U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoofdconducteur

Hoofdconducteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoofdconducteur? Lees de functieomschrijving.

De Hoofdconducteur is verantwoordelijk voor het op tijd vertrekken van de trein en een veilig verloop van de reis. De Hoofdconducteur behoort de veiligheid, rust en regelmatig in de trein veilig te stellen. Dit doet hij door reizigers te controleren op het bezit van een geldig vervoersbewijs. Personen die geen kaartje bezitten, of niet hebben ingecheckt krijgen van de Conducteur een boete opgelegd. Indien zij niet voldoende geld bij zich hebben, schrijft de Conducteur een Uitstel van Betaling (uvb) uit. Om deze functie goed uit te kunnen oefenen heeft de Hoofdconducteur een landelijke bevoegdheid tot Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA), wat inhoudt dat hij niet meewerkende reizigers een proces verbaal mag geven of hen kan uitleveren aan de politie.

Ook is de Conducteur verantwoordelijk voor de naleving van de juiste veiligheidsprocedures en het checken van de technische omstandigheden in de trein voor vertrek. De Hoofdconducteur is boven alles dienstverlener naar de treinreizigers. Hij dient te zorgen dat zij zich op hun gemak voelen en veilig kunnen reizen. Hij verstrekt reisinformatie, behandelt hij vragen en klachten en helpt hij ouderen en hulpbehoevenden met het betreden van de trein. Bovendien is hij in staat op te treden in noodsituaties en is hij verplicht in het bezit te zijn van een EHBO-diploma. De werktijden van een Hoofdconducteur zijn erg onregelmatig. Flexibiliteit is daarom een vereiste en het zorgt ervoor dat dit beroep niet snel saai zal worden.

De Hoofdconducteur die tijdens een traject de langste route aflegt of de langste dienstervaring heeft, heeft de eindverantwoordelijkheid over de trein. Hij wordt de chef van de trein genoemd (ctr). Er is onderscheid te maken tussen de functies Hoofdconducteur en Conducteur. De Conducteur is ondergeschikt aan de Hoofdconducteur en geniet geen opsporingsbevoegdheid. Voorheen werd deze functie vertrekassistent genoemd.

Mensen vonden ons op: Job Hoofdconducteur, Baan Hoofdconducteur, Hoofdconducteur Worden, Functie-eisen Hoofdconducteur, Verantwoordelijkheden Hoofdconducteur, Functieprofiel Hoofdconducteur, Wat doet een Hoofdconducteur, Werken als Hoofdconducteur.

Hoofdconducteur worden: Opleiding tot hoofdconducteur

Aangezien de NS de enige organisatie is met Hoofdconducteurs in dienst, heeft deze organisatie een eigen opleiding voor dit beroep. Om Hoofdconducteur te worden dient men, na het succesvol afronden van een MBO of eventueel VMBO opleiding, een specifieke training bij de NS te volgen. Selectie voor deze training geschiedt op basis van verschillende criteria. De Hoofdconducteur dient minimaal 18 jaar te zijn, correct Nederlands te spreken evenals een vreemde taal. Bovendien dient hij een aantal tests op het gebied van veiligheid, sociale situaties en fysieke gesteldheid af te leggen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdconducteur, Hoofdconducteur Worden, Opleidingsniveau Hoofdconducteur, Scholing Hoofdconducteur, Studie Hoofdconducteur, Bijscholing Hoofdconducteur, Omscholing Hoofdconducteur.

Organisaties waar een hoofdconducteur doorgaans werkzaam is

Hoewel de NS en Prorail onder het beleid van de staat staan, zijn het particuliere organisaties. Daarom valt het beroep hoofdconducteur binnen de sector profit. Zij handelen uit het oogpunt winst te maken, maar willen tegelijkertijd een zo vlekkeloos mogelijke dienstverlening uitoefenen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdconducteur, Hoofdconducteur Worden, Opleidingsniveau Hoofdconducteur, Scholing Hoofdconducteur, Studie Hoofdconducteur, Bijscholing Hoofdconducteur, Omscholing Hoofdconducteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoofdconducteur

Het salaris van een Hoofdconducteur start bij ongeveer €1922 en kan uitlopen tot €2908 bruto per maand. Dit bedrag kan nog groeien naarmate de Hoofdconducteur een langere diensttijd geniet en meer verantwoordelijkheden heeft. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden horen een onregelmatigheidstoeslag die afhankelijk is van je werktijden van maximaal €600 bruto per maand en een regeling van 8% vakantiegeld en 3% decembertoeslag, die nog bovenop het basissalaris worden uitgekeerd.

Mensen vonden ons op: Salaris Hoofdconducteur, Loon Hoofdconducteur, Wat verdien je als Hoofdconducteur, Salarisschaal Hoofdconducteur, Salarisindicatie Hoofdconducteur, Bonus Hoofdconducteur, CAO Hoofdconducteur, Brutoloon Hoofdconducteur, Nettoloon Hoofdconducteur, Vakantiedagen Hoofdconducteur, Pensioen Hoofdconducteur.

Competenties, skills & vaardigheden hoofdconducteur

 • Stressbestendigheid
 • Sociabiliteit
 • Plannen en organiseren
 • Conflicten beheersen
 • Aanpassingsvermogen
 • Uitdrukkingsvaardigheid (in tenminste één vreemde taal)
 • Plichtsbesef
 • Zelfsturing
Mensen vonden ons op: Kennis Hoofdconducteur, Vaardigheden Hoofdconducteur, Attitude Hoofdconducteur, Kwalificaties Hoofdconducteur, Competentieprofiel Hoofdconducteur.

Boeken voor het beroep hoofdconducteur

Wil je meer weten over het beroep hoofdconducteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoofdconducteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoofdconducteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoofdconducteur, Hoofdconducteur ebooks, boek Hoofdconducteur.

Persoonstypen hoofdconducteur

De Hoofdconducteur heeft veiligheid en verantwoordelijkheid voorop staan en neemt zijn beslissingen vanuit dit oogpunt. In de trein is hij de gezaghebber en oefent hij zodoende een machtsfunctie uit, waarbij hij sterk en duidelijk moet kunnen optreden. De Hoofdconducteur moet in elke situatie een oplossing kunnen aandragen en deze op zelfverzekerde en energieke wijze kunnen uitvoeren (Baas). Ook heeft de Hoofdconducteur een bemiddelende functie. Hij zorgt ervoor dat de treinreizigers zich op hun gemak voelen en gaat tot het uiterste om hen zo goed mogelijk informatie te verschaffen. Om dit te bewerkstelligen dient de Hoofdconducteur diplomatiek op te treden en geduldig om te gaan met reizigers om zo heftige conflicten te voorkomen (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoofdconducteur, Karakter Hoofdconducteur.

Netwerk hoofdconducteur

De Hoofdconducteur werkt veel samen met andere Conducteurs. Ook brengt hij veel tijd door met machinisten en railtenders. Communicatie met het transportmanagement is belangrijk om de logistiek goed te laten verlopen. De omgang met de treinreiziger is echter de meest belangrijke voor de Hoofdconducteur. Dag in dag uit speelt hij een sociale en diplomatieke rol van dienstverlener en gezaghebber.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoofdconducteur, Medewerkers Hoofdconducteur.

Is het beroep hoofdconducteur iets voor jou?

Zou je graag hoofdconducteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoofdconducteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoofdconducteur, beroepskeuzetest Hoofdconducteur, beroep Hoofdconducteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoofdconducteur

Het arbeidsmarktperspectief voor het beroep Conducteur is gunstig. Er is veel vraag naar Conducteurs. Men krijgt, na selectie, een betaalde opleiding geboden waarna men meteen kan beginnen. Binnen het beroep Conducteur is het mogelijk op te klimmen van beginnend Conducteur (vertrekassistent) tot de meer verantwoordelijke functie van Hoofdconducteur. Naarmate de Hoofdconducteur langer in functie is, zal hij grotere verantwoordelijkheid genieten en uiteindelijk als eindverantwoordelijke plaats nemen (chef van de trein). Het beroep is flexibel en zal door verschillende trajecten en werktijden niet snel saai worden. Toch zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt wanneer de hoogste verantwoordelijkheid is bereikt.

Arbeidsmarktperspectief score hoofdconducteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoofdconducteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoofdconducteur, Promotie mogelijkheden Hoofdconducteur, Carriere Hoofdconducteur.

Solliciteren op de functie hoofdconducteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoofdconducteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoofdconducteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoofdconducteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoofdconducteur, CV Hoofdconducteur, sollicitatie Hoofdconducteur.

Interviews met hoofdconducteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoofdconducteur

Vacatures hoofdconducteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofdconducteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofdconducteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Hoofdconducteur is verantwoordelijk voor het op tijd vertrekken van de trein en een veilig verloop van de reis. De Hoofdconducteur behoort de veiligheid, rust en regelmatig in de trein veilig te stellen. Dit doet hij door reizigers te controleren op het bezit van een geldig vervoersbewijs.

Beoordeling Hoofdconducteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoofdconducteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoofdconducteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Graag wil in dienst zijn bij NS als hoofdconducteur

Door: d.t. boye-amadah

Schrijf een sollicitatiebrief naar de NS (open sollicitatie).Laat je wel helpen(adviseren)bij het opstellen van deze sollicitatie.En je begint uiteraard als conducteur.Sucses

Door: conducteur

Ik wil hoofdconducteur worden

Door: Anne

Alleen het salaris klopt niet.

 

Start salaris is 1744 bruto, en maximaal 2630 bruto. 

 

Das wel een verschil met wat er staat..

Door: Maurice

Ook de dienstjaren tellen mee.Gr.

Door: Wilco

Dit zou bruto €200 onder het minimumloon zitten :o (die 1300 nogwat)

Door: Michelle

Salaris is wel 2174 bruto en onregelmatigheidstoeslag 180 euro.

Door: Arjan

Maar salaris is wel mager want wat je allemaal voor je kiezen krijgt:

Onregelmatigheid, elke dag springt er iemand voor de trein, agressie in de trein en de hulptroepen zijn niet meteen aanwezig.

Kortom gevaar en de doden die op je netvlies blijven kleven.

Bedenk u hier maar eens over!

Door: Arjan

En de NS is heel streng met selecteren.

Je moet blijkbaar met een zonne bril op lopen en alles al weten van wat een conducteur doet.

 

Door: Arjan

En vooral niet de wens hebben om door te groeien!

 

Door: Arjan

Door groeien kan.Natuurlijk moet je wel blijven studeren.Gr.

Door: Rob

Salaris is inderdaad onjuist. Je valt in de NS CAO in schaal 54 (startschaal) 55 of 56 (eindschaal).

Dat is dus minimaal €1922,04 en maximaal €2908,08 als basissalaris (2017). Afhankelijk van je werktijden kan je onregelmstigheidstoeslaf oplopen tot zo'n €600, wat dus nog bij de eerdergenoemde bedragen komt.

Door: HC-ehv

Reageer op dit beroep