U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Heemraad

Heemraad worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een heemraad? Lees de functieomschrijving.

Een Heemraad (ook wel hoogheemraad genoemd) is een lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Een waterschap (ook wel hoogheemraadschap genoemd) is bestuurlijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaalde regio. Een waterschap is hiermee een regionaal overheidsorgaan. De functie van de Heemraad is hiermee vergelijkbaar met die van een wethouder bij een gemeente.

De Heemraad is een lid van het dagelijks bestuur van het waterschap en wordt gekozen door het algemeen bestuur van een waterschap. Een term die ook wel voor het dagelijks bestuur van een waterschap gebruikt wordt is het college van dijkgraaf en heemraden. Het algemeen bestuur is vergelijkbaar met de gemeenteraad en wordt eens in de vier jaar gekozen. Uit de eigen kring kiest het algemeen bestuur dan een aantal Heemraden die zitting nemen in het dagelijks bestuur. Meestal gaat het hier om vier, vijf of zes Heemraden. De dijkgraaf is de voorzitter van zowel het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur. De structuur van het bestuur van een waterschap is daarmee sterk vergelijkbaar met dat van een college van burgemeester en wethouders bij een gemeente.

Bij een deel van de waterschappen in Nederland die zichzelf als hoogheemraadschap aanduiden, wordt een lid van het bestuur niet Heemraad maar Hoogheemraad genoemd. Deze term wordt bij waterschappen in het oosten van het land weer minder gebruikt en worden de Heemraden als DB-lid aangeduid.

Mensen vonden ons op: Job Heemraad, Baan Heemraad, Heemraad Worden, Functie-eisen Heemraad, Verantwoordelijkheden Heemraad, Functieprofiel Heemraad, Wat doet een Heemraad, Werken als Heemraad.

Heemraad worden: Opleiding tot heemraad

Om tot Heemraad gekozen te worden, is geen specifieke opleiding nodig. Vaak groeit een Heemraad tot een dergelijke functie. Het is wel belangrijk dat de Heemraad kennis van en ervaring met overheidsorganen heeft en kennis van het waterschap en de waterhuishouding heeft. Een opleiding die hierop toespitst kan daarbij van pas komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opleiding Watermanagement of een opleiding Civiele techniek en Waterschap.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Heemraad, Heemraad Worden, Opleidingsniveau Heemraad, Scholing Heemraad, Studie Heemraad, Bijscholing Heemraad, Omscholing Heemraad.

Organisaties waar een heemraad doorgaans werkzaam is

De Heemraad is lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Het waterschap is een overheidsorgaan en is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaalde regio. De Heemraad is hiermee werkzaam voor een overheidsinstantie en werkt dus in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Heemraad, Heemraad Worden, Opleidingsniveau Heemraad, Scholing Heemraad, Studie Heemraad, Bijscholing Heemraad, Omscholing Heemraad.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden heemraad

Het salaris van de Heemraad is afhankelijk van de grootte van het waterschap, over het exacte salaris is weinig bekend. De overige arbeidsvoorwaarden omvatten vaak een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering.

Mensen vonden ons op: Salaris Heemraad, Loon Heemraad, Wat verdien je als Heemraad, Salarisschaal Heemraad, Salarisindicatie Heemraad, Bonus Heemraad, CAO Heemraad, Brutoloon Heemraad, Nettoloon Heemraad, Vakantiedagen Heemraad, Pensioen Heemraad.

Competenties, skills & vaardigheden heemraad

 • Resultaatgerichtheid
 • Kritisch
 • Leiderschap
 • Onafhankelijkheid
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Heemraad, Vaardigheden Heemraad, Attitude Heemraad, Kwalificaties Heemraad, Competentieprofiel Heemraad.

Boeken voor het beroep heemraad

Wil je meer weten over het beroep heemraad? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je heemraad bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken heemraad te komen.

Registers van de consenten van de Hoog Heemraden van Schieland, 1542-1562 (1569), en het Vierschaerbouck van Schieland, 1598-1617 | A.M. Verbeek

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789078451051 | 110 pagina's

deel 3 van hollandse bronnen...

Mensen vonden ons op: boeken voor Heemraad, Heemraad ebooks, boek Heemraad.

Persoonstypen heemraad

De Heemraad is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het waterschap. De Heemraad moet daarom over leiderschapskwaliteiten beschikken en beslissingen kunnen nemen (Baas). Daarnaast moet de Heemraad zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Heemraad, Karakter Heemraad.

Netwerk heemraad

De Heemraad heeft in de dagelijkse werkzaamheden veel te maken met de andere Heemraden en met de dijkgraaf. Ook heeft het dagelijkse bestuur, waar de Heemraad deel van uit maakt, veel contact met het algemeen bestuur van het waterschap.

Mensen vonden ons op: Collega’s Heemraad, Medewerkers Heemraad.

Is het beroep heemraad iets voor jou?

Zou je graag heemraad willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als heemraad bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Heemraad, beroepskeuzetest Heemraad, beroep Heemraad kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden heemraad

De Heemraad wordt eens in de vier jaar gekozen door het algemeen bestuur van een waterschap. Per waterschap zijn er vier, vijf of zes heemraden werkzaam. Binnen het waterschap zijn er doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld de functie van dijkgraaf. Ook doorgroeien naar andere overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld een gemeente is een goede mogelijkheid.

Arbeidsmarktperspectief score heemraad

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep heemraad. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Heemraad, Promotie mogelijkheden Heemraad, Carriere Heemraad.

Solliciteren op de functie heemraad

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als heemraad dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor heemraad belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als heemraad. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Heemraad, CV Heemraad, sollicitatie Heemraad.

Interviews met heemraad

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen heemraad

Vacatures heemraad

Op zoek naar een nieuwe baan als Heemraad? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Heemraad. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Heemraad (ook wel hoogheemraad genoemd) is een lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Een waterschap (ook wel hoogheemraadschap genoemd) is bestuurlijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaalde regio. Een waterschap is hiermee een regionaal overheidsorgaan.

Beoordeling Heemraad

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Heemraad' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Heemraad

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep