U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Instrumentmaker

Instrumentmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een instrumentmaker? Lees de functieomschrijving.

Een Instrumentmaker maakt gereedschap met een bepaalde functie. Dit kunnen allerlei instrumenten zijn zoals wetenschappelijke instrumenten, meetinstrumenten, medische of chirurgische instrumenten, optische instrumenten of muziekinstrumenten. Ook bestaan er orthopedisch instrumentmakers die geen gereedschappen maken, maar protheses of ortheses (een beugel of ander type lichaamscorrector). Een Instrumentmaker kan ook gespecialiseerd zijn in precisie-instrumenten zoals horloges en klokken, of nautische of meteorologische instrumenten.

Een Instrumentmaker vervaardigt zeer complexe, samengestelde producten. Hij verricht bewerkingen aan materialen zoals frezen, slijpen, polijsten, monteren, solderen, schroeven, knippen en zagen. Afhankelijk van het instrument behandelt de Instrumentmaker verschillende materialen zoals aluminium, kunstof, keramiek en hout. Hierbij werkt de Instrumentmaker met verschillende machines.

Een Instrumentmaker vervaardigt zelfstandig prototypes van instrumenten en meetgereedschappen of proefopstellingen ten behoeve van onderzoek. Hij leest en interpreteert aangeleverde werktekeningen en bepaalt vervolgens de eigen werkwijze. Vervaardigde gereedschappen worden bevestigd, geïnstalleerd, afgesteld, gecontroleerd, gecorrigeerd en getest. Inkomende goederen en te gebruiken materialen worden vooraf door de Instrumentmaker gecontroleerd, waarvoor materiaalkennis nodig is.

Een Instrumentmaker controleert de kwaliteit en de voortgang van het eigen werk. De Instrumentmaker kan verantwoordelijk zijn voor een project, waardoor hij het projectteam moet aansturen en moet toezien op het werk van anderen. Echter, meestal werk de Instrumentmaker alleen. Hij werkt volgens voorschriften en richtlijnen met betrekking tot veiligheid en milieu en draagt bij aan de ontwikkeling van producten en verbetering van werkwijzen.

Mensen vonden ons op: Job Instrumentmaker, Baan Instrumentmaker, Instrumentmaker Worden, Functie-eisen Instrumentmaker, Verantwoordelijkheden Instrumentmaker, Functieprofiel Instrumentmaker, Wat doet een Instrumentmaker, Werken als Instrumentmaker.

Instrumentmaker worden: Opleiding tot instrumentmaker

Een Instrumentmaker heeft een MBO of HBO opleiding gedaan, zoals: MBO Werktuigbouwkunde, MBO Fijnmechanische Techniek of MBO Research Instrumentmaker (richtingen: glas, laser, metaal of optiek). Of hij heeft een meer gespecialiseerde opleiding gevolgd zoals HBO Orthopedische Technologie. Er bestaat ook een speciale instrumentmakersschool.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Instrumentmaker, Instrumentmaker Worden, Opleidingsniveau Instrumentmaker, Scholing Instrumentmaker, Studie Instrumentmaker, Bijscholing Instrumentmaker, Omscholing Instrumentmaker.

Organisaties waar een instrumentmaker doorgaans werkzaam is

Een Instrumentmaker kan in verschillende soorten organisaties werkzaam zijn. Bijvoorbeeld in de metaalproductenindustrie zoals in gereedschapsmakerijen en bankwerkerijen. Er worden instrumenten vervaardigd voor de chemische, optische en medische industrie en voor de lucht- en ruimtevaart en universiteiten en onderzoeksinstituten. Een Instrumentmaker kan ook bij een controlerende, keurende of certificerende instantie werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Instrumentmaker, Instrumentmaker Worden, Opleidingsniveau Instrumentmaker, Scholing Instrumentmaker, Studie Instrumentmaker, Bijscholing Instrumentmaker, Omscholing Instrumentmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden instrumentmaker

De primaire arbeidsvoorwaarden van een Instrumentmaker worden in sterke mate bepaald door ervaring. Een beginnende Instrumentmaker verdient ongeveer €2300 bruto per maand. Dat kan met veel ervaring en bijscholing oplopen tot €3300.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Instrumentmaker kunnen uiteenlopen, omdat hij in allerlei soorten organisaties werkzaam kan zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Instrumentmaker, Loon Instrumentmaker, Wat verdien je als Instrumentmaker, Salarisschaal Instrumentmaker, Salarisindicatie Instrumentmaker, Bonus Instrumentmaker, CAO Instrumentmaker, Brutoloon Instrumentmaker, Nettoloon Instrumentmaker, Vakantiedagen Instrumentmaker, Pensioen Instrumentmaker.

Competenties, skills & vaardigheden instrumentmaker

 • Analytisch
 • Conceptueel denken
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Meetvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Instrumentmaker, Vaardigheden Instrumentmaker, Attitude Instrumentmaker, Kwalificaties Instrumentmaker, Competentieprofiel Instrumentmaker.

Boeken voor het beroep instrumentmaker

Wil je meer weten over het beroep instrumentmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je instrumentmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken instrumentmaker te komen.

Hoevenaar en Sneewins Klokken- en Instrumentmakers uit de 17e en 18e eeuw | Hans Hoevenaar

Hoevenaar Art Museum Deel 7 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789463428620 | 101 pagina's

Verschillende nakomelingen van het oorspronkelijk uit Vianen/Culemborg afkomstige geslacht Hoevenaar (Hoevenaer) waren getalenteerd op het gebied van teken- en schilderkunst, het graveren van glazen en het maken van klokken en instrumenten. De collecties ...

Benjamin Martin | J. R. Millburn

Author, Instrument-Maker, and Country Showman' - Engels | Druk: Softcover reprint of the original 1st ed. 1976 | Paperback | 9789401178846 | 256 pagina's

...

The Description and Use of a New Quadrant, for Finding the Latitude at Sea | Benjamin Cole

Invented and Made, by Benjamin Cole, Mathematical Instrument-Maker - Engels | Paperback | 9781171437734 | 42 pagina's

The 18th century was a wealth of knowledge, exploration and rapidly growing technology and expanding record-keeping made possible by advances in the printing press. In its determination to preserve the century of revolution, Gale initiated a revolution of...

Mensen vonden ons op: boeken voor Instrumentmaker, Instrumentmaker ebooks, boek Instrumentmaker.

Persoonstypen instrumentmaker

Het is erg belangrijk voor een Instrumentmaker dat hij steeds geconcentreerd, nauwkeurig en geduldig blijft werken (Perfectionist). Een klein foutje kan onomkeerbaar zijn en grote gevolgen hebben. Steeds moet hij nadenken over alternatieven en oplossingen, waarbij hij niet terug kan vallen in routines. Een kritische, onderzoekende houding is hiervoor van belang (Waarnemer). Een Instrumentmaker moet flexibel zijn en goed kunnen luisteren en overtuigen, terwijl hij ook veel zelfstandig werkt.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Instrumentmaker, Karakter Instrumentmaker.

Netwerk instrumentmaker

Een Instrumentmaker die voor een medische organisatie werkt, bijvoorbeeld om protheses te maken, heeft te maken met de behandelend Arts of Chirurg die hem opdracht geeft tot een bepaald instrument. De Patiënt krijgt door de Instrumentmaker een prothese aangemeten.

Een Instrumentmaker voor (wetenschappelijke) meetinstrumenten werkt samen met een Onderzoeker die een bepaald instrument nodig heeft.

Voor specialistische kennis over materialen of technieken kan een Instrumentmaker terecht bij een materiaal- of Technisch Specialist.

Mensen vonden ons op: Collega’s Instrumentmaker, Medewerkers Instrumentmaker.

Is het beroep instrumentmaker iets voor jou?

Zou je graag instrumentmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als instrumentmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Instrumentmaker, beroepskeuzetest Instrumentmaker, beroep Instrumentmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden instrumentmaker

Een Instrumentmaker heeft een goed arbeidsmarktperspectief. Er zijn veel banen te vinden als Instrumentmaker.

Qua uitvoerende functies kan een Instrumentmaker nog doorstromen naar Research-instrumentmaker. Doorgroeimogelijkheden liggen daarnaast in ontwerpende of leidinggevende functies.

Arbeidsmarktperspectief score instrumentmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep instrumentmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Instrumentmaker, Promotie mogelijkheden Instrumentmaker, Carriere Instrumentmaker.

Solliciteren op de functie instrumentmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als instrumentmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor instrumentmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als instrumentmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Instrumentmaker, CV Instrumentmaker, sollicitatie Instrumentmaker.

Interviews met instrumentmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen instrumentmaker

 • Ontwerper
 • Werkvoorbereider

Vacatures instrumentmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Instrumentmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Instrumentmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Instrumentmaker maakt gereedschap met een bepaalde functie. Dit kunnen allerlei instrumenten zijn zoals wetenschappelijke instrumenten, meetinstrumenten, medische of chirurgische instrumenten, optische instrumenten of muziekinstrumenten. Ook bestaan er orthopedisch instrumentmakers die geen gereedschappen maken, maar protheses of ortheses (een beugel of ander type lichaamscorrector).

Beoordeling Instrumentmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Instrumentmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Instrumentmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

weet u mss wat een orthopedisch instrumentmaker verdient anno 2012? En in welke salarisschaal van cao ziekenhuizen die zit?

Dit daar ik nog een opleiding op mbo niveau hiertoe doe.

Alvast bedankt.

Mijn email:erik-joyce@hotmail.com

 

Door: erik

Salaris is laag

Door: M.de Bruyn

Reageer op dit beroep