U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Installatietechnicus

Installatietechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een installatietechnicus? Lees de functieomschrijving.

‘Installatietechicus’ is een wat algemene term die iemand aanduidt die werkzaam is in de installatietechniek. Dit brede vakgebied beslaat alles van dakbedekking tot telefoonaansluitingen en van cv-ketels tot sanitair. Met de term kan de installatiemonteur bedoeld worden, die installaties aanbrengt bij mensen thuis of bij bedrijven, of de installatiebeheerder, die in fabrieken installaties controleert en onderhoudt, of zelfs de ontwerpers van de installaties. De installatietechniek is een breed vakgebied, en wie zich profileert als installatietechnicus zal zich dan ook moeten toespitsen op één of meerdere specialisaties.

Veel adviseurs op het gebied van installatietechnicus geven zichzelf de titel ‘installatietechnicus’ mee. Deze geven adviezen, kostenraming en maken ontwerpen van projecten. Maar in principe kan iedereen die in de installatietechniek werkt zich 'installatietechnicus' noemen.

Mensen vonden ons op: Job Installatietechnicus, Baan Installatietechnicus, Installatietechnicus Worden, Functie-eisen Installatietechnicus, Verantwoordelijkheden Installatietechnicus, Functieprofiel Installatietechnicus, Wat doet een Installatietechnicus, Werken als Installatietechnicus.

Installatietechnicus worden: Opleiding tot installatietechnicus

Installatietechnicus kun je in principe worden door alles in de praktijk te leren, maar bedrijven die specifiek op zoek naar een installatietechnicus zijn vaak minstens op zoek naar iemand met een mbo-opleiding in technische richting (metaaltechniek, werktuigbouwkunde, enz.) Soms betreffen de vacatures functies met meer verantwoordelijkheden en vragen ze naar hbo’ers.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Installatietechnicus, Installatietechnicus Worden, Opleidingsniveau Installatietechnicus, Scholing Installatietechnicus, Studie Installatietechnicus, Bijscholing Installatietechnicus, Omscholing Installatietechnicus.

Organisaties waar een installatietechnicus doorgaans werkzaam is

Installatietechnici werken vrijwel altijd voor commerciële organisaties. De producten die deze bedrijven installeren of ontwerpen kunnen echter cv-ketels, beveiligingscamera’s, telefoonaansluitingen, internetaansluitingen, computers, huishoudelijke apparaten, koel- en vriesapparaten en ga zo maar door zijn. Kortom: de installatietechnicus kan werken voor vele verschillende soorten bedrijven. Sommige installatietechnici beginnen ook hun eigen bedrijf.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Installatietechnicus, Installatietechnicus Worden, Opleidingsniveau Installatietechnicus, Scholing Installatietechnicus, Studie Installatietechnicus, Bijscholing Installatietechnicus, Omscholing Installatietechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden installatietechnicus

Omdat ‘installatietechnicus’ zo’n vage term is, loopt het salaris ook van ongeveer 1700 per maand (voor installatiemonteurs) tot in de 5000 per maand (voor installatie-adviseurs en installatiebeheerders). In de installatietechniek loont ervaring over het algemeen wel, dus is het met een aantal jaren nuttig om in de sector werkzaam te blijven. Het salaris zal echter grotendeels afhangen van het bedrijf waar de installatietechnicus voor werkt, en dat kunnen er heel veel zijn. Kerncentrales hebben evengoed installatietechnici nodig als telefoonmaatschappijen.

Mensen vonden ons op: Salaris Installatietechnicus, Loon Installatietechnicus, Wat verdien je als Installatietechnicus, Salarisschaal Installatietechnicus, Salarisindicatie Installatietechnicus, Bonus Installatietechnicus, CAO Installatietechnicus, Brutoloon Installatietechnicus, Nettoloon Installatietechnicus, Vakantiedagen Installatietechnicus, Pensioen Installatietechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden installatietechnicus

 • Resultaatgerichtheid
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Installatietechnicus, Vaardigheden Installatietechnicus, Attitude Installatietechnicus, Kwalificaties Installatietechnicus, Competentieprofiel Installatietechnicus.

Boeken voor het beroep installatietechnicus

Wil je meer weten over het beroep installatietechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je installatietechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken installatietechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Installatietechnicus, Installatietechnicus ebooks, boek Installatietechnicus.

Persoonstypen installatietechnicus

De installatietechnicus is een redelijk analytisch ingestelde, onderzoekende geest met een oog voor detail, en vindt het niet erg om lang met hetzelfde bezig te zijn. Deze eigenschappen passen het persoonstype Waarnemer. Voor installaties is echter vaak ook de effectiviteit en efficiëntie ervan van groot belang, vooral nu van installaties verwacht wordt dat ze steeds duurzamer en milieuvriendelijker worden. De installatietechnicus voor wie dit opgaat is eveneens een Succesvolle werker.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Installatietechnicus, Karakter Installatietechnicus.

Netwerk installatietechnicus

Ook qua netwerk is de functie van de installatietechnicus moeilijk te omschrijven. De installatietechniek is echter geen sector die in het bijzonder contact heeft met andere sectoren, dus waar de installatietechnicus ook werkt, zijn netwerk zal voor een groot deel bestaan uit andere installatietechnici. Uitzonderingen zijn denkbaar bij installatietechnici die bij een groot bedrijf in binnendienst werken, en hier zodoende veel werknemers ontmoeten die geheel andere taken uitvoeren. Kantoren hebben bijvoorbeeld ook installatietechnici nodig, dus hun netwerk kan zomaar uit kantoorpersoneel bestaan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Installatietechnicus, Medewerkers Installatietechnicus.

Is het beroep installatietechnicus iets voor jou?

Zou je graag installatietechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als installatietechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Installatietechnicus, beroepskeuzetest Installatietechnicus, beroep Installatietechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden installatietechnicus

Het arbeidsmarktperspectief voor installatietechnici is goed. Technische beroepen worden steeds belangrijker, maar zijn nog steeds niet heel populair. Vacatures zijn goed te vinden, voor mbo-, maar ook voor hbo-niveau, bij grote, middelgrote en kleine bedrijven. Veel doorgroeimogelijkheden zijn er voor de installatemonteur, minder voor de installatiebeheerder, maar beide zijn installatietechnici.

Arbeidsmarktperspectief score installatietechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep installatietechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Installatietechnicus, Promotie mogelijkheden Installatietechnicus, Carriere Installatietechnicus.

Solliciteren op de functie installatietechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als installatietechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor installatietechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als installatietechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Installatietechnicus, CV Installatietechnicus, sollicitatie Installatietechnicus.

Interviews met installatietechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen installatietechnicus

Vacatures installatietechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Installatietechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Installatietechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Installatietechicus’ is een wat algemene term die iemand aanduidt die werkzaam is in de installatietechniek. Dit brede vakgebied beslaat alles van dakbedekking tot telefoonaansluitingen en van cv-ketels tot sanitair. Met de term kan de installatiemonteur bedoeld worden, die installaties aanbrengt bij mensen thuis of bij bedrijven, of de installatiebeheerder, die in fabrieken installaties controleert en onderhoudt, of zelfs de ontwerpers van de installaties.

Beoordeling Installatietechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Installatietechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Installatietechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep