U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Interieurarchitect

Interieurarchitect worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een interieurarchitect? Lees de functieomschrijving.

De Interieurarchitect is verantwoordelijk voor de inrichting en uitstraling van een bepaalde ruimte (Binnenhuisarchitecten doen vooral aan woninginrichting, Interieurarchitecten doen ook andere ruimtes). Deze ruimte kan een bepaalde kamer zijn, maar ook het interieur van een heel gebouw. De inrichting wordt vooraf bepaald door middel van gesprekken met de opdrachtgevers, en het vervaardigen en bewerken van een uitgangsschets. Pas als de schets goedgekeurd is, wordt er een definitief ontwerp gemaakt. Hiermee kan de Interieurarchitect aan het werk om de details goed neer te zetten en het uiteindelijke ontwerp te realiseren. De Interieurarchitect moet niet alleen creatief zijn, maar ook technisch inzicht hebben en realistisch kijk op de haalbaarheid van de uitvoering.

De Interieurarchitect moet alles in de ruimte in de gaten houden, bijvoorbeeld omvang, lichtinval, plaats van deuren en bovenal de functie van de ruimte. Wanneer mogelijk moet hij ook met de architect van het gebouw kunnen samenwerken.De werkzaamheden moeten binnen een bepaalde tijdslimiet plaatsvinden, waardoor het noodzakelijk is dat de Interieurarchitect goed met stress en druk om kan gaan..

Het is belangrijk dat de schets waarmee de Interieurarchitect werkt niet alleen goed getekend is en de juiste elementen bezit, maar ook de opdrachtgever overtuigt. Hiervoor moet de Interieurarchitect niet alleen kennis van zaken hebben, maar mensen en hun wensen en eisen goed weten in te schatten. Het gaat meestal niet uitsluitend om de indeling van de ruimte, maar ook om het gevoel dat de toekomstige gebruikers erbij hebben. Details zoals kleur of lichtval kunnen hierbij cruciaal zijn. Om op de hoogte te kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen en trends, moet een Interieurarchitect de vakbladen goed in de gaten blijven houden en bovendien zelf bepaalde evenementen bezoeken.

Mensen vonden ons op: Job Interieurarchitect, Baan Interieurarchitect, Interieurarchitect Worden, Functie-eisen Interieurarchitect, Verantwoordelijkheden Interieurarchitect, Functieprofiel Interieurarchitect, Wat doet een Interieurarchitect, Werken als Interieurarchitect.

Interieurarchitect worden: Opleiding tot interieurarchitect

Een opleiding op de Kunstacademie of in de richting van Interior Design is essentieel om goed als Interieurarchitect te kunnen starten. Alternatieve routes zijn ook mogelijk, maar om als autodidact Interieurarchitect te worden kost veel tijd en moeite.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Interieurarchitect, Interieurarchitect Worden, Opleidingsniveau Interieurarchitect, Scholing Interieurarchitect, Studie Interieurarchitect, Bijscholing Interieurarchitect, Omscholing Interieurarchitect.

Organisaties waar een interieurarchitect doorgaans werkzaam is

Interieurarchitecten werken over het algemeen bij de grotere architectenbureaus, ofwel als adviseurs of als onderdeel van een aparte afdeling binnen het bedrijf. Daarnaast kan een Interieurarchitect ook bij een winkel werken, of een eigen designwinkel opzetten en van daaruit opdrachten binnen krijgen. Zelfstandig ondernemerschap is ook een optie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Interieurarchitect, Interieurarchitect Worden, Opleidingsniveau Interieurarchitect, Scholing Interieurarchitect, Studie Interieurarchitect, Bijscholing Interieurarchitect, Omscholing Interieurarchitect.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden interieurarchitect

Van de Interieurarchitectuur wordt men over het algemeen niet rijk, Jan des Bouvrie daargelaten. Maar het verdient ook niet slecht, met een startsalaris van ongeveer €2250 dat op kan lopen tot €2900. De arbeidsvoorwaarden voor een Interieurarchitect verschillen per bedrijf, en zijn ook weer anders voor Interieurarchitecten die voor zichzelf beginnen.

Mensen vonden ons op: Salaris Interieurarchitect, Loon Interieurarchitect, Wat verdien je als Interieurarchitect, Salarisschaal Interieurarchitect, Salarisindicatie Interieurarchitect, Bonus Interieurarchitect, CAO Interieurarchitect, Brutoloon Interieurarchitect, Nettoloon Interieurarchitect, Vakantiedagen Interieurarchitect, Pensioen Interieurarchitect.

Competenties, skills & vaardigheden interieurarchitect

 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Visie
 • Inzicht in omgeving
 • Tekenvaardigheid
 • Gevoel voor en kennis van ontwikkelingen in mode en stijl
 • Omgaan met details
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Interieurarchitect, Vaardigheden Interieurarchitect, Attitude Interieurarchitect, Kwalificaties Interieurarchitect, Competentieprofiel Interieurarchitect.

Boeken voor het beroep interieurarchitect

Wil je meer weten over het beroep interieurarchitect? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je interieurarchitect bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken interieurarchitect te komen.

Absoluut renovatie | Nvt.

voor & na : informatie, plattegronden, foto's, interieurarchitecten, materialen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789079870134 | 207 pagina's

...

Eigentijdse Interieurs Van Toonaangevende Interieurarchitecten | Karel Moortgat

eigentijdse - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789002236044 | 191 pagina's

Een geslaagd interieur moet niet alleen mooi zijn, maar ook aangenaam om in te wonen. Steeds meer mensen doen daarom een beroep op een interieurarchitect voor de inrichting of restyling van hun woning. Dit boek laat je binnenkijken in veertien inspirerend...

Elmar Berkovich | Harry Broekman

1897-1968 Meubelontwerper en interieurarchitect - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789076643519 | 192 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Interieurarchitect, Interieurarchitect ebooks, boek Interieurarchitect.

Persoonstypen interieurarchitect

Een Interieurarchitect werkt aan allerlei soorten projecten, zowel gericht op gebruik als uiterlijk. Het is dan niet alleen belangrijk dat alles er uiteindelijk goed uitziet, maar ook dat het goed werkt. Een badkamer mag er dan nog zo modern uitzien; als de kraan niet werkt is de klant toch niet tevreden. Een Interieurarchitect streeft naar een zo perfect mogelijk resultaat (Perfectionist). Daarnaast is er natuurlijk veel inlevingsvermogen nodig om een ontwerp zo te maken dat het past bij de ruimte en bij de toekomstige gebruikers. Een Interieurarchitect moet dus voldoende creatief kunnen denken (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Interieurarchitect, Karakter Interieurarchitect.

Netwerk interieurarchitect

De voornaamste gesprekspartner van een Interieurarchitect is de klant. Zonder overleg komt het ontwerp namelijk nooit goed tot stand. Daarnaast moet de Interieurarchitect het ontwerp aan werklui over kunnen brengen om het tot stand te laten komen.Dit kan met of zonder de originele architect van het gebouw, afhankelijk van in welk stadium van de bouw de Interieurarchitect ingeroepen wordt. Winkeliers zijn ook belangrijk, omdat deze materialen en expertise aan kunnen dragen. Daarnaast kan een Interieurarchitect ook via een winkel aan werk komen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Interieurarchitect, Medewerkers Interieurarchitect.

Is het beroep interieurarchitect iets voor jou?

Zou je graag interieurarchitect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als interieurarchitect bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Interieurarchitect, beroepskeuzetest Interieurarchitect, beroep Interieurarchitect kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden interieurarchitect

Interieurarchitect worden is echt een kwestie van passie voor het beroep hebben. Werk is over het algemeen niet makkelijk te regelen als starter en er zijn maar weinig Interieurarchitecten die met hun werk op televisie komen of een goedlopende winkel op weten te zetten. Doorzetten is dus essentieel om een goed arbeidsmarktperspectief te kunnen hebben.

Arbeidsmarktperspectief score interieurarchitect

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep interieurarchitect. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Interieurarchitect, Promotie mogelijkheden Interieurarchitect, Carriere Interieurarchitect.

Solliciteren op de functie interieurarchitect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als interieurarchitect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor interieurarchitect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als interieurarchitect. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Interieurarchitect, CV Interieurarchitect, sollicitatie Interieurarchitect.

Interviews met interieurarchitect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen interieurarchitect

Vacatures interieurarchitect

Op zoek naar een nieuwe baan als Interieurarchitect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Interieurarchitect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Interieurarchitect is verantwoordelijk voor de inrichting en uitstraling van een bepaalde ruimte (Binnenhuisarchitecten doen vooral aan woninginrichting, Interieurarchitecten doen ook andere ruimtes). Deze ruimte kan een bepaalde kamer zijn, maar ook het interieur van een heel gebouw. De inrichting wordt vooraf bepaald door middel van gesprekken met de opdrachtgevers, en het vervaardigen en bewerken van een uitgangsschets.

Beoordeling Interieurarchitect

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Interieurarchitect' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Interieurarchitect

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wat is de vooropleding?

Door: ik

Je zou bijvoorbeeld grafisch lyceum kunenn doen ofzo. of interieurdesign. MBO

Door: Jac

Is er een HBO opleiding binnenhuisarchitect, zo ja welke zijn er? 

Door: Kim

Hallo Kim,kijk eens bij Springest op de site,ben ik ook geslaagd.

Door: Natalie

En Kim,al begonnen aan de studie?Ik kan het je aanraden.Daag

Door: Wilma

De ARTEZ Academie in Zwolle en Arnhem

Door: ik

Ik ben gestart met een cursus via Springest.Gr.

Door: Natalie

Interieurarchitect is een beschermde titel, met een mbo opleiding of cursus oid wordt je interieurontwerper of stylist. Om Interieurarchitect te kunnen worden moet je dus een gerichtte HBO opleiding volgen en daarnaast ingeschreven staan bij het architectenregister. 

Door: MM

Reageer op dit beroep