U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hofmeester

Hofmeester worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hofmeester? Lees de functieomschrijving.

De Hofmeester was vroeger verantwoordelijk voor het hof-huishouden van de leenheer. Hiermee was de Hofmeester  een lid van de Karolingische ministerialiteit. De leenheer was in het Ancien Regime een heerser van een heerlijkheid (een bestuursvorm in de Middeleeuwen). In het Latijn wordt de Hofmeester Magister curiae genoemd.

De Hofmeester hield zich voornamelijk bezig met het organiseren van de feestelijkheden en met de garderobe van de leenheer. In deze hoedanigheid bestaat de Hofmeester al lang niet meer.

De term Hofmeester wordt tegenwoordig nog wel gebruikt. Een kelner bij de Nederlandse defensie wordt een Hofmeester genoemd, evenals een kelner op passagiersboten. De functie van Hofmeester is hierbij vergelijkbaar met die van een steward in een vliegtuig. Een Hofmeester op een boot voorziet de passagiers van eten en drinken, verzorgt de mise en place en voert afsluitende werkzaamheden zoals opruimen uit. Een Hofmeester op een passagiersboot wordt ook wel een steward genoemd. 

Mensen vonden ons op: Job Hofmeester, Baan Hofmeester, Hofmeester Worden, Functie-eisen Hofmeester, Verantwoordelijkheden Hofmeester, Functieprofiel Hofmeester, Wat doet een Hofmeester, Werken als Hofmeester.

Hofmeester worden: Opleiding tot hofmeester

Om aan de slag te kunnen als Hofmeester op een passagiersschip, kan een opleiding in de horeca van pas komen. Deze opleidingen worden vaak op MBO niveau aangeboden. Een opleiding is niet altijd een vereiste. Ervaring in de horeca telt vaak zwaarder mee.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hofmeester, Hofmeester Worden, Opleidingsniveau Hofmeester, Scholing Hofmeester, Studie Hofmeester, Bijscholing Hofmeester, Omscholing Hofmeester.

Organisaties waar een hofmeester doorgaans werkzaam is

De Hofmeester of steward is werkzaam bij de Nederlandse defensie of werkt als kelner op passagiersboten. Hier voorziet de Hofmeester de passagiers van eten en drinken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hofmeester, Hofmeester Worden, Opleidingsniveau Hofmeester, Scholing Hofmeester, Studie Hofmeester, Bijscholing Hofmeester, Omscholing Hofmeester.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hofmeester

Het salaris van een Hofmeester op een passagiersboot varieert zo van de 1000 euro tot ongeveer 1800 euro per maand. Daarnaast ontvangt de Hofmeester vaak fooien die verdeeld worden onder alle medewerkers.

Mensen vonden ons op: Salaris Hofmeester, Loon Hofmeester, Wat verdien je als Hofmeester, Salarisschaal Hofmeester, Salarisindicatie Hofmeester, Bonus Hofmeester, CAO Hofmeester, Brutoloon Hofmeester, Nettoloon Hofmeester, Vakantiedagen Hofmeester, Pensioen Hofmeester.

Competenties, skills & vaardigheden hofmeester

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Hofmeester, Vaardigheden Hofmeester, Attitude Hofmeester, Kwalificaties Hofmeester, Competentieprofiel Hofmeester.

Boeken voor het beroep hofmeester

Wil je meer weten over het beroep hofmeester? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hofmeester bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hofmeester te komen.

Compleet Handboek Van De Duivensport | David Glover

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789024380619 | 144 pagina's

COMPLEET HANDBOEK VAN DE DUIVENSPORT Alles over: - de geschiedenis van de duivensport - materialen en basisuitrusting - verzorging en training van duiven - succesvol deelnemen aan wedstrijden Dit handboek maakt u wegwijs in de duivensport. Het biedt zowel...

Fijnschilderen | Frans Hofmeester

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789021302461 | 56 pagina's

Beschrijving van de werkwijze van de Nederlandse fijnschilder Henri Bol...

Als er een Morgen is... | Sidney Sheldon

Nederlands | Pocket | 9789052952710

Thriller - Deze roman vertelt het verhaal van een sympathieke jonge vrouw die het in haar eentje opneemt tegen de maffia......

Mensen vonden ons op: boeken voor Hofmeester, Hofmeester ebooks, boek Hofmeester.

Persoonstypen hofmeester

Als Hofmeester op een passagiersboot moet naar de wensen en behoeften van de klant geluisterd worden. De Hofmeester moet inspringen op wat de klant wil en de klant hierin voorzien (Waarnemer). Ook moet de Hofmeester goed het overzicht kunnen bewaren en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hofmeester, Karakter Hofmeester.

Netwerk hofmeester

De Hofmeester werkt op een passagiersboot samen met andere Hofmeesters en stewards. Ook is er veel contact met de gasten en andere medewerkers op de boot.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hofmeester, Medewerkers Hofmeester.

Is het beroep hofmeester iets voor jou?

Zou je graag hofmeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hofmeester bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hofmeester, beroepskeuzetest Hofmeester, beroep Hofmeester kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hofmeester

Zoals de term Hofmeester toegepast wordt, bestaat deze tegenwoordig niet meer. Nu wordt de term Hofmeester nog gebruikt voor een kelner op passagiersboten. Hierin is voldoende werk te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn er vaak ook, bijvoorbeeld naar een meer leidinggevende functie.

Arbeidsmarktperspectief score hofmeester

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hofmeester. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hofmeester, Promotie mogelijkheden Hofmeester, Carriere Hofmeester.

Solliciteren op de functie hofmeester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hofmeester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hofmeester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hofmeester. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hofmeester, CV Hofmeester, sollicitatie Hofmeester.

Interviews met hofmeester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hofmeester

Vacatures hofmeester

Op zoek naar een nieuwe baan als Hofmeester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hofmeester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Hofmeester was vroeger verantwoordelijk voor het hof-huishouden van de leenheer. Hiermee was de Hofmeester  een lid van de Karolingische ministerialiteit. De leenheer was in het Ancien Regime een heerser van een heerlijkheid (een bestuursvorm in de Middeleeuwen).

Beoordeling Hofmeester

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hofmeester' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hofmeester

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep