U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Havenmeester

Havenmeester worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een havenmeester? Lees de functieomschrijving.

De Havenmeester werkt zowel van achter een bureau als buiten in de open (zee) lucht. Afhankelijk van de grote van de haven (of ander toegewezen gebied) wordt de havenmeester belast met een regio of onderdeel van een regio.

Binnen het Havenmeesterschap zijn er verschillende niveau's. De middelbare Havenmeester houdt zich bezig met de praktische controles, het doorgeven van de ondervonden zaken en het reageren op mogelijke bijzonderheden. De hogere Havenmeester houdt zich bezig met het aansturen van verschillende middelbare Havenmeesters óf neemt zelf een gebied, of onderdeel van een gebied, voor zijn/haar rekening. De wetenschappelijke havenmeester houdt zich bezig met beleidstechnische en specialistische vraagstukken en zal leiding geven aan een groep ondergeschikte Havenmeesters.

Het takenpakket van de praktische Havenmeesters beslaan het controleren van de veiligheidsgerelateerde aspecten tijdens de dagelijkse werkzaamheden in de haven, het controleren van de diepgang in de haven (en het doorgeven indien dit niet zo is, zodat men actie kan ondernemen) en het controleren van de 'kade' (of deze nog wel aanmerende schepen kan accepteren).

De specialisatiegebieden voor de Hogere/Wetenschappelijke kunnen Verkeer en Operaties, Veiligheid van Transport, Veiligheid van Haven en Wetgeving en Handhaving beslaan. Dit geldt natuurlijk voor de grotere havens, zoals die in Rotterdam of IJmuiden. De kleinere havens zullen genoegen nemen met één of enkele personen die zich over al deze zaken ontfermen. Bovendien zullen de Havenmeesters in 'jachthavens' deze taken als 'part-time' werkzaamheden uitvoeren, indien men het al niet als hobby heeft.

De Havenmeester heeft geen '9 tot 5'-mentaliteit, aangezien de veiligheid in de havens 24 uur per dag, 7 dagen in de week gegarandeerd dienen te worden.

Mensen vonden ons op: Job Havenmeester, Baan Havenmeester, Havenmeester Worden, Functie-eisen Havenmeester, Verantwoordelijkheden Havenmeester, Functieprofiel Havenmeester, Wat doet een Havenmeester, Werken als Havenmeester.

Havenmeester worden: Opleiding tot havenmeester

De Havenmeester heeft verschillende 'niveau's' om binnen te treden in de wereld van de Havenmeester. Afhankelijk van het niveau, zullen de exacte werkzaamheden worden vastgesteld. Zo zullen de MBO'ers zich bezig houden met minder vitale taken dan de HBO'ers en zo zullen de WO'ers de meeste verantwoordelijkheden dragen.

De verschillende niveau's behoeven ook verschillende instroomeisen. Zo dient men respectievelijk een VMBO-, HAVO- en VWO-diploma te hebben om toegelaten te worden tot de opleidingen in de transport/ toezichthoudende sector. Daar waar de MBO-ers veelal een vaktechnische opleiding moeten volgen in de 'Havenrichting', zullen de HBO'ers een maritieme of technische opleiding moeten volgen en zullen de WO'ers een technische of bedrijfskundige opleiding moeten volgen.

Afhankelijk van het niveau zal de opleidingsduur variëren van 3 tot 5 jaar. De opleidingen worden in zowel vol- als deeltijd gegeven. De MBO'ers zullen werk en theorie afwisselen, de HBO'ers doen dit in mindere mate, maar zijn nog wel erg praktijkgericht en de WO'ers zijn vooral met theorie bezig.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Havenmeester, Havenmeester Worden, Opleidingsniveau Havenmeester, Scholing Havenmeester, Studie Havenmeester, Bijscholing Havenmeester, Omscholing Havenmeester.

Organisaties waar een havenmeester doorgaans werkzaam is

De Havenmeester wordt werkzaam bij een non-profit organisatie. Deze organisaties worden van overheidswege belast met haar taken. De gegadigde wordt een 'ambtenaar' die zich bezig zal houden met het uitoefenen van controlerende werkzaamheden om te kunnen garanderen dat de scheepvaart zich veilig en verantwoord kan toespitsen op haar activiteiten op het economische toneel.

Door de non-profit rol van de Havenmeester is het noodzakelijk om niet te verzakken in een 'ambtenaren-mentaliteit' en om bewust te blijven van de belangrijke rol die de Havenwerker heeft.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Havenmeester, Havenmeester Worden, Opleidingsniveau Havenmeester, Scholing Havenmeester, Studie Havenmeester, Bijscholing Havenmeester, Omscholing Havenmeester.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden havenmeester

Primair: De Havenmeester zal zo'n 1800,- tot 3100,- Bruto euro per maand verdienen. Dit loon is afhankelijk van de leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring van de gegadigde. Het salaris loopt door de jaren heen op. Voor 'stagiars' vanuit het MBO wordt doorgaans alleen een stagevergoeding toegekend, waardoor zij tijdens de studiejaren nog nauwelijks iets verdienen. Vanaf het moment dat de opleiding is afgerond, zullen zij voor het reguliere salaris werkzaam worden.
 

Secundair: Naast het loon kan de Havenmeester rekenen op zo'n 25 vakantie- en ATV-dagen, acht procent vakantieloon, een dertiende maand, reiskostenvergoeding en andere onkosten vergoedingen. Daarnaast dient men te onderhandelen met de toekomstige werkgever over eventuele geregelde ziektekostenverzekeringen, collectieve pensioenen, mogelijkheden tot opleidingen op kosten van de baas, spaarloon/levensloop regelingen en vergoedingen voor overwerk en onregelmatige diensten.

Mensen vonden ons op: Salaris Havenmeester, Loon Havenmeester, Wat verdien je als Havenmeester, Salarisschaal Havenmeester, Salarisindicatie Havenmeester, Bonus Havenmeester, CAO Havenmeester, Brutoloon Havenmeester, Nettoloon Havenmeester, Vakantiedagen Havenmeester, Pensioen Havenmeester.

Competenties, skills & vaardigheden havenmeester

 • Samenwerken
 • Discipline
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
 • Beschikken over enige zwemdiploma's.
 • Veilig en verantwoord kunnen werken.
 • Leiding kunnen geven.
Mensen vonden ons op: Kennis Havenmeester, Vaardigheden Havenmeester, Attitude Havenmeester, Kwalificaties Havenmeester, Competentieprofiel Havenmeester.

Boeken voor het beroep havenmeester

Wil je meer weten over het beroep havenmeester? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je havenmeester bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken havenmeester te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Havenmeester, Havenmeester ebooks, boek Havenmeester.

Persoonstypen havenmeester

De Havenmeester is een Baas en een Succesvolle werker.

De persoonlijkheid van de Havenmeester wordt gekenmerkt door zelfverzekerdheid, prakticiteit, energie, ijver, gedrevenheid, gezaghebbendheid, bescherming, directheid, loyaliteit en het nodige zelfvertrouwen. Op mindere moment kan de Havenmeester ietwat dominant, opstandig, egocentrisch, agressief, sceptisch, ongevoelig, pretentieus, prestatiegericht, ijdel, oppervlakkig en narcistisch overkomen. Uit al deze eigenschappen kan de Havenmeester een samensmelting creeëren van prestatiegerichtheid, dominantie, ijver, gezaghebbendheid en bescherming om zo tijdens zijn/haar werk de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Havenmeester, Karakter Havenmeester.

Netwerk havenmeester

Intern: De Havenmeester zal tijdens zijn/haar dagelijkse werkzaamheden in contact komen met collega's en leidinggevenden. De collega's zijn vaak belast met dezelfde soort werkzaamheden, maar binnen een ander toegewezen gebied. De leidinggevenden zullen vaak op een andere locatie werken, waar zij van 'achter het bureau' de werkzaamheden zullen aansturen.

Extern: De externe contacten kunnen worden verdeeld in de vaak voorkomende en de uitzonderlijke situaties. Enerzijds zullen de Havenmeesters vaak in contact komen met Kapiteins, wanneer zij contacten onderhouden over de werkzaamheden. (bijvoorbeeld het adviseren van vaarroutes e.d.) Tevens zullen er, indien er in de sector Havenwerkers aanwezig zijn, contacten worden onderhouden met de zojuist genoemde groep. Deze contacten zullen bestaan uit het controleren van de inachthouding van de veiligheidseisen en het uitwisselen van ervaringen. Anderzijds zal er contact zijn met herstelmedewerkers, indien deze nodig zijn om de haven (faciliteiten) te herstellen. Tevens kan het zo zijn dat er contact is met recreanten, maar dit is ook afhankelijk van de toegewezen regio van de Havenmeester.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Havenmeester, Medewerkers Havenmeester.

Is het beroep havenmeester iets voor jou?

Zou je graag havenmeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als havenmeester bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Havenmeester, beroepskeuzetest Havenmeester, beroep Havenmeester kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden havenmeester

De Havenmeester kan na afloop van zijn/haar dienstverband een verlengd contract verkrijgen bij zijn/haar huidige werkgever, indien er wordt voldaan aan de gestelde eisen. Tevens is het mogelijk om voor een zelfde soort werkgever, of zelfs voor dezelfde werkgever, in een andere regio/haven de bekende taken uit te gaan voeren.

Wanneer men niet langer als Havenmeester werkzaam wil blijven, maar wanneer men toch niet de sector wil verlaten, zou men kunnen overwegen om bij te leren, zodat men bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat of een Havenbedrijf een hogere leidinggevende functie zou kunnen gaan bekleden, indien hiervoor de juiste vacatures beschikbaar zijn.

Als men de sector vaarwel wil zeggen, bestaat er de mogelijkheid om bij de Overheid of binnen het Bedrijfsleven een baan te krijgen in het leidinggevende middenkader. Ook zou men met enige omscholing werkzaam kunnen worden als opzichter of aansturende medewerker.
 

Arbeidsmarktperspectief score havenmeester

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep havenmeester. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Havenmeester, Promotie mogelijkheden Havenmeester, Carriere Havenmeester.

Solliciteren op de functie havenmeester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als havenmeester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor havenmeester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als havenmeester. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Havenmeester, CV Havenmeester, sollicitatie Havenmeester.

Interviews met havenmeester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen havenmeester

Vacatures havenmeester

Op zoek naar een nieuwe baan als Havenmeester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Havenmeester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Havenmeester werkt zowel van achter een bureau als buiten in de open (zee) lucht. Afhankelijk van de grote van de haven (of ander toegewezen gebied) wordt de havenmeester belast met een regio of onderdeel van een regio. Binnen het Havenmeesterschap zijn er verschillende niveau's.

Beoordeling Havenmeester

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Havenmeester' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Havenmeester

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Is de naam Havenmeester beschermd? Doordat je een specifieke opleiding gedaan hebt? Of mag iedereen zeggen dat hij havenmeester is. Bijv dank janvanhier@gmail.com

Door: Jan

De naam is niet beschermd.In grotere steden en havens worden de taken van Havenmeester vak door verschillende functinarissen bekleed.H.gr.

Door: dirk

Reageer op dit beroep