grafoloog? Lees de functieomschrijving.

Een Grafoloog probeert door een handschrift te bestuderen en analyseren informatie achterhalen over de persoonlijkheid van de schrijver. Iedereen ontwikkelt een eigen, persoonlijk handschrift. Het idee is dat elk kenmerk van het schrift, elke lus of streep van elke letter, te koppelen is aan karaktertrekken. Een optelsom van deze kenmerken en trekken geeft dus inzicht in het karakter van de auteur. Naast de mate van volwassenheid en mannelijke of vrouwelijke trekken kan een grafoloog uit iemands handschrift opmaken of iemand extravert is of juist niet, of iemand pessimistisch is ingesteld, of juist optimistisch, of iemand over wilskracht beschikt of juist besluiteloos is, of iemand ambitieus is of verlegen enzovoort. Psychologie en schrift ontmoeten elkaar dus in de grafologie.

Grafologie wordt gezien als een pseudowetenschap; de resultaten ervan zijn niet wetenschappelijk te onderbouwen.

Niet alle geschriften zijn geschikt. Grafologen kunnen eisen stellen aan de tekst die zij ter analyse overhandigd krijgen, bijvoorbeeld het gebruik van aanhef en afsluiting, ongelijnd papier en dat de tekst niet overgeschreven mag zijn. De uitspraken van Grafologen zijn adviezen en suggesties, geen keiharde conclusies. Handschriftanalyse is tijdrovend werk. De Grafoloog is enkele uren zoet met een A4-tje.

Mensen kunnen de inzichten van de Grafoloog gebruiken bij bijvoorbeeld de keuze van beroep, opleiding of partner. Een Grafoloog kan ook adviseren over handschriftverbetering, met andere woorden over hoe iemand middels zijn handschrift bijvoorbeeld sterker of onafhankelijker over kan komen.

Mensen vonden ons op: Job Grafoloog, Baan Grafoloog, Grafoloog Worden, Functie-eisen Grafoloog, Verantwoordelijkheden Grafoloog, Functieprofiel Grafoloog, Wat doet een Grafoloog, Werken als Grafoloog.

Grafoloog worden: Opleiding tot grafoloog

De Nederlandse Orde van Grafologen biedt een vierjarige Centrale Opleiding waarvoor VWO of HBO wordt gevraagd. (Basis)kennis van de psychologie maakt deel uit van de opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Grafoloog, Grafoloog Worden, Opleidingsniveau Grafoloog, Scholing Grafoloog, Studie Grafoloog, Bijscholing Grafoloog, Omscholing Grafoloog.

Organisaties waar een grafoloog doorgaans werkzaam is

Een enkele keer zal een Grafoloog iets doen voor een onderwijsinstelling in de non-profit sector. Verder zijn zij voornamelijk actief als kleine zelfstandige en moeten zij eten van wat zij aan winst binnenhalen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Grafoloog, Grafoloog Worden, Opleidingsniveau Grafoloog, Scholing Grafoloog, Studie Grafoloog, Bijscholing Grafoloog, Omscholing Grafoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden grafoloog

Grafologen werken voornamelijk zelfstandig en in opdracht. Zij hanteren rekenen kosten voor opdrachten of hanteren een uurtarief. De analyse van een vel kost ca. €65, de analyse van een handtekening €35. Uurtarieven voor analyses kunnen oplopen tot €100.

Mensen vonden ons op: Salaris Grafoloog, Loon Grafoloog, Wat verdien je als Grafoloog, Salarisschaal Grafoloog, Salarisindicatie Grafoloog, Bonus Grafoloog, CAO Grafoloog, Brutoloon Grafoloog, Nettoloon Grafoloog, Vakantiedagen Grafoloog, Pensioen Grafoloog.

Competenties, skills & vaardigheden grafoloog

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Oordeelsvorming
 • Accuratesse
 • Mensenkennis
 • Inzicht in omgeving
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Grafoloog, Vaardigheden Grafoloog, Attitude Grafoloog, Kwalificaties Grafoloog, Competentieprofiel Grafoloog.

Boeken voor het beroep grafoloog

Wil je meer weten over het beroep grafoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je grafoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken grafoloog te komen.

Grafologie | Jacqui Tew

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789057642630 | 224 pagina's

Leer handschriften analyseren voor nuttige informatie over de persoonlijkheid, relaties en carrièremogelijkheden....

Grafologie | J. Klementschitsch

Aan de hand van het schrift het karakter in je vingers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789069637693 | 283 pagina's

'Grafologie' kunnen we nu met recht een standaardwerk noemen – het behandelt alle facetten van het handschrift. 'Grafologie' leert ons veel over onze innerlijke agenda en over de manier waarop we in het leven staan en relaties met anderen aangaan....

Grafologie eenvoudig toepassen | Barry Branston

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789024365517 | 238 pagina's

Grafologie EENVOUDIG TOEPASSEN Iedereen heeft een uniek handschrift. In Grafologie eenvoudig toepassen leest Li hoe Li een analyse kunt maken van uw handschrift en dat van uw familie, vrienden of collega's. Op die manier kunt u zich een objectief beeld vo...

Mensen vonden ons op: boeken voor Grafoloog, Grafoloog ebooks, boek Grafoloog.

Persoonstypen grafoloog

De Grafoloog is analyticus. Hij kan eindeloos bezig zijn met de hem verschafte informatie. Hij neemt waar, merkt op en beschouwt. Hij weegt zijn keuzes zorgvuldig af, bekijkt alles van alle kanten en geeft ruimte aan nuances (Waarnemer). Hoewel hij in zijn oordeel genuanceerd kan zijn heeft hij wel een raamwerk aan structuur en gegevens waarbinnen hij zijn werk uitvoert. Hij heeft te maken met de kleinste details en moet dus erg precies en nauwkeurig te werk gaan. Hij vindt zijn werk belangrijk en streeft ernaar een zo goed mogelijk resultaat af te leveren (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Grafoloog, Karakter Grafoloog.

Netwerk grafoloog

Het netwerk van de Grafoloog is klein wanneer hij enkel analyses uitvoert van papier. Hij heeft dan alleen contact met de klant, soms niet eens persoonlijk, maar via de post. Sommige Grafologen geven cursussen of workshops en krijgen zo te maken met belangstellenden met iedere mogelijke achtergrond. Als zij handschriftverbetering van iemand ondersteunen komen zij nauw in contact met deze persoon.

Mensen vonden ons op: Collega’s Grafoloog, Medewerkers Grafoloog.

Is het beroep grafoloog iets voor jou?

Zou je graag grafoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als grafoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Grafoloog, beroepskeuzetest Grafoloog, beroep Grafoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden grafoloog

Er is weinig vraag naar Grafologen en Grafologen hebben geen uitzicht op een hogere functie in hun vakgebied. De beste kansen liggen in werk als zelfstandige.

Arbeidsmarktperspectief score grafoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep grafoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Grafoloog, Promotie mogelijkheden Grafoloog, Carriere Grafoloog.

Solliciteren op de functie grafoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als grafoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor grafoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als grafoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Grafoloog, CV Grafoloog, sollicitatie Grafoloog.

Interviews met grafoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen grafoloog

Vacatures grafoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Grafoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grafoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Grafoloog probeert door een handschrift te bestuderen en analyseren informatie achterhalen over de persoonlijkheid van de schrijver. Iedereen ontwikkelt een eigen, persoonlijk handschrift. Het idee is dat elk kenmerk van het schrift, elke lus of streep van elke letter, te koppelen is aan karaktertrekken.

Beoordeling Grafoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Grafoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Grafoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

mooi werk

Door: j

Weinig werk.Ik werk nu op een heel ander terrein.Maar nu wel zonder zorgen.GR.

Door: grafoloog

naast beoordelend bezig te zijn, kun je de grafologie ook gebruiken als "therapie". Wanneer je niet meer vlot leesbaar kunt schrijven zit je waarschijnlijk niet lekker in je vel. Door schrijfbewegingen te maken die de grafoloog speciaal voor jou kan uitzoeken, kun je weer in balans komen.

Wanneer kinderen te vroeg gaan schrijven omdat dat moet, worden het meestal slechte schrijvers, helaas, hoe goed ze ook hun best doen.

Voor meer info: www.schrijfpedagogischehulp of www.grafologie.nl of greetje.arends@gmail.com(grafoloog en schrijfbewegingstherapeut)

Door: greetje arends

Dank je wel voor de nuttige inf.M.vr.gr.

Door: Miranda

Reageer op dit beroep