U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Innovatiemanager

Innovatiemanager worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een innovatiemanager? Lees de functieomschrijving.

De Innovatiemanager zorgt er binnen een bedrijf of organisatie voor dat men Innovatie en vernieuwing in het oog houdt. De Innovatiemanager zorgt ervoor dat er afspraken worden gemaakt over innovatief werken. De Innovatiemanager is over het algemeen niet degene die innovaties verzint, maar de persoon die innovatie mogelijk maakt door ondersteuning en advies te bieden en binnen een bedrijf of organisatie één lijn te creëren voor innovatie. Hiervoor is het ook belangrijk dat de Innovatiemanager een goede relatie onderhoudt met het management.
 
Een Innovatiemanager zorgt ervoor dat de juiste mensen en kennis aanwezig zijn om Innovatie binnen een organisatie te stroomlijnen. De Innovatiemanager vertaalt daarnaast trends en ontwikkelingen in de markt naar strategische plannen, bewaakt de innovatiedoelen en rapporteert aan het hogere management. Ook kan van een Innovatiemanager worden verwacht dat hij of zij zelf een Innovatie Management Board samenstelt om belangrijke beslissingen omtrent innovatie op managementniveau te kunnen nemen.
 
Mensen vonden ons op: Job Innovatiemanager, Baan Innovatiemanager, Innovatiemanager Worden, Functie-eisen Innovatiemanager, Verantwoordelijkheden Innovatiemanager, Functieprofiel Innovatiemanager, Wat doet een Innovatiemanager, Werken als Innovatiemanager.

Innovatiemanager worden: Opleiding tot innovatiemanager

Om voor de functie van Innovatiemanager in aanmerking te komen, vragen de meeste werkgevers om een afgeronde opleiding op minstens HBO-niveau. De studierichting hangt meestal af van de branche waar het bedrijf onder valt. Het is echter een pré om een studie in de innovatierichting te hebben gevolgd, zoals ‘Management & Innovatie’, ‘Business Development & Innovatie’ of ‘Innovatie & Strategie’.
 
Meestal wordt er gevraagd om enkele jaren relevante werkervaring.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Innovatiemanager, Innovatiemanager Worden, Opleidingsniveau Innovatiemanager, Scholing Innovatiemanager, Studie Innovatiemanager, Bijscholing Innovatiemanager, Omscholing Innovatiemanager.

Organisaties waar een innovatiemanager doorgaans werkzaam is

Een Innovatiemanager is vooral werkzaam bij middelgrote en grote bedrijven in alle denkbare branches, waar budget en ruimte is om iemand speciaal voor het managen van innovatie in te huren. Dit is met name het geval in grote commerciële organisaties, maar ook diverse universiteiten houden zich met innovatie bezig.
 
Mensen vonden ons op: Studeren voor Innovatiemanager, Innovatiemanager Worden, Opleidingsniveau Innovatiemanager, Scholing Innovatiemanager, Studie Innovatiemanager, Bijscholing Innovatiemanager, Omscholing Innovatiemanager.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden innovatiemanager

Een Innovatiemanager bekleedt een managementpositie. Afhankelijk van het aantal jaren ervaring, de leeftijd, de opleiding en de werkgever kan hij tussen de 3000 en de 10000 euro bruto per maand verdienen.
 
De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de cao die hoort bij het bedrijf waar de Innovatiemanager werkzaam is. Over het algemeen zijn deze voorwaarden goed. Bij grote bedrijven is doorgaans een leaseauto en telefoon en/of computer van de zaak deel van de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast zijn ook bonussen bovenop het salaris soms van toepassing.
 
Mensen vonden ons op: Salaris Innovatiemanager, Loon Innovatiemanager, Wat verdien je als Innovatiemanager, Salarisschaal Innovatiemanager, Salarisindicatie Innovatiemanager, Bonus Innovatiemanager, CAO Innovatiemanager, Brutoloon Innovatiemanager, Nettoloon Innovatiemanager, Vakantiedagen Innovatiemanager, Pensioen Innovatiemanager.

Competenties, skills & vaardigheden innovatiemanager

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Coachen
 • Motiveren
 • Innovatief
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Innovatiemanager, Vaardigheden Innovatiemanager, Attitude Innovatiemanager, Kwalificaties Innovatiemanager, Competentieprofiel Innovatiemanager.

Boeken voor het beroep innovatiemanager

Wil je meer weten over het beroep innovatiemanager? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je innovatiemanager bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken innovatiemanager te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Innovatiemanager, Innovatiemanager ebooks, boek Innovatiemanager.

Persoonstypen innovatiemanager

Persoonstypen die passen bij een Innovatiemanager zijn Succesvolle Werker en Bemiddelaar.
 
Een Innovatiemanager is energiek, gedreven, zelfredzaam en zelfverzekerd. Hij heeft een overtuigende en motiverende persoonlijkheid. Daardoor kan hij goed leidinggeven (Succesvolle Werker).
 
Daarnaast is een Innovatiemanager goed in observeren, luisteren en bemiddelen. Daardoor is hij goed in staat om op alle lagen van een organisatie helder en overtuigend te communiceren. Hij is flexibel en objectief (Bemiddelaar).
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Innovatiemanager, Karakter Innovatiemanager.

Netwerk innovatiemanager

Een Innovatiemanager komt veel in aanraking met diverse ontwikkelaars binnen een bedrijf en in sommige gevallen met een eigen innovatieteam. Daarnaast rapporteert hij aan het midden- of hogere management (regelmatig zelfs direct aan de algemeen directeur). Bovendien werkt hij samen met de afdeling Research & Development (R&D). 

Mensen vonden ons op: Collega’s Innovatiemanager, Medewerkers Innovatiemanager.

Is het beroep innovatiemanager iets voor jou?

Zou je graag innovatiemanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als innovatiemanager bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Innovatiemanager, beroepskeuzetest Innovatiemanager, beroep Innovatiemanager kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden innovatiemanager

Een Innovatiemanager kan zeer goed aan een baan komen. Over het algemeen zijn er niet veel vacatures voor de functie Innovatiemanager beschikbaar, maar het is dan ook meestal een functie waar men naartoe werkt. Er zijn nog relatief weinig mensen die voldoen aan de juiste ervaring of achtergrond hiervoor. Studies in de richting van Innovatie & Management zijn nog relatief nieuw in Nederland. Op dit moment is de vraag daarom groter dan het aanbod. Als starter is het moeilijker om als Innovatiemanager aan de slag te kunnen en zal er eerst op een andere functie ervaring opgedaan moeten worden.
 
Een Innovatiemanager begeeft zich vaak al in het hogere management van een organisatie en kan dus niet veel verder doorgroeien dan een directeurspositie.
 
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Innovatiemanager, Promotie mogelijkheden Innovatiemanager, Carriere Innovatiemanager.

Solliciteren op de functie innovatiemanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als innovatiemanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor innovatiemanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als innovatiemanager. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Innovatiemanager, CV Innovatiemanager, sollicitatie Innovatiemanager.

Interviews met innovatiemanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen innovatiemanager

Vacatures innovatiemanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Innovatiemanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Innovatiemanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Innovatiemanager zorgt er binnen een bedrijf of organisatie voor dat men Innovatie en vernieuwing in het oog houdt. De Innovatiemanager zorgt ervoor dat er afspraken worden gemaakt over innovatief werken. De Innovatiemanager is over het algemeen niet degene die innovaties verzint, maar de persoon die innovatie mogelijk maakt door ondersteuning en advies te bieden en binnen een bedrijf of organisatie één lijn te creëren voor innovatie.

Beoordeling Innovatiemanager

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Innovatiemanager' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Innovatiemanager

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep