U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoofdwerktuigkundige

Hoofdwerktuigkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoofdwerktuigkundige? Lees de functieomschrijving.

De Hoofdwerktuigkundige is eindverantwoordelijk voor alle technische installaties aan boord van een schip of voor alle technische installaties in een elektriciteitscentrale. Voor de Hoofdwerktuigkundige wordt ook vaak de afkorting HWTK gebruikt.

Aan boord van een schip is de Hoofdwerktuigkundige meestal een bemanningslid en staat in rang gelijk aan de gezagvoerder (Kapitein).  Zo zijn de salarissen vrijwel altijd overeenkomend, hebben beiden hetzelfde aantal strepen (vier bij de grote vaart) en bewonen ze vrijwel altijd hutten van hetzelfde formaat, die zich vaak naast elkaar bevinden.

Ook is het zo dat als het schip aan wal ligt en de kapitein van boord is, het gezag bij de Hoofdwerktuigkundige ligt. Bij calamiteiten is het dus zo dat de Hoofdwerktuigkundige de commando’s geeft. Doet de eerste Stuurman dat, dan is de Hoofdwerktuigkundige aansprakelijk. In veiligheidssituaties ‘overrulet’ het commando van de Hoofdwerktuigkundige een commando van de eerste Stuurman. Gaat een Stuurman in die situatie tegen het commando van de Hoofdwerktuigkundige in, dan is er zonder meer sprake van een strafbare situatie.

Bij een aantal maatschappijen is het zo dat de Hoofdwerktuigkundige wordt opgevolgd door de eerste Werktuigkundige, daarna de tweede Werktuigkundige enzovoort. Dit om ook in de rangen duidelijk naar voren te laten komen dat de eerste Stuurman in rang gelijk is aan de positie onder de Hoofdwerktuigkundige.

 

Mensen vonden ons op: Job Hoofdwerktuigkundige, Baan Hoofdwerktuigkundige, Hoofdwerktuigkundige Worden, Functie-eisen Hoofdwerktuigkundige, Verantwoordelijkheden Hoofdwerktuigkundige, Functieprofiel Hoofdwerktuigkundige, Wat doet een Hoofdwerktuigkundige, Werken als Hoofdwerktuigkundige.

Hoofdwerktuigkundige worden: Opleiding tot hoofdwerktuigkundige

Om aan de slag te kunnen als Hoofdwerktuigkundige in de scheepvaart is doorgaans een opleiding tot officier-werktuigkundige  aan bijvoorbeeld de Hogere Zeevaartschool gepast. Een andere passende opleiding is de opleiding Scheepvaartwerktuigkundige.

Om in elektriciteits- en energiecentrales aan de slag te kunnen is de HBO opleiding Hoofdwerktuigkundige in Centrales (HWTK) gepast. Deze HBO opleiding is veelal praktijkgericht met veel praktijkcases. Deze HBO opleidingen zijn geen vereiste, ook MBO opleidingen volstaan vaak voor de functie van Hoofdwerktuigkundige.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdwerktuigkundige, Hoofdwerktuigkundige Worden, Opleidingsniveau Hoofdwerktuigkundige, Scholing Hoofdwerktuigkundige, Studie Hoofdwerktuigkundige, Bijscholing Hoofdwerktuigkundige, Omscholing Hoofdwerktuigkundige.

Organisaties waar een hoofdwerktuigkundige doorgaans werkzaam is

De Hoofdwerktuigkundige is werkzaam in de scheepvaart of in een elektriciteits- of energiecentrale. Hier is de Hoofdwerktuigkundige verantwoordelijk voor alle technische installaties. In de scheepvaart werkt de Hoofdwerktuigkundige vaak voor een technisch management die uitgevoerd wordt door de reder of door een extern bedrijf. De Hoofdwerktuigkundige is bijna altijd werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdwerktuigkundige, Hoofdwerktuigkundige Worden, Opleidingsniveau Hoofdwerktuigkundige, Scholing Hoofdwerktuigkundige, Studie Hoofdwerktuigkundige, Bijscholing Hoofdwerktuigkundige, Omscholing Hoofdwerktuigkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoofdwerktuigkundige

Het salaris van een beginnende Hoofdwerktuigkundige ligt rond de 2500 euro en kan oplopen tot ongeveer 3900 euro, afhankelijk van opleiding en ervaring. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie en de branche waar de Hoofdwerktuigkundige werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Hoofdwerktuigkundige, Loon Hoofdwerktuigkundige, Wat verdien je als Hoofdwerktuigkundige, Salarisschaal Hoofdwerktuigkundige, Salarisindicatie Hoofdwerktuigkundige, Bonus Hoofdwerktuigkundige, CAO Hoofdwerktuigkundige, Brutoloon Hoofdwerktuigkundige, Nettoloon Hoofdwerktuigkundige, Vakantiedagen Hoofdwerktuigkundige, Pensioen Hoofdwerktuigkundige.

Competenties, skills & vaardigheden hoofdwerktuigkundige

 • Energie
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Leiderschap
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Hoofdwerktuigkundige, Vaardigheden Hoofdwerktuigkundige, Attitude Hoofdwerktuigkundige, Kwalificaties Hoofdwerktuigkundige, Competentieprofiel Hoofdwerktuigkundige.

Boeken voor het beroep hoofdwerktuigkundige

Wil je meer weten over het beroep hoofdwerktuigkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoofdwerktuigkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoofdwerktuigkundige te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoofdwerktuigkundige, Hoofdwerktuigkundige ebooks, boek Hoofdwerktuigkundige.

Persoonstypen hoofdwerktuigkundige

De Hoofdwerktuigkundige moet analytisch ingesteld zijn en goed inzicht hebben in de technische installaties en alle voorkomende werkzaamheden (Waarnemer). Daarnaast heeft de Hoofdwerktuigkundige vaak ook enkele leidinggevende taken en stuurt andere technici aan (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoofdwerktuigkundige, Karakter Hoofdwerktuigkundige.

Netwerk hoofdwerktuigkundige

De Hoofdwerktuigkundige werkt op een schip met andere technici en draagt vaak verantwoording af aan het technisch management en meer specifiek aan een superintendent. Bij elektriciteits- en energiecentrales werkt de Hoofdwerktuigkundige onder een teamleider en stuurt een team van technici aan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoofdwerktuigkundige, Medewerkers Hoofdwerktuigkundige.

Is het beroep hoofdwerktuigkundige iets voor jou?

Zou je graag hoofdwerktuigkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoofdwerktuigkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoofdwerktuigkundige, beroepskeuzetest Hoofdwerktuigkundige, beroep Hoofdwerktuigkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoofdwerktuigkundige

Er zijn voldoende openstaande vacatures voor de functie van Hoofdwerktuigkundige, zowel in de scheepvaart als in elektriciteits- en energiecentrales.

Arbeidsmarktperspectief score hoofdwerktuigkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoofdwerktuigkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoofdwerktuigkundige, Promotie mogelijkheden Hoofdwerktuigkundige, Carriere Hoofdwerktuigkundige.

Solliciteren op de functie hoofdwerktuigkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoofdwerktuigkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoofdwerktuigkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoofdwerktuigkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoofdwerktuigkundige, CV Hoofdwerktuigkundige, sollicitatie Hoofdwerktuigkundige.

Interviews met hoofdwerktuigkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoofdwerktuigkundige

Vacatures hoofdwerktuigkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofdwerktuigkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofdwerktuigkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Hoofdwerktuigkundige is eindverantwoordelijk voor alle technische installaties aan boord van een schip of voor alle technische installaties in een elektriciteitscentrale. Voor de Hoofdwerktuigkundige wordt ook vaak de afkorting HWTK gebruikt. Aan boord van een schip is de Hoofdwerktuigkundige meestal een bemanningslid en staat in rang gelijk aan de gezagvoerder (Kapitein).

Beoordeling Hoofdwerktuigkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoofdwerktuigkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoofdwerktuigkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo, Salaris lijkt niet helemaal te kloppen. Dit ligt normaal zeker rond de 9.000-10.000 euro per maand.

Door: gaatjeniksaan

Klopt helemaal, je werkt zo'n 6 maanden per jaar en zo'n 6 maanden per jaar heb je verlof  (2maanden op en 2 maanden af). In die 6 maanden per jaar dat je werkt verdien je dus gelijk voor het hele jaar. Dus in 1 maand verdien je geld voor 2 maanden.

Door: Okko

Ik vaar al een behoorlijke tijdje als HWTK bij een beter betalende rederij met al m.n anniciteiten en dan lees ik hierboven maandsalaris 9 a 10 k per maand.

Zou dan graag willen weten bij welke club dat is ,mischien club met grote

LPG tankers en zeker ieder rederij heeft geen 1 op 1 af verlof systeem.

Door: Yowy

Nog even een extra reactie op mijn vorige .salaris per maand ,dus per

vaar maand 9 a 10 k en in verlof 9 a 10 k (anders is het de helft)

Door: Yowy

Reageer op dit beroep