U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Inkomensconsulent

Inkomensconsulent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een inkomensconsulent? Lees de functieomschrijving.

De Inkomensconsulent werkt meestal bij een gemeente. De Inkomensconsulent bekijkt hier het inkomen van mensen en of zij recht hebben op een uitkering. Ook helpt de Inkomensconsulent bij het bekijken van andere voorzieningen waar de mensen recht op kunnen hebben. Als mensen geen werk hebben, bepaalt de Inkomensconsulent of zij recht hebben op een uitkering en wat de hoogte van deze uitkering is.

De Inkomensconsulent heeft in het werk veel te maken met andere mensen. Sociale vaardigheden zijn hierdoor erg belangrijk. De burger moet goed en deskundig te woord gestaan worden. Ook moet de Inkomensconsulent de situatie van de burger goed kunnen inschatten en beoordelen en de klant adviseren. Vaak wordt door een gemeente eerst gezocht naar werk, voordat overgegaan wordt op het verstrekken van een uitkering. De gesprekken die de Inkomensconsulent voert, zijn zeer afwisselend.

Naast het bepalen of iemand een uitkering krijgt, is de Inkomensconsulent ook verantwoordelijk dat er niet gefraudeerd wordt met uitkeringen. De Inkomensconsulent moet in de gaten houden of de klant de juiste informatie verstrekt en daarmee echt recht heeft op de uitkering. Ook moet de Inkomensconsulent bepalen wanneer de uitkering weer gestopt moet worden.

Mensen vonden ons op: Job Inkomensconsulent, Baan Inkomensconsulent, Inkomensconsulent Worden, Functie-eisen Inkomensconsulent, Verantwoordelijkheden Inkomensconsulent, Functieprofiel Inkomensconsulent, Wat doet een Inkomensconsulent, Werken als Inkomensconsulent.

Inkomensconsulent worden: Opleiding tot inkomensconsulent

Om als Inkomensconsulent aan de slag te kunnen, moet de Inkomensconsulent een HBO opleiding gevolgd hebben. Kennis van de diverse wet- en regelgeving rondom uitkeringen en bijstand is van groot belang. Een opleiding zoals Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO) sluit om deze reden goed aan op de functie van Inkomensconsulent.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Inkomensconsulent, Inkomensconsulent Worden, Opleidingsniveau Inkomensconsulent, Scholing Inkomensconsulent, Studie Inkomensconsulent, Bijscholing Inkomensconsulent, Omscholing Inkomensconsulent.

Organisaties waar een inkomensconsulent doorgaans werkzaam is

De Inkomensconsulent is bijna altijd werkzaam bij een gemeente en werkt daardoor in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Inkomensconsulent, Inkomensconsulent Worden, Opleidingsniveau Inkomensconsulent, Scholing Inkomensconsulent, Studie Inkomensconsulent, Bijscholing Inkomensconsulent, Omscholing Inkomensconsulent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden inkomensconsulent

Het startsalaris van een Inkomensconsulent ligt rond de 2000 euro en dit kan oplopen als de Inkomensconsulent meer ervaring opdoet. Verder valt de Inkomensconsulent onder de CAO Gemeenten.

Mensen vonden ons op: Salaris Inkomensconsulent, Loon Inkomensconsulent, Wat verdien je als Inkomensconsulent, Salarisschaal Inkomensconsulent, Salarisindicatie Inkomensconsulent, Bonus Inkomensconsulent, CAO Inkomensconsulent, Brutoloon Inkomensconsulent, Nettoloon Inkomensconsulent, Vakantiedagen Inkomensconsulent, Pensioen Inkomensconsulent.

Competenties, skills & vaardigheden inkomensconsulent

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Sociabiliteit
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Inkomensconsulent, Vaardigheden Inkomensconsulent, Attitude Inkomensconsulent, Kwalificaties Inkomensconsulent, Competentieprofiel Inkomensconsulent.

Boeken voor het beroep inkomensconsulent

Wil je meer weten over het beroep inkomensconsulent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je inkomensconsulent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken inkomensconsulent te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Inkomensconsulent, Inkomensconsulent ebooks, boek Inkomensconsulent.

Persoonstypen inkomensconsulent

De Inkomensconsulent moet goed en professioneel kunnen bepalen of iemand recht heeft op een uitkering. De Inkomensconsulent moet hiervoor goed observeren en analytisch ingesteld zijn (waarnemer).

Daarnaast heeft de Inkomensconsulent vaak intensief contact met de burger en moet over goede sociale en communicatie vaardigheden beschikken. De Inkomensconsulent moet betrokken zijn de behoeften van de burger goed kunnen aanvoelen (gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Inkomensconsulent, Karakter Inkomensconsulent.

Netwerk inkomensconsulent

De Inkomensconsulent heeft in de dagelijkse werkzaamheden vooral te maken met de klant, in dit geval de burgers. De Inkomensconsulent adviseert en helpt hen bij het krijgen van een uitkering. De Inkomensconsulent bepaalt of zij hier recht op hebben en controleert of dit recht blijft bij de mensen die een uitkering hebben. Hierdoor heeft de Inkomensconsulent vaak intensief contact met de burger.

Mensen vonden ons op: Collega’s Inkomensconsulent, Medewerkers Inkomensconsulent.

Is het beroep inkomensconsulent iets voor jou?

Zou je graag inkomensconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als inkomensconsulent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Inkomensconsulent, beroepskeuzetest Inkomensconsulent, beroep Inkomensconsulent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden inkomensconsulent

Bij elke gemeente zijn Inkomensconsulenten nodig, hierdoor is er bijna altijd wel vraag naar goede Inkomensconsulenten. Doorgroeimogelijkheden zijn er soms binnen de gemeente, of er kan bij een andere gemeente gewerkt gaan worden.

Arbeidsmarktperspectief score inkomensconsulent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep inkomensconsulent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Inkomensconsulent, Promotie mogelijkheden Inkomensconsulent, Carriere Inkomensconsulent.

Solliciteren op de functie inkomensconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als inkomensconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor inkomensconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als inkomensconsulent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Inkomensconsulent, CV Inkomensconsulent, sollicitatie Inkomensconsulent.

Interviews met inkomensconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen inkomensconsulent

Vacatures inkomensconsulent

Op zoek naar een nieuwe baan als Inkomensconsulent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inkomensconsulent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Inkomensconsulent werkt meestal bij een gemeente. De Inkomensconsulent bekijkt hier het inkomen van mensen en of zij recht hebben op een uitkering. Ook helpt de Inkomensconsulent bij het bekijken van andere voorzieningen waar de mensen recht op kunnen hebben.

Beoordeling Inkomensconsulent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Inkomensconsulent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Inkomensconsulent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het beroep van een inkomensconsulent is stressvol. Er komt juridisch heel veel bij kijken. Het is gevarieerd werk geen dag is hetzelfde.

Door: Ic-er

Reageer op dit beroep