U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Havenwerker

Havenwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een havenwerker? Lees de functieomschrijving.

De Havenwerker heeft een actieve baan en dient te beschikken over een goede fysieke en mentale gesteldheid om onder tijdsdruk het nodige 'zware' werk (zoals het tillen van goederen) kan verrichten. Daarnaast moet de gegadigde met technische hulpmiddelen om kunnen gaan, aangezien sommige zaken niet 'met de hand' kunnen worden vervoerd. Hierbij valt te denken aan het gebruiken van een heftruck voor het verplaatsen van pallets of het besturen van een kraan tijdens het uitladen van grotere objecten.

De Havenwerker werkt doorgaans 'buiten' en moet dan ook kunnen genieten van deze werkomgeving. Er dient wel rekening te worden gehouden met de weersomstandigheden, aangezien er ook tijdens regenbuien en/of hoge/lage temperaturen buiten gewerkt dient te worden.

De Werkzaamheden van de Havenwerker beslaan het loskoppelen, veilig stellen en uitladen van goederen op de gewenste transportwijze. De goederen dienen vervolgens goed en veilig vastgezet te worden, voordat deze óf naar een opslagplaats wordt overgebracht óf wordt meegegeven aan een transporteur. Tevens is de Havenwerker verantwoordelijk voor het inladen van goederen, het vastzetten van deze goederen en het gereedmaken van de vracht voor de vaart.

In de praktijk betekent dit dat de Havenwerker vaak bij een overslag zal functioneren. Afhankelijk van zijn/haar team zullen er specifieke afspraken gemaakt worden over de exacte werkzaamheden. Zo zullen sommigen beter zijn in het 'sjouwen' van goederen, en zijn anderen meer bekwaam in het vastzetten van goederen. Het spreekt voor zich dat er op de werkvloer zelf een werkbare verdeling zal worden gemaakt, aangezien dit ten goede zal komen van de geleverde diensten.

Mensen vonden ons op: Job Havenwerker, Baan Havenwerker, Havenwerker Worden, Functie-eisen Havenwerker, Verantwoordelijkheden Havenwerker, Functieprofiel Havenwerker, Wat doet een Havenwerker, Werken als Havenwerker.

Havenwerker worden: Opleiding tot havenwerker

De Havenwerker dient te beschikken over een MBO-2 diploma. Om toegelaten te worden tot een opleiding in de Havensector (bijvoorbeeld logistiek of operaties) dient men te beschikken over een VMBO-diploma, een overgangsbewijs van HAVO- of VWO-3 naar klas 4 of over een MBO-1 diploma.

De opleidingen zullen bestaan uit een afwisseling van theorie en praktijk, waardoor men al tijdens de opleiding werkzaam zal zijn (voornamelijk als stagiar, voor een stagevergoeding) in het havenwerk. Tijdens de opleiding zal er aandacht zijn voor zaken als veiligheidsaspecten, overslagmethoden, het gebruik van technische hulpmiddelen en sociale strategieën over de omgang met collega's en klanten.

De opleidingsduur betreft zo'n 2 tot 3 jaar en de opleidingen zijn zowel in voltijd als deeltijd te volgen. Bovendien is het mogelijk om via de IB-groep studiefinanciering te verkrijgen voor deze opleiding, indien men de opleiding in voltijd gaat volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Havenwerker, Havenwerker Worden, Opleidingsniveau Havenwerker, Scholing Havenwerker, Studie Havenwerker, Bijscholing Havenwerker, Omscholing Havenwerker.

Organisaties waar een havenwerker doorgaans werkzaam is

De Havenwerker komt te werken binnen een Profit-organisatie waar het hoofddoel het behalen van winst is. Binnen de organisatie waar hij/zij werkzaam zal worden, zullen er diensten worden verleend aan zowel de rederijen en de transporteurs. Doorgaans houdt men zich bezig met het overladen, of tijdelijk opslaan, van goederen. De Havenwerker kan zowel bij een middelgrote, zelfstandige dienstverlener, als bij een grote multinational werkzaam worden. Dit is afhankelijk van de haven en van de afgesloten contracten in diezelfde haven, waar de gegadigde werkzaam zal worden.

Door de Profit-vorm is het noodzakelijk dat de Havenwerker zich positief en dienstbaar kan opstellen om zo de klanten van de onderneming te laten zien dat hun goederen met de juiste hoeveelheid zorg benaderd worden.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Havenwerker, Havenwerker Worden, Opleidingsniveau Havenwerker, Scholing Havenwerker, Studie Havenwerker, Bijscholing Havenwerker, Omscholing Havenwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden havenwerker

Primair: De Havenwerker verdient tussen de 1500,- en 2250,- euro Bruto per maand. Dit loon zal hij/zij direct beginnen te verdienen, vanaf het moment dat de gegadigde in dienst treed, na afloop van de opleiding tot Havenwerker.

Secundair: Naast het salaris, zal de Havenwerker moeten onderhandelen met de werkgever over zijn/haar secundaire arbeidsvoorwaarden om naast de minimumeisen van de CAO te beschikken over bijvoorbeeld een spaarloon/levensloopregeling, een collectieve ziektekostenverzekering, toeslagen voor te volgen opleidingen, reiskostenvergoeding, overwerkvergoeding en zwangerschapsverlof. Deze zaken zullen variëren per werkgever.

Mensen vonden ons op: Salaris Havenwerker, Loon Havenwerker, Wat verdien je als Havenwerker, Salarisschaal Havenwerker, Salarisindicatie Havenwerker, Bonus Havenwerker, CAO Havenwerker, Brutoloon Havenwerker, Nettoloon Havenwerker, Vakantiedagen Havenwerker, Pensioen Havenwerker.

Competenties, skills & vaardigheden havenwerker

 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
 • Beschikken over enkele zwemdiploma's.
 • Binnen de geldende veiligheidsvoorschriften kunnen werken.
Mensen vonden ons op: Kennis Havenwerker, Vaardigheden Havenwerker, Attitude Havenwerker, Kwalificaties Havenwerker, Competentieprofiel Havenwerker.

Boeken voor het beroep havenwerker

Wil je meer weten over het beroep havenwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je havenwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken havenwerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Havenwerker, Havenwerker ebooks, boek Havenwerker.

Persoonstypen havenwerker

De Havenwerker is een Gever en een Succesvolle werker.

De Persoonlijkheid van de Havenwerker bevat zorgzaamheid, ontvankelijkheid, enthousiasme, generositeit, gedrevenheid, ijver, prakticiteit, energie en zelfverzekerdheid. Toch heeft ook de Havenwerker, net zoals ieder ander, ook enkele negatieve eigenschappen. Dit resulteert soms in bezitterig, hysterisch, indirect, manipulatief, oppervlakkig, prestatiegericht, ijdel, pretentieus, en narcistisch gedrag.

Om zijn/haar werk tot goed gevolg te maken weet de Havenwerker een werkbare mix samen te stellen uit ijver, prakticiteit, prestatiegerichtheid, pretentie en energie.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Havenwerker, Karakter Havenwerker.

Netwerk havenwerker

Intern: De Havenwerker werkt binnen een team van havenwerkers onder leiding van een leidinggevende. Binnen dit team zullen werkzaamheden worden uitgevoerd die betrekking hebben tot het overslaan van goederen.

Extern: Buiten de eigen organisatie zal er contact zijn met Bemanningsleden van de schepen, waar de goederen vanaf zullen worden geladen en zal er contact zijn met de Medewerkers van transportondernemingen, waar de goederen weer aan zullen worden afgeleverd. Daarnaast zal er contact zijn met de Douane, dit contact varieert van de controle van de goederen tot het ondersteunen bij geconstateerde misstanden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Havenwerker, Medewerkers Havenwerker.

Is het beroep havenwerker iets voor jou?

Zou je graag havenwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als havenwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Havenwerker, beroepskeuzetest Havenwerker, beroep Havenwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden havenwerker

De Havenwerker kan bij afloop van zijn/haar contract een verlenging verkrijgen binnen zijn/haar huidige functie. Daarnaast is het mogelijk om voor 'de concurrent' werkzaam te worden binnen een vergelijkbare functie.

Wanneer men 'hogerop' zou willen komen, dient men enige aanvullende diploma's te behalen. Zo zou de Havenwerker een leidinggevende functie binnen het middenkader van zijn/haar werkgever or een aansturende functie binnen een 'team van Havenwerkers' kunnen ambiëren.

Indien men niet langer werkzaam zou willen blijven binnen de sector, bestaat er de mogelijkheid om medewerker te worden voor een onderneming in het bedrijfsleven of de overheid. Doorgaans zal de Havenwerker in de lagere of middelbare regionen van de bedrijven vertoeven.

Arbeidsmarktperspectief score havenwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep havenwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Havenwerker, Promotie mogelijkheden Havenwerker, Carriere Havenwerker.

Solliciteren op de functie havenwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als havenwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor havenwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als havenwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Havenwerker, CV Havenwerker, sollicitatie Havenwerker.

Interviews met havenwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen havenwerker

Vacatures havenwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Havenwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Havenwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Havenwerker heeft een actieve baan en dient te beschikken over een goede fysieke en mentale gesteldheid om onder tijdsdruk het nodige 'zware' werk (zoals het tillen van goederen) kan verrichten. Daarnaast moet de gegadigde met technische hulpmiddelen om kunnen gaan, aangezien sommige zaken niet 'met de hand' kunnen worden vervoerd. Hierbij valt te denken aan het gebruiken van een heftruck voor het verplaatsen van pallets of het besturen van een kraan tijdens het uitladen van grotere objecten.

Beoordeling Havenwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Havenwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Havenwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep