U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoogleraar Sociologie

Hoogleraar Sociologie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoogleraar Sociologie? Lees de functieomschrijving.

 

Als hoogleraar sociologie doceer je een vak binnen de studie sociologie.  Vaak geeft de hoogleraar sociologie colleges aan een universiteit waar deze studie genoten kan worden. Tevens begeleidt de hoogleraar sociologie werkgroepen binnen deze studie. Voor het geven van colleges dient de hoogleraar sociologie deze zeer goed voor te bereiden. De colleges worden gegeven aan grote groepen mensen en dienen niet alleen inhoudelijk goed te zijn maar ook geïllustreerd en ondersteund te worden door een goede presentatie. Hiervoor kan de hoogleraar sociologie bijvoorbeeld een powerpointsheets gebruiken.

Voor het begeleiden van de werkgroepen is het belangrijk dat de hoogleraar sociologie de stof goed doorneemt die wordt behandeld in de les. Verder kijkt de hoogleraar sociologie eventuele papers en/of tentamens na die de desbetreffende werkgroep maakt. De hoogleraar sociologie neemt dus ook vaak werk mee naar huis. Verder is het belangrijk dat de hoogleraar sociologie op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen die zich binnen het vak van sociologie voordoen.  Er wordt dus wel van de hoogleraar sociologie verwacht dat deze zich veel inleest tijdens maar ook naast de werkuren. 

Mensen vonden ons op: Job Hoogleraar Sociologie, Baan Hoogleraar Sociologie, Hoogleraar Sociologie Worden, Functie-eisen Hoogleraar Sociologie, Verantwoordelijkheden Hoogleraar Sociologie, Functieprofiel Hoogleraar Sociologie, Wat doet een Hoogleraar Sociologie, Werken als Hoogleraar Sociologie.

Hoogleraar Sociologie worden: Opleiding tot hoogleraar Sociologie

 

Om hoogleraar sociologie moet je in eerste instantie de opleiding sociologie volgen. Dit kan aan verschillende universiteiten in Nederland. Deze studie duurt vier jaar en om deze studie te volgen is een diploma voortgezet wetenschappelijk onderwijs  (VWO) een vereiste. Na de studie van sociologie te hebben afgerond kan een afgestudeerde student vele kanten op. Hij/zij kan het beroepsleven ingaan maar kan er ook voor kiezen om werkzaam te blijven aan een universiteit. Een toekomstige hoogleraar sociologie zou bijvoorbeeld kunnen assisteren in werkgroepen aan de desbetreffende universiteit om zo ervaring op te doen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de toekomstige hoogleraar sociologie gaat promoveren. De hoogleraar sociologie moet hier voor een promotieonderzoek schrijven dat moet worden beoordeeld door andere hoogleraren binnen sociologie. Als de persoon in kwestie op deze manier een onderzoek heeft verricht en iets heeft toegevoegd aan het vak sociologie, dan is hij/zij bekwaam om te doceren aan de universiteit.  Uiteraard kan de hoogleraar sociologie nog vaker promoveren. Hoe vaker een hoogleraar sociologie promoveert, des te hoger in aanzien de leraar in kwestie staat. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoogleraar Sociologie, Hoogleraar Sociologie Worden, Opleidingsniveau Hoogleraar Sociologie, Scholing Hoogleraar Sociologie, Studie Hoogleraar Sociologie, Bijscholing Hoogleraar Sociologie, Omscholing Hoogleraar Sociologie.

Organisaties waar een hoogleraar Sociologie doorgaans werkzaam is

 

De hoogleraar sociologie zal doorgaans op een universiteit lesgeven en dus niet werkzaam zijn bij een profit organisatie. Echter, als de hoogleraar sociologie met zijn of haar kennis werk zoekt binnen commerciële bedrijven en hier bijvoorbeeld cursussen geeft dan zal het wel meer de kant opgaan van een profit organisatie. Dit komt alleen vrij weinig voor. Meestal blijft een hoogleraar sociologie werkzaam binnen het vakgebied aan een universiteit. Of in het doceren of in het schrijven van wetenschappelijke artikelen en proefschriften. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoogleraar Sociologie, Hoogleraar Sociologie Worden, Opleidingsniveau Hoogleraar Sociologie, Scholing Hoogleraar Sociologie, Studie Hoogleraar Sociologie, Bijscholing Hoogleraar Sociologie, Omscholing Hoogleraar Sociologie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoogleraar Sociologie

 

Het salaris van de hoogleraar sociologie kan verschillend zijn. Het hangt er ten eerste van af hoeveel uren per week de hoogleraar sociologie les geeft aan de universiteit. Tevens hangt het ervan af hoe intensief de uren zijn die de hoogleraar sociologie doceert. Zo is het geven van hoorcolleges intensiever dan het begeleiden van een werkgroep. Daar komt bij dat er veel voorbereidings tijd  aan het geven van een collega vooraf gaat. Ook hangt het ervan af hoeveel ervaring de hoogleraar sociologie heeft in het les geven, hoe lang de hoogleraar sociologie al aan de universiteit doceert en hoe vaak de hoogleraar sociologie is gepromoveerd. 

Mensen vonden ons op: Salaris Hoogleraar Sociologie, Loon Hoogleraar Sociologie, Wat verdien je als Hoogleraar Sociologie, Salarisschaal Hoogleraar Sociologie, Salarisindicatie Hoogleraar Sociologie, Bonus Hoogleraar Sociologie, CAO Hoogleraar Sociologie, Brutoloon Hoogleraar Sociologie, Nettoloon Hoogleraar Sociologie, Vakantiedagen Hoogleraar Sociologie, Pensioen Hoogleraar Sociologie.

Competenties, skills & vaardigheden hoogleraar sociologie

 • Discipline
 • Kritisch
 • Motiveren
 • Presenteren
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Hoogleraar Sociologie, Vaardigheden Hoogleraar Sociologie, Attitude Hoogleraar Sociologie, Kwalificaties Hoogleraar Sociologie, Competentieprofiel Hoogleraar Sociologie.

Boeken voor het beroep hoogleraar sociologie

Wil je meer weten over het beroep hoogleraar sociologie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoogleraar sociologie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoogleraar sociologie te komen.

Over kansen, competenties en cohesie | Rie Bosman

opstellen bij het afscheid van Jules Peschar als hoogleraar sociologie - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789023242567 | 119 pagina's

In dit boek maken de auteurs de balans op van drie decennia onderwijssociologie. De onderwijssociologie werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw groot met onderzoek naar ongelijke onderwijskansen. Geheel in lijn met het optimisme van de maakbare samen...

Liever een simpel model | H. van der Maas

rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de analyse en modellering van niet-lineaire psychologische processen in de ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam op vrijdag 28 mei 2004 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789056293543 | 26 pagina's

Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de analyse en modellering van niet-lineaire psychologische processen in de ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam op vrijdag 28 mei 2004...

Nieuwe Romeinsen | E.A. Hemelrijk

rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam op donderdag 29 mei 2008 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789056295288 | 27 pagina's

Oratie UvA Geschiedenis van 29 mei 2008 Ons beeld van Romeinse vrouwen is sterk bepaald door de literaire bronnen - waaronder de geschiedschrijving - die zich vooral richten op vrouwen in Rome, stelt Emily Hemelrijk in haar oratie. Keizerinnen en vrouwen ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoogleraar Sociologie, Hoogleraar Sociologie ebooks, boek Hoogleraar Sociologie.

Persoonstypen hoogleraar Sociologie

 

De hoogleraar sociologie moet overwicht hebben. De hoogleraar in kwestie moet voor volle zalen durven spreken en de aandacht winnen van vele studenten. Daarvoor is het belangrijk dat de hoogleraar sociologie leiding kan geven en op zich kan nemen. Tevens moet de hoogleraar sociologie vooral in werkgroepen waarin de hoogleraar doceert een goede waarnemer zijn. De hoogleraar moet in staat zijn om in een groep studenten elke individuele student op waarde te schatten en indien nodig extra aandacht te kunnen geven. Het is dus belangrijk dat de hoogleraar sociologie aandacht heeft voor elke leerling afzonderlijk.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoogleraar Sociologie, Karakter Hoogleraar Sociologie.

Netwerk hoogleraar Sociologie

 

Ten eerste heeft de hoogleraar sociologie veel te maken met studenten. Er bestaat op een universiteit en zeker binnen de werkgroepen ook veel interactie tussen de hoogleraar sociologie en zijn of haar pupillen. Studenten worden ook getraind om veel na te denken en met vragen naar de hoogleraar sociologie te komen. Tevens heeft de hoogleraar sociologie veel contact met andere hoogleraren binnen de studie sociologie. Er wordt veel overleg gepleegd over tentamens, resultaten, colleges en de te doceren stof. Via het netwerk van collega´s komt de hoogleraar sociologie dan ook aan zijn-haar uren. Er wordt binnen het team gekeken hoeveel leraren er zijn binnen het vakgebied en elke hoogleraar krijgt een aantal uren. Mocht het zo zijn dat de hoogleraar sociologie niet aan genoeg uren kan komen binnen een bepaalde universiteit dan kan er contact op worden genomen met andere universiteiten in Nederland en in het speciaal met het vakgebied sociologie. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoogleraar Sociologie, Medewerkers Hoogleraar Sociologie.

Is het beroep hoogleraar Sociologie iets voor jou?

Zou je graag hoogleraar Sociologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoogleraar Sociologie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoogleraar Sociologie, beroepskeuzetest Hoogleraar Sociologie, beroep Hoogleraar Sociologie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoogleraar Sociologie

 

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden voor een hoogleraar sociologie. De hoogleraar sociologie begint na zijn of haar eerste promotie met doceren aan een universiteit. Maar als de hoogleraar sociologie na een aantal jaar weer een nieuw proefschrift schrijft dat bijvoorbeeld gepubliceerd wordt in een wetenschappelijk blad dan zal het aanzien en het salaris van de hoogleraar sociologie in kwestie groeien. Ook is het heel erg goed voor de carrière van de hoogleraar sociologie om te promoveren aan een universiteit in het buitenland. Hoe meer onderzoeken en proefschriften de hoogleraar sociologie schrijft, hoe meer de hoogleraar weet en daar gaat het binnen een wetenschappelijk vakgebied om. De hoogleraar sociologie heeft dus zelf in de hand in hoeverre hij of zij dit aanzien wil vergroten na de eerste promotie. 

Arbeidsmarktperspectief score hoogleraar Sociologie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoogleraar Sociologie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoogleraar Sociologie, Promotie mogelijkheden Hoogleraar Sociologie, Carriere Hoogleraar Sociologie.

Solliciteren op de functie hoogleraar Sociologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoogleraar Sociologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoogleraar Sociologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoogleraar Sociologie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoogleraar Sociologie, CV Hoogleraar Sociologie, sollicitatie Hoogleraar Sociologie.

Interviews met hoogleraar Sociologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures hoogleraar sociologie

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoogleraar Sociologie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoogleraar Sociologie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als hoogleraar sociologie doceer je een vak binnen de studie sociologie.  Vaak geeft de hoogleraar sociologie colleges aan een universiteit waar deze studie genoten kan worden. Tevens begeleidt de hoogleraar sociologie werkgroepen binnen deze studie.

Beoordeling Hoogleraar Sociologie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoogleraar Sociologie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoogleraar Sociologie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep