U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Inspecteur brandveiligheid

Inspecteur brandveiligheid worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een inspecteur brandveiligheid? Lees de functieomschrijving.

Een inspecteur brandveiligheid (of brandwacht) is een inspecteur die de brandveiligheid van bedrijven of andere plekken onderzoekt. Het hoofddoel van een inspecteur brandveiligheid is het minimaliseren van elke vorm van brandgevaar. Naast het optreden als controleur is een inspecteur brandveiligheid ook gekwalificeerd om bij brand gerelateerde calamiteiten in te grijpen. Op deze momenten fungeert de inspecteur brandveiligheid als een brandweerman.

Een inspecteur brandveiligheid wordt ingezet bij plekken waar er een verhoogde kans is op brandgevaar. Zoals bijvoorbeeld bedrijven die met gevaarlijke explosieve stoffen werken. De inspecteur brandveiligheid controleert het bedrijf op de brandveiligheid en de maatregelen die het bedrijf heeft getroffen in het kader van de brandpreventie. Mocht het bedrijf nalatig zijn in het uitvoeren van de brandvoorschriften dan kan het bedrijf een boete krijgen of zelfs moeten sluiten.

Naast het controleren van de brandveiligheid heeft een inspecteur brandveiligheid nog enkele andere taken. Zo kan een inspecteur brandveiligheid werkgevers en werknemers controleren om te zien of deze wel de juiste werkvergunningen in het bezit hebben. En een inspecteur brandveiligheid kan gas en zuurstofmetingen verrichten om te zien of deze adequaat zijn. Naast het controleren van bedrijven kunnen de inspecteurs ook andere plekken op de brandveiligheid controleren. Zo stellen sommige steden het verplicht dat de studentenhuizen een keer per jaar worden gecontroleerd door een inspecteur brandveiligheid.

Openbare instellingen zoals ziekenhuizen, bibliotheken en andere plekken waar veel mensen komen worden ook vaak gecontroleerd door een inspecteur brandveiligheid. Een inspecteur brandveiligheid is doorgaands in dienst van de overheid of werkt bij een particulier beveiligingsbureau. 

Mensen vonden ons op: Job Inspecteur brandveiligheid, Baan Inspecteur brandveiligheid, Inspecteur brandveiligheid Worden, Functie-eisen Inspecteur brandveiligheid, Verantwoordelijkheden Inspecteur brandveiligheid, Functieprofiel Inspecteur brandveiligheid, Wat doet een Inspecteur brandveiligheid, Werken als Inspecteur brandveiligheid.

Inspecteur brandveiligheid worden: Opleiding tot inspecteur brandveiligheid

Om als inspecteur brandveiligheid te kunnen werken moet het Rijkserkende diploma Brandwacht behaald worden. Pas als dit diploma in het bezit is kan iemand als inspecteur brandveiligheid werken. Naast het Brandwacht diploma is een EHBO diploma verplicht. In veel gevallen is een inspecteur brandveiligheid eerst een brandweerman geweest.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Inspecteur brandveiligheid, Inspecteur brandveiligheid Worden, Opleidingsniveau Inspecteur brandveiligheid, Scholing Inspecteur brandveiligheid, Studie Inspecteur brandveiligheid, Bijscholing Inspecteur brandveiligheid, Omscholing Inspecteur brandveiligheid.

Organisaties waar een inspecteur brandveiligheid doorgaans werkzaam is

Een inspecteur brandveiligheid kan zowel bij een non profit instelling werken (brandweer) of bij een profit organisatie als een particulier beveiligingsbureau.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Inspecteur brandveiligheid, Inspecteur brandveiligheid Worden, Opleidingsniveau Inspecteur brandveiligheid, Scholing Inspecteur brandveiligheid, Studie Inspecteur brandveiligheid, Bijscholing Inspecteur brandveiligheid, Omscholing Inspecteur brandveiligheid.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden inspecteur brandveiligheid

Een inspecteur brandveiligheid verdient doorgaands hetzelfde loon als een brandweerman. Een brandweerman verdient tussen de 1700 en 2538 euro per maand. Afhankelijk van de ervaring en verantwoordelijkheden van de brandweerman. Als de inspecteur brandveiligheid als inspecteur bij een particulier bedrijf werkt kan het salaris iets verschillen.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Inspecteur brandveiligheid, Loon Inspecteur brandveiligheid, Wat verdien je als Inspecteur brandveiligheid, Salarisschaal Inspecteur brandveiligheid, Salarisindicatie Inspecteur brandveiligheid, Bonus Inspecteur brandveiligheid, CAO Inspecteur brandveiligheid, Brutoloon Inspecteur brandveiligheid, Nettoloon Inspecteur brandveiligheid, Vakantiedagen Inspecteur brandveiligheid, Pensioen Inspecteur brandveiligheid.

Competenties, skills & vaardigheden inspecteur brandveiligheid

 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Inspecteur brandveiligheid, Vaardigheden Inspecteur brandveiligheid, Attitude Inspecteur brandveiligheid, Kwalificaties Inspecteur brandveiligheid, Competentieprofiel Inspecteur brandveiligheid.

Boeken voor het beroep inspecteur brandveiligheid

Wil je meer weten over het beroep inspecteur brandveiligheid? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je inspecteur brandveiligheid bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken inspecteur brandveiligheid te komen.

Helen Grace 2 - Piep zei de muis | M.J. Arlidge

Vader was niet thuis... Inspecteur Helen Grace krijgt te maken met een angstaanjagende seriemoordenaar - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789022578520 | 384 pagina's

Onderdeel van de serie Helen Grace. In een leegstaand huis wordt een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Inspecteur Helen Grace weet dat hij niet het laatste slachtoffer zal zijn. Maar waarom is een ...

Piep zei de muis | M.J. Arlidge

Vader was niet thuis... Inspecteur Helen Grace krijgt te maken met een angstaanjagende seriemoordenaar - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402304886 | 347 pagina's

Onderdeel van de serie Helen Grace. Helen Grace is de heldin van de populaire thrillerreeks van M.J. Arlidge. Ze is een geharde rechercheur die motor rijdt en zich het liefst alleen door het leven slaat, maar wordt achtervolgd door persoonlijke demonen di...

Inspecteur Lynley-Mysterie 20 - De straf die ze verdient | Elizabeth George

Nederlands | Druk: 2 | E-book | 9789044976199 | 608 pagina's

Onderdeel van de serie Inspecteur Lynley Mysterie. De burgers van het Engelse stadje Ludlow zijn diep geschokt als de plaatselijke diaken beschuldigd wordt van een ernstig misdrijf en gearresteerd wordt. Kort daarna wordt hij dood in zijn cel gevonden. In...

Mensen vonden ons op: boeken voor Inspecteur brandveiligheid, Inspecteur brandveiligheid ebooks, boek Inspecteur brandveiligheid.

Persoonstypen inspecteur brandveiligheid

Een inspecteur brandveiligheid heeft een grote verantwoordelijkheid, er kunnen immers levens op het spel staan als de inspecteur brandveiligheid niet zorgvuldig te werk gaat. Een inspecteur brandveiligheid dient dan ook veeleisend en integer te zijn. Eigenschappen die passen bij de perfectionist. Verder dient een inspecteur brandveiligheid een scherp ook te hebben voor detail. Niks mag de inspecteur brandveiligheid ontgaan als het om de brandveiligheid gaat. De inspecteur brandveiligheid moet onderzoekend van geest zijn en objectief te werk kunnen gaan. Eigenschappen die passen bij de waarnemer.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Inspecteur brandveiligheid, Karakter Inspecteur brandveiligheid.

Netwerk inspecteur brandveiligheid

Een inspecteur brandveiligheid heeft veel extern contact met de bedrijven die hij dient te controleren. Als er calamiteiten optreden kan een inspecteur brandveiligheid contact hebben met de brandweermannen. Doorgaands gaat een inspecteur brandveiligheid alleen op pad bij het controleren van de brandveiligheid.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Inspecteur brandveiligheid, Medewerkers Inspecteur brandveiligheid.

Is het beroep inspecteur brandveiligheid iets voor jou?

Zou je graag inspecteur brandveiligheid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als inspecteur brandveiligheid bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Inspecteur brandveiligheid, beroepskeuzetest Inspecteur brandveiligheid, beroep Inspecteur brandveiligheid kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden inspecteur brandveiligheid

De regels voor brandpreventie zijn in Nederland wettelijk vastgelegd. Dit betekend dat bedrijven of plekken met een verhoogd risico altijd gecontroleerd dienen te worden door een inspecteur brandveiligheid. Er zal wat dat betreft ook altijd vraag zijn naar inspecteurs van de brandveiligheid. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet direct voor een inspecteur brandveiligheid. 

 

Arbeidsmarktperspectief score inspecteur brandveiligheid

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep inspecteur brandveiligheid. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Inspecteur brandveiligheid, Promotie mogelijkheden Inspecteur brandveiligheid, Carriere Inspecteur brandveiligheid.

Solliciteren op de functie inspecteur brandveiligheid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als inspecteur brandveiligheid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor inspecteur brandveiligheid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als inspecteur brandveiligheid. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Inspecteur brandveiligheid, CV Inspecteur brandveiligheid, sollicitatie Inspecteur brandveiligheid.

Interviews met inspecteur brandveiligheid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen inspecteur brandveiligheid

Vacatures inspecteur brandveiligheid

Op zoek naar een nieuwe baan als Inspecteur brandveiligheid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inspecteur brandveiligheid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een inspecteur brandveiligheid (of brandwacht) is een inspecteur die de brandveiligheid van bedrijven of andere plekken onderzoekt. Het hoofddoel van een inspecteur brandveiligheid is het minimaliseren van elke vorm van brandgevaar. Naast het optreden als controleur is een inspecteur brandveiligheid ook gekwalificeerd om bij brand gerelateerde calamiteiten in te grijpen.

Beoordeling Inspecteur brandveiligheid

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Inspecteur brandveiligheid' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Inspecteur brandveiligheid

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het is een prachtig beroep! bij ons bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ligt de betaling een stuk hoger dan wat op deze pagina genoemd wordt. Bij ons wordt je in de salarisschaal ingedeeld met 2335 tot 3376 euro bruto per maand. 

Door: Harold

Reageer op dit beroep