U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Griendwerker

Griendwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een griendwerker? Lees de functieomschrijving.

Een griend is een vaak moerasachtig bos waarin veel pollen met takken staan (vaak wilgensoorten). Er zijn grienden in de Biesbosch, in de buurt van grote rivieren in Utrecht en Zuid-Holland, in de IJsselstreek in Overijssel en de Betuwe. De takken en twijgen van wilgenbomen werden vroeger veel gebruikt voor allerlei soorten doeleinden, bijvoorbeeld stoelen, tonnen en zelfs daken. De grootschalige griendteelt begon rond 1800. Vanaf dit moment kwamen er steeds meer griendwerkers, en hoewel hun omstandigheden door de jaren heen verbeterden, was het geen fijn of licht werk, en stond het ook niet hoog in aanzien. Griendwerkers moesten vaak lange afstanden afleggen, veel bukken en zware lasten tillen, en sliepen bovendien in een zelfgebouwde en dus vaak niet goed geïsoleerde hut.

Om de slechte omstandigheden en om het verminderende gebruik van wilgentakken verdween het beroep van griendwerker op veel plekken. Tegenwoordig zijn er nog enkele plekken waar wilgen gekweekt worden, en op die plekken zijn de werkomstandigheden aanzienlijk verbeterd. De productie gebeurt wel massaal, maar met behulp van machinerie, waardoor grote hoeveelheden (duizenden) wilgen verbouwd kunnen worden met slechts enkele werknemers.

Mensen vonden ons op: Job Griendwerker, Baan Griendwerker, Griendwerker Worden, Functie-eisen Griendwerker, Verantwoordelijkheden Griendwerker, Functieprofiel Griendwerker, Wat doet een Griendwerker, Werken als Griendwerker.

Griendwerker worden: Opleiding tot griendwerker

Hoewel griendwerker tegenwoordig als een soort ambacht wordt gezien vereist het werk geen opleiding. Desondanks kan een opleiding in agrarische richting (minimaal mbo) goed van pas komen, omdat het verbouwen van wilgen op een hoop punten afwijkt van het verbouwen van andere bomen. Verstand van landbouwapparatuur is tevens gewenst, omdat machines het grootste deel van het werk doen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Griendwerker, Griendwerker Worden, Opleidingsniveau Griendwerker, Scholing Griendwerker, Studie Griendwerker, Bijscholing Griendwerker, Omscholing Griendwerker.

Organisaties waar een griendwerker doorgaans werkzaam is

De griendwerker werkt voor een griendbedrijf. Hier zijn er slechts een paar van in Nederland, waarvan de meeste familiebedrijven zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Griendwerker, Griendwerker Worden, Opleidingsniveau Griendwerker, Scholing Griendwerker, Studie Griendwerker, Bijscholing Griendwerker, Omscholing Griendwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden griendwerker

Het oude beroep van griendwerker bestaat al zo lang niet meer dat er moeilijk een kloppende salarisindicatie gegeven kan worden. Het nieuwe beroep van griendwerker betaalt hoe dan ook beter, met een gemiddeld startsalaris van 1900 euro per maand, en een doorgroei richting de 2600 euro per maand. Dit geldt althans voor de vaste werknemers. Natuurlijk zijn er bij griendbedrijven in de drukke maanden veel tijdelijke medewerkers in dienst die minder dan dit verdienen.

Mensen vonden ons op: Salaris Griendwerker, Loon Griendwerker, Wat verdien je als Griendwerker, Salarisschaal Griendwerker, Salarisindicatie Griendwerker, Bonus Griendwerker, CAO Griendwerker, Brutoloon Griendwerker, Nettoloon Griendwerker, Vakantiedagen Griendwerker, Pensioen Griendwerker.

Competenties, skills & vaardigheden griendwerker

 • Energie
 • Discipline
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Griendwerker, Vaardigheden Griendwerker, Attitude Griendwerker, Kwalificaties Griendwerker, Competentieprofiel Griendwerker.

Boeken voor het beroep griendwerker

Wil je meer weten over het beroep griendwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je griendwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken griendwerker te komen.

De Griendwerkers | Catalijn Claes

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789020528756 | 224 pagina's

Boek met Extra Grote letters voorzien van een Hardcover uitgegeven door Uitgeverij Iris Berghem...

Mensen vonden ons op: boeken voor Griendwerker, Griendwerker ebooks, boek Griendwerker.

Persoonstypen griendwerker

Op dit beroep is geen specifiek persoonstype van toepassing.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Griendwerker, Karakter Griendwerker.

Netwerk griendwerker

De medewerker van het griendbedrijf staat vooral in contact met collega-griendwerkers. Sommige medewerkers van het griendbedrijf zullen daarnaast contact hebben met de kopers van de wilgentakken en -twijgen, en natuurlijk de leveranciers van landbouwproducten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Griendwerker, Medewerkers Griendwerker.

Is het beroep griendwerker iets voor jou?

Zou je graag griendwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als griendwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Griendwerker, beroepskeuzetest Griendwerker, beroep Griendwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden griendwerker

Het arbeidsmarktperspectief voor de griendwerker is niet heel positief. Er zijn slechts een paar griendbedrijven in Nederland. In de zomermaanden zijn deze vaak wel op zoek naar extra (tijdelijk) personeel, maar vaste aanstellingen zullen minder voor het grijpen liggen.

Arbeidsmarktperspectief score griendwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep griendwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Griendwerker, Promotie mogelijkheden Griendwerker, Carriere Griendwerker.

Solliciteren op de functie griendwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als griendwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor griendwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als griendwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Griendwerker, CV Griendwerker, sollicitatie Griendwerker.

Interviews met griendwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen griendwerker

Vacatures griendwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Griendwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Griendwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een griend is een vaak moerasachtig bos waarin veel pollen met takken staan (vaak wilgensoorten). Er zijn grienden in de Biesbosch, in de buurt van grote rivieren in Utrecht en Zuid-Holland, in de IJsselstreek in Overijssel en de Betuwe. De takken en twijgen van wilgenbomen werden vroeger veel gebruikt voor allerlei soorten doeleinden, bijvoorbeeld stoelen, tonnen en zelfs daken.

Beoordeling Griendwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Griendwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Griendwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

lijkt me mooi werk

Door: roelof vogel

Reageer op dit beroep