U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hydrograaf

Hydrograaf worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hydrograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Hydrograaf is iemand die zich bezighoudt met het meten en beschrijven van zeebodems.

De Hydrograaf meet en/of controleert bijvoorbeeld de diepte van het water, de samenstelling van het water, het getij, de golven en de stroming. Ook controleert de Hydrograaf bijvoorbeeld of de olie- en gasleidingen op zijn plaats liggen. Dit doet de Hydrograaf vanaf een schip. De Hydrograaf gebruikt hiervoor bijvoorbeeld sonarapparatuur. Soms worden Duikers naar beneden gestuurd voor nader onderzoek aan de zeebodem. De Hydrograaf schrijft een rapport over zijn bevindingen en verbindt daar soms aanbevelingen aan.

De gegevens die de Hydrograaf verzamelt, worden onder andere gebruikt voor navigatiekaarten of het lokaliseren van een booreiland. De Hydrograaf levert dus belangrijke gegevens voor offshore- en baggerbedrijven, maar ook voor Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marine.  

Het is belangrijk dat een Hydrograaf geen last heeft van zeeziekte en het niet erg vindt om maanden van huis weg te zijn.

Mensen vonden ons op: Job Hydrograaf, Baan Hydrograaf, Hydrograaf Worden, Functie-eisen Hydrograaf, Verantwoordelijkheden Hydrograaf, Functieprofiel Hydrograaf, Wat doet een Hydrograaf, Werken als Hydrograaf.

Hydrograaf worden: Opleiding tot hydrograaf

Om Hydrograaf te worden, kun je de HBO-opleiding Ocean Technology (Hydrografie) volgen op Terschelling. Deze opleiding duurt vier jaar. Naast theorievakken, krijg je ook vaardigheidstrainingen en praktijkopdrachten. Ook moet je stage lopen.

Ook de WO-opleiding Aardwetenschappen is relevant.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hydrograaf, Hydrograaf Worden, Opleidingsniveau Hydrograaf, Scholing Hydrograaf, Studie Hydrograaf, Bijscholing Hydrograaf, Omscholing Hydrograaf.

Organisaties waar een hydrograaf doorgaans werkzaam is

Een Hydrograaf werkt in de non-profitsector bij Rijkswaterstaat of in de profitsector bij een baggerbedrijf, offshorebedrijf of een opnemingsbedrijf. Veel bagger- en offshorebedrijven houden zich bezig met internationale projecten. Het kan dus zijn dat een Hydrograaf veel in het buitenland werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hydrograaf, Hydrograaf Worden, Opleidingsniveau Hydrograaf, Scholing Hydrograaf, Studie Hydrograaf, Bijscholing Hydrograaf, Omscholing Hydrograaf.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hydrograaf

Hoeveel een Hydrograaf verdient, is niet duidelijk. Het bedrag hangt af van factoren als leeftijd, ervaring, werkgever, sector en taken. Meestal is het startsalaris bovengemiddeld.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de werkgever, maar voorbeelden zijn 8% vakantietoeslag, winstuitkering, een pensioensregeling en een spaarloonregeling.

Mensen vonden ons op: Salaris Hydrograaf, Loon Hydrograaf, Wat verdien je als Hydrograaf, Salarisschaal Hydrograaf, Salarisindicatie Hydrograaf, Bonus Hydrograaf, CAO Hydrograaf, Brutoloon Hydrograaf, Nettoloon Hydrograaf, Vakantiedagen Hydrograaf, Pensioen Hydrograaf.

Competenties, skills & vaardigheden hydrograaf

 • Samenwerken
 • Kritisch
 • Inzicht in omgeving
 • Technisch inzicht
 • Nauwkeurig
Mensen vonden ons op: Kennis Hydrograaf, Vaardigheden Hydrograaf, Attitude Hydrograaf, Kwalificaties Hydrograaf, Competentieprofiel Hydrograaf.

Boeken voor het beroep hydrograaf

Wil je meer weten over het beroep hydrograaf? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hydrograaf bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hydrograaf te komen.

De Hydrograaf | Allard Schr�der

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789023401193 | 204 pagina's

De hydrograaf is de geschiedenis van Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 in Hamburg scheep gaat om de wetten van de zeegang te doorgronden. Maar alle wetenschap kan niet verhelen dat zijn leven in een impasse is geraakt, waarvan de uitweg niet ...

Toppi's in de Tropen | H.N.B. Roels

herinneringen van een hydrograaf aan Nieuw-Guinea (1954-1960) naar een manuscript van ktz. b.d. H.N.B. roels (1932-1998) - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789067075848 | 252 pagina's

Toppi's in de Tropen...

De hydrograaf | Allard Schr�der

Nederlands | Druk: 9 | Paperback | 9789023416647 | 203 pagina's

Parijs. De verborgen geschiedenis belicht de duistere kant van Parijs, de stad van de opstanden en opstootjes, revolutionaire ideeën en onmogelijke verlangens. In meer dan vijfhonderd intense, opwindende bladzijden met duizenden levendige personen, verwij...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hydrograaf, Hydrograaf ebooks, boek Hydrograaf.

Persoonstypen hydrograaf

Persoonstypen die passen bij een Hydrograaf zijn Waarnemer en Perfectionist.

Het is belangrijk dat een Hydrograaf een goed inzicht heeft in zijn omgeving. De Hydrograaf trekt gegronde conclusies uit zijn meetresultaten. De Hydrograaf is onderzoekend, intellectueel en analytisch (Waarnemer).

Tevens is een Hydrograaf precies. Er mogen geen fouten worden gemaakt bij het uitvoeren van metingen, omdat er geen verkeerde conclusies en dus verkeerde beslissingen gemaakt mogen worden. De Hydrograaf is dus nauwkeurig, kritisch en veeleisend (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hydrograaf, Karakter Hydrograaf.

Netwerk hydrograaf

Het netwerk van de Hydrograaf hangt af van de sector waarin de Hydrograaf werkzaam is. De Hydrograaf komt in elk geval in contact met collega’s op kantoor en collega’s op het schip. Ook rapporteert de Hydrograaf zijn werkzaamheden aan een Leidinggevende. Soms worden Duikers ingezet om de waterbodem verder te onderzoeken, dus ook met hen zal een Hydrograaf in aanraking komen. Afhankelijk van het bedrijf, kan een Hydrograaf ook in contact komen met de Opdrachtgever.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hydrograaf, Medewerkers Hydrograaf.

Is het beroep hydrograaf iets voor jou?

Zou je graag hydrograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hydrograaf bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hydrograaf, beroepskeuzetest Hydrograaf, beroep Hydrograaf kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hydrograaf

Over het algemeen is het arbeidsmarktperspectief voor een Hydrograaf goed. Wel hangt dit perspectief af van de economische situatie. In tijden van een goede economie worden veel olieprojecten en dergelijke gestart. Er zijn dan veel Hydrografen nodig.

Bij goed functioneren kan een Hydrograaf meer verantwoordelijkheden krijgen en ingezet worden bij grotere projecten. 

Arbeidsmarktperspectief score hydrograaf

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hydrograaf. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hydrograaf, Promotie mogelijkheden Hydrograaf, Carriere Hydrograaf.

Solliciteren op de functie hydrograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hydrograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hydrograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hydrograaf. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hydrograaf, CV Hydrograaf, sollicitatie Hydrograaf.

Interviews met hydrograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hydrograaf

Vacatures hydrograaf

Op zoek naar een nieuwe baan als Hydrograaf? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hydrograaf. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Hydrograaf is iemand die zich bezighoudt met het meten en beschrijven van zeebodems. De Hydrograaf meet en/of controleert bijvoorbeeld de diepte van het water, de samenstelling van het water, het getij, de golven en de stroming. Ook controleert de Hydrograaf bijvoorbeeld of de olie- en gasleidingen op zijn plaats liggen.

Beoordeling Hydrograaf

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hydrograaf' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hydrograaf

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wat verdient een Hydrograaf? En met Havo E&M met vreemde taal is het dan mogelijk om een studie tot Hydrograaf te doen?

gr. Sjoerd

Door: sjoerd

Een ervaren Hydrograaf kan wel E 100000 verdienen.een wiskundeknobbel is een groot voordeel en een taal is mooi meegenomen.H.Gr.

Door: barend

Reageer op dit beroep