U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Imker

Imker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een imker? Lees de functieomschrijving.

Een imker houdt zich bezig met de domesticatie van bijen, ofwel het immen (ook wel bijenteelt of apicultuur genoemd). Bijen kunnen gehouden worden voor de bestuiving van planten of natuurlijk het winnen van honing en bijenwas. Ook worden dikwijls nevenproducten als honingpastilles en zeep geproduceerd. Van de vier soorten honingbijen kunnen slechts de Apis mellifera en de Apis cerana door de mens worden gehouden.

Verder produceren de bijen van de imker bijenwas, stuifmeel en koninginnegelei. Naast het feit dat de imker zijn bijen inzet voor bijvoorbeeld de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen, kunnen imkers ook helpen bij overlast van bijen en deze vervolgens op verantwoordelijke wijze weghalen. 

Bijen worden in Nederland in plaats van in korven vooral in kasten gehouden. Bestuiving onder glas luistert echter nauwer dan het houden van bijen in de openlucht en het aantal bijenvolken (bestaande uit 30.000 tot 50.000 bijen) dat ingezet moet worden verschilt sterk. Dit hangt onder meer af van de teelt, bloeiperiode, oppervlakte en kashoogte. Over het algemeen hebben bijen alleen huisvesting, stuifmeel, nectar en water nodig, wat mogelijk gemaakt wordt door een omgeving met bomen, bloemen en struiken. Water is vrijwel overal in de buurt.

Bijen kunnen dus zowel in de stad gehouden worden (denk aan het landgoed Marlot in Den Haag) als op het land. Het is zelfs mogelijk bijen in een woonwijk te houden. Vaak is de biodiversiteit in de stad toereikend genoeg om de beestjes te kunnen houden. Voor het houden van bijen is echter wel toestemming nodig. De bepalingen per woonplaats vallen onder het geldende APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Hierin worden letterlijk de grenzen afgebakend waarbinnen bijen gehouden mogen worden, zonder dat deze op een manier overlast kunnen vormen voor omwonenden of bijvoorbeeld het verkeer. Nederland kent vandaag de dag een stuk minder imkers dan weleer.

Mensen vonden ons op: Job Imker, Baan Imker, Imker Worden, Functie-eisen Imker, Verantwoordelijkheden Imker, Functieprofiel Imker, Wat doet een Imker, Werken als Imker.

Imker worden: Opleiding tot imker

Voor het beroep 'imker' is geen specifieke opleiding nodig. Wel bestaat er bepaalde 'scholing' over het leren van dit beroep in de vorm van een cursus. Ook dient de imker kennis te hebben van geldende wetten en bepalingen, vastgelegd in het APV. Het feit dat dit beroep geen opleiding behoeft, maakt het ook mogelijk het houden van bijen als hobby te hebben. Het feitelijk leren bijen houden luistert echter zeer nauw.  De zorg voor bijen vereist basiskennis van het leven van een bijenvolk en hoe je met deze beestjes om dient te gaan.

Bijna elke imkersvereniging in Nederland biedt theoretische en praktijkcursussen aan, waarbij het NBV-diploma (Nederlandse Bijenhoudersvereniging) behaald kan worden. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat na enkele theorielessen de cursist (samen met een andere cursist en bijenteeltleraar) een bijenvolk ter oefening mag onderhouden. Na afloop van de cursus kun je besluiten zelf bijen te gaan houden, waarbij het ter verdere lering, maar ook voor het uitwisselen van ervaring, aangeraden wordt lid te worden van een bijenhoudersvereniging.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Imker, Imker Worden, Opleidingsniveau Imker, Scholing Imker, Studie Imker, Bijscholing Imker, Omscholing Imker.

Organisaties waar een imker doorgaans werkzaam is

De imker verkoopt zijn honing en andere producten die de bijen voortbrengen teneinde winst te maken. Naast het feit dat de imker passie moet hebben voor het bijenhouden, berusten verdere commerciele doeleinden vooral op een winstoogmerk en is de imker hierbij dus uitsluitend werkzaam in de profit-sector. Het bijenhouden kan een hobby zijn, maar op de verkoop van producten wil de imker vooral (enige) winst maken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Imker, Imker Worden, Opleidingsniveau Imker, Scholing Imker, Studie Imker, Bijscholing Imker, Omscholing Imker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden imker

Het daadwerkelijke salaris van een imker verschilt sterk. Omdat de imker altijd eigen baas is en de redenen van zijn bijenhouden erg verschillen, is een gemiddeld salaris niet direct vast te stellen. Een bedrijfje kan varieren van nauwelijks winstgevend en niet-zelfvoorzienend, waarbij de imker dus ook nevenactiviteiten dient te vervullen, tot zeer winstgevend. In dit laatste geval worden er producten als honing geleverd aan de grotere (reform- of natuur)winkels.

Het salaris van een imker hangt af van het aantal bijenvolken dat hij onderhoudt, de verantwoordelijkheid die hij hiervoor heeft en het aantal jaren ervaring. Wanneer een bedrijfje winstgevend is, kan al snel gedacht worden aan een jaarsalaris van ongeveer tussen de 20.000 en 22.000 tot, wanneer het zeer ervaren bijenhouders en omvangrijke bedrijven betreft, 56.000 euro per jaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Imker, Loon Imker, Wat verdien je als Imker, Salarisschaal Imker, Salarisindicatie Imker, Bonus Imker, CAO Imker, Brutoloon Imker, Nettoloon Imker, Vakantiedagen Imker, Pensioen Imker.

Competenties, skills & vaardigheden imker

 • Energie
 • Ondernemerschap
 • Discipline
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Initiatief ontplooien
 • Aanpassingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Imker, Vaardigheden Imker, Attitude Imker, Kwalificaties Imker, Competentieprofiel Imker.

Boeken voor het beroep imker

Wil je meer weten over het beroep imker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je imker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken imker te komen.

De dochter van de imker | Santa Montefiore

Soms vind je je bestemming op het meest onwaarschijnlijke pad… - Nederlands | Druk: 7 | Paperback | 9789022577479 | 352 pagina's

1937. De jonge Grace Hamblin trouwt met haar jeugdliefde Freddie, maar intussen koestert ze heimelijk een vurige liefde voor een knappe aristocraat van wie ze weet dat hij nooit van haar zal zijn. Als Freddie acht jaar later uit de oorlog terugkeert als e...

De dochter van de imker | Santa Montefiore

Soms vind je je bestemming op het meest onwaarschijnlijke pad… - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789460239328 | 193 pagina's

1937. De jonge Grace Hamblin trouwt met haar jeugdliefde Freddie, maar intussen koestert ze heimelijk een vurige liefde voor een knappe aristocraat van wie ze weet dat hij nooit van haar zal zijn. Als Freddie acht jaar later uit de oorlog terugkeert als e...

De imker | Liesbet Slegers

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044828252 | 27 pagina's

De imker weet veel over bijen. Het hele jaar werkt hij met de beestjes, maar vooral in de zomer is het zoemend druk. Kasten bouwen, dieren verzorgen, honing oogsten... En wist je dat we zonder bijen nooit lekker fruit kunnen eten? Een leerrijk en informat...

Mensen vonden ons op: boeken voor Imker, Imker ebooks, boek Imker.

Persoonstypen imker

Indien de imker eenmaal een voltijd baan van het bijenhouden wil maken, dient hij niet te veel ambities buiten dit beroep te hebben. Dit omdat hij voor een zeer specifiek beroep gaat en passie voor het vak zeer belangrijk is. Het bedrijfsleven ligt met deze achtergrond bovendien ver achter je. Hij moet hart voor dieren en natuur hebben en geen winst als hoofddoel ambieren; hij dient een echte levensgenieter te zijn (levensgenieter).

Aangezien de imker vaak in zijn eentje het 'bedrijfje' gaande houdt, moet hij ook eigen baas zijn. Dit vergt kennis van zowel het bijenhouden zelf, als van het vervolgproces: producten moeten op de markt gebracht worden en het bedrijf moet goed onderhouden worden. Hij dient een goed verantwoordelijkheidsgevoel te hebben en te beseffen dat het werk nooit stil ligt; competenties van een baas (baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Imker, Karakter Imker.

Netwerk imker

Een imker heeft vooral contact met leveranciers en mede-bijenhouders. Vaak is hij lid van een bijenhoudersvereniging. Hij oefent zijn beroep vooral zelfstandig uit, waardoor hij geen uitgebreid netwerk van collega's heeft. Voor de verkoop van zijn producten heeft hij veel contact met leveranciers, winkeliers of de groothandel.

Mensen vonden ons op: Collega’s Imker, Medewerkers Imker.

Is het beroep imker iets voor jou?

Zou je graag imker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als imker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Imker, beroepskeuzetest Imker, beroep Imker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden imker

Eenmaal voor het beroep imker gekozen, bestaan er weinig doorgroeimogelijkheden of arbeidsmarktperspectieven voor een functie buiten dit vakgebied; voor bijvoorbeeld een 'bureaufunctie' in het bedrijfsleven. Dit wil zeggen dat, aangezien dit geen beroep is waar 'relevante' werkervaring mee wordt opgedaan of een speciaal opleidingsniveau voor vereist is, het beroep geen verdere algemene aanvulling op je cv vormt wanneer je een succesvolle zakelijke carriere ambieert. In het vakgebied zelf bestaan er evenmin doorgroeimogelijkheden; er zit geen specialisatie boven of onder deze functie. Het bijenhouden moet vooral een passie zijn voor de imker.

Arbeidsmarktperspectief score imker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep imker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Imker, Promotie mogelijkheden Imker, Carriere Imker.

Solliciteren op de functie imker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als imker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor imker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als imker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Imker, CV Imker, sollicitatie Imker.

Interviews met imker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen imker

 • Dierenverzorger
 • Boer

Vacatures imker

Op zoek naar een nieuwe baan als Imker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Imker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een imker houdt zich bezig met de domesticatie van bijen, ofwel het immen (ook wel bijenteelt of apicultuur genoemd). Bijen kunnen gehouden worden voor de bestuiving van planten of natuurlijk het winnen van honing en bijenwas. Ook worden dikwijls nevenproducten als honingpastilles en zeep geproduceerd.

Beoordeling Imker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Imker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Imker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Dit moet een prachtig beroep zijn. Een met alles om je heen.

Door: Jerry

Voorgaande reactie ging even fout. Maar Lees alle informatie over honing, bijen, bestuiving, imker worden op:

http://www.bijenhof-dv.nl/

Door: De Valksche Bijenhof imkerij

Dank voor de tip.

Door: Henri

Reageer op dit beroep