U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hippotherapeut

Hippotherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hippotherapeut? Lees de functieomschrijving.

 

Een hippotherapeut geeft kinderen en volwassenen met een fysieke beperking fysiotherapie op een paard. Paardrijden is goed voor de spieren en de ademhaling en helpt de lichaamshouding te verbeteren. Zo zijn er oefeningen om de rompspieren te versterken, spierkracht op te bouwen en de houding van de deelnemer te corrigeren. Bovendien zijn er oefeningen om het evenwicht te verbeteren. Mensen die spastische klachten hebben, kunnen hun spieren door middel van hippotherapie meer ontspannen. Tevens geeft het paardrijden mensen met een fysieke beperking een gevoel van vrijheid.

Hippotherapie is een onderdeel van equitherapie, waar ook het paardrijden  met gehandicapten, het psychotherapeutisch paardrijden en het orthopedagogisch paardrijden onder vallen. Een groot verschil met psychotherapeutisch paardrijden is het feit dat men bij hippotherapie voornamelijk uitgaat van de genezende werking van de bewegingen van het paard, terwijl men bij psychotherapie voornamelijk aandacht heeft voor het wegwerken van psychische blokkades bij de deelnemer.  Bij hippotherapie ligt de nadruk dus op het fysieke aspect en bij psychotherapeutisch paardrijden op het psychische aspect. Bij het orthopedagogisch paardrijden doen de deelnemers voltige-oefeningen op het paard, met als doel de psychomotoriek (bewuste, vanuit de hersenen gestuurde beweging), cognitie, concentratie en de sociale vaardigheden van de deelnemers te verbeteren. 


Mensen vonden ons op: Job Hippotherapeut, Baan Hippotherapeut, Hippotherapeut Worden, Functie-eisen Hippotherapeut, Verantwoordelijkheden Hippotherapeut, Functieprofiel Hippotherapeut, Wat doet een Hippotherapeut, Werken als Hippotherapeut.

Hippotherapeut worden: Opleiding tot hippotherapeut

Er bestaan specifieke opleidingen voor hippotherapeut, zoals de opleiding Hippotherapeut in Gent (België) en de opleiding Equitherapie in Soerendonk. Laatstgenoemde duurt twee jaar, waarin deelnemers leren om pedagogische principes te integreren in het paardrijden. Geschikte vooropleidingen voor dergelijke specifieke opleidingen zijn onder andere Pedagogiek, Psychologie of Fysiotherapie. Na de opleiding krijg je een certificaat. Ook kun je je, als je een HBO- of een WO-diploma hebt, laten bijscholen en je specialiseren op een bepaald gebied. Je hoeft dan geen specifieke (vaak dure) opleiding te volgen. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hippotherapeut, Hippotherapeut Worden, Opleidingsniveau Hippotherapeut, Scholing Hippotherapeut, Studie Hippotherapeut, Bijscholing Hippotherapeut, Omscholing Hippotherapeut.

Organisaties waar een hippotherapeut doorgaans werkzaam is

Vaak werkt een hippotherapeut als zelfstandige. Hij of zij ontwikkelt eigen behandelmethodes en oefeningen en biedt deze aan aan mensen met lichamelijke problemen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hippotherapeut, Hippotherapeut Worden, Opleidingsniveau Hippotherapeut, Scholing Hippotherapeut, Studie Hippotherapeut, Bijscholing Hippotherapeut, Omscholing Hippotherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hippotherapeut

Als hippotherapeut kun je veel geld verdienen, maar hoeveel je precies verdient hangt onder andere af van hoeveel cursussen je aanbiedt en hoeveel geld je daarvoor vraagt. Het bedrag ligt zo rond de 2000 tot 3000 euro per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet aan de orde, omdat je voor jezelf werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Hippotherapeut, Loon Hippotherapeut, Wat verdien je als Hippotherapeut, Salarisschaal Hippotherapeut, Salarisindicatie Hippotherapeut, Bonus Hippotherapeut, CAO Hippotherapeut, Brutoloon Hippotherapeut, Nettoloon Hippotherapeut, Vakantiedagen Hippotherapeut, Pensioen Hippotherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden hippotherapeut

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Luisteren
 • Inlevingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Hippotherapeut, Vaardigheden Hippotherapeut, Attitude Hippotherapeut, Kwalificaties Hippotherapeut, Competentieprofiel Hippotherapeut.

Boeken voor het beroep hippotherapeut

Wil je meer weten over het beroep hippotherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hippotherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hippotherapeut te komen.

Super Hippotherapist | Olivia Julius Dunggat

6 x 9 inches blanked line hippotherapist notebook with 120 pages - Engels | Paperback | 9781098973414 | 124 pagina's

...

Hippotherapist Book of Great Ideas | Olivia Julius Dunggat

Blanked line hippotherapist notebook - Engels | Paperback | 9781098981730 | 124 pagina's

...

Most Talented Hippotherapist | Olivia Julius Dunggat

Blanked line hippotherapist notebook - Engels | Paperback | 9781098981327 | 124 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hippotherapeut, Hippotherapeut ebooks, boek Hippotherapeut.

Persoonstypen hippotherapeut

De hippotherapeut is een gever, waarnemer en loyalist. De therapeut krijgt inzicht in de behoeften van de cliënten door waar te nemen, en speelt hierop in met de behandelmethode (gever). Tevens is de hippotherapeut een loyalist, omdat hij vertrouwelijk om moet gaan met gevoelige informatie over de cursisten en zorgzaam moet zijn. 

 

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hippotherapeut, Karakter Hippotherapeut.

Netwerk hippotherapeut

Als hippotherapeut kom je uiteraard in aanraking met cliënten. Bovendien werk je soms samen met therapeuten die weliswaar gebruik maken van paarden als hulpmiddel, maar die zich gespecialiseerd hebben op een ander gebied, zoals psychotherapeuten en orthopedagogen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Hippotherapeut, Medewerkers Hippotherapeut.

Is het beroep hippotherapeut iets voor jou?

Zou je graag hippotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hippotherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hippotherapeut, beroepskeuzetest Hippotherapeut, beroep Hippotherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hippotherapeut

Als hippotherapeut heb je een goed arbeidsperspectief, omdat therapieën met behulp van een paard redelijk populair zijn. Je arbeidsperspectief kun je vergroten door je door middel van cursussen en bijscholing verder te specialiseren of je op andere gebieden te ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld na je opleiding tot hippotherapeut ook toeleggen op een studie of een cursus psychotherapie, zodat je niet alleen kennis hebt van de genezende werking van de bewegingen van een paard, maar ook weet hoe paarden inzicht kunnen geven in het gedrag van mensen. Je kunt dan dus niet alleen mensen met lichamelijke problemen helpen, maar ook mensen met sociale of psychische problemen. Ook kun je je specialiseren in hippotherapie voor lichamelijk gehandicapten.

 

Arbeidsmarktperspectief score hippotherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hippotherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hippotherapeut, Promotie mogelijkheden Hippotherapeut, Carriere Hippotherapeut.

Solliciteren op de functie hippotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hippotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hippotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hippotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hippotherapeut, CV Hippotherapeut, sollicitatie Hippotherapeut.

Interviews met hippotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hippotherapeut

Vacatures hippotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Hippotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hippotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een hippotherapeut geeft kinderen en volwassenen met een fysieke beperking fysiotherapie op een paard. Paardrijden is goed voor de spieren en de ademhaling en helpt de lichaamshouding te verbeteren. Zo zijn er oefeningen om de rompspieren te versterken, spierkracht op te bouwen en de houding van de deelnemer te corrigeren.

Beoordeling Hippotherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hippotherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hippotherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep