U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoedenmaker

Hoedenmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoedenmaker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Hoedenmaker is iemand die allerlei soorten hoeden en petten kan maken. Zo kan een Hoedenmaker chique hoeden voor dames maken, maar bijvoorbeeld ook politiepetten of mutsen en petten voor kinderen.

Eerst vraagt een Hoedenmaker naar de wensen van de klant. Voor wat voor gelegenheid is de hoed, welke materialen en kleuren vindt de klant mooi en wat mag de hoed kosten? Dan gaat de Hoedenmaker naar de tekentafel om een hoed te ontwerpen. Als de klant tevreden is, kan de Hoedenmaker aan de slag. Hij knipt het gekozen materiaal op maat en spant het met behulp van stoom om de basisvorm. Daarna spant de Hoedenmaker het materiaal over een houten mal. Het materiaal moet vervolgens 24 uur drogen. Dan krijgt de hoed een nabehandeling, zodat de vorm goed blijft. Weer laat de Hoedenmaker het materiaal 24 uur drogen. De volgende dag haalt de Hoedenmaker het materiaal van de mal en naait er staaldraad, een rifband, een zoom en een binnenband in. Daarna werkt de Hoedenmaker de hoed af met versiersels als veren en bloemen. De Hoedenmaker zal de hoed thuis afleveren of op laten halen.

Mensen vonden ons op: Job Hoedenmaker, Baan Hoedenmaker, Hoedenmaker Worden, Functie-eisen Hoedenmaker, Verantwoordelijkheden Hoedenmaker, Functieprofiel Hoedenmaker, Wat doet een Hoedenmaker, Werken als Hoedenmaker.

Hoedenmaker worden: Opleiding tot hoedenmaker

 

Om Hoedenmaker te worden, kan aan twee vakscholen de MBO-opleiding Creatief Vakman gevolgd worden. Het eerste jaar kunnen de leerlingen zich oriënteren. Daarna kan een specialisatie gekozen worden, waaronder de specialisatie Hoedenmaker.

Iemand kan ook Hoedenmaker worden als hij een soortgelijke opleiding heeft gevolgd, zoals Kleermakerij.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoedenmaker, Hoedenmaker Worden, Opleidingsniveau Hoedenmaker, Scholing Hoedenmaker, Studie Hoedenmaker, Bijscholing Hoedenmaker, Omscholing Hoedenmaker.

Organisaties waar een hoedenmaker doorgaans werkzaam is

 

Een Hoedenmaker werkt bijvoorbeeld in een Hoedenmakerij, waar hij hoeden (al dan niet op aanvraag) maakt en verkoopt. Ook kan een Hoedenmaker in loondienst of als freelancer bij een modehuis of televisie- of theaterproducent werkzaam zijn. Vaak heeft een Hoedenmaker zijn eigen bedrijf. In alle gevallen wordt naar winst gestreefd, dus de Hoedenmaker is werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoedenmaker, Hoedenmaker Worden, Opleidingsniveau Hoedenmaker, Scholing Hoedenmaker, Studie Hoedenmaker, Bijscholing Hoedenmaker, Omscholing Hoedenmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoedenmaker

 

Een Hoedenmaker kan rekenen op zo’n €1400,- tot €2400,- bruto per maand bij een fulltime dienstaanstelling. Het bedrag hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd, ervaring en opdrachten van de Hoedenmaker. Als de Hoedenmaker een eigen bedrijf heeft, kan het maandelijkse inkomen heel anders zijn.

Een Hoedenmaker in loondienst krijgt een vakantietoeslag van acht procent van het jaarloon en vakantiedagen, maar soms ook een eindejaarsuitkering en een pensioensregeling. De precieze secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Hoedenmaker werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Hoedenmaker, Loon Hoedenmaker, Wat verdien je als Hoedenmaker, Salarisschaal Hoedenmaker, Salarisindicatie Hoedenmaker, Bonus Hoedenmaker, CAO Hoedenmaker, Brutoloon Hoedenmaker, Nettoloon Hoedenmaker, Vakantiedagen Hoedenmaker, Pensioen Hoedenmaker.

Competenties, skills & vaardigheden hoedenmaker

 • Klantgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Accuratesse
 • Artistiek inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Hoedenmaker, Vaardigheden Hoedenmaker, Attitude Hoedenmaker, Kwalificaties Hoedenmaker, Competentieprofiel Hoedenmaker.

Boeken voor het beroep hoedenmaker

Wil je meer weten over het beroep hoedenmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoedenmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoedenmaker te komen.

Hoe heette de hoedenmaker? | Loeki Zvonik

roman - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059367548 | 224 pagina's

Didier en Hermine beleven aan de universiteit van Gent een kortstondige affaire. Twaalf jaar later zorgt het toeval ervoor dat zij voor een congres samen naar Wenen rei- zen. Op oud ijs vriest het licht: hun vroegere verliefdheid groeit uit tot een intens...

Hoe heette de hoedenmaker? | Loeki Zvonik

roman - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789059367661 | 224 pagina's

Didier en Hermine beleven aan de universiteit van Gent een kortstondige affaire. Twaalf jaar later zorgt het toeval ervoor dat zij voor een congres samen naar Wenen rei- zen. Op oud ijs vriest het licht: hun vroegere verliefdheid groeit uit tot een intens...

Royally Yours 3 - De hoedenmakers (Royally Yours Serie, Deel 3) | K. M. Jackson

Een Kobo Original - Nederlands | E-book | 9789461093493

Dit is het derde deel van Royally Yours, een Kobo Original-serie van zes delen. Eén dag. Vijf stellen. De meest spraakmakende bruiloft ter wereld. Maar dit verhaal gaat niet over de bruid en bruidegom, de hertogen en hertoginnen, dit verhaal gaat over de ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoedenmaker, Hoedenmaker ebooks, boek Hoedenmaker.

Persoonstypen hoedenmaker

 

Persoonstypen die passen bij een Hoedenmaker zijn Romanticus en Perfectionist.

Een Hoedenmaker heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij is zeer creatief, innovatief en kan zich goed inleven in anderen. Een Hoedenmaker maakt een originele hoed die past bij de wensen van de klant en de gelegenheid waarvoor hij wordt gebruikt (Romanticus).

Daarnaast vergt het maken van een hoed veel geduld en nauwkeurigheid. De hoeden moeten goed zitten en perfect zijn afgewerkt. De Hoedenmaker is daarom secuur, geduldig en veeleisend (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoedenmaker, Karakter Hoedenmaker.

Netwerk hoedenmaker

Een Hoedenmaker heeft vanzelfsprekend veel contact met zijn klanten. Dit kunnen particulieren zijn, maar zelfs ook opdrachtgevers als televisie- en theaterproducenten en modehuizen. Tevens werkt een Hoedenmaker soms samen met collega’s. Verder komt een Hoedenmaker bijvoorbeeld in contact met leveranciers van stoffen en andere benodigdheden. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoedenmaker, Medewerkers Hoedenmaker.

Is het beroep hoedenmaker iets voor jou?

Zou je graag hoedenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoedenmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoedenmaker, beroepskeuzetest Hoedenmaker, beroep Hoedenmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoedenmaker

 

Voor een Hoedenmaker is het arbeidsmarktperspectief niet zo goed. Ookal heb je veel talent en ben je heel creatief, dan nog moet de markt wel goed zijn. In tijden van economische crisis zullen mensen bezuinigen op luxe artikelen, zoals een (speciaal voor hen ontworpen) hoed. Daarom moet een Hoedenmaker altijd iets extra’s bieden, zich verdiepen in modetrends en goed netwerken.

Een Hoedenmaker kan, als hij goed werk aflevert, niet alleen opdrachten krijgen van particulieren, maar ook van televisie- en theaterproducenten en modehuizen. Ook kan een Hoedenmaker zich specialiseren (bijvoorbeeld in hoge hoeden) en zo een deel van de markt naar zich toetrekken. In enkele gevallen kan een Hoedenmaker zelfs doorbreken in het buitenland.

Arbeidsmarktperspectief score hoedenmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoedenmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoedenmaker, Promotie mogelijkheden Hoedenmaker, Carriere Hoedenmaker.

Solliciteren op de functie hoedenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoedenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoedenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoedenmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoedenmaker, CV Hoedenmaker, sollicitatie Hoedenmaker.

Interviews met hoedenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoedenmaker

Vacatures hoedenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoedenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoedenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Hoedenmaker is iemand die allerlei soorten hoeden en petten kan maken. Zo kan een Hoedenmaker chique hoeden voor dames maken, maar bijvoorbeeld ook politiepetten of mutsen en petten voor kinderen. Eerst vraagt een Hoedenmaker naar de wensen van de klant.

Beoordeling Hoedenmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoedenmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoedenmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep