U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Interviewer

Interviewer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een interviewer? Lees de functieomschrijving.

Het interview, ook wel vraaggesprek genoemd, is een gesprek waarbij iemand één of meerdere personen ondervraagt om zo kennis te vergaren. Ook de uiteindelijke uitwerking en publicatie hiervan wordt een interview genoemd. De persoon die de vragen stelt is de Interviewer. Het doel van de Interviewer is om achter bepaalde informatie te komen door gerichte vragen te stellen. Om de juiste kennis te verkrijgen kan de Interviewer diverse technieken toepassen.

 

Technieken

Het is belangrijk dat de Interviewer de juiste vragen weet te stellen, maar ook goed kan luisteren naar de antwoorden en de geïnterviewde de gelegenheid geeft om dingen te vertellen. De Interviewer moet goed voorbereid zijn op een vraaggesprek en tijdens het gesprek de juiste houding aan weten te nemen. De Interviewer moet tijdens een interview op een drietal zaken letten:

-         Het op het juiste moment stellen van de juiste vragen.

-         Goed doorvragen.

-         Vasthouden aan de rode draad in het gesprek.

Technieken die de Interviewer moet beheersen omvatten onder andere de verschillende soorten vragen (bijvoorbeeld open, gesloten of suggestief) die gesteld kunnen worden, hoe de Interviewer de ondervraagde op zijn gemak stelt en weten hoe de Interviewer de leiding over het interview in handen houdt.

 

Werkgebied

Het interview is een veelgebruikte methode in de journalistiek om kennis en nieuwtjes te verkrijgen. Door de juiste houding aan te nemen en de juiste vragen stellen probeert de Interviewer de geïnterviewde bekentenissen en nieuwtjes te ontlokken. Maar ook in veel andere sectoren moeten mensen interviews afnemen. In vrijwel alle functies moet de werknemer wel eens een interview afnemen. Zo nemen recruiters interviews af om te kijken welke functie het beste bij een werkzoekende past en marktonderzoekers nemen interviews af om een betere kijk op de markt te krijgen. Dit is slechts een kleine greep uit het werkgebied.

Mensen vonden ons op: Job Interviewer, Baan Interviewer, Interviewer Worden, Functie-eisen Interviewer, Verantwoordelijkheden Interviewer, Functieprofiel Interviewer, Wat doet een Interviewer, Werken als Interviewer.

Interviewer worden: Opleiding tot interviewer

Er is geen specifieke opleidng om Interviewer te kunnen worden. Wel kan de opleiding Journalistiek gevolgd worden. Hierbij komt het interview en de technieken die hierbij horen ook aan bod. Het is één van de sectoren waarin het interview veel toegepast wordt. Met de opleiding Journalistiek kan de Interviewer aan de slag bij een krant, tijdschrift of bij radio of televisie. Verder zijn er ook diverse cursussen die interviewtechnieken behandelen en waar de Interviewer de benodigde kennis op kan doen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Interviewer, Interviewer Worden, Opleidingsniveau Interviewer, Scholing Interviewer, Studie Interviewer, Bijscholing Interviewer, Omscholing Interviewer.

Organisaties waar een interviewer doorgaans werkzaam is

In bijna alle functies kan de werknemer interviews af moeten nemen. De Interviewer kan daardoor bij allerlei typen organisaties werkzaam zijn. De bekendste organisaties waar Interviewers actief zijn, zijn de media, zoals bij televisie, radio en de dagbladen. De Interviewer kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Interviewer, Interviewer Worden, Opleidingsniveau Interviewer, Scholing Interviewer, Studie Interviewer, Bijscholing Interviewer, Omscholing Interviewer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden interviewer

Omdat het werkgebied van de Interviewer zeer breed is, is het lastig om een salarisindicatie te geven. Het minimumloon van de Interviewer ligt vaak rond de €1800,-. Het salaris verschilt natuurlijk per sector. Een Interviewer die bij een groot landelijk televisiestation werkt, verdient waarschijnlijk meer dan een marktonderzoeker.

Mensen vonden ons op: Salaris Interviewer, Loon Interviewer, Wat verdien je als Interviewer, Salarisschaal Interviewer, Salarisindicatie Interviewer, Bonus Interviewer, CAO Interviewer, Brutoloon Interviewer, Nettoloon Interviewer, Vakantiedagen Interviewer, Pensioen Interviewer.

Competenties, skills & vaardigheden interviewer

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Motiveren
 • Plannen en organiseren
 • Luisteren
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Interviewer, Vaardigheden Interviewer, Attitude Interviewer, Kwalificaties Interviewer, Competentieprofiel Interviewer.

Boeken voor het beroep interviewer

Wil je meer weten over het beroep interviewer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je interviewer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken interviewer te komen.

Case Interview Secrets | Victor Cheng

A Former McKinsey Interviewer Reveals How to Get Multiple Job Offers in Consulting - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780984183524 | 292 pagina's

In Case Interview Secrets, you'll discover step-by-step instructions on how to dominate what many consider to be the most complex, most difficult, and most intimidating corporate job interview in the world the infamous case interview. Victor Cheng, a form...

Interviewen in de praktijk | Dick van der Lugt

interviewers, geinterviewden en het interview - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789001823054 | 396 pagina's

Interviewen in de praktijk 3e druk is een boek van Dick van der Lugt uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001823054 Interviewen in de praktijk behandelt alle aspecten van een goed interview en de kwaliteiten waarover de interviewer moet besch...

De Interviewer | Ischa Meijer

50 interviews uit 25 jaar interviewen - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789053339664 | 400 pagina's

Ischa Meijer was de beste interviewer van Nederland, daar is vriend en vijand het over eens. In deze bundel is een aantal interviews bijeengebracht die een representatief beeld geven van de rasinterviewer die hij was. De selectie bestrijkt de ruim vijfent...

Mensen vonden ons op: boeken voor Interviewer, Interviewer ebooks, boek Interviewer.

Persoonstypen interviewer

De Interviewer moet van nature nieuwsgierig zijn en in een interview proberen om de juiste informatie, nieuwtjes en bekentenissen bij de geïnterviewde los te krijgen (waarnemer). De Interviewer moet goed kunnen luisteren, de juiste vragen op het juiste moment stellen en de leiding over het interview kunnen behouden. De Interviewer moet doelgericht kunnen werken en zelfverzekerd zijn (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Interviewer, Karakter Interviewer.

Netwerk interviewer

Het netwerk van de Interviewer is sterk afhankelijk van de sector waarin de Interviewer werkt en bij welke organisatie de Interviewer werkt. De belangrijkste persoon waar de Interviewer mee werkt is de ondervraagde, door goede relaties op te bouwen en ze als het ware te vriend te houden, zullen zij in de toekomst nogmaals mee willen werken aan een interview of hun nieuwtjes het eerst willen vertellen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Interviewer, Medewerkers Interviewer.

Is het beroep interviewer iets voor jou?

Zou je graag interviewer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als interviewer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Interviewer, beroepskeuzetest Interviewer, beroep Interviewer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden interviewer

Er is een gemiddelde vraag naar Interviewers en omdat de Interviewer in veel sectoren en in veel functies werkzaam kan zijn is er meer dan voldoende arbeidsmarktperspectief. Een succesvolle Interviewer kan doorgroeien naar grotere opdrachtgevers en belangrijkere interviews mogen afnemen.

Arbeidsmarktperspectief score interviewer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep interviewer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Interviewer, Promotie mogelijkheden Interviewer, Carriere Interviewer.

Solliciteren op de functie interviewer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als interviewer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor interviewer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als interviewer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Interviewer, CV Interviewer, sollicitatie Interviewer.

Interviews met interviewer

Patty van Ziel (47) is sinds kort zelfstandig Interviewer. 
 
               
 
Waarom ben je Interviewer geworden? 
"Ik doe dit werk nog maar kort, het is een tweede carrièrekeuze. Ik laat daarmee een lang gekoesterde wens uitkomen. Ik heb altijd in het welzijnswerk gewerkt en de laatste jaren werkte ik als organizer bij mensen thuis.
 
Ik  heb beiden altijd met veel plezier gedaan, maar vond het vaak jammer dat ik, als coach of leidinggevende, iets moest doen met de verhalen die ik hoorde in bijvoorbeeld sollicitatie-, functionerings- of intakegepsrekken. Dit terwijl ik het vaak heel mooie, interessante of ontroerende verhalen vond en vooral de behoefte ha...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen interviewer

Vacatures interviewer

Op zoek naar een nieuwe baan als Interviewer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Interviewer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Het interview, ook wel vraaggesprek genoemd, is een gesprek waarbij iemand één of meerdere personen ondervraagt om zo kennis te vergaren. Ook de uiteindelijke uitwerking en publicatie hiervan wordt een interview genoemd. De persoon die de vragen stelt is de Interviewer.

Beoordeling Interviewer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Interviewer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Interviewer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep