U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoogleraar Geschiedenis

Hoogleraar Geschiedenis worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoogleraar Geschiedenis? Lees de functieomschrijving.

 

Als hoogleraar geschiedenis doceer je een vak binnen de studie geschiedenis.  Vaak geeft de hoogleraar geschiedenis colleges aan een universiteit waar deze studie genoten kan worden. Tevens begeleidt de hoogleraar geschiedenis werkgroepen binnen deze studie. Voor het geven van colleges dient de hoogleraar geschiedenis deze zeer goed voor te bereiden. De colleges worden gegeven aan grote groepen mensen en dienen niet alleen inhoudelijk goed te zijn maar ook geïllustreerd en ondersteund te worden door een goede presentatie. Hiervoor kan de hoogleraar geschiedenis bijvoorbeeld een powerpointsheets gebruiken.

Voor het begeleiden van de werkgroepen is het belangrijk dat de hoogleraar geschiedenis de stof goed doorneemt die wordt behandeld in de les. Verder kijkt de hoogleraar geschiedenis eventuele papers en/of tentamens na die de desbetreffende werkgroep maakt. De hoogleraar geschiedenis neemt dus ook vaak werk mee naar huis. Verder is het belangrijk dat de hoogleraar geschiedenis op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen die zich binnen het vak van geschiedenis voordoen.  Er wordt dus wel van de hoogleraar geschiedenis verwacht dat deze zich veel inleest tijdens maar ook naast de werkuren. 

Mensen vonden ons op: Job Hoogleraar Geschiedenis, Baan Hoogleraar Geschiedenis, Hoogleraar Geschiedenis Worden, Functie-eisen Hoogleraar Geschiedenis, Verantwoordelijkheden Hoogleraar Geschiedenis, Functieprofiel Hoogleraar Geschiedenis, Wat doet een Hoogleraar Geschiedenis, Werken als Hoogleraar Geschiedenis.

Hoogleraar Geschiedenis worden: Opleiding tot hoogleraar Geschiedenis

 

Om hoogleraar geschiedenis moet je in eerste instantie de opleiding geschiedenis volgen. Dit kan aan verschillende universiteiten in Nederland. Deze studie duurt vier jaar en om deze studie te volgen is een diploma voortgezet wetenschappelijk onderwijs  (VWO) een vereiste. Na de studie van geschiedenis te hebben afgerond kan een afgestudeerde student vele kanten op. Hij/zij kan het beroepsleven ingaan maar kan er ook voor kiezen om werkzaam te blijven aan een universiteit. Een toekomstige hoogleraar geschiedenis zou bijvoorbeeld kunnen assisteren in werkgroepen aan de desbetreffende universiteit om zo ervaring op te doen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de toekomstige hoogleraar geschiedenis gaat promoveren. De hoogleraar geschiedenis moet hier voor een promotieonderzoek schrijven dat moet worden beoordeeld door andere hoogleraren binnen geschiedenis. Als de persoon in kwestie op deze manier een onderzoek heeft verricht en iets heeft toegevoegd aan het vak geschiedenis, dan is hij/zij bekwaam om te doceren aan de universiteit.  Uiteraard kan de hoogleraar geschiedenis nog vaker promoveren. Hoe vaker een hoogleraar geschiedenis promoveert, des te hoger in aanzien de leraar in kwestie staat. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoogleraar Geschiedenis, Hoogleraar Geschiedenis Worden, Opleidingsniveau Hoogleraar Geschiedenis, Scholing Hoogleraar Geschiedenis, Studie Hoogleraar Geschiedenis, Bijscholing Hoogleraar Geschiedenis, Omscholing Hoogleraar Geschiedenis.

Organisaties waar een hoogleraar Geschiedenis doorgaans werkzaam is

 

De hoogleraar geschiedenis zal doorgaans op een universiteit lesgeven en dus niet werkzaam zijn bij een profit organisatie. Echter, als de hoogleraar geschiedenis met zijn of haar kennis werk zoekt binnen commerciële bedrijven en hier bijvoorbeeld cursussen geeft dan zal het wel meer de kant opgaan van een profit organisatie. Dit komt alleen vrij weinig voor. Meestal blijft een hoogleraar geschiedenis werkzaam binnen het vakgebied aan een universiteit. Of in het doceren of in het schrijven van wetenschappelijke artikelen en proefschriften.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoogleraar Geschiedenis, Hoogleraar Geschiedenis Worden, Opleidingsniveau Hoogleraar Geschiedenis, Scholing Hoogleraar Geschiedenis, Studie Hoogleraar Geschiedenis, Bijscholing Hoogleraar Geschiedenis, Omscholing Hoogleraar Geschiedenis.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoogleraar Geschiedenis

 

Het salaris van de hoogleraar geschiedenis kan verschillend zijn. Het hangt er ten eerste van af hoeveel uren per week de hoogleraar geschiedenis les geeft aan de universiteit. Tevens hangt het ervan af hoe intensief de uren zijn die de hoogleraar geschiedenis doceert. Zo is het geven van hoorcolleges intensiever dan het begeleiden van een werkgroep. Daar komt bij dat er veel voorbereidings tijd  aan het geven van een collega vooraf gaat. Ook hangt het ervan af hoeveel ervaring de hoogleraar geschiedenis heeft in het les geven, hoe lang de hoogleraar geschiedenis al aan de universiteit doceert en hoe vaak de hoogleraar geschiedenis is gepromoveerd. 

Mensen vonden ons op: Salaris Hoogleraar Geschiedenis, Loon Hoogleraar Geschiedenis, Wat verdien je als Hoogleraar Geschiedenis, Salarisschaal Hoogleraar Geschiedenis, Salarisindicatie Hoogleraar Geschiedenis, Bonus Hoogleraar Geschiedenis, CAO Hoogleraar Geschiedenis, Brutoloon Hoogleraar Geschiedenis, Nettoloon Hoogleraar Geschiedenis, Vakantiedagen Hoogleraar Geschiedenis, Pensioen Hoogleraar Geschiedenis.

Competenties, skills & vaardigheden hoogleraar geschiedenis

 • Discipline
 • Kritisch
 • Motiveren
 • Presenteren
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Hoogleraar Geschiedenis, Vaardigheden Hoogleraar Geschiedenis, Attitude Hoogleraar Geschiedenis, Kwalificaties Hoogleraar Geschiedenis, Competentieprofiel Hoogleraar Geschiedenis.

Boeken voor het beroep hoogleraar geschiedenis

Wil je meer weten over het beroep hoogleraar geschiedenis? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoogleraar geschiedenis bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoogleraar geschiedenis te komen.

Geld, ijdelheid en hormonen | Peter Jan Knegtmans

Ernst Laqueur (1880-1947), hoogleraar en ondernemer - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089533623 | 252 pagina's

Na de Tweede Wereldoorlog ging in Nederlands-Indië de strijd door, nu voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Toen die eenmaal een feit was, verdween de Nederlands-Indische gemeenschap uit Indonesië naar het voor velen onbekende vaderland, Nederland. Na ...

Een beetje opstandigheid | Patricia Faasse

Johanna Westerdijk. De eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045025773 | 352 pagina's

Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar was géén gejaagde, zenuwzieke en gecompliceerde vrouw, constateerde een krant in 1917 met enige verbazing. Buitengewoon was ze, in meer dan één opzicht. Met haar bulderende lach, haar liefde voor partijtjes, drank ...

Ad fontes | Verloren B.V., Uitgeverij

opstellen aangeboden aan prof. dr. C. van de kieft ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar in de middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789065502025 | 479 pagina's

Inhoud: A. DEMYTTENAERE, Clovis en de Kanaänieten. Het heilshistorisch perspectief van Gregorius van Tours E.J. HARENBERG, De homines franci uit de Codex Laureshamensis D.P. BLOK, De schenking van het ius forestense in Drente aan de bisschop van Utrecht (...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoogleraar Geschiedenis, Hoogleraar Geschiedenis ebooks, boek Hoogleraar Geschiedenis.

Persoonstypen hoogleraar Geschiedenis

 

De hoogleraar geschiedenis moet overwicht hebben. De hoogleraar in kwestie moet voor volle zalen durven spreken en de aandacht winnen van vele studenten. Daarvoor is het belangrijk dat de hoogleraar geschiedenis leiding kan geven en op zich kan nemen. Tevens moet de hoogleraar geschiedenis vooral in werkgroepen waarin de hoogleraar doceert een goede waarnemer zijn. De hoogleraar moet in staat zijn om in een groep studenten elke individuele student op waarde te schatten en indien nodig extra aandacht te kunnen geven. Het is dus belangrijk dat de hoogleraar geschiedenis aandacht heeft voor elke leerling afzonderlijk.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoogleraar Geschiedenis, Karakter Hoogleraar Geschiedenis.

Netwerk hoogleraar Geschiedenis

 

Ten eerste heeft de hoogleraar geschiedenis veel te maken met studenten. Er bestaat op een universiteit en zeker binnen de werkgroepen ook veel interactie tussen de hoogleraar geschiedenis en zijn of haar pupillen. Studenten worden ook getraind om veel na te denken en met vragen naar de hoogleraar geschiedenis te komen. Tevens heeft de hoogleraar geschiedenis veel contact met andere hoogleraren binnen de studie geschiedenis. Er wordt veel overleg gepleegd over tentamens, resultaten, colleges en de te doceren stof. Via het netwerk van collega´s komt de hoogleraar geschiedenis dan ook aan zijn-haar uren. Er wordt binnen het team gekeken hoeveel leraren er zijn binnen het vakgebied en elke hoogleraar krijgt een aantal uren. Mocht het zo zijn dat de hoogleraar geschiedenis niet aan genoeg uren kan komen binnen een bepaalde universiteit dan kan er contact op worden genomen met andere universiteiten in Nederland en in het speciaal met het vakgebied geschiedenis. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoogleraar Geschiedenis, Medewerkers Hoogleraar Geschiedenis.

Is het beroep hoogleraar Geschiedenis iets voor jou?

Zou je graag hoogleraar Geschiedenis willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoogleraar Geschiedenis bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoogleraar Geschiedenis, beroepskeuzetest Hoogleraar Geschiedenis, beroep Hoogleraar Geschiedenis kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoogleraar Geschiedenis

 

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden voor een hoogleraar geschiedenis. De hoogleraar geschiedenis begint na zijn of haar eerste promotie met doceren aan een universiteit. Maar als de hoogleraar geschiedenis na een aantal jaar weer een nieuw proefschrift schrijft dat bijvoorbeeld gepubliceerd wordt in een wetenschappelijk blad dan zal het aanzien en het salaris van de hoogleraar geschiedenis in kwestie groeien. Ook is het heel erg goed voor de carrière van de hoogleraar geschiedenis om te promoveren aan een universiteit in het buitenland. Hoe meer onderzoeken en proefschriften de hoogleraar geschiedenis schrijft, hoe meer de hoogleraar weet en daar gaat het binnen een wetenschappelijk vakgebied om. De hoogleraar geschiedenis heeft dus zelf in de hand in hoeverre hij of zij dit aanzien wil vergroten na de eerste promotie. 

Arbeidsmarktperspectief score hoogleraar Geschiedenis

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoogleraar Geschiedenis. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoogleraar Geschiedenis, Promotie mogelijkheden Hoogleraar Geschiedenis, Carriere Hoogleraar Geschiedenis.

Solliciteren op de functie hoogleraar Geschiedenis

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoogleraar Geschiedenis dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoogleraar Geschiedenis belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoogleraar Geschiedenis. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoogleraar Geschiedenis, CV Hoogleraar Geschiedenis, sollicitatie Hoogleraar Geschiedenis.

Interviews met hoogleraar Geschiedenis

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures hoogleraar geschiedenis

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoogleraar Geschiedenis? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoogleraar Geschiedenis. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als hoogleraar geschiedenis doceer je een vak binnen de studie geschiedenis.  Vaak geeft de hoogleraar geschiedenis colleges aan een universiteit waar deze studie genoten kan worden. Tevens begeleidt de hoogleraar geschiedenis werkgroepen binnen deze studie.

Beoordeling Hoogleraar Geschiedenis

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoogleraar Geschiedenis' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoogleraar Geschiedenis

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep