U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Heilpedagoog

Heilpedagoog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een heilpedagoog? Lees de functieomschrijving.

De Heilpedagoog houdt zich bezig met de heilpedagogie, dit is de benadering van kinderen met een ontwikkelingsstoornis. De heilpedagogie is ontwikkeld binnen de antroposofie. De antroposofie is een spirituele filosofie en occulte wetenschap die het bestaan van een geestelijk wereld voorstelt die toegankelijk is via innerlijke ontwikkeling. De antroposofie is gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861-1925). Ook de heilpedagogie is hierdoor onlosmakelijk verbonden met Rudolf Steiner.

De heilpedagogie is geen alleenstaande zorgvorm, maar kans amen met andere zorgvormen ondersteuning bieden aan kinderen met een ontwikkelingsstoornis. In de praktijk zijn dit veelal kinderen met een verstandelijke handicap.

Volgens de heilpedagogie is er een drieledig principe dat een beslissende rol in de ontwikkeling van een kind speelt. De grondgedachte van de heilpedagogie is dat er een wisselwerking is tussen het individu, erfelijkheid en milieu. Deze laatste twee zijn bekende criteria die door de wetenschap goed in kaart gebracht kunnen worden.  Beide zijn voor het kind ook min of meer vaststaand. Het individu is minder benaderbaar en speelt daarom een belangrijk rol binnen de heilpedagogie en de antroposofie. In de antroposofie heerst de gedachte dat er een geestelijke individualiteit is, ook bij iemand met een ontwikkelingsstoornis, en daarmee bestaat het besef dat een leven niet op zichzelf staat. Hierop aansluitende nieuwe ontwikkelingsperspectieven leiden tot een bepaalde vorm van opvoeden en behandelen. In de heilpedagogie leidt die tot een kindgerichtheid die geïntegreerde behandelvormen biedt en samenhang bewerkstelligt.

Mensen vonden ons op: Job Heilpedagoog, Baan Heilpedagoog, Heilpedagoog Worden, Functie-eisen Heilpedagoog, Verantwoordelijkheden Heilpedagoog, Functieprofiel Heilpedagoog, Wat doet een Heilpedagoog, Werken als Heilpedagoog.

Heilpedagoog worden: Opleiding tot heilpedagoog

De Heilpedagoog volgt eerst vaak een meer algemene opleiding om in de jeugdzorg aan de slag te kunnen gaan. Denk hierbij aan opleiding met betrekking tot sociaal pedagogische hulpverlening. Ook zijn er meer specifieke opleidingen en cursussen gericht op de heilpedagogie, zoals de opleidingen gericht op de antroposofie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Heilpedagoog, Heilpedagoog Worden, Opleidingsniveau Heilpedagoog, Scholing Heilpedagoog, Studie Heilpedagoog, Bijscholing Heilpedagoog, Omscholing Heilpedagoog.

Organisaties waar een heilpedagoog doorgaans werkzaam is

De Heilpedagoog is veelal werkzaam bij en instelling voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis of bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Heilpedagoog, Heilpedagoog Worden, Opleidingsniveau Heilpedagoog, Scholing Heilpedagoog, Studie Heilpedagoog, Bijscholing Heilpedagoog, Omscholing Heilpedagoog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden heilpedagoog

Over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden van de Heilpedagoog is maar weinig bekend, deze zullen enigszins conform de standaard in de zorg zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Heilpedagoog, Loon Heilpedagoog, Wat verdien je als Heilpedagoog, Salarisschaal Heilpedagoog, Salarisindicatie Heilpedagoog, Bonus Heilpedagoog, CAO Heilpedagoog, Brutoloon Heilpedagoog, Nettoloon Heilpedagoog, Vakantiedagen Heilpedagoog, Pensioen Heilpedagoog.

Competenties, skills & vaardigheden heilpedagoog

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Heilpedagoog, Vaardigheden Heilpedagoog, Attitude Heilpedagoog, Kwalificaties Heilpedagoog, Competentieprofiel Heilpedagoog.

Boeken voor het beroep heilpedagoog

Wil je meer weten over het beroep heilpedagoog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je heilpedagoog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken heilpedagoog te komen.

Ontwikkelingsstoornissen Bij Kinderen | Van Gorcum

opvoeding en behandeling in de heilpedagogie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789023234418 | 201 pagina's

Kinderen met een ontwikkelingsstoornis hebben een benadering nodig waarin een brug geslagen wordt tussen opvoeden en behandelen. Een ontwikkelingsstoornis staat zelden op zich. Veelal wordt de stoornis gecompliceerd door constitutionele, lichamelijke, emo...

PROBLEEMKINDEREN BEGRIJPEN EN HELPEN | Jelle van der Meulen

ervaringen uit de heilpedagogie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060383339 | 100 pagina's

Zwakzinnige kinderen brengen ons soms in verlegenheid. Zij doen onverwachte dingen en gaan op een raadselachtige wijze hun eigen weg. Eigenlijk kunnen we ons niet voorstellen wat zo'n leven voor zin heeft. In de antroposofische zwakzinnigenzorg - ook wel ...

75 jaar heilpedagogie | P. Blomaard

Nederland, Vlaanderen, Suriname : oog voor het individu - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789062387090 | 191 pagina's

75 jaar heilpedagogie 1e druk is een boek van P. Blomaard uitgegeven bij Christofoor. ISBN 9789062387090 In 1999 bestond de heilpedagogie, de antroposofische gehandicaptenzorg, 75 jaar. Een jubileumbundel over de geschiedenis van het Heilpedagogisch Verbo...

Mensen vonden ons op: boeken voor Heilpedagoog, Heilpedagoog ebooks, boek Heilpedagoog.

Persoonstypen heilpedagoog

De Heilpedagoog moet warm en betrokken zijn en openstaan voor anderen en anderen willen helpen (Gever). Daarnaast moet de Heilpedagoog situaties goed kunnen inschatten en analyseren om zo te kunnen helpen (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Heilpedagoog, Karakter Heilpedagoog.

Netwerk heilpedagoog

De Heilpedagoog werkt veel met kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Ook wordt er vaak samengewerkt met andere hulpverleners en zorgaanbieders.

Mensen vonden ons op: Collega’s Heilpedagoog, Medewerkers Heilpedagoog.

Is het beroep heilpedagoog iets voor jou?

Zou je graag heilpedagoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als heilpedagoog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Heilpedagoog, beroepskeuzetest Heilpedagoog, beroep Heilpedagoog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden heilpedagoog

De functie van Heilpedagoog is een vrij specifieke functie en vakgebied waardoor er niet veel openstaande vacatures zijn. Doorgroeimogelijkheden zijn er doordat de Heilpedagoog zich kan blijven ontwikkelen door middel van cursussen.

Arbeidsmarktperspectief score heilpedagoog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep heilpedagoog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Heilpedagoog, Promotie mogelijkheden Heilpedagoog, Carriere Heilpedagoog.

Solliciteren op de functie heilpedagoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als heilpedagoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor heilpedagoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als heilpedagoog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Heilpedagoog, CV Heilpedagoog, sollicitatie Heilpedagoog.

Interviews met heilpedagoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen heilpedagoog

Vacatures heilpedagoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Heilpedagoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Heilpedagoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Heilpedagoog houdt zich bezig met de heilpedagogie, dit is de benadering van kinderen met een ontwikkelingsstoornis. De heilpedagogie is ontwikkeld binnen de antroposofie. De antroposofie is een spirituele filosofie en occulte wetenschap die het bestaan van een geestelijk wereld voorstelt die toegankelijk is via innerlijke ontwikkeling.

Beoordeling Heilpedagoog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Heilpedagoog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Heilpedagoog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep