U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Helikopterpiloot

Helikopterpiloot worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een helikopterpiloot? Lees de functieomschrijving.

 

Een Helikopterpiloot is iemand die beroepsmatig mensen of goederen per helikopter vervoert.

De Helikopterpiloot kan leuke vliegtochten verzorgen voor mensen, maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld de grondpolitie assisteert vanuit de lucht of mensen of dieren in nood redt. Ook kan een Helikopterpiloot in het leger werken of bij een parachutecentrum.

Afhankelijk van de opdracht van de Helikopterpiloot, neemt hij eerst een vluchtschema door met een eventuele Co-piloot. Hierin staan onder andere de route en de weersomstandigheden. Vervolgens checkt de Helikopterpiloot alle systemen en instrumenten. Tijdens het vliegen houdt de Helikopterpiloot steeds de boordinstrumenten en computersystemen in de gaten en anticipeert op mogelijke problemen. Ook onderhoudt hij contact met bijvoorbeeld het ziekenhuis of het helikoptercentrum. Zo zorgt hij voor een veilige vlucht voor de passagiers of de vracht. Na de vlucht voert de Helikopterpiloot controles uit en rapporteert hij de vlucht in een logboek.

Werkt een Helikopterpiloot voor de politie, dan dient hij snel op te kunnen stijgen en heldere aanwijzingen te kunnen geven. Ook als de Helikopterpiloot mensen naar een ziekenhuis moet brengen, moet hij heel snel en juist kunnen handelen. Ervaring is hierbij dus zeer belangrijk.

Mensen vonden ons op: Job Helikopterpiloot, Baan Helikopterpiloot, Helikopterpiloot Worden, Functie-eisen Helikopterpiloot, Verantwoordelijkheden Helikopterpiloot, Functieprofiel Helikopterpiloot, Wat doet een Helikopterpiloot, Werken als Helikopterpiloot.

Helikopterpiloot worden: Opleiding tot helikopterpiloot

 

Om professioneel Helikopterpiloot te worden, moet je na het behalen van een Private Pilot License (PPL) een Commercial Pilot License (CPL) behalen. Tijdens de PPL-opleiding maak je zo’n 45 vlieguren, tijdens de CPL-opleiding zo’n 100. Dit kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Bovendien moeten theorievakken worden gevolgd. Vervolgens moet de opleiding Airline Transport Pilot License (ATPL) gedaan worden. Als de Helikopterpiloot tevens de opleiding Instrument Rating met succes afrondt, mag hij ook ’s nachts en tijdens slechte weersomstandigheden vliegen.

Om toegelaten te worden tot de opleidingen, moet de Helikopterpiloot in spé een medische keuring ondergaan, evenals enkele andere testen om zijn geschiktheid voor het vak te testen. Voorbeelden van testen zijn psychologische testen en de ‘gradingtest’, waarbij de leerling een vliegtest moet doen in een simulator.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Helikopterpiloot, Helikopterpiloot Worden, Opleidingsniveau Helikopterpiloot, Scholing Helikopterpiloot, Studie Helikopterpiloot, Bijscholing Helikopterpiloot, Omscholing Helikopterpiloot.

Organisaties waar een helikopterpiloot doorgaans werkzaam is

 

Een Helikopterpiloot werkt bij een particulier bedrijf dat bijvoorbeeld vliegtochtjes verzorgt of parachutesprongen aanbiedt, of hij werkt bij een overheidsinstantie, zoals de politie, de Koninklijke Marine of de Koninklijke Luchtmacht.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Helikopterpiloot, Helikopterpiloot Worden, Opleidingsniveau Helikopterpiloot, Scholing Helikopterpiloot, Studie Helikopterpiloot, Bijscholing Helikopterpiloot, Omscholing Helikopterpiloot.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden helikopterpiloot

 

Een Helikopterpiloot kan rekenen op zo’n €3200,- tot €6700,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Het bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd en ervaring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden vakantiedagen, vakantiegeld, onregelmatigheidstoeslagen en doorbetaalde scholingsdagen, maar ook kunnen bijvoorbeeld een auto van de zaak en een eindejaarsbonus tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren. 

Mensen vonden ons op: Salaris Helikopterpiloot, Loon Helikopterpiloot, Wat verdien je als Helikopterpiloot, Salarisschaal Helikopterpiloot, Salarisindicatie Helikopterpiloot, Bonus Helikopterpiloot, CAO Helikopterpiloot, Brutoloon Helikopterpiloot, Nettoloon Helikopterpiloot, Vakantiedagen Helikopterpiloot, Pensioen Helikopterpiloot.

Competenties, skills & vaardigheden helikopterpiloot

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Alert
 • Goede lichamelijke conditie
Mensen vonden ons op: Kennis Helikopterpiloot, Vaardigheden Helikopterpiloot, Attitude Helikopterpiloot, Kwalificaties Helikopterpiloot, Competentieprofiel Helikopterpiloot.

Boeken voor het beroep helikopterpiloot

Wil je meer weten over het beroep helikopterpiloot? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je helikopterpiloot bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken helikopterpiloot te komen.

Cw2 helikopterpiloot in vietnam | Heath

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789067903219 | 319 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Helikopterpiloot, Helikopterpiloot ebooks, boek Helikopterpiloot.

Persoonstypen helikopterpiloot

 

Persoonstypen die passen bij een Helikopterpiloot zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Helikopterpiloot heeft veel inzicht en kan situaties goed analyseren en hierop anticiperen. Hij dient zeer alert te zijn, bijvoorbeeld op veranderende weersomstandigheden, en snel besluiten kunnen nemen (Waarnemer).

Tevens is het van belang dat een Helikopterpiloot nauwkeurig is. Vanzelfsprekend mogen er geen fouten worden gemaakt, omdat die fatale gevolgen kunnen hebben. De Helikopterpiloot zorgt ervoor dat alle systemen goed staan ingesteld en dat de helikopter goed gecontroleerd wordt na de vlucht. Hij is verantwoordelijk voor een veilige vlucht (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Helikopterpiloot, Karakter Helikopterpiloot.

Netwerk helikopterpiloot

Een Helikopterpiloot werkt samen met een eventuele Co-piloot. Ook komt hij in contact met passagiers. Verder heeft de Helikopterpiloot contact met medewerkers van de organisatie waarvoor hij werkzaam is, dus bijvoorbeeld Agenten of Verpleegsters. Niet alleen vanuit de helikopter, maar ook op de grond. Zij bespreken bijvoorbeeld het verloop van een reddingsactie en de toestand van patiënten.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Helikopterpiloot, Medewerkers Helikopterpiloot.

Is het beroep helikopterpiloot iets voor jou?

Zou je graag helikopterpiloot willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als helikopterpiloot bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Helikopterpiloot, beroepskeuzetest Helikopterpiloot, beroep Helikopterpiloot kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden helikopterpiloot

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Helikopterpiloot is vrij slecht. In Nederland kom je als net afgestudeerd Helikopterpiloot bijna niet aan het werk. Pas na jaren ervaring heb je een (kleine) kans op een goede baan. Een Helikopterpiloot heeft meer kans op werk in het buitenland. Hiervoor is natuurlijk wel veel flexibiliteit gewenst.

Jaarlijks levert defensie een aantal Helikopterpiloten met veel vliegervaring, die worden ingezet op helikopters met turbinemotoren, nachtzichttoelating enzovoort.

Een Helikopterpiloot kan na jaren van ervaring aangenomen worden voor moeilijkere functies. Vervoerde hij eerst passagiers voor pleziervluchten, na heel veel ervaring kan hij wellicht terecht bij bijvoorbeeld de politie, het leger of het ziekenhuis. Ook kan hij instructeur worden door de opleiding Flight Instructor te volgen.

Arbeidsmarktperspectief score helikopterpiloot

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep helikopterpiloot. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Helikopterpiloot, Promotie mogelijkheden Helikopterpiloot, Carriere Helikopterpiloot.

Solliciteren op de functie helikopterpiloot

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als helikopterpiloot dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor helikopterpiloot belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als helikopterpiloot. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Helikopterpiloot, CV Helikopterpiloot, sollicitatie Helikopterpiloot.

Interviews met helikopterpiloot

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen helikopterpiloot

Vacatures helikopterpiloot

Op zoek naar een nieuwe baan als Helikopterpiloot? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Helikopterpiloot. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Helikopterpiloot is iemand die beroepsmatig mensen of goederen per helikopter vervoert. De Helikopterpiloot kan leuke vliegtochten verzorgen voor mensen, maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld de grondpolitie assisteert vanuit de lucht of mensen of dieren in nood redt. Ook kan een Helikopterpiloot in het leger werken of bij een parachutecentrum.

Beoordeling Helikopterpiloot

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Helikopterpiloot' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Helikopterpiloot

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wordt er gezocht naar helikopterpiloten in Nederland?

Door: Quinten

hoi

 

heb je voor helikopter piloot als vooropleiding natuur en scheikunde nodig?

Door: Rick

Er wordt niet gezocht naar helipiloten. Alleen met veel vlieguren heb je kans buiten overheidsdiensten. Je hebt commercieel geen natuur of scheikunde nodig. Wiskunde en natuurkunde is wel handig maar alleen een must bij de overheid.

Door: Frank

Binnen hoeveel maanden kun je zo een baan krijgen als je de opleiding heb gedaan

Door: Allok

Hallo, als kleine jongen heb ik altijd al helipiloot willen worden. Welk mbo diploma heb je nodig om aan je pilotendiploma te beginnen? En wat kost het om alle opleidingen af te ronden, voordat je als helipiloot aan de slag kan?

Door: Marlon

Wil je helikopterpiloot worden? Kijk eens op onze site:

https://www.helicentre.eu/helikopter-vliegles/

WIj leiden tientallen piloten per jaar op, van beginner tot en met examinator.

Hopelijk tot snel

 

Door: dave rietveld

Eerst eens kijken of helikopter wel wat voor je is? Boek een 1e les helikoptervluchten! Dit kan vanaf Hilversum: https://123helikoptervluchten.nl/helikoptervlucht/helikopter-proefles-hilversum

of neem bij je proefles 2 extra passagiers mee: https://123helikoptervluchten.nl/helikoptervlucht/helikopter-proefles-lelystad-1-persoon-2-passagiers

Met vriendelijke groet,

Wilfred - https://123helikoptervluchten.nl

Door: Wilfred

Het is super leuk baan

Door: Kabeer

Reageer op dit beroep