U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Inkoper

Inkoper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een inkoper? Lees de functieomschrijving.

De Inkoper is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een bedrijf. De inkoper bepaalt wat het bedrijf nodig heeft en zorgt er in contacten met leveranciers voor dat hij de best mogelijke deal krijgt.

De Inkoper stelt in overleg vast welke goederen precies in gekocht moeten worden en zoekt hier de meest passende leveranciers bij. De Inkoper selecteert leveranciers op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding.  Daarna onderhandelt hij met de verkopers en begeleidt het leveringsproces, terwijl andere mensen de administratie afhandelen. De Inkoper balanceert tussen het sluiten van de beste deal voor het bedrijf en het behoud van een goede relatie met de leverancier.

Hij heeft dan ook strategisch inzicht, dat samen met actuele kennis van product, levering en leverancier de ideale Inkoper maakt. Informatie en tactiek zijn onontbeerlijk bij (prijs)onderhandelingen.

In bijna elke branche zijn Inkopers nodig, waardoor zij bij vele verschillende soorten bedrijven kunnen werken en met vele verschillende producten in aanraking komen. Het is daarom belangrijker om een brede dan een specialistische kennis te hebben. Als men in een bepaalde branche terechtkomt, komt de verdieping en daarmee een bruikbaar netwerk meestal vanzelf.

Als starter is de Inkoper een actieve, doelgerichte onderhandelaar.

Mensen vonden ons op: Job Inkoper, Baan Inkoper, Inkoper Worden, Functie-eisen Inkoper, Verantwoordelijkheden Inkoper, Functieprofiel Inkoper, Wat doet een Inkoper, Werken als Inkoper.

Inkoper worden: Opleiding tot inkoper

Een opleiding op HBO of WO niveau in Economie, Business, Management of iets dergelijkt biedt een stevige basis voor werk als Inkoper.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Inkoper, Inkoper Worden, Opleidingsniveau Inkoper, Scholing Inkoper, Studie Inkoper, Bijscholing Inkoper, Omscholing Inkoper.

Organisaties waar een inkoper doorgaans werkzaam is

Een Inkoper kan bij allerleibedrijven terecht, in bijna alle verschillende branches. De meesten zullen bij fabrieken of winkels terechtkomen; bedrijven die specifiek op de koop en verkoop van goederen zijn gericht. Dat neemt niet weg dat bij de overheid, in IT, en bij ziekenhuizen ook Inkopers zijn. Bij kleinere bedrijfjes wordt dit werk bij de facilitaire dienstverlening gelegd.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Inkoper, Inkoper Worden, Opleidingsniveau Inkoper, Scholing Inkoper, Studie Inkoper, Bijscholing Inkoper, Omscholing Inkoper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden inkoper

Omdat de Inkoper in vele verschillende soorten branches terecht kan, zijn er ook verschillende arbeidsvoorwaarden van toepassing. Gemiddeld zal het salaris tussen de €2000 en €4000 liggen en zijn werkervaring, opleidingsniveau en werkgever van invloed. Ook overige arbeidsvoorwaarden zijn verschillend.

Mensen vonden ons op: Salaris Inkoper, Loon Inkoper, Wat verdien je als Inkoper, Salarisschaal Inkoper, Salarisindicatie Inkoper, Bonus Inkoper, CAO Inkoper, Brutoloon Inkoper, Nettoloon Inkoper, Vakantiedagen Inkoper, Pensioen Inkoper.

Competenties, skills & vaardigheden inkoper

 • Netwerken
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Onderhandelen
 • Anticiperen
 • Strategisch inzicht
 • Overtuigen
 • Oordeelsvorming
 • Resultaatgerichtheid
 • Overzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Inkoper, Vaardigheden Inkoper, Attitude Inkoper, Kwalificaties Inkoper, Competentieprofiel Inkoper.

Boeken voor het beroep inkoper

Wil je meer weten over het beroep inkoper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je inkoper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken inkoper te komen.

Inkoop voor verkopers | Anton Rutgers

begrijp eindelijk hoe inkopers werken en denken! Maak kennis met de prijskoper! Dus dat is zijn inkoopstrategie! - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789082349306 | 104 pagina's

Uit onderzoek onder 800 verkopers en accountmanagers blijkt dat het voor 75% van de verkopers onduidelijk is hoe een inkoper werkt. Terwijl 80% in zijn dagelijkse werkzaamheden wel eens met inkopers te maken krijgt. Verkopers hebben het gevoel dat in een ...

Situationeel (onder)handelen | Bert Willemsen

hoe komen inkopers en verkopers tot een succesvolle commerciële relatie? Een handleiding - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789052617602 | 120 pagina's

Situationeel (onder)handelen 1e druk is een boek van Bert Willemsen uitgegeven bij Academic Service. ISBN 9789052617602 Als manager en ondernemer wilt u graag grip hebben op de commerciële processen in uw organisatie. U wilt scherp inkopen en gunstig verk...

Inkoper innoveer ! | Jacques Reijniers

kansen grijpen met inkoop - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043017312 | 176 pagina's

Dit boek biedt inkopers nieuwe perspectieven, praktische adviezen en kansrijke ideeën om succesvoller te zijn en bij te dragen aan de vernieuwingskracht van hun organisatie. Daarnaast bieden de auteurs een visie waarmee de kansen met inkoop volop zijn te ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Inkoper, Inkoper ebooks, boek Inkoper.

Persoonstypen inkoper

De Inkoper is voortdurend bezig met onderhandelen en omschakelen en moet dus goed met mensen om kunnen gaan. Naast goede communicatieve vaardigheden, waarmee de Inkoper anderen voor zich wint, is er steeds een nieuwe uitdaging waarvoor hij zich in kan zetten (Levensgenieter). Bij het onderhandelen staan de eigen belangen voorop en zorgt de Inkoper er altijd voor dat hij zelf als beste uit de koop komt (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Inkoper, Karakter Inkoper.

Netwerk inkoper

Het is belangrijk dat de Inkoper goed contact onderhoudt met leveranciers, om op de hoogte te blijven van markt en aanbod en om goede deals te kunnen sluiten. Ander personeel helpt de Inkoper bij het vaststellen van de benodigdheden, binnen of buiten de organisatie, en bij de administratieve afwikkeling. Welke verhouding de Inkoper precies heeft ten opzichte van het personeel (baas, consultant, collega) verschilt per positie. Ook de leidinggevende van de Inkoper (het hoofd van de afdeling inkoop/verkoop) varieert, maar speelt natuurlijk altijd een belangrijke rol in het werk van de Inkoper.

Mensen vonden ons op: Collega’s Inkoper, Medewerkers Inkoper.

Is het beroep inkoper iets voor jou?

Zou je graag inkoper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als inkoper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Inkoper, beroepskeuzetest Inkoper, beroep Inkoper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden inkoper

Met de goede achtergrond is het normaliter geen probleem om als Inkoper aan de slag te gaan, al zijn er soms branches die wat minder vertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt. Dit fluctueert; over het algemeen zijn er altijd voldoende banen te vinden. Met voldoende werkervaring kan men uiteindelijk doorgroeien tot Hoofd Inkoop.

Arbeidsmarktperspectief score inkoper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep inkoper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Inkoper, Promotie mogelijkheden Inkoper, Carriere Inkoper.

Solliciteren op de functie inkoper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als inkoper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor inkoper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als inkoper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Inkoper, CV Inkoper, sollicitatie Inkoper.

Interviews met inkoper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen inkoper

Vacatures inkoper

Op zoek naar een nieuwe baan als Inkoper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inkoper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Inkoper is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een bedrijf. De inkoper bepaalt wat het bedrijf nodig heeft en zorgt er in contacten met leveranciers voor dat hij de best mogelijke deal krijgt. De Inkoper stelt in overleg vast welke goederen precies in gekocht moeten worden en zoekt hier de meest passende leveranciers bij.

Beoordeling Inkoper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Inkoper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Inkoper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

wij moetn voor school een interview doen voor een vak en wij hebben als beroep inkoper gekozen!!!

Door: MH1F

Je kan je in elk geval goed voorbereiden.Gr.

Door: Marco

Reageer op dit beroep