U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Houtbewerker

Houtbewerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een houtbewerker? Lees de functieomschrijving.

De Houtbewerker bewerkt, zoals de naam al doet vermoeden, hout. De Houtbewerker kan hiermee allerhande meubels en andere voorwerpen van hout maken. Kasten, tafels, stoelen, kozijnen, deuren, vloeren, hekwerk en trappen, dit alles kan de Houtbewerker vervaardigen. Veel van deze voorwerpen zijn in en om het huis of bij een bedrijf te vinden.

Vroeger werkte de Houtbewerker voornamelijk met de hand en bewerkte al het hout direct zelf. Tegenwoordig wordt dit soms nog wel toegepast, maar de meeste meubels en dergelijke worden machinaal vervaardigd. De Houtbewerker is hiermee een Machinaal Houtbewerker geworden.

Machinaal Houtbewerkers werken meestal in de timmerindustrie, maar vaak ook in de meubelindustrie. Hier bewerkt de machinaal Houtbewerker hout- en plaatmateriaal. Dit doet de machinaal Houtbewerker met behulp van technieken zoals schaven, zagen, boren, frezen en schuren. De machinaal Houtbewerker maakt hierbij gebruik van diverse machines. De machinaal Houtbewerker stelt deze machines in, bedient ze en houdt ze tijdens de werkzaamheden in de gaten. Ook controleert de machinaal Houtbewerker de eindproducten en zorgt dat er kwalitatief goede producten afgeleverd worden.

Mensen vonden ons op: Job Houtbewerker, Baan Houtbewerker, Houtbewerker Worden, Functie-eisen Houtbewerker, Verantwoordelijkheden Houtbewerker, Functieprofiel Houtbewerker, Wat doet een Houtbewerker, Werken als Houtbewerker.

Houtbewerker worden: Opleiding tot houtbewerker

Om aan de slag te kunnen als (machinaal) Houtbewerker zijn er verschillende MBO opleidingen te volgen. Op MBO niveau 2 is er de opleiding Machinaal Houtbewerker. Op MBO niveau 3 is er ook de opleiding Machinaal Houtbewerker met daarin de uitstroomrichtingen Allround Machinaal Houtbewerker Timmerindustrie en Allround Machinaal Houtbewerker Meubelindustrie. Deze opleiding is ook op MBO niveau 4 beschikbaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Houtbewerker, Houtbewerker Worden, Opleidingsniveau Houtbewerker, Scholing Houtbewerker, Studie Houtbewerker, Bijscholing Houtbewerker, Omscholing Houtbewerker.

Organisaties waar een houtbewerker doorgaans werkzaam is

De (machinaal) Houtbewerker werkt meestal in de timmerindustrie of in de meubelindustrie. Hier zorgt de (machinaal) Houtbewerker voor de productie van voorwerpen die gemaakt worden van hout. Ook kan de Houtbewerker in dienst zijn van een organisatie die zijn eigen houten voorwerpen vervaardigd. Een voorbeeld hiervan is de Luchtmacht die zijn eigen Houtbewerkers in dienst heeft. Op deze manier kan de Luchtmacht aangepast meubilair en andere voorwerpen vervaardigen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Houtbewerker, Houtbewerker Worden, Opleidingsniveau Houtbewerker, Scholing Houtbewerker, Studie Houtbewerker, Bijscholing Houtbewerker, Omscholing Houtbewerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden houtbewerker

Het salaris van een beginnen Houtbewerker of een Assistent Houtbewerker ligt vaak rond de 1700 euro. Naarmate de Houtbewerker meer ervaring opdoet kan het salaris oplopen tot een maximum van rond de 2300 euro. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Houtbewerker voor werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Houtbewerker, Loon Houtbewerker, Wat verdien je als Houtbewerker, Salarisschaal Houtbewerker, Salarisindicatie Houtbewerker, Bonus Houtbewerker, CAO Houtbewerker, Brutoloon Houtbewerker, Nettoloon Houtbewerker, Vakantiedagen Houtbewerker, Pensioen Houtbewerker.

Competenties, skills & vaardigheden houtbewerker

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Conceptueel denken
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Houtbewerker, Vaardigheden Houtbewerker, Attitude Houtbewerker, Kwalificaties Houtbewerker, Competentieprofiel Houtbewerker.

Boeken voor het beroep houtbewerker

Wil je meer weten over het beroep houtbewerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je houtbewerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken houtbewerker te komen.

De Houtbewerkings Encyclopedie | Mark Ramuz

het complete naslagwerk voor de houtbewerker - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789057649813 | 512 pagina's

DE HOUTBEWERKINGSENCYCLOPEDIE is een onmisbaar naslagwerk voor de houtbewerker. Dit uitgebreide en volledig geïllustreerde boek bevat praktische en nuttige informatie voor iedereen die graag met hout werkt. De heldere en duidelijke beschrijving van een gr...

200 TIPS VOOR DE HOUTBEWERKER | Onbekend

de belangrijkste vragen over houtbewerken en de oplossingen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021328607 | 128 pagina's

200 tips voor de houtbewerker Of u een beginnende of gevorderde houtbewerker bent, iedereen stuit een keer op een onvoorzien houtbewerkersprobleem - het hout zit vol knoesten, het zelfgemaakte kastje sluit niet mooi op de wand aan, de schaaf laat sporen a...

Allround machinaal houtbewerker MBO Hout en Meubel werkboek 1 | Edu'Actief

niveau 3 - Nederlands | Druk: 1 | Losbladig | 9789037202625

Allround machinaal houtbewerker MBO Hout en Meubel werkboek 1 1e druk is een boek van Edu'Actief. ISBN 9789037202625 Dit is het eerste werkboek voor de opleiding Allround machinaal houtbewerker. Dit is een gezamenlijk werkboek voor de uitstromen machinaal...

Mensen vonden ons op: boeken voor Houtbewerker, Houtbewerker ebooks, boek Houtbewerker.

Persoonstypen houtbewerker

De Houtbewerker moet energiek zijn en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker). De Houtbewerker moet weten wat er gedaan moet worden en hierbij het doel voor ogen houden. De Houtbewerker is verantwoordelijk voor het eindresultaat. Ook moet de (machinaal) Houtbewerker inzicht hebben in de machines en gereedschappen waar de Houtbewerker mee werkt (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Houtbewerker, Karakter Houtbewerker.

Netwerk houtbewerker

De (machinaal) Houtbewerker werkt vaak samen met andere Houtbewerkers. Ook wordt de Houtbewerker meestal aangestuurd door een leidinggevende of teamleider.

Mensen vonden ons op: Collega’s Houtbewerker, Medewerkers Houtbewerker.

Is het beroep houtbewerker iets voor jou?

Zou je graag houtbewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als houtbewerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Houtbewerker, beroepskeuzetest Houtbewerker, beroep Houtbewerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden houtbewerker

Er zijn diverse organisaties die meubels en dergelijk vervaardigen en waar de (machinaal) Houtbewerker dus aan de slag kan. Er zijn dan ook voldoende vacatures voor de Houtbewerker te vinden.

De Houtbewerker begint vaak als leerling of assistent Houtbewerker en groeit later door naar de functie van Houtbewerker. Hierin zijn dan ook vaak nog doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld een leidinggevende functie of naar een uitbreiding van de vaardigheden.

Arbeidsmarktperspectief score houtbewerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep houtbewerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Houtbewerker, Promotie mogelijkheden Houtbewerker, Carriere Houtbewerker.

Solliciteren op de functie houtbewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als houtbewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor houtbewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als houtbewerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Houtbewerker, CV Houtbewerker, sollicitatie Houtbewerker.

Interviews met houtbewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen houtbewerker

Vacatures houtbewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Houtbewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Houtbewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Houtbewerker bewerkt, zoals de naam al doet vermoeden, hout. De Houtbewerker kan hiermee allerhande meubels en andere voorwerpen van hout maken. Kasten, tafels, stoelen, kozijnen, deuren, vloeren, hekwerk en trappen, dit alles kan de Houtbewerker vervaardigen.

Beoordeling Houtbewerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Houtbewerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Houtbewerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep