U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Imker » Opleidingen

Opleidingen tot Imker

Opleidingen en cursussen

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest

Boeken

Advertenties

Zou je graag Imker willen worden? Of ben je al Imker en wil je jezelf verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Hieronder vind je een een selectie aan opleidingen of cursussen voor de Imker, samengesteld door onze opleidingspartner Springest. Als je hieronder een interessante opleiding, training of cursus hebt gevonden zal je doorklikken naar springest.nl.

Voor het beroep 'imker' is geen specifieke opleiding nodig. Wel bestaat er bepaalde 'scholing' over het leren van dit beroep in de vorm van een cursus. Ook dient de imker kennis te hebben van geldende wetten en bepalingen, vastgelegd in het APV. Het feit dat dit beroep geen opleiding behoeft, maakt het ook mogelijk het houden van bijen als hobby te hebben. Het feitelijk leren bijen houden luistert echter zeer nauw.  De zorg voor bijen vereist basiskennis van het leven van een bijenvolk en hoe je met deze beestjes om dient te gaan.

Bijna elke imkersvereniging in Nederland biedt theoretische en praktijkcursussen aan, waarbij het NBV-diploma (Nederlandse Bijenhoudersvereniging) behaald kan worden. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat na enkele theorielessen de cursist (samen met een andere cursist en bijenteeltleraar) een bijenvolk ter oefening mag onderhouden. Na afloop van de cursus kun je besluiten zelf bijen te gaan houden, waarbij het ter verdere lering, maar ook voor het uitwisselen van ervaring, aangeraden wordt lid te worden van een bijenhoudersvereniging.