U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Groenteteler

Groenteteler worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een groenteteler? Lees de functieomschrijving.

Als Groenteteler werk je bij een (glas)tuinbouwbedrijf en voer je alle gebruikelijke dagelijkse werkzaamheden uit.

De meeste taken die je vervult zijn gerelateerd aan teeltvoorbereiding en de dagelijkse verzorging van het gewas. Hieronder valt bijvoorbeeld werk aan de bodem, als schoffelen, harken en bemesten, maar ook planten (al dan niet machinaal), onkruid wieden en snoeien.  Daarnaast zijn er meer seizoensgebonden activiteiten zoals het oogsten, en de verwerking van oogst, dus plukken en rapen, sorteren en inpakken. Tot slot verricht je klein technisch onderhoud, om bijvoorbeeld de watertoevoer zeker te stellen en verzorg je en de interne transporten.

De Groenteteler werkt meestal onder leiding of toezicht van een voorman of specialist. Het toezicht wordt niet alleen gehouden tijdens de uitvoering van werkzaamheden, maar ook achteraf aan de hand van teeltresultaten.

Mensen vonden ons op: Job Groenteteler, Baan Groenteteler, Groenteteler Worden, Functie-eisen Groenteteler, Verantwoordelijkheden Groenteteler, Functieprofiel Groenteteler, Wat doet een Groenteteler, Werken als Groenteteler.

Groenteteler worden: Opleiding tot groenteteler

Om als Groenteteler aan de slag te kunnen heb je een opleiding nodig in de (Glas)Groenteteelt. Dat is een opleiding op MBO niveau 1 tot 4.

Op niveau 1 leer je vooral over teelt, voorbereiding, oogst, schoonmaak en dergelijke.

Op niveau 2 is daarnaast meer aandacht voor zaaien en planten, gewasverzorging, plannen, communiceren en volgen van regels.

Niveau 3 gaat tevens in op bescherming van gewassen en begeleiden van de groei, optimaliseren van de zorg voor de planten en begeleiden van medewerkers.

Het hoogste niveau (4) richt zich nog meer op aansturing van medewerkers en processen, bedrijfsvoering, financiën en de commerciële kant van het telen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Groenteteler, Groenteteler Worden, Opleidingsniveau Groenteteler, Scholing Groenteteler, Studie Groenteteler, Bijscholing Groenteteler, Omscholing Groenteteler.

Organisaties waar een groenteteler doorgaans werkzaam is

Het telen van groente is bedoeld om winst mee te maken. Dat betekent dat een Groenteteler actief is in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Groenteteler, Groenteteler Worden, Opleidingsniveau Groenteteler, Scholing Groenteteler, Studie Groenteteler, Bijscholing Groenteteler, Omscholing Groenteteler.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden groenteteler

Een Groenteteler verdient ergens tussen de €1500 en de €2500 bruto per maand. Wat je precies verdient hangt af van leeftijd, ervaring en opleiding, maar zeker ook van je bevoegdheden. Belangrijk daarin is hoeveel verantwoordelijkheid je draagt en of je wel of geen leidinggevende taken hebt.

In sommige bedrijven komt het daarnaast voor dat je deelt in de winst wanneer er goed is gedraaid en soms is een dertiende maand mogelijk. Een prestatiebeloning is er in deze sector niet.

Mensen vonden ons op: Salaris Groenteteler, Loon Groenteteler, Wat verdien je als Groenteteler, Salarisschaal Groenteteler, Salarisindicatie Groenteteler, Bonus Groenteteler, CAO Groenteteler, Brutoloon Groenteteler, Nettoloon Groenteteler, Vakantiedagen Groenteteler, Pensioen Groenteteler.

Competenties, skills & vaardigheden groenteteler

 • Energie
 • Samenwerken
 • Organiseren
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Omgaan met details
 • Inzicht in omgeving
 • Kennis van groeimethoden (en -wijzen)
Mensen vonden ons op: Kennis Groenteteler, Vaardigheden Groenteteler, Attitude Groenteteler, Kwalificaties Groenteteler, Competentieprofiel Groenteteler.

Boeken voor het beroep groenteteler

Wil je meer weten over het beroep groenteteler? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je groenteteler bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken groenteteler te komen.

Biologische landbouw - Biologische groenteteelt | B. Willems

handleiding, achtergrond en praktijk - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789062243068 | 263 pagina's

Biologische landbouw - Biologische groenteteelt 1e druk is een boek van B. Willems uitgegeven bij Jan van Arkel. ISBN 9789062243068 Biologische groenteteelt Handleiding, achtergrond en praktijk Biologische groenteteelt maakt duidelijk hoe je in Nederland ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Groenteteler, Groenteteler ebooks, boek Groenteteler.

Persoonstypen groenteteler

Voor de Groenteteler is er veel werk te doen op een dag en daarom moet je productief kunnen werken. Je moet je werk goed doen, maar ook tempo kunnen maken. Daarnaast moet de leidinggevende van je op aan kunnen en er vanuit gaan dat je de werkzaamheden uitvoert zoals afgesproken. Betrouwbaarheid is dus een goede eigenschap. (Perfectionist)

De taak van een Groenteteler is vooral zorgen voor het gewas dus dat moet wel in je zitten. En omdat de zorg voor het gewas voor een groot deel in handen van jou en andere Groentetelers ligt moet je over voldoende verantwoordelijkheidsgevoel beschikken (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Groenteteler, Karakter Groenteteler.

Netwerk groenteteler

Als Groenteteler zul je lager op de ladder instromen. Je werkt dan samen met andere Groentetelers en hebt een voorman als directe leidinggevende. Daarboven staat het management of de bedrijfsleider.

Als je eenmaal doorgegroeid bent kun je direct onder de bedrijfsleider komen te staan en geef je zelf leiding aan de Groentetelers op het bedrijf. In dit geval krijg je mogelijk ook meer te maken met leveranciers en afnemers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Groenteteler, Medewerkers Groenteteler.

Is het beroep groenteteler iets voor jou?

Zou je graag groenteteler willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als groenteteler bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Groenteteler, beroepskeuzetest Groenteteler, beroep Groenteteler kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden groenteteler

Het vinden van een vacature die goed aansluit op de functie van Groenteteler is niet eenvoudig. Beter is om via een stage een bedrijf in te rollen, wanneer ze tevreden zijn over je prestaties. Als je liever meteen zelf een bedrijf opstart kan dat ook, maar soms is het goed om eerst wat meer ervaring op te doen.

Als je start in loondienst zul je in veel gevallen als laagtste op de ladder beginnen. Je kunt dan in eerste instantie meer taken toebedeeld krijgen en mogelijk meer gaan coördineren. Doorstroom naar de functie van voorman is dan een optie. Daarna zou je door kunnen groeien tot bedrijfsleider van een bestaand bedrijf, maar je kunt ook je eigen groenteteeltbedrijf opzetten. Wanneer je eenmaal bedrijfsleider bent kun je er ook nog voor kiezen het bedrijf uit te breiden met export of door nog een ander gewas erbij te telen.

Arbeidsmarktperspectief score groenteteler

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep groenteteler. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Groenteteler, Promotie mogelijkheden Groenteteler, Carriere Groenteteler.

Solliciteren op de functie groenteteler

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als groenteteler dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor groenteteler belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als groenteteler. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Groenteteler, CV Groenteteler, sollicitatie Groenteteler.

Interviews met groenteteler

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen groenteteler

Vacatures groenteteler

Op zoek naar een nieuwe baan als Groenteteler? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Groenteteler. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Groenteteler werk je bij een (glas)tuinbouwbedrijf en voer je alle gebruikelijke dagelijkse werkzaamheden uit. De meeste taken die je vervult zijn gerelateerd aan teeltvoorbereiding en de dagelijkse verzorging van het gewas. Hieronder valt bijvoorbeeld werk aan de bodem, als schoffelen, harken en bemesten, maar ook planten (al dan niet machinaal), onkruid wieden en snoeien.

Beoordeling Groenteteler

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Groenteteler' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Groenteteler

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep