U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Industrieel Ontwerper

Industrieel Ontwerper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een industrieel Ontwerper? Lees de functieomschrijving.

Een Industrieel Ontwerper werkt zelfstandig of bij een productiebedrijf. Een Industrieel Ontwerper houdt zich bezig met het bedenken en ontwerpen van allerlei soorten gebruiksvoorwerpen. Zo zijn er consumentenproducten zoals huishoudelijke apparaten, meubels of fietsen. Een Industrieel Ontwerper kan ook producten voor professioneel gebruik ontwerpen zoals elektronica of apparaten voor de gezondheidszorg. Ook straatmeubilair zoals brievenbussen, bankjes of straatverlichting wordt ontworpen door een Industrieel Ontwerper. Hij kan ook verpakkingen voor voedingsmiddelen of voor grotere producten in de transportsector ontwerpen.

Een Industrieel Ontwerper bedenkt nieuwe producten of een variant op een bestaand product. Vaak gebeurt dit in een team, bijvoorbeeld met marketing en productiespecialisten. Meestal ontwerpt de Industrieel Ontwerper voor een opdrachtgever. Het begint met een vooronderzoek naar het doel en gebruik van het product. Daarna gaat de ontwerper tekeningen maken, vaak met behulp van speciale software. Een Industrieel Ontwerper heeft creatieve vrijheid, maar hij moet ook rekening houden met het doel en gebruik van het product, het materiaal waarvan het gemaakt moet worden, technische aspecten en de kosten. De opdrachtgever geeft hiervoor zijn wensen en eisen aan, waar het ontwerp aan moet voldoen. De schetsen worden omgezet naar proefmodellen, prototypes. Uiteindelijk wordt het product ook daadwerkelijk geproduceerd. Er moet echter veel geschetst, geschrapt en verbeterd worden voor het zover is.

Een Industrieel Ontwerper werkt veel achter de computer of in een werkplaats. Hij heeft voortdurend te maken met deadlines. Een Industrieel Ontwerper werkt meestal in een team, waarbij veel overlegd moet worden met de opdrachtgever en productiemedewerkers.

Mensen vonden ons op: Job Industrieel Ontwerper, Baan Industrieel Ontwerper, Industrieel Ontwerper Worden, Functie-eisen Industrieel Ontwerper, Verantwoordelijkheden Industrieel Ontwerper, Functieprofiel Industrieel Ontwerper, Wat doet een Industrieel Ontwerper, Werken als Industrieel Ontwerper.

Industrieel Ontwerper worden: Opleiding tot industrieel Ontwerper

Een Industrieel Ontwerper heeft een HBO of WO opleiding gevolgd in de richting van: Industrial Design; Engineering, Design and Innovation; Industrieel Ontwerpen; Werktuigbouwkunde of een meer artistieke opleiding zoals Autonome Beeldende Kunst of Grafisch Ontwerpen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Industrieel Ontwerper, Industrieel Ontwerper Worden, Opleidingsniveau Industrieel Ontwerper, Scholing Industrieel Ontwerper, Studie Industrieel Ontwerper, Bijscholing Industrieel Ontwerper, Omscholing Industrieel Ontwerper.

Organisaties waar een industrieel Ontwerper doorgaans werkzaam is

Een Industrieel Ontwerper kan op een ontwerp- en ontwikkelafdeling van een bedrijf werken. Dit kunnen commerciële bedrijven zijn, maar ook voor ziekenhuizen en openbare plekken moeten producten ontworpen worden. Een Industrieel Ontwerper kan ook bij een ontwerpbureau werken waar hij projecten of losse klussen voor uitvoert. Veel Industrieel Ontwerpers starten hun eigen ontwerpbureau.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Industrieel Ontwerper, Industrieel Ontwerper Worden, Opleidingsniveau Industrieel Ontwerper, Scholing Industrieel Ontwerper, Studie Industrieel Ontwerper, Bijscholing Industrieel Ontwerper, Omscholing Industrieel Ontwerper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden industrieel Ontwerper

De arbeidsvoorwaarden van een Industrieel Ontwerper hangen af van zijn opleiding (HBO of WO) en ervaring. Een beginnend Industrieel Ontwerper verdient ongeveer €2500 bruto per maand. Met ervaring kan dit oplopen tot een salaris van €3900.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Industrieel Ontwerper werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Industrieel Ontwerper, Loon Industrieel Ontwerper, Wat verdien je als Industrieel Ontwerper, Salarisschaal Industrieel Ontwerper, Salarisindicatie Industrieel Ontwerper, Bonus Industrieel Ontwerper, CAO Industrieel Ontwerper, Brutoloon Industrieel Ontwerper, Nettoloon Industrieel Ontwerper, Vakantiedagen Industrieel Ontwerper, Pensioen Industrieel Ontwerper.

Competenties, skills & vaardigheden industrieel ontwerper

 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Industrieel Ontwerper, Vaardigheden Industrieel Ontwerper, Attitude Industrieel Ontwerper, Kwalificaties Industrieel Ontwerper, Competentieprofiel Industrieel Ontwerper.

Boeken voor het beroep industrieel ontwerper

Wil je meer weten over het beroep industrieel ontwerper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je industrieel ontwerper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken industrieel ontwerper te komen.

Grafische vormgeving voor industrieel ontwerpers | Arthur O. Eger

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059315297 | 189 pagina's

Grafische vormgeving voor industrieel ontwerpers 1e druk is een boek van Arthur O. Eger uitgegeven bij Boom Lemma Uitgevers. ISBN 9789059315297 De behoefte van de mens om informatie op te schrijven, te vermenigvuldigen en te distribueren is in de vorige e...

Industrieel ontwerper w.h. gispen | AndrÉ Koch

een modern eclecticus 1890-1981 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789069060286 | 252 pagina's

Op donkere dagen bijgelicht door Gisolompen, werkte ik op de kleuterschool aan Fröbel- en Montessoritaken. Dit echter is een wetenschap achteraf; het kleuterschool-gebouw, naar ontwerp van de gebroeders Kraayvanger, zag ik terug op het tijdstip dat mijn o...

Mensen vonden ons op: boeken voor Industrieel Ontwerper, Industrieel Ontwerper ebooks, boek Industrieel Ontwerper.

Persoonstypen industrieel Ontwerper

Een Industrieel Ontwerper is nauwkeurig, veeleisend en heeft veel discipline (Perfectionist). Omdat het ontwerp steeds verbeterd en bijgeschaafd moet worden heeft een Industrieel Ontwerper veel doorzettingsvermogen en streeft hij altijd naar het hoogst haalbare. Het samenbrengen van de verschillende eisen die aan het product worden gesteld vereist creativiteit, flexibiliteit en innovativiteit. Een Industrieel Ontwerper is vernieuwend, kan zijn ideeën goed presenteren en anderen van zijn visie overtuigen (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Industrieel Ontwerper, Karakter Industrieel Ontwerper.

Netwerk industrieel Ontwerper

Een Industrieel Ontwerper die in opdracht werkt moet veel overleggen met deze opdrachtgever om de wensen te inventariseren en om het ontwerp te laten goedkeuren voor productie. Hiervoor werkt hij ook samen met productie- en marketingmedewerkers, die meer weten hoe het product gemaakt moet worden en in de markt gezet moet worden. Voor technische vragen of bijvoorbeeld materiaalspecificaties moet de Industrieel Ontwerper informatie inwinnen bij technisch of materiaal specialisten. Voor ontwerpen in de openbare ruimte (straatmeubilair) werkt hij samen met een (landschaps)architect.

Mensen vonden ons op: Collega’s Industrieel Ontwerper, Medewerkers Industrieel Ontwerper.

Is het beroep industrieel Ontwerper iets voor jou?

Zou je graag industrieel Ontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als industrieel Ontwerper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Industrieel Ontwerper, beroepskeuzetest Industrieel Ontwerper, beroep Industrieel Ontwerper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden industrieel Ontwerper

Het arbeidsmarktperspectief van een Industrieel Ontwerper is niet goed. Er zijn weinig banen. Vaak wordt er gewerkt op projectbasis waardoor de Industrieel Ontwerper geen vaste baan kan vinden.

Een Industrieel Ontwerper kan, indien werkzaam op een ontwerp- en ontwikkelafdeling van een bedrijf, doorgroeien naar Projectleider. Ook kan hij zelfstandig worden en een eigen ontwerpbureau starten, zoals een vijfde van de afgestudeerd Industrieel Ontwerpers doet.

Arbeidsmarktperspectief score industrieel Ontwerper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep industrieel Ontwerper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Industrieel Ontwerper, Promotie mogelijkheden Industrieel Ontwerper, Carriere Industrieel Ontwerper.

Solliciteren op de functie industrieel Ontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als industrieel Ontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor industrieel Ontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als industrieel Ontwerper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Industrieel Ontwerper, CV Industrieel Ontwerper, sollicitatie Industrieel Ontwerper.

Interviews met industrieel Ontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen industrieel Ontwerper

Vacatures industrieel ontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Industrieel Ontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Industrieel Ontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Industrieel Ontwerper werkt zelfstandig of bij een productiebedrijf. Een Industrieel Ontwerper houdt zich bezig met het bedenken en ontwerpen van allerlei soorten gebruiksvoorwerpen. Zo zijn er consumentenproducten zoals huishoudelijke apparaten, meubels of fietsen.

Beoordeling Industrieel Ontwerper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Industrieel Ontwerper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Industrieel Ontwerper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Vreemd dat dit beroep zo weinigarbeidsmarktperspectief heeft. We zitten nu in een tijd dat we juist creative breinen nodig hebben om te innoveren. We draaien naar mijn idee te lang op bestaande ideeen/modellen.

Door: Pieter

Waarschijnlijk komt het slechte arbeidsmarktperspectief doordat er teveel aanbod van jonge ontwerpers is. Deze mensen hebben vaak prima vaardigheden en goede ideeen, maar redden het door het grote aanbod niet om bij een bedrijf of studio binnen te komen en gaan dan wat anders doen. Het percentage afgestudeerde IO'ers wat ook daadwerkelijk dit als zijn/haar beroep maakt ligt dan ook slechts op zo'n 10%. Een oplossing is om dan ZZP'er te worden maar dit is alleen aan te raden als men al een netwerk van betrouwbare klanten heeft, anders is het erg lastig om aan voldoende salaris en uitdagende opdrachten te komen. Maar omdat we in een tijd vol van innovatiespirit zitten betekent dit alles helemaal niet dat er weinig kansen liggen! Met een beetje startkapitaal is het als IO'er prima mogelijk om een eigen bedrijf op te zetten rondom eigen uitvindingen, en oplossingen zoals 3D printen en crowdfunding maken het mogelijk om zonder veel voorinvestering toch een product naar buiten te krijgen. Ook maakt in mijn ogen een ID'er prima kans om ergens aan de slag te kunnen als deze meer fungeert als integraal productontwikkelaar, met een sterke visie en kennis van meerdere disciplines en de vaardigheden om niet alleen industrieel vervaardigde produkten te ontwikkelen, maar ook bv. de elektronica en mens-machine interactie te kunnen ontwikkelen en prototypen.

Door: Ralph Zoontjens

Ralph,bedankt voor je visie en heldere uitleg.H.gr.,

Door: Jean Paul

Reageer op dit beroep