U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoofdverpleegkundige

Hoofdverpleegkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoofdverpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

De Hoofdverpleegkundige heeft de eindverantwoordelijkheid over een verpleegafdeling in een ziekenhuis of medisch centrum. De Hoofdverpleegkundige heeft de leiding over het team van verpleegkundigen en voert daarnaast ook een deel van de uitvoerende verpleegkundige taken uit.

De Hoofdverpleegkundige geeft leiding aan de verpleegkundigen, andere medewerkers op de afdeling en aan de stagiaires. De Hoofdverpleegkundige ontwikkelt het beleidskader, verdeelt de taken, beheert de budgetten en draagt zorg voor de kwaliteit, doelmatigheid en doeltreffendheid van de verpleegkundige zorg. De Hoofdverpleegkundige zorgt dat de afdeling goed loopt, dat de onderlinge relaties goed zijn en dat de zorg voor de patiënten zo optimaal mogelijk is.

Daarnaast voert de Hoofdverpleegkundige ook uitvoerende verpleegkundige taken uit. De Hoofdverpleegkundige stelt problemen met de gezondheid van de patiënt vast en inventariseert de wensen en behoeften van de patiënt. De Hoofdverpleegkundige verleent verpleegkundige zorg en houdt medische dossiers bij. Ook het adviseren van de patiënt hoort bij de taakomschrijving van de Hoofdverpleegkundige.

De taken van de Hoofdverpleegkundige bevatten dus zowel leidinggevende taken als verzorgende taken. De functie van Hoofdverpleegkundige is daarmee een uiteenlopende functie die een grote verantwoordelijk omvat. De Hoofdverpleegkundige moet zowel voor de gezondheid van de patiënt zorgen als voor een goedlopende afdeling.

Mensen vonden ons op: Job Hoofdverpleegkundige, Baan Hoofdverpleegkundige, Hoofdverpleegkundige Worden, Functie-eisen Hoofdverpleegkundige, Verantwoordelijkheden Hoofdverpleegkundige, Functieprofiel Hoofdverpleegkundige, Wat doet een Hoofdverpleegkundige, Werken als Hoofdverpleegkundige.

Hoofdverpleegkundige worden: Opleiding tot hoofdverpleegkundige

Voor de functie van Hoofdverpleegkundige zijn op meerdere niveaus geschikte opleidingen te vinden. Op MBO en HBO niveau is er de opleiding Verpleegkunde of Verpleegkundige. Verder kan op WO niveau ook de opleiding Geneeskunde gevolgd worden, al leidt deze meer op tot arts dan tot (hoofd)verpleegkundige.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdverpleegkundige, Hoofdverpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Hoofdverpleegkundige, Scholing Hoofdverpleegkundige, Studie Hoofdverpleegkundige, Bijscholing Hoofdverpleegkundige, Omscholing Hoofdverpleegkundige.

Organisaties waar een hoofdverpleegkundige doorgaans werkzaam is

De Hoofdverpleegkundige is voornamelijk werkzaam in en ziekenhuis of in een medisch centrum. Hier biedt de Hoofdverpleegkundige zorg aan patiënten die iets aan hun gezondheid mankeren. De Hoofdverpleegkundige verleent medische zorg en stuurt een team van verpleegkundigen aan.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdverpleegkundige, Hoofdverpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Hoofdverpleegkundige, Scholing Hoofdverpleegkundige, Studie Hoofdverpleegkundige, Bijscholing Hoofdverpleegkundige, Omscholing Hoofdverpleegkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoofdverpleegkundige

Het salaris van de Hoofdverpleegkundige varieert van 2300 euro tot 3300 euro, afhankelijk van ervaring. Vaak komt daar nog vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering bij, afhankelijk van de organisatie waar de Hoofdverpleegkundige voor werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Hoofdverpleegkundige, Loon Hoofdverpleegkundige, Wat verdien je als Hoofdverpleegkundige, Salarisschaal Hoofdverpleegkundige, Salarisindicatie Hoofdverpleegkundige, Bonus Hoofdverpleegkundige, CAO Hoofdverpleegkundige, Brutoloon Hoofdverpleegkundige, Nettoloon Hoofdverpleegkundige, Vakantiedagen Hoofdverpleegkundige, Pensioen Hoofdverpleegkundige.

Competenties, skills & vaardigheden hoofdverpleegkundige

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Leiderschap
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Hoofdverpleegkundige, Vaardigheden Hoofdverpleegkundige, Attitude Hoofdverpleegkundige, Kwalificaties Hoofdverpleegkundige, Competentieprofiel Hoofdverpleegkundige.

Boeken voor het beroep hoofdverpleegkundige

Wil je meer weten over het beroep hoofdverpleegkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoofdverpleegkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoofdverpleegkundige te komen.

De hoofdverpleegkundige | Marc Verschueren

inspirator voor kwaliteitsvolle zorg - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789463441872 | 211 pagina's

De hoofdverpleegkundige 1e druk is een boek van Marc Verschueren uitgegeven bij Uitgeverij Acco. ISBN 9789463441872 Hoofdverpleegkundigen spelen een cruciale rol in de gezondheidszorg. Zij leiden de grootste groep van zorgprofessionals en vormen de centra...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoofdverpleegkundige, Hoofdverpleegkundige ebooks, boek Hoofdverpleegkundige.

Persoonstypen hoofdverpleegkundige

Aan de werkzaamheden van de Hoofdverpleegkundige zitten twee kanten. Aan de ene kant moet de Hoofdverpleegkundige zorg dragen voor de patiënt, hen de zorg bieden die hen toekomt en klaarstaan voor hun wensen en behoeften (Gever). Aan de andere kant moet de Hoofdverpleegkundige een afdeling met verpleegkundigen leiden en hier de verantwoordelijkheid voor dragen (Baas). De Hoofdverpleegkundige moet hierdoor een sterke persoonlijkheid hebben en zowel voor mensen kunnen zorgen als hen goed kunnen aansturen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoofdverpleegkundige, Karakter Hoofdverpleegkundige.

Netwerk hoofdverpleegkundige

De Hoofdverpleegkundige stuurt een team van verpleegkundigen aan en heeft hierdoor veel contact met hen. Ook is er contact met het bestuur over het uit te dragen beleid en met de hoofden van andere afdelingen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoofdverpleegkundige, Medewerkers Hoofdverpleegkundige.

Is het beroep hoofdverpleegkundige iets voor jou?

Zou je graag hoofdverpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoofdverpleegkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoofdverpleegkundige, beroepskeuzetest Hoofdverpleegkundige, beroep Hoofdverpleegkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoofdverpleegkundige

Er is voldoende werk voor de Hoofdverpleegkundige. Meestal begint de Hoofdverpleegkundige als verpleegkundige op een afdeling en groeit later door tot de functie van Hoofdverpleegkundige.

Arbeidsmarktperspectief score hoofdverpleegkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoofdverpleegkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoofdverpleegkundige, Promotie mogelijkheden Hoofdverpleegkundige, Carriere Hoofdverpleegkundige.

Solliciteren op de functie hoofdverpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoofdverpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoofdverpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoofdverpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoofdverpleegkundige, CV Hoofdverpleegkundige, sollicitatie Hoofdverpleegkundige.

Interviews met hoofdverpleegkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoofdverpleegkundige

Vacatures hoofdverpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofdverpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofdverpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Hoofdverpleegkundige heeft de eindverantwoordelijkheid over een verpleegafdeling in een ziekenhuis of medisch centrum. De Hoofdverpleegkundige heeft de leiding over het team van verpleegkundigen en voert daarnaast ook een deel van de uitvoerende verpleegkundige taken uit. De Hoofdverpleegkundige geeft leiding aan de verpleegkundigen, andere medewerkers op de afdeling en aan de stagiaires.

Beoordeling Hoofdverpleegkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoofdverpleegkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoofdverpleegkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep