U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Historicus

Historicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een historicus? Lees de functieomschrijving.

Een Historicus bestudeert de menselijke geschiedenis. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende soorten gegevens en bronnen zoals archieven, statuten en verhalen. Een Historicus onderzoekt, analyseert, registreert en interpreteert het verleden. De meeste Historici hebben zich gespecialiseerd in een bepaald deelgebied, zoals godsdienst, economie of kunst, of in een bepaalde periode, zoals de klassieke oudheid of de middeleeuwen. Een Historicus kan door middel van onderzoek een beeld schetsen van hoe samenlevingen vroeger waren georganiseerd, welke gebeurtenissen plaatsvonden en met welke oorzaken en gevolgen. Het kan ook dat een Historicus situaties en gewoonten in de moderne samenleving verklaart of interpreteert aan de hand van historische gegevens.

Een Historicus kan de verkregen informatie gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, als richtsnoer voor politiek, voor het samenstellen van (geschiedenis)boeken of ter informatie bij objecten in historische musea. Voorbeelden van werkzaamheden van een Historicus zijn: onderzoeken en beredeneren van oorzaken en gevolgen in de geschiedenis, of het raadplegen en vergelijken van primair bronnenmateriaal zoals historische verslagen of van secundaire bronnen zoals archeologische vondsten. Een Historicus kan verschillende functies vervullen, bijvoorbeeld die van onderzoeker, leraar of redacteur.

Mensen vonden ons op: Job Historicus, Baan Historicus, Historicus Worden, Functie-eisen Historicus, Verantwoordelijkheden Historicus, Functieprofiel Historicus, Wat doet een Historicus, Werken als Historicus.

Historicus worden: Opleiding tot historicus

Een Historicus heeft de HBO of WO opleiding Geschiedenis gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Historicus, Historicus Worden, Opleidingsniveau Historicus, Scholing Historicus, Studie Historicus, Bijscholing Historicus, Omscholing Historicus.

Organisaties waar een historicus doorgaans werkzaam is

Historici zijn zowel werkzaam in het bedrijfsleven als bij de overheid. Voorbeelden zijn het onderwijs, het onderzoek, media en communicatie. Een Historicus kan ook zelfstandig of freelancer zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Historicus, Historicus Worden, Opleidingsniveau Historicus, Scholing Historicus, Studie Historicus, Bijscholing Historicus, Omscholing Historicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden historicus

Het startsalaris van een Historicus ligt op ongeveer €1850 bruto per maand. Dit kan oplopen tot €3500.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Historicus zijn sterk afhankelijk van de organisatie waar hij werkzaam is. Een vakantietoeslag en reiskostenvergoeding behoren hier meestal toe.

Mensen vonden ons op: Salaris Historicus, Loon Historicus, Wat verdien je als Historicus, Salarisschaal Historicus, Salarisindicatie Historicus, Bonus Historicus, CAO Historicus, Brutoloon Historicus, Nettoloon Historicus, Vakantiedagen Historicus, Pensioen Historicus.

Competenties, skills & vaardigheden historicus

 • Analytisch
 • Kritisch
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Historicus, Vaardigheden Historicus, Attitude Historicus, Kwalificaties Historicus, Competentieprofiel Historicus.

Boeken voor het beroep historicus

Wil je meer weten over het beroep historicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je historicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken historicus te komen.

De Historicus | E. Kostova

'Goedgesreven, Sfeervol En Boeiend. Een Mengeling Van Feiten En Fictie,Van Geschiedenis, Vampierverhaal,Legendes En Fantasie.' - Nederlands | Druk: Midprice | Paperback | 9789045801216 | 712 pagina's

De historicus begint wanneer een meisje van zestien op een avond, thuis in Amsterdam, niet alleen een vreemd boek vindt in de bibliotheek van haar vader, maar ook enkele verontrustende brieven. Op zoek naar het waarom van deze brieven stapt ze een wereld ...

Gezocht: historicus | Kayleigh Goudsmit

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462984646 | 152 pagina's

Gezocht: historicus 1e druk is een boek van Kayleigh Goudsmit uitgegeven bij Amsterdam University Press. ISBN 9789462984646 Het ideale boek voor zowel (aankomende) historici als hun toekomstige werkgevers om inzicht te krijgen in hun toegevoegde waarde op...

Loe de Jong | Boudewijn Smits

1914-2005; historicus met een missie - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789461054678 | 900 pagina's

Loe de jong heeft als geen ander de beeldvorming van het Nederlandse volk over de bezettingsperiode gedomineerd. Tijdens de oorlog was hij een vertrouwde stem op Radio Oranje, na de oorlog deed hij met onnavolgbare gedrevenheid historisch onderzoek naar d...

Mensen vonden ons op: boeken voor Historicus, Historicus ebooks, boek Historicus.

Persoonstypen historicus

Een Historicus gaat zeer nauwkeurig en kritisch om met zijn bronnen. Hij moet hierbij ook objectief en onafhankelijk zijn, omdat hij altijd een zo veel mogelijk waarheidsgetrouwe reconstructie van de geschiedenis moet maken. (Waarnemer). Een Historicus is een echte denker en houdt zich bezig met diepzinnige vraagstukken (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Historicus, Karakter Historicus.

Netwerk historicus

Historici komen op uiteenlopende werkplekken terecht. Een Historicus kan bijvoorbeeld in de politiek werken, waar hij samenwerkt met politici. Het netwerk van een Historicus die wetenschappelijk onderzoek doet bestaat uit hoogleraren en collega-onderzoekers. Veel Historici werken in het onderwijs, waar samengewerkt wordt met het schoolbestuur en andere docenten. Een Historicus die in een museum werkt heeft veel contact met de museumdirecteur en conservatoren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Historicus, Medewerkers Historicus.

Is het beroep historicus iets voor jou?

Zou je graag historicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als historicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Historicus, beroepskeuzetest Historicus, beroep Historicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden historicus

Een baan als Historicus is lastig te vinden. Daarom vervullen Historici vaak andere functies, zoals leraar, redacteur, beleidsmedewerker of schrijver. In deze functies liggen dan ook de meeste doorgroeimogelijkheden van een Historicus.

Arbeidsmarktperspectief score historicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep historicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Historicus, Promotie mogelijkheden Historicus, Carriere Historicus.

Solliciteren op de functie historicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als historicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor historicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als historicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Historicus, CV Historicus, sollicitatie Historicus.

Interviews met historicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen historicus

Vacatures historicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Historicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Historicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Historicus bestudeert de menselijke geschiedenis. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende soorten gegevens en bronnen zoals archieven, statuten en verhalen. Een Historicus onderzoekt, analyseert, registreert en interpreteert het verleden.

Beoordeling Historicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Historicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Historicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep