U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Historisch Geograaf

Historisch Geograaf worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een historisch Geograaf? Lees de functieomschrijving.

Historische Geografie is een wetenschap die onderdeel is van de geschiedenis en van de geografie.
Historische Geografie maakt deel uit van de geografie, omdat het zich richt op het onderzoek naar het aardoppervlak. Historisch wordt voor de naam gezet omdat de wetenschap zich bezig houdt met het bestuderen van het aardoppervlak uit het verleden.

Een Historisch Geograaf is iemand die de wetenschap ‘Historische Geografie’ beoefend. Hij houdt zich bezig met de ruimtelijke organisatie van de samenleving in het verleden. Tot conclusies over de ruimtelijke organisatie komt hij door onderzoek te verrichten naar de invloed van mensen op het landschap door de jaren heen. Dit onderzoekt een Historisch Geograaf voornamelijk door kaartmateriaal (topografische kaarten, kadasterkaarten, hoogtekaarten, bodemkaarten), (lucht)foto’s, en geschreven bronnen te analyseren. Door het onderzoek ontstaat er meer inzicht in hoe mensen in de loop der tijd in een specifiek landschap geleefd en gefunctioneerd hebben.  Aan de hand van de archieven is vast te stellen hoe oud een bepaalde nederzetting is, wanneer een bepaalde stad gebouwd is, de waterlopen in het verleden of de ontwikkeling van wegen in een bepaald gebied verlopen is. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor het historisch-cultureel erfgoed van een bepaald gebied.

Mensen vonden ons op: Job Historisch Geograaf, Baan Historisch Geograaf, Historisch Geograaf Worden, Functie-eisen Historisch Geograaf, Verantwoordelijkheden Historisch Geograaf, Functieprofiel Historisch Geograaf, Wat doet een Historisch Geograaf, Werken als Historisch Geograaf.

Historisch Geograaf worden: Opleiding tot historisch Geograaf

Een Historisch Geograaf is WO-geschoold. Er wordt geen opleiding gegeven die opleidt tot Historisch Geograaf. De discipline wordt verbonden aan het algemenere Aardwetenschappen. Binnen deze opleiding wordt het deelgebied Historische Geografie als vak aangeboden. Als een student interesse in dit onderwerp heeft, kan na het succesvol afronden van een WO-bachelor richting de Aardwetenschappen, de eenjarige master Historisch Geografie gevolgd worden.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Historisch Geograaf, Historisch Geograaf Worden, Opleidingsniveau Historisch Geograaf, Scholing Historisch Geograaf, Studie Historisch Geograaf, Bijscholing Historisch Geograaf, Omscholing Historisch Geograaf.

Organisaties waar een historisch Geograaf doorgaans werkzaam is

Een Historisch Geograaf vindt vaak werk in de non-profit sector. Vooral provincies en gemeenten zijn geïnteresseerd in hoe een bepaald gebied binnen de provincie of de gemeente het cultuurlandschap gevormd is en waarom dat op die manier gedaan is. Dit geeft inzicht in het culturele erfgoed van dat bepaalde gebied en versterkt de identiteit van een gebied. De onderzoeksgegevens kunnen uitwijzen dat het culturele landschap door de jaren heen op een bepaald manier ontstaan is. Het kan zijn dat gemeenten of provincies ervoor kiezen om dit culturele erfgoed te beschermen, waardoor ze er bijvoorbeeld bij het maken van een bestemmingsplan rekening mee houden. Bij deze overheidsinstanties gaat een Historisch Geograaf vaak aan de slag als beleidsmedewerker of onderzoeker.

Enkele Historisch Geografen zijn werkzaam binnen de profit sector. Zij verrichten hun onderzoek dan vaak in opdracht van een particulier of bedrijf die geïnteresseerd is in een gebied waar zij iets mee te maken hebben en waarna nog geen historisch geografisch onderzoek naar gedaan is.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Historisch Geograaf, Historisch Geograaf Worden, Opleidingsniveau Historisch Geograaf, Scholing Historisch Geograaf, Studie Historisch Geograaf, Bijscholing Historisch Geograaf, Omscholing Historisch Geograaf.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden historisch Geograaf

Een Historisch Geograaf is doorgaans in dienst van een overheidsinstelling en ontvangt hierdoor een vast salaris. Dit salaris ligt gemiddeld rond de 1800,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Als secundaire arbeidsvoorwaarde geniet een Historisch Geograaf vaak een reiskostenvergoeding, vakantieregeling en een 13e maand. De overheid hecht waarde aan doorgroei van hun ambtenaren, waardoor werknemers intern vaak een opleiding kunnen volgen.

Mensen vonden ons op: Salaris Historisch Geograaf, Loon Historisch Geograaf, Wat verdien je als Historisch Geograaf, Salarisschaal Historisch Geograaf, Salarisindicatie Historisch Geograaf, Bonus Historisch Geograaf, CAO Historisch Geograaf, Brutoloon Historisch Geograaf, Nettoloon Historisch Geograaf, Vakantiedagen Historisch Geograaf, Pensioen Historisch Geograaf.

Competenties, skills & vaardigheden historisch geograaf

 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Historisch Geograaf, Vaardigheden Historisch Geograaf, Attitude Historisch Geograaf, Kwalificaties Historisch Geograaf, Competentieprofiel Historisch Geograaf.

Boeken voor het beroep historisch geograaf

Wil je meer weten over het beroep historisch geograaf? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je historisch geograaf bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken historisch geograaf te komen.

De orchideeëntuin | Lucinda Riley

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789401610520 | 467 pagina's

Als kind bracht Julia Forrester uren door op het landgoed van Wharton Park. Haar lievelingsplek was de kas waar haar opa exotische orchideeën verzorgde. Nu Julia jaren later een tragisch ongeluk in haar familie moet verwerken, zoekt ze troost op haar geli...

Schilderslief | Simone van der Vlugt

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789026346194 | 320 pagina's

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt va...

De stilte van de witte stad | Eva GarcÍA Sáenz de Urturi

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789400511224 | 512 pagina's

Spanning, mysterie, cultuur, geschiedenis en veel sfeer: een aanrader voor alle Zafon liefhebbers die ook van thrillers houden. Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in h...

Mensen vonden ons op: boeken voor Historisch Geograaf, Historisch Geograaf ebooks, boek Historisch Geograaf.

Persoonstypen historisch Geograaf

Een Historisch Geograaf is een Loyalist en een Succesvolle werker. Karakteristiek voor een loyalist is dat hij loyaal en betrouwbaar is. Het werk van een Historisch Geograaf wordt vaak zelfstandig gedaan, waardoor hij minimaal gecontroleerd wordt bij zijn werkzaamheden. Hij dient dan ook betrouwbaar te zijn, zodat zijn leidinggevende er gerechtvaardigd op kan vertrouwen dat het gedane onderzoek op een juiste wijze verricht is.
Een Succesvolle werker is een Historisch Geograaf omdat hij doelgericht en zelfverzekerd zijn onderzoek moet verrichten. Het onderzoek bestaat vaak uit het bestuderen van vele historische bronnen. Als hij niet doelgericht en zelfverzekerd aan het werk gaat, wordt het lastig om door al dit materiaal zinvol materiaal te vinden, waardoor het onderzoek uiteindelijk stil zou komen te liggen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Historisch Geograaf, Karakter Historisch Geograaf.

Netwerk historisch Geograaf

Een Historisch Geograaf houdt zich bezig met onderzoek naar de geschiedenis van het cultuurlandschap in een bepaald gebied. Dit onderzoek verricht hij door oude kaarten, foto’s en geschreven bronnen te bestuderen. Deze gegevens zijn vaak niet in handen van de organisatie waar een Historisch Geograaf werkzaam voor is, waardoor hij daarvoor vaak naar een archief moet gaan. Met de medewerkers daar gaat hij op zoek naar geschikte gegevens over het te onderzoeken gebied.

Mogelijk heeft een Historisch Geograaf daarnaast ook contact met mede Historisch Geografen, archeologen, biologen of geologen. Vaak wordt het onderzoek van een Historisch Geograaf zelfstandig verricht, maar er zijn opdrachten waar hij in teamverband moet werken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Historisch Geograaf, Medewerkers Historisch Geograaf.

Is het beroep historisch Geograaf iets voor jou?

Zou je graag historisch Geograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als historisch Geograaf bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Historisch Geograaf, beroepskeuzetest Historisch Geograaf, beroep Historisch Geograaf kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden historisch Geograaf

De arbeidsmarkt van een Historisch Geograaf is redelijk. Historische Geografie is een vakgebied waar relatief weinig studenten in geïnteresseerd zijn. Er is dus vrij weinig aanbod van Historisch Geografen. Echter, de vraag naar hen is ook gering. Bijna uitsluitend overheidsinstellingen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van de inrichting van het cultuurlandschap, waardoor er geen breed scala aan werkgelegenheid voor de Historisch Geografen is.

Doorgroeimogelijkheden voor een Historisch Geograaf zijn er weinig. Het is een specifiek beroep dat vaak onder eigen verantwoordelijkheid beoefend wordt. Een Historisch Geograaf heeft doorgaans een baas boven zich, maar deze houdt zich niet bezig met soortgelijke onderzoekswerkzaamheden als een Historisch Geograaf, waardoor dit niet een doorgroeimogelijkheid voor een Historisch Geograaf is wat in het verlengde van de werkzaamheden ligt.

Arbeidsmarktperspectief score historisch Geograaf

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep historisch Geograaf. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Historisch Geograaf, Promotie mogelijkheden Historisch Geograaf, Carriere Historisch Geograaf.

Solliciteren op de functie historisch Geograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als historisch Geograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor historisch Geograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als historisch Geograaf. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Historisch Geograaf, CV Historisch Geograaf, sollicitatie Historisch Geograaf.

Interviews met historisch Geograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen historisch Geograaf

Vacatures historisch geograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Historisch Geograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Historisch Geograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Historische Geografie is een wetenschap die onderdeel is van de geschiedenis en van de geografie. Historische Geografie maakt deel uit van de geografie, omdat het zich richt op het onderzoek naar het aardoppervlak. Historisch wordt voor de naam gezet omdat de wetenschap zich bezig houdt met het bestuderen van het aardoppervlak uit het verleden.

Beoordeling Historisch Geograaf

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Historisch Geograaf' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Historisch Geograaf

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep