Horecaondernemer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Horecaondernemer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Horecaondernemer worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Horecaondernemer? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Horecaondernemer goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Horecaondernemer?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Horecaondernemer wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Horecaondernemer.

Alles over hoe je Horecaondernemer kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Horecaondernemer?

Om Horecaondernemer te worden kun je de opleiding Horecaondernemer/-manager (MBO niveau 4) volgen. Het accent ligt bij deze opleiding op toezichthoudende managementtaken. Doel van deze opleiding is om ervoor te zorgen dat afgestudeerden in staat zijn zelf een horecaonderneming te starten.

In de praktijk blijkt echter dat veel Horecaondernemers een andere weg hebben gevolgd. Praktijkervaring is een belangrijk aspect bij het opzetten van een horecaonderneming. Horecaondernemers zijn vaak zelf begonnen in een andere functie bij een horecabedrijf waar zij de nodige ervaring hebben opgedaan. Een ondernemer moet ook kennis hebben van van de financiële aspecten van een onderneming.

Een andere geschikte opleiding is Hoger Hotelonderwijs (HBO). Dit is een brede, internationaal georiënteerde managementopleiding op horecagebied. Ook hierbij ligt de nadruk op managementtaken.

Welke vaardigheden heb je nodig om Horecaondernemer te worden?

Om Horecaondernemer te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Horecaondernemer zijn Cijfermatigheid, Onderhandelen en Rekenvaardigheid. Ook zijn Besluitvaardigheid, Delegeren en Motiveren belangrijke vaardigheden als je Horecaondernemer wilt worden. Verder zijn Ambitie, Doorzettingsvermogen en Durf ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Horecaondernemer te worden?

Als je Horecaondernemer wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Horecaondernemer

  • Financieel bewustzijn
  • Leiderschap
  • Ondernemerschap
  • Plannen en organiseren
  • Samenwerken

Welke eigenschappen heb je nodig om Horecaondernemer te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Horecaondernemer te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Trouw, Integriteit en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Horecaondernemer worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Horecaondernemer. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Horecaondernemer zijn de Baas en de Loyalist.

Wanneer een Horecaondernemer een groot bedrijf heeft zal er (veel) personeel in dienst zijn. Hiervoor zijn leidinggevende competenties belangrijk. De H orecaondernemer is eindverantwoordelijke voor het reilen en zeilen van zijn onderneming. Het is dus belangrijk dat de ondernemer zijn personeel in goede banen leidt en aanspoort om goede resultaten te bereiken. Hij heeft een stabiele, sterke en besluitvaardige persoonlijkheid. Ook is hij sterk en rechtvaardig (Baas).

De Horecaondernemer heeft verder een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is een doorzetter. Om de onderneming in goede banen te leiden is een groot verantwoordelijkheidsgevoel niet onbelangrijk. De winst van de onderneming is immers de winst van de Horecaondernemer zelf (Loyalist).

Opleiding Horecaondernemer

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Horecaondernemer kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Horecaondernemer. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Horecaondernemer. Maar ook cursussen en trainingen voor de Horecaondernemer.

Top 5 opleidingen Horecaondernemer

MBO Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
Een meewerkend horecaondernemer is oprichter, eigenaar en/of bedrijfsleider van een kleinschalig restaurant, café of bar. Je bent belast met de operationele leiding van het bedrijf, bepaalt en bewaakt het sociaal-hygiënisch …
MBO Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
Een meewerkend horecaondernemer is oprichter, eigenaar en/of bedrijfsleider van een kleinschalig restaurant, café of bar. Je bent belast met de operationele leiding van het bedrijf, bepaalt en bewaakt het sociaal-hygiënisch …
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
Een meewerkend horecaondernemer is oprichter, eigenaar en/of bedrijfsleider van een kleinschalig restaurant, café of bar. Je bent belast met de operationele leiding van het bedrijf, bepaalt en bewaakt het sociaal-hygiënisch …
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
Een meewerkend horecaondernemer is oprichter, eigenaar en/of bedrijfsleider van een kleinschalig restaurant, café of bar. Je bent belast met de operationele leiding van het bedrijf, bepaalt en bewaakt het sociaal-hygiënisch …
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)
Een meewerkend horecaondernemer is oprichter, eigenaar en/of bedrijfsleider van een kleinschalig restaurant, café of bar. Je bent belast met de operationele leiding van het bedrijf, bepaalt en bewaakt het sociaal-hygiënisch …
MBO Beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer (niveau 4)

Omscholen tot Horecaondernemer

Hoe kan je omscholen tot Horecaondernemer? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Horecaondernemer zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Horecaondernemer

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Horecaondernemer?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Horecaondernemer. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Horecaondernemer?

Als je wilt omscholen tot Horecaondernemer is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Horecaondernemer

Wat verdient een Horecaondernemer? Het salaris van een Horecaondernemer begint bij €2200,- bruto per maand. Een ervaren Horecaondernemer verdient tot maximaal €5000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.