U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoogleraar Psychologie

Hoogleraar Psychologie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoogleraar Psychologie? Lees de functieomschrijving.

 

Als hoogleraar Psychologie doceer je een vak binnen de studie Psychologie.  Vaak geeft de hoogleraar Psychologie colleges aan een universiteit waar deze studie genoten kan worden. Tevens begeleidt de hoogleraar Psychologie werkgroepen binnen deze studie. Voor het geven van colleges dient de hoogleraar Psychologie deze zeer goed voor te bereiden. De colleges worden gegeven aan grote groepen mensen en dienen niet alleen inhoudelijk goed te zijn maar ook geïllustreerd en ondersteund te worden door een goede presentatie. Hiervoor kan de hoogleraar Psychologie bijvoorbeeld een powerpointsheets gebruiken.

Voor het begeleiden van de werkgroepen is het belangrijk dat de hoogleraar Psychologie de stof goed doorneemt die wordt behandeld in de les. Verder kijkt de hoogleraar Psychologie eventuele papers en/of tentamens na die de desbetreffende werkgroep maakt. De hoogleraar Psychologie neemt dus ook vaak werk mee naar huis. Verder is het belangrijk dat de hoogleraar Psychologie op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen die zich binnen het vak van Psychologie voordoen.  Er wordt dus wel van de hoogleraar Psychologie verwacht dat deze zich veel inleest tijdens maar ook naast de werkuren.

 

 

Mensen vonden ons op: Job Hoogleraar Psychologie, Baan Hoogleraar Psychologie, Hoogleraar Psychologie Worden, Functie-eisen Hoogleraar Psychologie, Verantwoordelijkheden Hoogleraar Psychologie, Functieprofiel Hoogleraar Psychologie, Wat doet een Hoogleraar Psychologie, Werken als Hoogleraar Psychologie.

Hoogleraar Psychologie worden: Opleiding tot hoogleraar Psychologie

 

Om hoogleraar Psychologie moet je in eerste instantie de opleiding Psychologie volgen. Dit kan aan verschillende universiteiten in Nederland. Deze studie duurt vier jaar en om deze studie te volgen is een diploma voortgezet wetenschappelijk onderwijs  (VWO) een vereiste. Na de studie van Psychologie te hebben afgerond kan een afgestudeerde student vele kanten op. Hij/zij kan het beroepsleven ingaan maar kan er ook voor kiezen om werkzaam te blijven aan een universiteit. Een toekomstige hoogleraar Psychologie zou bijvoorbeeld kunnen assisteren in werkgroepen aan de desbetreffende universiteit om zo ervaring op te doen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de toekomstige hoogleraar Psychologie gaat promoveren. De hoogleraar Psychologie moet hier voor een promotieonderzoek schrijven dat moet worden beoordeeld door andere hoogleraren binnen Psychologie. Als de persoon in kwestie op deze manier een onderzoek heeft verricht en iets heeft toegevoegd aan het vak Psychologie, dan is hij/zij bekwaam om te doceren aan de universiteit.  Uiteraard kan de hoogleraar Psychologie nog vaker promoveren. Hoe vaker een hoogleraar Psychologie promoveert, des te hoger in aanzien de leraar in kwestie staat. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoogleraar Psychologie, Hoogleraar Psychologie Worden, Opleidingsniveau Hoogleraar Psychologie, Scholing Hoogleraar Psychologie, Studie Hoogleraar Psychologie, Bijscholing Hoogleraar Psychologie, Omscholing Hoogleraar Psychologie.

Organisaties waar een hoogleraar Psychologie doorgaans werkzaam is

 

De hoogleraar Psychologie zal doorgaans op een universiteit lesgeven en dus niet werkzaam zijn bij een profit organisatie. Echter, als de hoogleraar Psychologie met zijn of haar kennis werk zoekt binnen commerciële bedrijven en hier bijvoorbeeld cursussen geeft dan zal het wel meer de kant opgaan van een profit organisatie. Dit komt alleen vrij weinig voor. Meestal blijft een hoogleraar Psychologie werkzaam binnen het vakgebied aan een universiteit. Of in het doceren of in het schrijven van wetenschappelijke artikelen en proefschriften. 

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoogleraar Psychologie, Hoogleraar Psychologie Worden, Opleidingsniveau Hoogleraar Psychologie, Scholing Hoogleraar Psychologie, Studie Hoogleraar Psychologie, Bijscholing Hoogleraar Psychologie, Omscholing Hoogleraar Psychologie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoogleraar Psychologie

 

Het salaris van de hoogleraar Psychologie kan verschillend zijn. Het hangt er ten eerste van af hoeveel uren per week de hoogleraar Psychologie les geeft aan de universiteit. Tevens hangt het ervan af hoe intensief de uren zijn die de hoogleraar Psychologie doceert. Zo is het geven van hoorcolleges intensiever dan het begeleiden van een werkgroep. Daar komt bij dat er veel voorbereidings tijd  aan het geven van een collega vooraf gaat. Ook hangt het ervan af hoeveel ervaring de hoogleraar Psychologie heeft in het les geven, hoe lang de hoogleraar Psychologie al aan de universiteit doceert en hoe vaak de hoogleraar Psychologie is gepromoveerd. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Hoogleraar Psychologie, Loon Hoogleraar Psychologie, Wat verdien je als Hoogleraar Psychologie, Salarisschaal Hoogleraar Psychologie, Salarisindicatie Hoogleraar Psychologie, Bonus Hoogleraar Psychologie, CAO Hoogleraar Psychologie, Brutoloon Hoogleraar Psychologie, Nettoloon Hoogleraar Psychologie, Vakantiedagen Hoogleraar Psychologie, Pensioen Hoogleraar Psychologie.

Competenties, skills & vaardigheden hoogleraar psychologie

 • Discipline
 • Kritisch
 • Coachen
 • Presenteren
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Hoogleraar Psychologie, Vaardigheden Hoogleraar Psychologie, Attitude Hoogleraar Psychologie, Kwalificaties Hoogleraar Psychologie, Competentieprofiel Hoogleraar Psychologie.

Boeken voor het beroep hoogleraar psychologie

Wil je meer weten over het beroep hoogleraar psychologie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoogleraar psychologie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoogleraar psychologie te komen.

Kroniek van de Nederlandstalige ontwikkelingspsychologie | Jaap Bos

de autobiografieën van haar hoogleraar - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789088500718 | 420 pagina's

Kroniek van de Nederlandstalige ontwikkelingspsychologie 1e druk is een boek van Jaap Bos uitgegeven bij Uitgeverij S.W.P. B.V.. ISBN 9789088500718 De ontwikkelingspsychologie in Nederland heeft een korte geschiedenis en een rijk verleden. Verzelfstandigi...

Van zacht begrip naar hard getal | M. Sprangers

rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de Medische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam op donderdag 29 september 2005 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789056294151 | 27 pagina's

Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de Medische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam op donderdag 29 september 2005...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoogleraar Psychologie, Hoogleraar Psychologie ebooks, boek Hoogleraar Psychologie.

Persoonstypen hoogleraar Psychologie

 

De hoogleraar Psychologie moet overwicht hebben. De hoogleraar in kwestie moet voor volle zalen durven spreken en de aandacht winnen van vele studenten. Daarvoor is het belangrijk dat de hoogleraar Psychologie leiding kan geven en op zich kan nemen. Tevens moet de hoogleraar Psychologie vooral in werkgroepen waarin de hoogleraar doceert een goede waarnemer zijn. De hoogleraar moet in staat zijn om in een groep studenten elke individuele student op waarde te schatten en indien nodig extra aandacht te kunnen geven. Het is dus belangrijk dat de hoogleraar Psychologie aandacht heeft voor elke leerling afzonderlijk.

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoogleraar Psychologie, Karakter Hoogleraar Psychologie.

Netwerk hoogleraar Psychologie

 

Ten eerste heeft de hoogleraar Psychologie veel te maken met studenten. Er bestaat op een universiteit en zeker binnen de werkgroepen ook veel interactie tussen de hoogleraar Psychologie en zijn of haar pupillen. Studenten worden ook getraind om veel na te denken en met vragen naar de hoogleraar Psychologie te komen. Tevens heeft de hoogleraar Psychologie veel contact met andere hoogleraren binnen de studie Psychologie. Er wordt veel overleg gepleegd over tentamens, resultaten, colleges en de te doceren stof. Via het netwerk van collega´s komt de hoogleraar Psychologie dan ook aan zijn-haar uren. Er wordt binnen het team gekeken hoeveel leraren er zijn binnen het vakgebied en elke hoogleraar krijgt een aantal uren. Mocht het zo zijn dat de hoogleraar Psychologie niet aan genoeg uren kan komen binnen een bepaalde universiteit dan kan er contact op worden genomen met andere universiteiten in Nederland en in het speciaal met het vakgebied Psychologie. 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoogleraar Psychologie, Medewerkers Hoogleraar Psychologie.

Is het beroep hoogleraar Psychologie iets voor jou?

Zou je graag hoogleraar Psychologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoogleraar Psychologie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoogleraar Psychologie, beroepskeuzetest Hoogleraar Psychologie, beroep Hoogleraar Psychologie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoogleraar Psychologie

 

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden voor een hoogleraar Psychologie. De hoogleraar Psychologie begint na zijn of haar eerste promotie met doceren aan een universiteit. Maar als de hoogleraar Psychologie na een aantal jaar weer een nieuw proefschrift schrijft dat bijvoorbeeld gepubliceerd wordt in een wetenschappelijk blad dan zal het aanzien en het salaris van de hoogleraar Psychologie in kwestie groeien. Ook is het heel erg goed voor de carrière van de hoogleraar Psychologie om te promoveren aan een universiteit in het buitenland. Hoe meer onderzoeken en proefschriften de hoogleraar Psychologie schrijft, hoe meer de hoogleraar weet en daar gaat het binnen een wetenschappelijk vakgebied om. De hoogleraar Psychologie heeft dus zelf in de hand in hoeverre hij of zij dit aanzien wil vergroten na de eerste promotie. 

 

Arbeidsmarktperspectief score hoogleraar Psychologie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoogleraar Psychologie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoogleraar Psychologie, Promotie mogelijkheden Hoogleraar Psychologie, Carriere Hoogleraar Psychologie.

Solliciteren op de functie hoogleraar Psychologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoogleraar Psychologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoogleraar Psychologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoogleraar Psychologie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoogleraar Psychologie, CV Hoogleraar Psychologie, sollicitatie Hoogleraar Psychologie.

Interviews met hoogleraar Psychologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoogleraar Psychologie

Vacatures hoogleraar psychologie

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoogleraar Psychologie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoogleraar Psychologie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als hoogleraar Psychologie doceer je een vak binnen de studie Psychologie.  Vaak geeft de hoogleraar Psychologie colleges aan een universiteit waar deze studie genoten kan worden. Tevens begeleidt de hoogleraar Psychologie werkgroepen binnen deze studie.

Beoordeling Hoogleraar Psychologie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoogleraar Psychologie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoogleraar Psychologie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep