U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoofdcommissaris

Hoofdcommissaris worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoofdcommissaris? Lees de functieomschrijving.

De Hoofdcommissaris heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie. Hij geeft als 'korpsbeheerder' leiding aan een politieregio of aan de overkoepelende politieorganisatie van het KLPD. Hij heeft een representatieve functie en moet van onbesproken gedrag zijn.

De werkzaamheden van de Hoofdcommisaris bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de politietaken in een bepaalde regio. De Hoofdcommissaris krijgt daarnaast te maken met overleg met de regionale overheden in zijn district én met de landelijke overheid over de uitvoering van beleid. De Hoofdommissaris werkt voornamelijk vanuit zijn kantoor en heeft nauwelijks te maken met de praktijk op straat. Wel is het zo dat de Hoofdcommissaris op het hoogste beleidsniveau werkt aan het garanderen van een veilige samenleving door bijvoorbeeld in samenwerking met de politiek te reageren op actuele gebeurtenissen.

De Hoofdcommissaris krijgt binnen zijn werkzaamheden te maken met verschillende politieonderdelen en -medewerkers.  Hierbij valt te denken aan de leidinggevenden van de Arrestatieteams, de Persoonsbeveiliging, de Mobiele Eenheid, de Waterpolitie, de Verkeerspolitie of de Vreemdelingenpolitie. Tevens zal er sprake zijn van overleg met andere hulpdiensten (brandweer, ambulance) of met relevante overheidsorganisaties.

De Hoofdcommissaris draagt geen wapen tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden.

Mensen vonden ons op: Job Hoofdcommissaris, Baan Hoofdcommissaris, Hoofdcommissaris Worden, Functie-eisen Hoofdcommissaris, Verantwoordelijkheden Hoofdcommissaris, Functieprofiel Hoofdcommissaris, Wat doet een Hoofdcommissaris, Werken als Hoofdcommissaris.

Hoofdcommissaris worden: Opleiding tot hoofdcommissaris

Voor de functie van Hoofdcommissaris is een HBO of WO diploma nodig, met langdurige werkervaring op dit niveau. Enerzijds kunnen interne politiemedewerkers opklimmen naar deze hoogste leidinggevende functie, anderzijds is het mogelijk om als externe te solliciteren naar een functie als Hoofdcommissaris.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdcommissaris, Hoofdcommissaris Worden, Opleidingsniveau Hoofdcommissaris, Scholing Hoofdcommissaris, Studie Hoofdcommissaris, Bijscholing Hoofdcommissaris, Omscholing Hoofdcommissaris.

Organisaties waar een hoofdcommissaris doorgaans werkzaam is

De Hoofdcommissaris wordt de hoogste leidinggevende binnen een van de 26 politieregio's in Nederland. Binnen deze regio draagt de Hoofdcommissaris zorg voor een werkbare samenwerking bij het behouden van een veilige en eerlijke samenleving.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdcommissaris, Hoofdcommissaris Worden, Opleidingsniveau Hoofdcommissaris, Scholing Hoofdcommissaris, Studie Hoofdcommissaris, Bijscholing Hoofdcommissaris, Omscholing Hoofdcommissaris.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoofdcommissaris

Afhankelijk van de instroomleeftijd, werkervaring en het dienstgebied wordt de hoogte van het inkomen van Hoofdcommissaris vastgesteld. Dit ligt tussen de €5411 en €8225 bruto per maand.

Verder krijgt men flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast worden het uniform en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijgt men een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar men bij komt.

Mensen vonden ons op: Salaris Hoofdcommissaris, Loon Hoofdcommissaris, Wat verdien je als Hoofdcommissaris, Salarisschaal Hoofdcommissaris, Salarisindicatie Hoofdcommissaris, Bonus Hoofdcommissaris, CAO Hoofdcommissaris, Brutoloon Hoofdcommissaris, Nettoloon Hoofdcommissaris, Vakantiedagen Hoofdcommissaris, Pensioen Hoofdcommissaris.

Competenties, skills & vaardigheden hoofdcommissaris

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Organisatorisch vermogen
 • Overzicht houden
 • Politiek inzicht
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Hoofdcommissaris, Vaardigheden Hoofdcommissaris, Attitude Hoofdcommissaris, Kwalificaties Hoofdcommissaris, Competentieprofiel Hoofdcommissaris.

Boeken voor het beroep hoofdcommissaris

Wil je meer weten over het beroep hoofdcommissaris? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoofdcommissaris bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoofdcommissaris te komen.

Dossier Blaauw | J.A. Blaauw

memoires van een oud-hoofdcommissaris van politie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026121890 | 384 pagina's

Jan Blaauw is Nederlands bekendste oud-hoofdcommissaris. In zijn veertigjarige loopbaan bij de politie doorliep hij praktisch alle diensten, van de zeden- en kinderpolitie en moordzaken tot de narcoticabrigade. In 1971 volgde hij als eerste Nederlander in...

Dossier Blaauw | J.A. Blaauw

memoires van een oud-hoofdcommissaris van politie - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789026124662 | 384 pagina's

Jan Blaauw is Nederlands bekendste oud-hoofdcommissaris. In zijn veertigjarige loopbaan bij de politie doorliep hij praktisch alle diensten, van de zeden- en kinderpolitie en moordzaken tot de narcoticabrigade. In 1971 volgde hij als eerste Nederlander in...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoofdcommissaris, Hoofdcommissaris ebooks, boek Hoofdcommissaris.

Persoonstypen hoofdcommissaris

De Hoofdcommissaris heeft een zelfverzekerde, energieke, gedreven, praktische en ijverige persoonlijkheid (Succesvolle werker). Ook is hij accepterend, waarderend, zorgzaam en verantwoordelijk (Loyalist). Toch kan ook de Hoofdcommissaris op zijn tijd dominant, onvoorspelbaar, prestatiegericht, pretentieus, narcistisch, defensief en paranoïde over komen.

Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Hoofdcommissaris openheid, aanmoediging, warmte en enige verdieping in het werk toe te passen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoofdcommissaris, Karakter Hoofdcommissaris.

Netwerk hoofdcommissaris

De Hoofdcommissaris geeft binnen de organisatie van de politie leiding aan een politieregio. Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden is er vooral contact met andere leidinggevenden binnen deze regio. Hierbij valt te denken aan de Commissarissen en Hoofdinspecteurs.

Buiten de politieorganisatie heeft de Hoofdcommissaris contact met ministers, burgemeesters en leidinggevenden van andere hulpdiensten. Dit contact bestaat bijvoorbeeld uit overleg over het beleid en afspraken over de te nemen maatregelen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoofdcommissaris, Medewerkers Hoofdcommissaris.

Is het beroep hoofdcommissaris iets voor jou?

Zou je graag hoofdcommissaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoofdcommissaris bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoofdcommissaris, beroepskeuzetest Hoofdcommissaris, beroep Hoofdcommissaris kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoofdcommissaris

Een (oud)Hoofdcommissaris van de Politie heeft geen mogelijkheid om een hogere functie binnen de politie te bekleden, aangezien hij reeds de hoogste leidinggevende functie bereikt heeft. 

Buiten de organisatie van de politie heeft de Hoofdcommissaris echter legio mogelijkheden in leidinggevende of adviserende functies binnen het bedrijfsleven of bij de overheid.

Arbeidsmarktperspectief score hoofdcommissaris

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoofdcommissaris. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoofdcommissaris, Promotie mogelijkheden Hoofdcommissaris, Carriere Hoofdcommissaris.

Solliciteren op de functie hoofdcommissaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoofdcommissaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoofdcommissaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoofdcommissaris. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoofdcommissaris, CV Hoofdcommissaris, sollicitatie Hoofdcommissaris.

Interviews met hoofdcommissaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoofdcommissaris

Vacatures hoofdcommissaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofdcommissaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofdcommissaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Hoofdcommissaris heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie. Hij geeft als 'korpsbeheerder' leiding aan een politieregio of aan de overkoepelende politieorganisatie van het KLPD. Hij heeft een representatieve functie en moet van onbesproken gedrag zijn.

Beoordeling Hoofdcommissaris

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoofdcommissaris' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoofdcommissaris

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep