U bevindt zich hier: Home » Beroepen » HBO docent literatuurwetenschap

HBO docent literatuurwetenschap worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een HBO docent literatuurwetenschap? Lees de functieomschrijving.

De docent literatuurwetenschap geeft les in het vak literatuurwetenschap.

De docent literatuurwetenschap geeft les op een HBO opleiding in de richting Nederlands, literatuurwetenschap, creative writing of een andere soortgelijke opleiding. De docent literatuurwetenschap geeft les in alle facetten van het vak literatuurwetenschap. Zo geeft hij zijn studenten onder andere les over literaire teksten en hoe deze passen binnen de ideeën en opvattingen over literatuur, het omschrijven van definities, benaderingen in de literatuurwetenschap vanaf de 18de eeuw, literariteit, literatuurtheorie en de literaire canon. De voornaamste taak van de docent literatuurwetenschap is zijn kennis en visie op het gebied van het vak literatuurwetenschap overbrengen op zijn studenten en ze daarbij voorbereiden op hun toekomstige beroep.

De docent literatuurwetenschap ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal en geeft zijn studenten toetsen, tentamens, opdrachten en huiswerk dat hij vervolgens nakijkt, met de studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Na aanleiding van de resultaten van deze opdrachten en de inzet van de studenten in de les kan de docent literatuurwetenschap de studieontwikkeling en studievoortgang van zijn studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig individuele begeleiding of extra tips en adviezen bieden.

De docent literatuurwetenschap heeft verstand van het vak literatuurwetenschap en weet zijn kennis en visie op een leuke, interessante en educatieve manier op zijn studenten over te brengen. Ook durft hij streng op te treden wanneer een student zich vervelend gedraagt of zijn werk niet goed doet.

Naast zijn werkzaamheden als docent zal de docent literatuurwetenschap ook aanwezig zijn bij eventuele ouderavonden (om met de ouders van studenten de studieontwikkeling en studievoortgang van hun kind te bespreken) en bij vergaderingen met collega's (om de opleidingen, de school en de studenten te bespreken en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleiding en school).

Mensen vonden ons op: Job HBO docent literatuurwetenschap, Baan HBO docent literatuurwetenschap, HBO docent literatuurwetenschap Worden, Functie-eisen HBO docent literatuurwetenschap, Verantwoordelijkheden HBO docent literatuurwetenschap, Functieprofiel HBO docent literatuurwetenschap, Wat doet een HBO docent literatuurwetenschap, Werken als HBO docent literatuurwetenschap.

HBO docent literatuurwetenschap worden: Opleiding tot HBO docent literatuurwetenschap

De docent literatuurwetenschap heeft een opleiding ''Literatuurwetenschap'' gevolgd (HBO of WO, vierjarig) en is (eventueel na jaren praktijkervaring) les gaan geven als docent.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor HBO docent literatuurwetenschap, HBO docent literatuurwetenschap Worden, Opleidingsniveau HBO docent literatuurwetenschap, Scholing HBO docent literatuurwetenschap, Studie HBO docent literatuurwetenschap, Bijscholing HBO docent literatuurwetenschap, Omscholing HBO docent literatuurwetenschap.

Organisaties waar een HBO docent literatuurwetenschap doorgaans werkzaam is

De docent literatuurwetenschap werkt op een HBO opleiding op een school.

Mensen vonden ons op: Studeren voor HBO docent literatuurwetenschap, HBO docent literatuurwetenschap Worden, Opleidingsniveau HBO docent literatuurwetenschap, Scholing HBO docent literatuurwetenschap, Studie HBO docent literatuurwetenschap, Bijscholing HBO docent literatuurwetenschap, Omscholing HBO docent literatuurwetenschap.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden HBO docent literatuurwetenschap

De docent literatuurwetenschap verdient tussen de €1600,- en €2200,- bruto per maand, afhankelijk van de school waar hij werkzaam is en het aantal jaren werkervaring.

Mensen vonden ons op: Salaris HBO docent literatuurwetenschap, Loon HBO docent literatuurwetenschap, Wat verdien je als HBO docent literatuurwetenschap, Salarisschaal HBO docent literatuurwetenschap, Salarisindicatie HBO docent literatuurwetenschap, Bonus HBO docent literatuurwetenschap, CAO HBO docent literatuurwetenschap, Brutoloon HBO docent literatuurwetenschap, Nettoloon HBO docent literatuurwetenschap, Vakantiedagen HBO docent literatuurwetenschap, Pensioen HBO docent literatuurwetenschap.

Competenties, skills & vaardigheden hbo docent literatuurwetenschap

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Kritisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Overtuigen
 • Verstand van literatuurwetenschap
Mensen vonden ons op: Kennis HBO docent literatuurwetenschap, Vaardigheden HBO docent literatuurwetenschap, Attitude HBO docent literatuurwetenschap, Kwalificaties HBO docent literatuurwetenschap, Competentieprofiel HBO docent literatuurwetenschap.

Boeken voor het beroep hbo docent literatuurwetenschap

Wil je meer weten over het beroep hbo docent literatuurwetenschap? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hbo docent literatuurwetenschap bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hbo docent literatuurwetenschap te komen.

De hbo-docent en zijn identiteit | Rudy Vandamme

jezelf boetseren in je beroepsrol - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789490384067

Hoe blijven hbo-docenten staande te midden van maatschappelijke, technologische en bestuurlijke invloeden? Hoe zijn ze zichzelf in hun werk? Dit boek is geschreven voor hbo-docenten, lerarenopleiders, loopbaancoaches en onderwijsontwikkelaars. In dit boek...

Linoleumkoorts | Asis Aynan

Aantekeningen van een HBO-docent - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789491921704 | 160 pagina's

In 'Linoleumkoorts. Aantekeningen van een docent' schrijft Asis Aynan over het leven op een hogeschool in een grote stad. Hij doet verslag van de slag om de gebedsruimte en schrijft over de lippen van studentes die net als de taal veranderden. Hij verhaal...

PM-reeks - Hbo-docenten in beeld | Ren Van Kralingen

collegiale consultatie in 40 columns - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789024417599 | 93 pagina's

In veertig prikkelende en humoristische columns behandelt de auteur actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Aan elke column heeft hij een spelvorm toegevoegd. Dit boek is geschikt voor studenten, docenten, opleidingsmanagers, directeuren, onderwijsadvise...

Mensen vonden ons op: boeken voor HBO docent literatuurwetenschap, HBO docent literatuurwetenschap ebooks, boek HBO docent literatuurwetenschap.

Persoonstypen HBO docent literatuurwetenschap

De docent literatuurwetenschap is een waarnemer. Hij let goed op de studieontwikkeling en studievoortgang van zijn studenten zodat hij ze waar nodig individuele begeleiding of extra tips en advies kan bieden. Dit maakt de docent literatuurwetenschap ook een gever. Hij geeft waar nodig individuele begeleiding of extra tips en/of adviezen en brengt zijn kennis en visie op het vak literatuurwetenschap over op zijn studenten.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid HBO docent literatuurwetenschap, Karakter HBO docent literatuurwetenschap.

Netwerk HBO docent literatuurwetenschap

Het netwerk van de docent literatuurwetenschap bestaat uit zijn studenten, zijn collega's, de ouders van studenten en de directeur van de school.

Mensen vonden ons op: Collega’s HBO docent literatuurwetenschap, Medewerkers HBO docent literatuurwetenschap.

Is het beroep HBO docent literatuurwetenschap iets voor jou?

Zou je graag HBO docent literatuurwetenschap willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als HBO docent literatuurwetenschap bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze HBO docent literatuurwetenschap, beroepskeuzetest HBO docent literatuurwetenschap, beroep HBO docent literatuurwetenschap kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden HBO docent literatuurwetenschap

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent literatuurwetenschap is gemiddeld. Er is relatief veel werkgelegenheid. Daarnaast kan de docent literatuurwetenschap ook les in het vak literatuurgeschiedenis gaan geven.

Naast zijn werkzaamheden als docent kan de docent literatuurwetenschap ook een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (waaronder bijvoorbeeld een mentorrol).

Arbeidsmarktperspectief score HBO docent literatuurwetenschap

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep HBO docent literatuurwetenschap. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten HBO docent literatuurwetenschap, Promotie mogelijkheden HBO docent literatuurwetenschap, Carriere HBO docent literatuurwetenschap.

Solliciteren op de functie HBO docent literatuurwetenschap

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als HBO docent literatuurwetenschap dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor HBO docent literatuurwetenschap belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als HBO docent literatuurwetenschap. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als HBO docent literatuurwetenschap, CV HBO docent literatuurwetenschap, sollicitatie HBO docent literatuurwetenschap.

Interviews met HBO docent literatuurwetenschap

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen HBO docent literatuurwetenschap

Vacatures hbo docent literatuurwetenschap

Op zoek naar een nieuwe baan als HBO docent literatuurwetenschap? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor HBO docent literatuurwetenschap. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De docent literatuurwetenschap geeft les in het vak literatuurwetenschap. De docent literatuurwetenschap geeft les op een HBO opleiding in de richting Nederlands, literatuurwetenschap, creative writing of een andere soortgelijke opleiding. De docent literatuurwetenschap geeft les in alle facetten van het vak literatuurwetenschap.

Beoordeling HBO docent literatuurwetenschap

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep HBO docent literatuurwetenschap' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep HBO docent literatuurwetenschap

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep