U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Internist

Internist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een internist? Lees de functieomschrijving.

De Internist is een Medisch specialist op het gebied van de interne of inwendige geneeskunde. De Internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren en behandeln van uiteenlopende ziektebeelden van de inwendige organen. Voorbeelden van ziekten zijn: nierziekten, bloedziekten, allergische aandoeningen, kanker en infectieziekten. Heeft een patiënt maag- lever- of darmklachten dan meldt hij zich ook bij de Internist. Stofwisselingsstoornissen en hormonale ziekten behoren ook tot het palet van ziekten waar de Internist zich mee bezig houdt.
De Internist werkt meestal in een polikliniek. Daar onderzoekt en behandelt hij patiënten, maakt hij diagnoses op en schrijft hij medicijnen voor. Een andere taak van de Internist is het adviseren omtrent de leefstijl van de patiënt. Naast het werk in de polikliniek is de Internist ook te vinden op afdelingen waar zijn patiënten zijn opgenomen. 
Het medisch gebied waar de Internist werkzaam in is, is zo breed dat veel Internisten zich hebben gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Vakgebieden waar Internisten zich in hebben gespecialiseerd zijn bijvoorbeeld nefrologie (nierziekten), oncologie (kankerbestrijding) of farmacologie. 

De standaardtaak van de Internist is de diagnose. Bij het stellen van de diagnose komt er veel om de hoek kijken. De Internist luistert naar het verhaal van de patiënt (anamnese) en doet lichamelijk onderzoek. Dit zijn de basishandelingen van de Internist bij het diagnosticeren. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen maakt hij ook gebruik van bloed- en urineonderzoek, röntgenfoto's en echo's. 
De Internist is in sommige gevallen langdurig betrokken bij het gehele medisch proces van zijn patiënten. De Inwendig geneeskundige zorgt ervoor dat alle zorg goed op elkaar is afgestemd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij behandeltrajecten van kanker of bij chronisch zieken met veel medicijnen. 
Ongeveer tien procent van de werkzaamheden van de Internist bestaat daarnaast nog uit administratie en managementtaken. De Internist die werkzaam is in een academisch ziekenhuis besteedt eenderde van zijn tijd aan lesgeven aan studenten en eenderde aan wetenschappelijk onderzoek. 

Mensen vonden ons op: Job Internist, Baan Internist, Internist Worden, Functie-eisen Internist, Verantwoordelijkheden Internist, Functieprofiel Internist, Wat doet een Internist, Werken als Internist.

Internist worden: Opleiding tot internist

De Internist moet zich allereerst tot Basisarts laten opleiden. Daarvoor volgt hij de opleiding geneeskunde (WO) en heeft hij de co-schappen gelopen. Dit traject duurt in totaal zes jaar. 
Na deze opleiding kiest de Internist ervoor om de opleiding interne geneeskunde (Post-Doc) te volgen. Hiervoor dient hij te solliciteren naar een opleidingsplaats in een academisch ziekenhuis of opleidingskliniek. Tijdens de zesjarige opleiding gaat de student dus al aan de slag als Internist. De eerste vier jaar van de studie interne geneeskunde bestaat uit algemene interne geneeskunde. De laatste twee jaar volgt hij een speciële opleiding. De Internist richt zich dan op een bepaald vakgebied. Hij kan ook kiezen om zich te laten opleiden tot Internist-generalist. 
 

De vakgebieden waarin de Internist zich kan specialiseren zijn de volgende: 
- nefrologie (nierziekten)
- endocrinologie (hormoonaandoeningen en diabetes)
- intensive care
- oncologie (kankerbestrijding)
- vasculaire geneeskunde (vetstofwisselingen, trombose en andere problemen met de bloedvaten)
- infectieziekten
- klinische farmacologie
- allergologie 
- klinische immunologie
- hematologie (bloedziekten)
- bloedtransfusiegeneeskunde
- ouderengeneeskunde

Na zes jaar met goed gevolg de opleiding te hebben afgerond kan men volleerd aan de slag gaan als Internist. Door het verkrijgen van een artsregistratie als Internist en eventueel een registratie op een bepaald aandachtsgebied. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Internist, Internist Worden, Opleidingsniveau Internist, Scholing Internist, Studie Internist, Bijscholing Internist, Omscholing Internist.

Organisaties waar een internist doorgaans werkzaam is

De Internist is vooral werkzaam op de polikliniek van een algemeen of specialistisch ziekenhuis. Eveneens is hij te vinden in een academisch ziekenhuis. De Internist is er ook voor de patiënten die opgenomen zijn. Daardoor is de Internist eigenlijk wel op alle afdelingen van een ziekenhuis te vinden. 
Naast het werk als Internist kan men ook als onderzoeker aan de slag. Dit is meestal in een academisch ziekenhuis, maar kan ook bij een onderzoeksinstelling zijn. 
De Internist werkt in de non-profit sector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Internist, Internist Worden, Opleidingsniveau Internist, Scholing Internist, Studie Internist, Bijscholing Internist, Omscholing Internist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden internist

De salarissen voor het beroep van Internist verschillen. De Internist in vast dienstverband ontvangt andere inkomsten dan een zelfstandig gevestigd specialist. 
Als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdient de Internist conform de Arbeidsvoorwaarden Medische Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer €70000 op basis van een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot ongeveer €130000. Maandelijks ligt het loon van een Internist dus ongeveer tussen de €5833 en €10833 bruto. 
Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8 procent. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.

 

Als zelfstandig gevestigd Internist zijn de inkomsten grofweg tussen €150000 en €250000 bruto per jaar. Daar moet de Internist dus nog belasting over betalen. Daarnaast heeft de zelfstandig Internist te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.
 
Tijdens de opleiding werkt de Internist als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat de Internist dan ontvangt is afhankelijk van zijn werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer €3052 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4214 bij zeven ervaringsjaren.
 
 
Mensen vonden ons op: Salaris Internist, Loon Internist, Wat verdien je als Internist, Salarisschaal Internist, Salarisindicatie Internist, Bonus Internist, CAO Internist, Brutoloon Internist, Nettoloon Internist, Vakantiedagen Internist, Pensioen Internist.

Competenties, skills & vaardigheden internist

 • Integriteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Samenwerken
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • communicatief
 • leergierig
 • doorzettingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Internist, Vaardigheden Internist, Attitude Internist, Kwalificaties Internist, Competentieprofiel Internist.

Boeken voor het beroep internist

Wil je meer weten over het beroep internist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je internist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken internist te komen.

Heer en meester aan het ziekbed | Arie Berghout

leven en werk van Isidore Snapper (1889-1973) Internist - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789058756060 | 334 pagina's

Een medische geschiedenis van de twintigste eeuw in de vorm van een mooie biografie. Isidore Snapper (1889-1973) bepaalde gedurende het interbellum het gezicht van de interne geneeskunde in Nederland, onder andere door de introductie van nieuwe discipline...

50 Studies Every Internist Should Know | Swiger

Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780199349937 | 352 pagina's

50 Studies Every Internist Should Know presents key studies that shape today's practice of internal medicine. Selected using a rigorous methodology, the studies cover topics including: preventative medicine, endocrinology, hematology and oncology, musculo...

50 Studies Every Internist Should Know | Oxford University Press

Engels | E-book | 9780199349951

50 Studies Every Internist Should Know presents key studies that shape today's practice of internal medicine. Selected using a rigorous methodology, the studies cover topics including: preventative medicine, endocrinology, hematology and oncology, musculo...

Mensen vonden ons op: boeken voor Internist, Internist ebooks, boek Internist.

Persoonstypen internist

De Internist krijgt te maken met vele facetten van de geneeskunde. Hij heeft daarom ook een brede interesse in de medische wetenschap. De Internist vindt het aangenaam om een centrale rol te spelen in de zorg van zijn patiënten. Hij beoordeelt mede welke specialistische zorg iemand krijgt. Door het vele overleg met andere Medische specialisten beschikt de Internist over uitstekende communicatieve vaardigheden. 
Op de polikliniek staat de Internist in direct contact met de patiënt. Hij kan daarom ook erg goed luisteren en het geduld en begrip opbrengen voor de patiënt. De Internist neemt de tijd voor zijn patiënten, dat geldt natuurlijk ook voor de patiënten die opgenomen zijn. 
Om zich door de twaaljarige opleiding heen te worstelen heeft de Internist veel aan zijn doorzettingsvermogen en is hij erg leergierig. Hij is nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen op medisch gebied. Op zijn vakgebied maar ook op het vakgebied van andere Medische specialisten. 

De Internist werkt in de zorg en heeft daardoor ook de eigenschappen die passen bij een verzorgende. Hij is een warm en betrokken persoon die erg goed kan luisteren. De Internist is erg behulpzaam en is ondersteunend in zijn werkzaamheden. Hij kan zich erg goed inleven in zijn patiënten en stelt hen op hun gemak (Gever).

De Internist is een verzamelaar van informatie. Vooral op zijn specifieke gebied. Dit is dus de inwendige geneeskunde en zijn aandachtsgebied. Hij is nauwkeurig en onafhankelijk in het beoordelen van ziektebeelden. De Internist is leergierig en is bereid altijd bij te leren (Waarnemer). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Internist, Karakter Internist.

Netwerk internist

De Internist overlegt veel met collega-Internisten, andere Medische specialisten, patiënten en familieleden van die patiënten. De Internist verzorgt het hele zorgtraject van zijn patiënt en zorgt ervoor dat alle zorg goed op elkaar is afgestemd. In het ziekenhuis heeft de Internist een centrale rol. Hij is de spil in het medisch team bij de zorg van de patiënt. Hij houdt daardoor voortdurend korte lijntjes met bijvoorbeeld de Huisarts of de Cardioloog. Met alle Medische specialisten heeft de Internist regelmatig contact om te voorkomen dat de zorgverleners langs elkaar heen werken. 
De Internist in een academisch ziekenhuis geeft ook les aan studenten interne geneeskunde. Daarnaast voert hij ook wetenschappelijk onderzoek uit. De Internist komt daardoor ook in contact met de Artsonderzoeker. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Internist, Medewerkers Internist.

Is het beroep internist iets voor jou?

Zou je graag internist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als internist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Internist, beroepskeuzetest Internist, beroep Internist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden internist

Er zijn voldoende opleidingsplaatsen voor Internisten beschikbaar. Als afgestudeerd Internist kan men eigenlijk direct aan de slag. Door de vergrijzing van de samenleving zijn er steeds meer (oudere) mensen die een Internist nodig hebben. Daarbij vragen mensen steeds meer om specialistisch onderzoek. Ze nemen niet meer genoegen met een simpel recept van de Huisarts. Daardoor ontstaat er meer werk voor de Internist. Door het verkrijgen van een opleidingsplaats is de Internist na zijn afstuderen zo goed als verzekerd van een baan. 

De Internist zit al bijna aan de top van zijn carrière. Hij heeft lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Daardoor zijn er niet veel doorgroeimogelijkheden meer al kan de Internist zich altijd nog wel specialiseren in een bepaald aandachtsgebied. Daarnaast zijn er nog wat mogelijkheden voor de Internist om zijn loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast het werk van Internist leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. De Internist kan ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen. En als laatste is er voor de Internist nog een loopbaan in een academisch ziekenhuis mogelijk. Hij kan daar aan de slag gaan als opleider of hoogleraar

Arbeidsmarktperspectief score internist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep internist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Internist, Promotie mogelijkheden Internist, Carriere Internist.

Solliciteren op de functie internist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als internist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor internist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als internist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Internist, CV Internist, sollicitatie Internist.

Interviews met internist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen internist

Vacatures internist

Op zoek naar een nieuwe baan als Internist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Internist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Internist is een Medisch specialist op het gebied van de interne of inwendige geneeskunde. De Internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren en behandeln van uiteenlopende ziektebeelden van de inwendige organen. Voorbeelden van ziekten zijn: nierziekten, bloedziekten, allergische aandoeningen, kanker en infectieziekten.

Beoordeling Internist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Internist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Internist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep